Connect with us

Politica

Parlamentarii PNL Constanța, amendamente la bugetul de stat: mai mulți bani pentru Spitalul Județean și primării

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Deputații PNL de Constanța, Bogdan Huțucă și Robert Boroianu, au depus, ieri, mai multe amendamente la proiectul bugetului de stat și asigurărilor sociale pe 2018.

Unul dintre amendamentele propuse de cei doi parlamentari se referă la suplimentarea sumelor alocate Ministerului Sănătății, pentru capitolul Dotarea unităților sanitare cu aparatură medicală, cu suma de 1.140.000 lei, bani care vor fi folosiți pentru dotarea Spitalului Clinic Județean Constanța cu aparatură fibroscan și aparat ecograf cu elastosonografie. „Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța deservește peste 200 de mii de pacienți în întreaga regiune. Pacienții cu hepatita C reprezintă un procent cuprins între 10-15% din total pacienți, iar tratamentul asigurat în urma achiziției aparaturii medicale este accesibil, eficace (non-interferon) și neinvaziv (înlocuind puncția biopsie hepatică). De aceea, este absolut necesar să ajutăm Spitalul Județean Constanța să se echipeze cu cele două aparate, care vor crește semnificativ calitatea actului medical“, au declarat deputații Bogdan Huțucă și Robert Boroianu, prin intermediul unui comunicat remis redacției de Biroul de presă al PNL Constanța.

De asemenea, parlamentarii liberali au amendat proiectul bugetului de stat și în ceea ce privește nivelul încasărilor la bugetul de stat, propunând majorarea veniturilor bugetare, printr-o mai bună colectare a resurselor, în vederea respectării reglementărilor europene ratificate de România cu privirea la constrângerile bugetare, în vederea reducerii deficitului bugetar cu 0,8% din PIB (pentru încadrarea în obiectivul pe termen mediu). Astfel, potrivit amendamentului, Bugetul de stat se stabilește la venituri în sumă de 148.658,32milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 177.171,9 milioane lei, cu un deficit de 28.513,58 milioane lei, față de 141.395,5 milioane lei – forma adoptată de Senat.

Un alt amendament foarte important, care se aliniază cu poziția Asociației Orașelor din România (AOR), se referă la asigurarea finanțării administrațiilor publice locale, măcar la nivelul anului fiscal 2017, finanțare grav periclitată de cascadoriile PSD în domeniul fiscal. Reducerea cotei unice de impozitare va lovi puternic în bugetele administrațiilor publice locale, care vor fi lăsate fără importante sume de bani. Potrivit amendamentului depus de președintele Filialei PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, dar și de alți colegi liberali, în anul 2018, prin derogare de la prevederile art.32 și art.33 din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale și din impozitul din pensii se repartizează o cotă de 20% la bugetul local al județului; 58% la bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor pe al căror teritoriu își desfășoară activitatea plătitorii de impozit pe venit; 22% într-un cont distinct, deschis pe seama direcției generale regionale a finanțelor publice/administrației județene a finanțelor publice,  la trezoreria municipiului reședință de județ.

Totodată, din cota de  22,00%  se repartizează bugetului local al județului o cotă de 27%, în completarea veniturilor proprii, în vederea asigurării unui buget minim de funcționare calculat prin înmulțirea numărului de locuitori ai județului cu suma de 300 lei, iar diferența rămasă se utilizează pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor și municipiilor, în completarea veniturilor proprii, în vederea asigurării unui buget minim de funcționare la nivelul sumei de: 750 lei/locuitor pentru unități administrativ-teritoriale care au statut de comună; 850 lei/locuitor pentru unități administrativ-teritoriale care au statut de oraș sau municipiu, altele decât cele reședință de județ; 950 lei/locuitor pentru unități administrativ-teritoriale care au statut de municipiu reședință de județ.

Foarte important, prin acest amendament se introduce o nouă prevedere, potrivit căreia comunele, orașele, municipiile și județele nu vor avea mai puțin de:1.500.000 lei pentru comune; 6.000.000 lei pentru oraşe;10.000.000 lei pentru alte municipii decât reședințe de județ; 50.000.000 lei pentru municipii reședințe de județ; județe.

Un alt amendament susținut de deputații PNL de Constanța specifică faptul că Termenele prevăzute la alin. (6), respectiv alin.(7) al art. 22 din Ordonanța Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA se prorogă până la data de 31 decembrie 2019.

Pentru sectorul privat, este important ca o astfel de măsură să se aplice într-o perioadă de timp care să poată asigura stabilitatea regimurilor fiscale, predictibilitatea acestora, conformarea voluntară, precum și asigurarea schimbărilor informatice”, se arată în expunerea de motive a deputatului Bogdan Huțucă.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Mai mulți bugetari vor primi un stimulent financiar de risc

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Mai mulți angajați din domeniul asistenței sociale și comunitare care au fost izolați la locul de muncă în perioada stării de urgență ar putea primi un stimulent financiar de risc. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.

„În ceea ce privește acordarea stimulentului de risc pentru personalul din domeniul asistenţei sociale şi comunitare implicat în îngrijirea persoanelor vulnerabile pe perioada pandemiei, i-am asigurat pe reprezentanţii CNSRL că ministerul susţine acordarea acestuia pentru angajaţii care au fost izolaţi la locul de muncă în perioada stării de urgenţă, cu posibilitatea decontării acestei sume din fonduri europene”, a precizat Raluca Turcan.

Pe de altă parte, ministrul Muncii a menţionat că primele modificări la Legea salarizării personalului din sistemul public îi vor viza pe angajaţii cei mai dezavantajaţi din punct de vedere al riscurilor profesionale.

“Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice şi acordarea stimulentului de risc pentru personalul din domeniul asistenţei sociale şi comunitare pe perioada stării de urgenţă sunt principalele subiecte pe care le-am abordat în cursul întâlnirii de astăzi cu reprezentanţii CNSRL Frăţia. Grupul de lucru constituit în cadrul Ministerului Muncii a început deja să contureze primele propuneri de corectare a legii. În etapa următoare, proiectul va intra în dezbatere cu toate categoriile socio-profesionale vizate. Varianta care va integra observaţiile partenerilor noştri de dialog va fi ulterior trimisă către Parlament şi supusă dezbaterilor. Tocmai în ideea eliminării inechităţilor din sistemul public de salarizare, primii beneficiari ai modificărilor la lege vor fi categoriile profesionale cele mai dezavantajate din punctul de vedere al veniturilor şi riscului muncii prestate”, a notat Raluca Turcan.

De asemenea, ministrul Muncii le-a transmis sindicaliştilor că legislaţia salarizării şi a pensiilor trebuie să creeze predictibilitate inclusiv pentru stat.

“Nu în ultimul rând, le-am transmis reprezentanţilor sindicatelor convingerea mea că legislaţia în materie de pensii şi salarii, pe care încercăm să o reaşezăm acum pe principii de echitate, trebuie să creeze predictibilitate atât din punctul de vedere al beneficiarilor, cât şi al statului. Am mai stabilit împreună să avem întâlniri periodice pentru a discuta subiectele de interes pentru diferitele categorii de angajați, precum și măsurile și proiectele inițiate de Ministerul Muncii”, a subliniat Raluca Turcan.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Raluca Turcan, ministrul Muncii: “Majorarea pensiilor cu 40% e o iluzie”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Creşterea pensiilor cu 40% este o iluzie, deoarece România, în nicio etapă a dezvoltării ei, nu este în stare să facă efortul bugetar necesar acestei majorări, de 138 de miliarde de lei, a declarat, luni, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, scrie Agerpres.

“Eu subiectul pensiei aş dori în Guvernul Cîţu să-l scoatem complet din lupta politică şi să spunem foarte limpede următorul lucru: s-a vehiculat foarte mult o majorare de 40% a pensiilor, însă această majorare niciodată nu a fost pregătită şi dorită la modul real. O majorare cu 40% a pensiilor înseamnă un efort bugetar de 138 de miliarde, pe care România în nicio etapă a dezvoltării ei, chiar şi în anii de pandemie, nu şi l-ar fi putut permite. Mai mult decât atât, în momentul în care s-a deschis subiectul acestei iluzorii majorări de 40%, era necesară o etapă de pregătire şi de recalculare a tuturor pensiilor, astfel încât, pe o nouă formulă, să crească pensiile cu 40%. Această etapă a fost angajată prin lege în iunie 2019, când era PSD la guvernare, şi în trei luni de zile ar fi trebuit, printr-un singur ordin de ministru, să înceapă această evaluare a tuturor dosarelor de pensie, să fie pregătite pentru ca după ce se stabileşte formula pe noua lege să apeşi un buton şi pensiile să se recalculeze. Evident că lucrul acesta nu s-a întâmplat”, a afirmat Raluca Turcan, la B1TV.

Ministrul Muncii a precizat că toate pensiile din România vor fi recalculate, pe baza unei noi legi a pensiilor, iar etapa propriu-zisă de recalculare, care va începe după intrarea în vigoare a noii legislaţii, va dura între un an şi doi.

“Anul acesta planul este următorul, pentru că vreau să lăsăm orice logică politică la o parte şi să le spunem oamenilor cum stau lucrurile: începem procesul de recalculare a pensiilor; în zilele următoare voi emite un ordin prin care se evaluează toate dosarele de pensie, astfel încât ele să fie pregătite ca pe o nouă lege a pensiilor, bazată pe contributivitate şi echitate în sistemul de pensii, să putem ajunge, sper eu în maxim un an şi jumătate, la o recalculare a tuturor pensiilor în România. Procesul (de recalculare – n. r.) este unul laborios şi presupune mai multe etape: una este etapa legislativă, în care trebuie să găsim o formulă prin care, într-adevăr, în sistemul de pensie să aducă echitate, contributivitate şi să privim şi spre pensiile speciale. În paralel, vorbim despre aproximativ 5.000.000 de dosare de pensii, 4,9 milioane aflate în plată, iar 200.000 de dosare intră lunar în plată cu noile pensionări. Pentru asta ne trebuie aproximativ 1.000 de persoane angajate în Casele de Pensii pe perioadă determinată, specialişti care să vină să lucreze în acest proces. Ne trebuie în continuare să fie achiziţionate echipamente, softuri, iar întregul proces este evaluat de către oamenii specialişti din Ministerul Muncii la doi ani, eu i-am rugat să facă acest lucru într-un an de zile”, a menţionat Raluca Turcan.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Guvernul Cîțu, împrumut de 508,9 milioane de lei de la bănci. Vezi cu ce dobândă

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, luni, 508,9 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 165 de luni, la un randament mediu de 3,27% pe an, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris peste 543,9 milioane de lei.

Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.

MFP a planificat, în luna ianuarie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,5 miliarde de lei, din care 400 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 4,1 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 615 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma, uşor sub cea din decembrie 2020 (4,985 miliarde lei), va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. (sursa: stiripesurse.ro)

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: