Connect with us

Actual

Parcurile Constanței, aproape inexistente! Ce face Primăria?

Maria Ionescu

Publicat

la

 

Presa locală a scris de nenumărate ori despre lipsa spațiilor verzi din oraș, despre bătaia de joc a autorităților, care a dus la distrugerea în mare măsură a parcului Tăbăcărie. Noi am scris, noi am auzit și spunem asta deoarece s-au schimbat foarte puține lucruri. Și localnicii sunt foarte dezamăgiți și nu se ascund să spună acest lucru. Cu toate acestea, nimic nu se schimbă. Pe ici, pe colo au loc niște transformări și cam atât. Orașul rămâne fără parcuri și, implicit, fără sursa de ozon necesară tuturor, oameni, plante, animale etc. De aceea, societatea civilă este obligată să se implice și să facă demersuri către autorități pentru a se implica și a schimba ceva în bine. Trecem peste faptul că ne aflăm în plină campanie electorală și în acest moment ar putea apărea mai multe partide sau candidați independenți care să se implice. Ideea este că sunt obligatorii anumite măsuri, nominalizarea lor iar mai apoi rezolvarea în ritm alert.  Recent, Mare Nostrum a lansat un apel către primarul Decebal Făgădău, căruia îi solicită să se implice în problema spațiilor verzi ale orașului. Cităm din această solicitare: ”Centru Comercial – Mall care, în nume, conține cuvântul Parc, dar care a distrus singurul parc pe care îl avea. Spațiul verde pe cap de locuitor a scăzut la o cifră necunoscută și discutabilă din cauza lipsei de transparență a Primăriei. ONG Mare Nostrum lansează un apel la implicare reală și transparentă. Prin intermediul unei petiții lansată în mediul online, Mare Nostrum cere implicare reală și transparentă din partea Consiliului Local și a primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău.”.

Cât spațiu verde mai avem? E o mare necunoscută!

Prin textul acestei petiții, ONG-ul precizează că este necesară prioritizarea imediată a creșterii suprafeței de spațiu verde pe cap de locuitor, eradicarea zonelor cu depozite ilegale de deșeuri și respectarea normelor de urbanism. ”Spațiul verde pe cap de locuitor a scăzut de la 9,7 mp în 1989 la o cifră necunoscută în prezent și discutabilă (ținând seama că cimitirele au fost considerate spații verzi) pentru că Primăria Constanța nu a definitivat până acum Registrul Spațiilor Verzi, desi conform Legii nr. 24 din 15 ianuarie 2007 Registrul ar fi trebuit să fie realizat încă de la data de 1 ianuarie 2008”. În același comunicat, organizația Mare Nostrum precizează că trăim îmntr-un oraș în care de-abia mai există un petic de iarbă, dar care dorește să se dezvolte și să asigure calitatea vieții locuitorilor. ”Trăim într-un oraș în care se construiește după un Plan Urbanistic General din 1999, iar Regulamentul General de Urbanism (H.G. 525/1996) este facultativ. Nu se respectă amplasarea obiectivelor în zonele specifice tipului de activitate, Procentul de Ocupare a Terenului (POT) și Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT), distantele între clădiri și gradul de însorire al acestora, asigurarea spațiilor necesare funcționării clădirilor conform destinației, numărul de locuri de parcare și suprafața de spațiu verde  potrivit destinației clădirii, norme înscrise în actul normativ mai sus citat.”, precizează petiția Mare Nostrum.

 Să fie scoși la muncă asistații sociali

Din aceste cauze (și din multe altele am complete), ONG-ul cere implicarea Primăriei și a consilierilor locali. Ei (ca de altfel marea majoritate a locuitorilor acvestui oraș) cer: 1. Suspendarea retrocedărilor, împroprietăririlor, eliberării de Certificate de Urbanism și Autorizații de Construire pentru zonele susceptibile de a avea calitatea de spații verzi până la realizarea Registrului Local al Spațiilor Verzi. 2. Aplicarea ad litteram a prevederilor Regulamentului General de Urbanism (H.G. 525/1996) la eliberarea documentelor de autorizare a constructiilor, pana la elaborarea cat mai grabnica a Planului de Urbanism General al municipiului Constanța. 3. Asigurarea condițiilor gestionării deșeurilor în conformitate cu legislația în vigoare și dotarea punctelor de colectare cu facilități pentru colectarea selectivă a deșeurilor. 4. Curățarea zonelor verzi sau potențial verzi și eradicarea depozitelor neamenajate de deșeuri. Sugerăm ca în această activitate să fie activată rețeaua asistaților sociali și a persoanelor care beneficiază de cazare în centrul H. Coanda. 5. O colaborare reală între Comisiile de specialitate și organizație pentru armonizarea Planurilor ce vizează protecția mediului înconjurător.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

VIDEO 2020, anul în care au debutat câteva investiții majore la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

2020 a fost un an destul de dificil și pentru Complexul Muzeal de Științe ale Naturii. Din cauza numeroaselor restricții, Complexul a avut un număr mai redus de vizitatori, la jumătate, și au fost aduse mai puține venituri. Cu toate acestea, având susținerea Consiliului Județean Constanța, la CMSN s-a putut continua activitatea și investițiile. Și dacă tot aducem vorba de investiții, este important de precizat că 2020 a fost unul în care au debutat o serie de investiții extrem de importante, cum ar fi extinderea sistemului de bazine de la Delfinariu.

„Complexul Muzeal de Științe ale Naturii înseamnă pentru toată lumea Delfinariu, și nu numai. Înseamnă și Microrezervație, înseamnă Planetariu și Acvariu. Toate astea sunt secții ale Complexului Muzeal, instituție coordonată de Consiliul Județean Constanța și care a trecut ca orice instituție din lumea asta prin pandemie și care a avut un număr mai redus de vizitatori, la jumătate. Au fost aduse mai puține venituri, dar au fost susținuți de CJC prin finanțări și subvenții, iar în felul acesta s-a putut funcționa și s-au putut continua investițiile.

În 2020 au debutat câteva investiții importante. Este vorba de patru locuri de joacă, finalizate, este vorba de o volieră nouă pentru păuni. Și, apoi, este vorba despre marea investiție, respectiv extinderea sistemului de bazine de la Delfinariu, care va însemna o cvadruplare a volumului de apă și o triplare a suprafeței acesteia, premisa fiind aducerea altor delfini.

Nu am stat chiar dacă am funcționat la o capacitate redusă, la o treime pe Delfinariu și la o șesime Acvariu și Planetariu, mare parte acesta din urmă fiind închis. Dar, am avut și perioade în care am funcționat și, plus, la Planetariu avem un proiect european care a însemnat o activitate intensă de observații cerești, observații nocturne. N-am stat, am umblat prin Dobrogea, am avut patru tabere de astronomie și vom avea încă 11 în 2021. Țineți aproape de pagina Planetariului și de pagina unimis, care vă vor informa vizavi de aceste viitoare ieșiri în teren cu obiective, telescoape și mijloace de a studia bolta cerească.

În ceea ce privește Acvariu, avem planuri de a-l întreține, îngriji, îmbunătății, dar un plan mare este deja la Consiliul Județean Constanța, o temă de proiectare ce va consta într-un acvariu nou în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii care să închidă un circuit de vizitare și să aducă elemente de noutate, adică tot ceea ce presupune un acvariu modern, urmând ca vechea clădire din 1910 să prezinte alte exponate, să aibă o altă destinație.

Apoi, în ceea ce privește Delfinariu, vom avea în continuare legi de mare patagonieni și vom avea reprezentații care vor aduce zâmbete, bucurie și o legătură sentimentală față de aceste animale.“, a declarat directorul CMSN, dr. Adrian Bîlbă.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Un bărbat a murit după ce s-a aruncat de la etajul 5 al Spitalului Județean Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța ”Sf. Apostol Andrei” s-au derulat scene dramatice. Un bărbat, în vârstă de 80 de ani, care era internat în spital s-a aruncat de la etajul 5.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Dobrogea Constanța, Anamaria Stoica, echipajele de urgență au fost solicitate prin apel 112 să intervină la o persoană ”posibil căzută de la etajul cinci, în fața centrului de dializă.”

De îndată la fața locului au fost alertate o mașină de stingere cu apă și spumă, un echipaj de prim ajutor și un echipaj din cadrul SAJ Constanța C2.

”Din păcate, bărbatul în vârstă de aproximativ 80 de ani a fost declarat decedat la fața locului în urma protocolului de resuscitare.”,  a precizat Anamaria Stoica.

Știre în curs de actualizare.

Update: Oficial din partea Biroului de presă al IPJ Constanța

În această dimineață, poliţişti din cadrul Secţiei 3 au fost sesizaţi cu privire la faptul că un pacient internat la Spitalul Județean Constanța ar fi căzut în gol de la etajul 5.

Poliţiştii au identificat persoana în cauză, de 80 de ani, din municipiul Constanţa, cadrele medicale declarând decesul.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

Potrivit Biroului de presă al Spitalului Județean, evenimentul s-a petrecut în această dimineață, în jurul orei 6.oo.

”Pacientul era internat în secția clinică Chirurgie generală I și suferise o intervenție chirurgicală pentru o afecțiune gravă. În plus, săptămâna trecută a fost diagnosticat cu covid, motiv pentru care era internat într-un salon izolator destinat pacienților infectați cu SARS CoV-2.  Medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l salva. Conducerea Spitalului regretă tragicul eveniment. În momentul de față este în curs o anchetă internă”, a precizat Crina Kibedi, purtător de cuvânt al unității spitalicești.

 

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Mâine puteți urmări două demonstrații la Delfinariu. Copiii până la 7 ani au acces gratuit

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Delfinariul din Constanța vă așteaptă atât la antrenamente, cât și la demonstrații. Acestea din urmă pot fi văzute chiar mâine. Dacă antrenamentele au loc de luni până vineri, la orele 11.00 și 15.00, demonstrațiile cu delfini sunt programate sâmbătă și duminică, tot la orele 11.00 și 15.00. Se percepe o intrare de 12 lei pentru adulți și de 3 lei pentru elevi și studenți. Copiii până la 7 ani au acces gratuit.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: