Conecteaza-te cu noi

Actual

Parcurile Constanței, aproape inexistente! Ce face Primăria?

Published

on

 

Presa locală a scris de nenumărate ori despre lipsa spațiilor verzi din oraș, despre bătaia de joc a autorităților, care a dus la distrugerea în mare măsură a parcului Tăbăcărie. Noi am scris, noi am auzit și spunem asta deoarece s-au schimbat foarte puține lucruri. Și localnicii sunt foarte dezamăgiți și nu se ascund să spună acest lucru. Cu toate acestea, nimic nu se schimbă. Pe ici, pe colo au loc niște transformări și cam atât. Orașul rămâne fără parcuri și, implicit, fără sursa de ozon necesară tuturor, oameni, plante, animale etc. De aceea, societatea civilă este obligată să se implice și să facă demersuri către autorități pentru a se implica și a schimba ceva în bine. Trecem peste faptul că ne aflăm în plină campanie electorală și în acest moment ar putea apărea mai multe partide sau candidați independenți care să se implice. Ideea este că sunt obligatorii anumite măsuri, nominalizarea lor iar mai apoi rezolvarea în ritm alert.  Recent, Mare Nostrum a lansat un apel către primarul Decebal Făgădău, căruia îi solicită să se implice în problema spațiilor verzi ale orașului. Cităm din această solicitare: ”Centru Comercial – Mall care, în nume, conține cuvântul Parc, dar care a distrus singurul parc pe care îl avea. Spațiul verde pe cap de locuitor a scăzut la o cifră necunoscută și discutabilă din cauza lipsei de transparență a Primăriei. ONG Mare Nostrum lansează un apel la implicare reală și transparentă. Prin intermediul unei petiții lansată în mediul online, Mare Nostrum cere implicare reală și transparentă din partea Consiliului Local și a primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău.”.

Cât spațiu verde mai avem? E o mare necunoscută!

Prin textul acestei petiții, ONG-ul precizează că este necesară prioritizarea imediată a creșterii suprafeței de spațiu verde pe cap de locuitor, eradicarea zonelor cu depozite ilegale de deșeuri și respectarea normelor de urbanism. ”Spațiul verde pe cap de locuitor a scăzut de la 9,7 mp în 1989 la o cifră necunoscută în prezent și discutabilă (ținând seama că cimitirele au fost considerate spații verzi) pentru că Primăria Constanța nu a definitivat până acum Registrul Spațiilor Verzi, desi conform Legii nr. 24 din 15 ianuarie 2007 Registrul ar fi trebuit să fie realizat încă de la data de 1 ianuarie 2008”. În același comunicat, organizația Mare Nostrum precizează că trăim îmntr-un oraș în care de-abia mai există un petic de iarbă, dar care dorește să se dezvolte și să asigure calitatea vieții locuitorilor. ”Trăim într-un oraș în care se construiește după un Plan Urbanistic General din 1999, iar Regulamentul General de Urbanism (H.G. 525/1996) este facultativ. Nu se respectă amplasarea obiectivelor în zonele specifice tipului de activitate, Procentul de Ocupare a Terenului (POT) și Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT), distantele între clădiri și gradul de însorire al acestora, asigurarea spațiilor necesare funcționării clădirilor conform destinației, numărul de locuri de parcare și suprafața de spațiu verde  potrivit destinației clădirii, norme înscrise în actul normativ mai sus citat.”, precizează petiția Mare Nostrum.

Advertisement

 Să fie scoși la muncă asistații sociali

Din aceste cauze (și din multe altele am complete), ONG-ul cere implicarea Primăriei și a consilierilor locali. Ei (ca de altfel marea majoritate a locuitorilor acvestui oraș) cer: 1. Suspendarea retrocedărilor, împroprietăririlor, eliberării de Certificate de Urbanism și Autorizații de Construire pentru zonele susceptibile de a avea calitatea de spații verzi până la realizarea Registrului Local al Spațiilor Verzi. 2. Aplicarea ad litteram a prevederilor Regulamentului General de Urbanism (H.G. 525/1996) la eliberarea documentelor de autorizare a constructiilor, pana la elaborarea cat mai grabnica a Planului de Urbanism General al municipiului Constanța. 3. Asigurarea condițiilor gestionării deșeurilor în conformitate cu legislația în vigoare și dotarea punctelor de colectare cu facilități pentru colectarea selectivă a deșeurilor. 4. Curățarea zonelor verzi sau potențial verzi și eradicarea depozitelor neamenajate de deșeuri. Sugerăm ca în această activitate să fie activată rețeaua asistaților sociali și a persoanelor care beneficiază de cazare în centrul H. Coanda. 5. O colaborare reală între Comisiile de specialitate și organizație pentru armonizarea Planurilor ce vizează protecția mediului înconjurător.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions