Politica

Parlamentarii revin la muncă. Au peste 400 de proiecte de lege restante din sesiunea de iarnă a anului trecut

ian. 31, 2018 Mihaela Tîrpan

Pe data de 1 februarie începe o nouă sesiune parlamentară. Care sunt priorităţile legislative ale acestei sesiuni și cum arată schimbările aflate pe surse la nivelul conducerii grupurilor politice. Se anunţă o sesiune de primăvară plină atât pentru deputaţi, cât şi pentru senatori. Pe site-ul Camerei Deputaţilor, putem vedea că numai în comisii sunt peste 400 de proiecte de lege restante din sesiunea de iarnă a anului trecut, anunță știrile.tvr.ro.

În schimb, fiecare partid are propriile priorităţi legislative. La nivelul PSD, în afară de Legile justiţiei care, cel mai probabil, se vor reîntoarce în Parlament pentru a fi modificate în conformitate cu hotărârile CCR, în această primăvară se va trece la modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, în conformitate cu mult invocatele decizii ale Curţii Constituţionale şi cu directiva europeană privind prezumţia de nevinovăţie.

Nu sunt singurele preocupări ale social-democraţilor. Potrivit liderului PSD Liviu Dragnea, în acest an vom avea adoptate Legea achiziţiilor publice, Legea pensiilor, dar şi o lege a învăţământului pentru învăţământul profesional. De asemenea, este în lucru un proiect privind Fondul Suveran de Investiţii.

Pentru partenerii lor din ALDE, cele mai importante legi sunt cea a minelor, dar şi mult dorita autoritate independentă pentru interceptarea convorbirilor.

Mai este şi proiectul Casei Regale, care aşteaptă o rezolvare în această sesiune.

În zona principalului partid de opoziţie, PNL, ei sunt preocupaţi de interzicerea dreptului de a candida, atât la alegerile prezidenţiale cât şi la cele parlamentare, persoanelor condamnate penal şi de o revenire la un tur doi în cazul alegerilor locale pentru primari, dar şi de interzicerea acţiunilor la purtător în cazul unor firme.

Comments

comments