Connect with us

Administratie

Pasajul de la Gară va fi modernizat prin…pictare!

Tatian Iorga

Publicat

la

Pasajul pietonal din zona Gării Constanța va intra, în viitor, într-un soi de modernizare. De fapt, este o pictare a pasajului pe baza unor concursuri de creație organizate de tineri. Primăria municipiului Constanța notează că a răspuns pozitiv inițiativei mediilor de tineret din municipiul Constanța de a se valoriza artistic Pasajul de la Gară demarând, prin intermediul administratorului tramei stradale din municipiul Constanța Confort Urban, lucrări de întreținere și reparații specifice la Pasaj în vederea pregătirii demarării proiectului “Underground Art Flipping”, proiect care se va derula în regim de parteneriat între Primăria municipiului Constanța, Confort Urban și ONG Asociația CreativePlus (președinte Irina Molnuș).

„În momentul de față se află în fază de pregătire Protocolul de colaborare și parteneriat între Primăria municipiului Constanța, SC Confort Urban SRL și Asociația CreativePlus ONG, potrivit căruia părțile se angajează să se susțină reciproc în vederea desfășurării proiectului “Underground Art Flipping – pasajul de la Gară”, proiect care are ca scop principal transformarea pasajului pietonal subteran din zona Gării într-un spațiu de activități educativ culturale pentru tineri. Proiectul include, prioritar, pictarea pasajului pe baza unor concursuri de creație destinat mediilor artistice locale, realizarea unor decorațiuni de artă murală cu includerea unor mesaje de educație pentru dezvoltare durabilă, pregătirea spațiului pentru găzduirea unor evenimente culturale menite a încuraja educația durabilă (evenimente de celebrare a Zilei Voluntarului, Zilei Anti-Bullying etc.), pregătirea spațiului pentru desfășurarea unor concerte stradale integrate sub conceptul “Underground Music for Young Artists”, expoziții fotografice, galerii de artă în aer liber etc. Potrivit proiectului Protocolului, Primăria municipiului Constanța se obligă să asigure refacerea iluminatului public din pasaj, să asigure racordul la sursa de curent în locație, să igienizeze locația înainte de predarea acesteia și să organizeze, respectiv să faciliteze organizarea de evenimente educativ-culturale în locația nou creată pentru tineri.“, notează Primăria.

Principalele obligații ale Asociației CreativePlus privesc transformarea pasajului pietonal subteran din zona Gării într-un spațiu de activități educativ-culturale pentru tineri, organizarea concursurilor pentru selectarea artiștilor care vor picta întregul pasaj, desfășurarea unei campanii publice ”Strângerea de gânduri bune” pentru colectarea mesajelor de educație pentru dezvoltare durabilă, pregătirea spațiului pentru organizarea principalelor activități din pasaj (artă murală: scrierea de mesaje de educație pentru dezvoltare durabilă, desene pentru poze cu hastag-uri care vor deveni content pillars în social media; evenimente tip busking / concerte stradale, artă vizuală – galerie de artă/expoziție și piese de teatru etc.), arată sursa citată.

Finanțarea acestui proiect este asigurată de Comisia Europeană prin programul Corpul European de Solidaritate, iar implementarea va fi făcută de un grup de tineri, voluntari ai Asociației CreativePlus ONG, care se va ocupa de  realizarea părții artistice a proiectului. Coordonatorul și inițiatorul proiectului este Daria Popa, Asociația CreativePlus.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă
Apasă pentru a comenta

Trebuie să te autentifici pentru a scrie un comentariu Login

Lasă un răspuns

Administratie

Primăria pare să dea înapoi în scandalul „toaletărilor“ de copaci de la Modern. Nu-i mai ciuntește!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu câteva zile, activistul Sorin Belu, reprezentantul Grupului civic Baricada Verde, prezenta pe Facebook o serie de imagini în care arăta modul în care se fac toaletările de pe taluzul din zona Modern. Astăzi, după discuții cu reprezentanți ai Primăriei, se pare că autoritățile locale au renunțat să mai ciuntească copacii și să lase doar niște bețe înfipte în pământ.

„O veste bună pentru constănțeni. Azi 9 aprilie am reușit să salvăm copacii să nu fie  toaletați – maltratați. Dimineață la 7.20 am avut întâlnire cu domnul Horia Constantinescu unde am discutat la fața locului pro și contra despre modul de toaletare IATĂ CĂ PRIN DIALOG AM PUTUT SALVA COPACI (să se toaleteze, dar să te poți uita și spre ei să afirmi că sunt copaci)“, scrie Sorin Belu pe Facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Constanța. RAEDPP scoate la vânzare locuințele ANL

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

La solicitarea a peste 50 de titulari ai contractelor de închiriere de a cumpăra locuințele pentru tineri construite de către statul român prin Agenția Națională pentru Locuințe, Regia Autonomă „Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța și-a manifestat disponibilitatea de a vinde spațiile locative. Chiriașilor le-a fost comunicat prețul de cumpărare și condițiile care trebuie îndeplinite, astfel că doritorii pot proceda în continuare la depunea actelor necesare. În vederea aplicării dispozițiilor legale de punere în vânzare, comisia de vânzări din cadrul Regiei va instrumenta dosarele, în scopul soluționării cererilor.

Potrivit art. 10 din legea 152/1998, locuințele destinate închirierii din blocurile ANL se pot vinde titularilor contractelor de închiriere la cererea acestora, după expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptă, cu îndeplinirea unor condiții cumulative stabilite în același text de lege. La nivelul municipiului Constanța există imobile construite prin programul ANL pe străzile Zefirului, Brizei, Lirei, Horia Agarici, Pescarilor și Traian, pe terenul pus la dispoziție de către municipiul Constanța. RAEDPP Constanța a fost împuternicită de Consiliul Local al municipiului Constanța, prin HCL nr. 165/30.05.2016 să vândă în numele și pentru municipiul Constanța locuințele construite în regim ANL pentru care există relații contractuale, cu achitarea integrală sau în rate a prețului final de vânzare.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Câți bani încasează Primăria Constanța din impozitul pe mașini și parcări rezidențiale?

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

La fel ca și predecesorul său, Decebal Făgădău, actualul primar al Constanței, Vergil Chițac a promis marea cu sarea în materie de parcări. Ambii edili au declarat în campaniile electorale, din 2016 și 2020, că vor amenaja parcări etajate, subterane și supraterane. La fel de ușor cum au promis, tot așa de repede și-au încălcat cuvântul. Ba, mai mult, atât Făgădău, cât și Chițac, au spus că ridicarea de parcări etajate este o treaba costisitoare și nu este rentabilă. În plus, cei doi au pus în aplicare (Făgădău în calitate de inițiator, iar Chițac în postura de executant) proiectul care va duce la dispariția a peste 1.300 de locuri de parcare. Este vorba despre  modernizarea bulevardelor 1 Mai, Alexandru Lăpușneanu și 1 Decembrie 1918. După ce vor fi modernizate, constănțenii nu vor mai avea voie să parcheze pe aceste artere. Trist este că niciunul dintre cei doi edili nu a venit în paralel cu soluții viabile pentru constănțenii care nu vor mai putea să parcheze pe aceste bulevarde.

Și, pentru că tot este la cârma actualei administrații, haideți să vedem care sunt promisiunile lui Vergil Chițac și care au fost trecute în protocolul de guvernare locală cu Alianța USR-PLUS. Printre altele, este vorba de construirea mai multor parcări etajate, inclusiv la intrările în oraș. Practic, actuala coaliție care conduce orașul a promis că va exista cel puțin o parcare pe o rază de 500 m de locul în care se află un constănțean și o parcare la 500 m de casă.

Toate astea au fost doar promisiuni mincinoase din partea lui Chițac, care a început să dea înapoi și să spună că nu rentează din punct de vedere economic, iar bugetul local nu își permite astfel de investiții. Într-o emisiune de televiziune, Chițac a afirmat că amenajarea unui loc de parcare etajat suprateran costă în jur de 3.000 de euro, iar unul subteran în jur de 6.000 de euro. Actualul edil a spus că Uniunea Europeană nu mai finanțează astfel de investiții pentru a nu încuraja poluarea. Însă, Chițac nu a afirmat nimic despre parcările de la intrările în oraș de tip „Park and Ride”, care pot fi amenajate cu fonduri europene. În cele aproximativ șase luni de când este la conducerea actualei administrații locale, nu am auzit un cuvințel despre inițierea unui astfel de proiect. În schimb, am văzut din partea actualei conduceri a Primăriei un regulament al parcărilor (desenate pe asfalt) prin care Chițac își propune să-i descurajeze pe constănțeni în a mai folosi mașina personală, în schimb să apeleze mai mult la transportul în comun.

Și pentru că tot se plânge că nu are bani la buget pentru construirea de parcări, Ordinea.ro a făcut o simplă analiză a proiectului de buget din acest an și a văzut care sunt sumele pe care Primăria Constanța le încasează din impozitul pe mijloacele de transport deținute atât de persoanele fizice, cât și juridice. Potrivit calculelor Primăriei, în acest an autoritatea locală va încasa din impozitul auto 39.600.000 de lei, din care 22.600.000 de lei de la persoanele fizice și 17.000.000 de lei de la persoane juridice. La acești bani se mai pot adăuga peste 4.300.000 de lei, care provin din închirierea celor peste 21.000 de locuri de parcare rezidențiale. În calcul nu au fost luate locurile de parcare cu taxă/oră. Așadar, cu aproape 44 de milioane de lei, adică peste 9 milioane de euro, Primăria ar putea să amenajeze, anual, peste 3.000 de locuri de parcare supraetajate.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: