Conecteaza-te cu noi

Politica

Partidele parlamentare, chemate de Iohannis la consultări. Coaliția PSD-ALDE o vrea pe Dăncilă, opoziția merge pe anticipate!

Published

on

Preşedintele Klaus Iohannis are astăzi consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea noului premier. Ieri, șeful statului a spus că doreşte o procedură rapidă pentru instalarea unui nou guvern, după demisia premierului Mihai Tudose, căruia PSD i-a retras sprijinul politic.

Consultările de la Palatul Cotroceni încep la ora 12.00, prima întâlnire a preşedintelui Iohannis fiind cu coaliţia PSD-ALDE. De la ora 13.00, preşedintele se va întâlni cu delegaţia PNL, iar de la ora 14.00 cu aceea a USR. La ora 14.30, este aşteptată la Cotroceni delegaţia PMP, iar de la 15.00 cea a UDMR. Grupul minorităţilor naţionale va încheia runda de consultări, întâlnirea fiind programată de la ora 15.30.

Coaliţia PSD-ALDE va merge la consultări cu propunerea de desemnare a europarlamentarului Viorica Dăncilă pentru funcţia de prim-ministru. Opoziția va cere președintelui declanșarea alegerilor anticipate. Astfel, PNL şi USR au anunţat, prin vocile liderilor Ludovic Orban și Dan Barna, că îi vor cere şefului statului găsirea unei formule pentru a duce PSD în opiziţie sau declanşarea alegerilor anticipate. La rândul său, preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a afirmat că PMP va merge la consultările de la Cotroceni cu o propunere de prim-ministru, fără a enunța vreun nume.

Amintim că preşedintele Klaus Iohannis a făcut marţi o scurtă declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, în care a anunţat că l-a desemnat pe Mihai Fifor ca premier interimar şi că a convocat pentru miercuri la consultări partidele parlamentare întrucât doreşte o procedură rapidă pentru instalarea unui nou guvern.

Advertisement

“Această situaţie în care s-a ajuns mă nemulţumeşte profund şi mă îngrijorează. Iată că la un an de la alegeri, avem deja două guverne PSD eşuate. Acum, evident că este nevoie de un guvern pentru a scurta cât se poate de mult situaţia de incertitudine. Eu vreau să avem o procedură rapidă, care va duce la stabilirea unui nou guvern, fiindcă această nesiguranţă politică nu trebuie să degenereze în instabilitate politică şi, mult mai important, vreau să previn posibile urmări economice negative ale acestei crize generate iarăşi în interiorul PSD”, a spus Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni.

Se impune să amintim și faptul că Mihai Tudose a demisionat luni seară din funcția de prim ministru după şapte luni de mandat, după ce PSD i-a retras sprijinul politic. Tudose este al doilea prim-ministru care părăseşte funcţia în decurs de un an de la preluarea guvernării de către social-democraţi. În octombrie 2017, în contextul scandalului din PSD legat de remanierea miniștrilor PSD Sevil Shaidehh şi a Rovanei Plumb, preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat de jurnalişti dacă va mai numi un premier PSD, în cazul în care acest guvern va pica. Klaus Iohannis a spus atunci că s-ar mai gândi dacă ar mai accepta un premier din partea PSD.

Conform articolului 85 din Constituţie, “preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament”. Articolul 103 stabileşte că “Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului, iar programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Legea fundamentală mai prevede că, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Advertisement

Citiți și:

Viorica Dăncilă, propunerea PSD pentru funcția de premier. Dăncilă vine din… Teleorman!

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions