Conecteaza-te cu noi

Politica

Partidele parlamentare, invitate miercuri de preşedintele Klaus Iohannis la consultări pe tema legilor justiţiei

Published

on

Preşedintele Klaus Iohannis discută miercuri cu reprezentanţii partidelor parlamentare pe tema legislaţiei din domeniul justiţiei, întâlnirile fiind programate începând cu ora 15:00. Consultările încep miercuri la ora 15:00 şi vor dura câte 30 de minute pentru fiecarea formaţiune.

“Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis luni, 22 octombrie a.c., o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, pe tema legislaţiei din domeniul justiţiei”, anunţa Administraţia prezidenţială.

Primii invitaţi sunt reprezentanţii PSD, urmaţi de cei ai ALDE, PNL, USR, UDMR, PMP şi de Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane.

PSD ar urma să decidă miercuri dimineaţă în privinţa participării la discuţiile cu şeful statului.

Advertisement
În ceea ce-i piveşte pe partenerii de guvernare, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, declara, marţi seară, că va participa la consultările de la Cotroceni, precizând că punctul de vedere al ALDE este structurat de multă vreme.

”Statul de drept înseamnă a avea în centru cetăţeanul şi drepturile lui”, a spus Tăriceanu, care a precizat că şi-ar dori să se găsească ”un teren comun de discuţie şi de înţelegere”.

Întrebat dacă ar accepta ideea unui pact pe justiţie între partide, el a spus că nu ar refuza-o, dar că este important ce va conţine acest pact.

PNL cere respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția

La rândul său, preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, spune că, dacă parlamentarii nu se aşează la masă şi nu generează propuneri de modificare a legilor Justiţiei, dacă nu sunt respectate recomandările Comisiei de la Veneţia, atunci România o să intre în coliziune cu Uniunea Europeană, precizând că există riscul unei rezoluţii împotriva ţării noastre privind suspendate fondurile europene.

“Am fost invitaţi cu o delegaţie formată din cinci oameni. Mandatul nostru este prestabilit prin decizia Biroului Executiv şi este foarte simplu: o transpunere în legislaţie a recomandărilor Comisiei de la Veneţia, iar pe legile justiţiei, de asemenea, de reluare practic a dezbaterii pe Codul Penal şi pe Codul de Procedură Penală pe toate articolele declarate neconstituţionale. Avem şi o solicitare suplimentară adresată Curţii Constituţionale şi anume aceea de a amâna analiza sesizării noastre de neconstituţionalitate până la analiza de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a întrebărilor preliminare formulate de noi. Am formulat cinci întrebări preliminare referitor la Codul Penal şi am solicitat Curţii Constituţionale să trimită aceste întrebări Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru a se pronunţa”, a afirmat Orban citat de jurnaliștii de la news.ro.

El a precizat că există mai multe riscuri pentru România, printre care o rezoluţie împotriva ţării noastre sau o tăiere a fondurilor europene.

Mesajul președintelui Iohannis

Advertisement

În ziua în care a invitat partidele la consultări, preşedintele Iohannis afirma, într-un mesaj transmis cu prilejul conferinţei „Conduita etică a magistraţilor pentru consolidarea încrederii publice. Dialog deschis privind integritatea judiciară”, că independenţa justiţiei române este pusă la grea încercare, preşedintele precizând că sunt tot mai frecvente atacurile la adresa justiţiei din partea unor politicieni lipsiţi de integritate şi, în aceste condiţii, moralitatea şi profesionalismul magistraţilor devin esenţiale în apărarea şi menţinerea încrederii cetăţenilor în justiţie.

De asemenea. preşedintele Klaus Iohannis a afirmat după opinia critică a Comisiei de la Veneţia privind codurile penale şi legile justiţiei, că ministrul Justiţiei şi-a compromis definitiv credibilitatea acesta fiind un motiv întemeiat pentru a-şi prezenta demisia din funcţie.

“Ministrul Justiţiei şi-a compromis definitiv credibilitatea, motiv întemeiat pentru a-şi prezenta demisia din funcţie. Preşedintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului României să ţină cont de opiniile cuprinse în raportul Comisiei de la Veneţia şi să reevalueze cu maximă celeritate modificările aduse legilor justiţiei, dar şi Codurilor Penale şi de Procedură Penală pentru ca impactul negativ asupra justiţiei şi a statului de drept să înceteze”, se arăta în punctul de vedere transmis de Administraţia Prezidenţială.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions