Connect with us

Actual

Parcurile Constanței, aproape inexistente! Ce face Primăria?

Maria Ionescu

Publicat

la

 

Presa locală a scris de nenumărate ori despre lipsa spațiilor verzi din oraș, despre bătaia de joc a autorităților, care a dus la distrugerea în mare măsură a parcului Tăbăcărie. Noi am scris, noi am auzit și spunem asta deoarece s-au schimbat foarte puține lucruri. Și localnicii sunt foarte dezamăgiți și nu se ascund să spună acest lucru. Cu toate acestea, nimic nu se schimbă. Pe ici, pe colo au loc niște transformări și cam atât. Orașul rămâne fără parcuri și, implicit, fără sursa de ozon necesară tuturor, oameni, plante, animale etc. De aceea, societatea civilă este obligată să se implice și să facă demersuri către autorități pentru a se implica și a schimba ceva în bine. Trecem peste faptul că ne aflăm în plină campanie electorală și în acest moment ar putea apărea mai multe partide sau candidați independenți care să se implice. Ideea este că sunt obligatorii anumite măsuri, nominalizarea lor iar mai apoi rezolvarea în ritm alert.  Recent, Mare Nostrum a lansat un apel către primarul Decebal Făgădău, căruia îi solicită să se implice în problema spațiilor verzi ale orașului. Cităm din această solicitare: ”Centru Comercial – Mall care, în nume, conține cuvântul Parc, dar care a distrus singurul parc pe care îl avea. Spațiul verde pe cap de locuitor a scăzut la o cifră necunoscută și discutabilă din cauza lipsei de transparență a Primăriei. ONG Mare Nostrum lansează un apel la implicare reală și transparentă. Prin intermediul unei petiții lansată în mediul online, Mare Nostrum cere implicare reală și transparentă din partea Consiliului Local și a primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău.”.

Cât spațiu verde mai avem? E o mare necunoscută!

Prin textul acestei petiții, ONG-ul precizează că este necesară prioritizarea imediată a creșterii suprafeței de spațiu verde pe cap de locuitor, eradicarea zonelor cu depozite ilegale de deșeuri și respectarea normelor de urbanism. ”Spațiul verde pe cap de locuitor a scăzut de la 9,7 mp în 1989 la o cifră necunoscută în prezent și discutabilă (ținând seama că cimitirele au fost considerate spații verzi) pentru că Primăria Constanța nu a definitivat până acum Registrul Spațiilor Verzi, desi conform Legii nr. 24 din 15 ianuarie 2007 Registrul ar fi trebuit să fie realizat încă de la data de 1 ianuarie 2008”. În același comunicat, organizația Mare Nostrum precizează că trăim îmntr-un oraș în care de-abia mai există un petic de iarbă, dar care dorește să se dezvolte și să asigure calitatea vieții locuitorilor. ”Trăim într-un oraș în care se construiește după un Plan Urbanistic General din 1999, iar Regulamentul General de Urbanism (H.G. 525/1996) este facultativ. Nu se respectă amplasarea obiectivelor în zonele specifice tipului de activitate, Procentul de Ocupare a Terenului (POT) și Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT), distantele între clădiri și gradul de însorire al acestora, asigurarea spațiilor necesare funcționării clădirilor conform destinației, numărul de locuri de parcare și suprafața de spațiu verde  potrivit destinației clădirii, norme înscrise în actul normativ mai sus citat.”, precizează petiția Mare Nostrum.

 Să fie scoși la muncă asistații sociali

Din aceste cauze (și din multe altele am complete), ONG-ul cere implicarea Primăriei și a consilierilor locali. Ei (ca de altfel marea majoritate a locuitorilor acvestui oraș) cer: 1. Suspendarea retrocedărilor, împroprietăririlor, eliberării de Certificate de Urbanism și Autorizații de Construire pentru zonele susceptibile de a avea calitatea de spații verzi până la realizarea Registrului Local al Spațiilor Verzi. 2. Aplicarea ad litteram a prevederilor Regulamentului General de Urbanism (H.G. 525/1996) la eliberarea documentelor de autorizare a constructiilor, pana la elaborarea cat mai grabnica a Planului de Urbanism General al municipiului Constanța. 3. Asigurarea condițiilor gestionării deșeurilor în conformitate cu legislația în vigoare și dotarea punctelor de colectare cu facilități pentru colectarea selectivă a deșeurilor. 4. Curățarea zonelor verzi sau potențial verzi și eradicarea depozitelor neamenajate de deșeuri. Sugerăm ca în această activitate să fie activată rețeaua asistaților sociali și a persoanelor care beneficiază de cazare în centrul H. Coanda. 5. O colaborare reală între Comisiile de specialitate și organizație pentru armonizarea Planurilor ce vizează protecția mediului înconjurător.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Teodosie insistă: „Pelerinajul de la Sf. Andrei se ține, am vorbit cu autoritățile“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Deși instanța i-a respins de două ori apelul, ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a anunțat, vineri seara, că pelerinajul de Sfântul Apostol Andrei, de pe 30 noiembrie, care se ține anual în zona Mănăstirii Peştera Sfântului Apostol se va ține, în cele din urmă.

”Am vorbit cu Jandarmeria, cu Poliția, au fost deja acolo. Va fi distanțare fizică, avem dezinfectant, se vor purta măști, am marcat deja locurile. Acolo încap câteva mii de oameni. Îi chem pe toți românii la sărbătoarea Sfântului Andrei. Am discutat cu autoritățile, sper ca oamenii să nu fie bruscați. Pelerinii nu vin cu gânduri rele. Sfântul Andrei nu este un sfânt local, e un sfânt al tuturor românilor. Credincioșii nu trebuie amendați.”, a spus ÎPS Teodosie la România TV, citat de stiripesurse.ro.

„IPS Teodosie invită Statul român la sărbătoarea națională religioasă Sf. Andrei. Luni, 30 noiembrie, este zi de sărbătoare națională legală, în care ortodocșii și catolicii români îl cinstesc pe Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României și cel dintâi chemat dintre apostoli, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi. Arhiepiscopia Tomisului și Înaltpreasfințitul Teodosie, personal, invită autoritățile de Stat centrale și locale (Președinte, Premier, membri ai Guvernului, parlamentari, Prefect, Președinte al Consiliului Județean, primari, consilieri județeni și locali etc.) să ia parte la sărbătoarea națională religioasă a tuturor românilor, Sfântul Apostol Andrei.

Sâmbătă, 28 noiembrie, de la ora 22.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Acatistul Învierii Domnului și Acatistul Sfântul Apostol Andrei la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța

Duminică, 29 noiembrie, și luni, 30 noiembrie, de la ora 8.45, ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei” din localitatea Ion Corvin, județul Constanța.“, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

A murit antrenorul de haltere Angheluș Beșleagă. Sala de sport din Nisipari va purta numele reputatului tehnician

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Antrenorul de haltere Angheluș Beșleagă, de la secția de haltere a Liceului cu Program Sportiv Constanța a murit în această dimineață la numai 44 de ani. El a fost internat la spitalul din Medgidia, infectat fiind cu SARS-CoV-2. Autoritățile din Nisipari, satul unde Angheluș Beșleagă antrena cu succes copiii din zonă, spun că antrenorului i s-a făcut rău în urmă cu câteva zile și a fost transportat la spital, el având și afecțiuni pulmonare.

Angheluș Beșleagă era unul dintre cei mai apreciați antrenori din țară cu rezultate deosebite. În satul Nisipari, comuna Castelu, profesorul avea o adevărată pepinieră de halterofili, care au uimit prin rezultatele obținute în diverse competiții. Printre cei mai reprezentativi sportivi ai săi se numără și Bianca-Daniela Dumitrescu, multiplă  campioană națională și europeană.

În memoria reputatului antrenor de haltere, autoritățile din Castelu au hotărât ca sala de sport din localitatea Nisipari să poarte numele de „Angheluș Beșleagă“.

„A murit o certitudine a sportului din comuna Castelu. Pe Angheluș Beșleagă l-au recomandat rezultatele sportive la haltere, fiind campion național. A practicat din tinerețe acest sport, iar acum experiența acumulată de el în calitate de sportiv o împărtășea copiilor atât la Liceul sportiv Constanța, cât și în satul în care locuiește – Nisipari. A construit în Nisipari o sala de antrenament din fonduri proprii atrăgând copiii pasionați de acest sport, văzând în ei viitori sportivi, lucru concretizat prin rezultate excelente în concursurile sportive naționale și europene. Regretăm dispariția prematură a profesorului antrenor ANGHELUȘ BEȘLEAGĂ! În memoria a ceea ce a reprezentat la nivel județean, și în primul rând local, în prima ședință de Consiliu local vom propune domnilor consilieri ca Sala de Sport Nisipari să poarte numele “ANGHELUȘ BEȘLEAGĂ”!“, este mesajul primarului din Castelu, Nicolae Anghel.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

În aceste zile, mii de polițiști de frontieră sunt la datorie

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Având în vedere că ne aflăm în perioada zilelor libere cu prilejul celebrării Zilei Naţionale a României, precum şi într-o situaţie specială în contextul prevenirii răspândirii infecţiei cu Sars-Cov-2, la nivelul Poliției de Frontieră Române au fost dispuse măsuri pentru întărirea dispozitivului de supraveghere şi control la frontiera de stat.

Polițiștii de frontieră acționează alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţa publică în zona de competenţă.

În acest sens, atât în punctele de trecere a frontierei, cât şi în zona de frontieră – 30 km interior de la linia de frontieră, au fost dispuse următoarele măsuri:

– asigurarea unei supravegheri sporite a frontierei de stat, prin aplicarea măsurilor legale pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere;

– peste 3.800 de poliţişti de frontieră desfăşoară, zilnic, la nivelul întregii ţări, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

– suplimentarea personalului care-şi desfăşoară activitatea la controlul documentelor, respectiv creşterea numărului arterelor de control din punctele de frontieră, pe sensul de intrare sau ieşire din ţară, dacă situaţia o impune, până la capacitatea permisă de infrastructura fiecărui punct;

În vederea fluidizării traficului la granițele României, reprezentanţii Poliției de Frontieră Română menţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră din statele vecine alături de care se efectuează controlul de frontieră, în vederea dispunerii unor masuri comune.

Poliţia de Frontieră recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de trecere a frontierei deschise traficului internaţional, care sunt operaţionale şi funcţionează în regim permanent, astfel încât să evităm apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Informaţii privind situaţia punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată la adresa http://www.politiadefrontiera.ro/traficonline/.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: