Connect with us

Societate

Pe malul Dunării, la Topalu, apare o nouă pensiune turistică

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Localitatea Topalu se află la aproximativ 80 de km de Constanța, pe malul Dunării. Înainte de anul 1990, localitatea era vizitată mai des de către români, dat fiind faptul că, din anul 1960, aici există muzeul ”Dinu și Sevasta Vintilă”, care conține 228 de opera de artă (pictură, sculptură și  grafică) ale unor artiști celebri: Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Theodor Pallady, Corneliu Baba, Octav Băncilă, Grigore Petrașcu. Ce-i drept, după revoluție, vizitele au fost mult mai rare, cu toate că turiștii ar fi avut ce să vadă. În comună există și cetatea Capidava, dar și insula Inelul de Piatră, loc în care an de an se desfășoară tabăra de vară Atlantykron.  Inclusiv pe pagina oficială a primăriei se precziează faptul că în această comună nu există hoteluri, campinguri, hanuri sau popasuri, în ciuda frumuseții sale și a numeroaselor locuri ce pot fi vizitate. Poate tocmai din acest motiv, oamenii ar vrea să construiască spații de cazare. În cursul zilei de azi am găsit pe site-ul Agenției pentru Protecția Mediului Constanța un proiect depus de compania Malul cu Sălcii, care dorește să ridice în comuna Topalu, pe malul Dunării, o pensiune. Aceasta ar urma să fie construită pe strada Dunării, nr. 504. Probabil nu vor fi dificil de obținut documentele necesare ridicării construcției, dat fiind faptul că terenul pe care s-ar amenaja pensiunea este proprietate privată a societății. Terenul are o suprafață de 2114 mp și este folosit la ora actuală ca și ”curți construcții”. Pe acest amplasament intenționează proprietarul să construiască o pensiune agroturistică de 3 margarete,  cu o capacitate de cazare de șase camera și spațiile anexe, respectiv recepție, oficiu, spațiu de pregătire masa, spațiu pentru servire masa și spațiu de relaxare. Potrivit proiectului, pensiunea agroturistică va avea un demisol, cu casa scării și hol, unde vor fi două camera dotate cu baie proprie și terasă, salon cu acces la bucătărie și terasă. La parter va fi recepția de primire, terasa de acces, oficiu, camera de bagaje, casa scării și hol și alte patru camera cu baie proprie și terasă. Camerele vor asigura 12 locuri de cazare și fiecare va avea 18,60 mp. Proprietarii își propun să primească foarte bine turiștii, să le prezinte zona și să se asigure că dispun de tot confortul pe care și-l doresc.  De asemenea, se dorește angrenarea lor în activitățile agricole ce deservesc pensiunea. Ceea ce înseamnă că turiștii vor putea să viziteze explaoatțiile agricole (livadă, fermă zootehnică), să fie angrenați în aprovionarea și hrănirea animalelor, să mulgă chiar sau să strângă ouăle. În pregătirea mesei vor fi utilizate produse agroalimentare de la localnici.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

”Necenzurat”, la liceul ”Lucian Blaga” din Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” din Constanța va  implementa, în perioada  martie  – iunie 2019, proiectul național de prevenire a consumului de tutun, alcool și droguri, ,,Necenzurat”, în rândul adolescenților cu vârste între 12 și 14 ani.

Proiectul național  este inițiat de Agenția Națională Antidrog în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța și Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Constanța.

Proiectul pune accent pe formarea abilităților sociale ale elevilor, implică profesorii și părinții și folosește metode interactive, având la bază studii care dovedesc eficiența acestui tip de intervenții. Cele 12 activități care se vor desfășura cu elevii au ca obiectiv:

  • Crearea unui mediu securizant în clasă;
  • Stimularea și eficientizarea comunicării în grupul de elevi;
  • Dobândirea de cunoștințe corecte despre droguri;
  • Formarea unor abilități de viață, necesare luării unor decizii informate, corecte și responsabile în legătură cu consumul de tutun, alcool și droguri.

Pe lângă activitățile destinate elevilor, acest proiect are și un modul adresat părinților, deosebit de util în realizarea unui parteneriat activ și eficient între școală și familie, în educația antidrog a copiilor.

La nivelul Liceului Teoretic Lucian Blaga, Constanța, proiectul este implementat de director prof. Iuliana Linea și prof. Florentina Ioana Reșit, care au beneficiat de o sesiune de formare cu tema ”Abilități de viață la preadolescenți – prevenirea consumului de droguri”, cu specialiști din cadrul Agenției Naționale Antidrog prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța și Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Constanța, în perioada 31.01 – 02.02.2019. 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Tătarii sărbătoresc mâine Nawrez-ul

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

21 martie este o zi cu totul și cu totul specială pentru comunitatea tătară din România – Nawrez-ul – sărbătoare asemănătoare Paștelui creștin, eveniment ce marchează debutul primăverii și a anului nou. Cu acest prilej, femeile fac curățenie în casă și pregătesc cele mai bune bucate, vopsesc ouă în trei culori (roșu, galben și verde), bărbații merg la geamie, iar copiii colindă, primind drept răsplată dulciuri și bani.

Și în acest an, tătarii din România vor sărbători Nawrez-ul la sediile filialelor UDTTMR din țară. La sediul din București va fi prezent, alături de personalități ale lumii culturale, politice și academice, și avocatul Varol Amet, vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie, omul care a contribuit în mod decisiv la aducerea în actualitate a acestei sărbători cultural-religioase.

Trebuie amintit faptul că Varol Amet, în calitate de deputat al legislaturii 2012-2016, a inițiat proiectul Legii 333, adoptată pe 25 noiembrie 2015, prin care ziua de 21 martie devine zi oficială de sărbătoare pentru minoritatea tătară din România.

Inițiatorul legii a declarat cu acest prilej că este extrem de bucuros că a reușit să reînvie această tradiție veche, apreciind că sărbătorile religioase, obiceiurile, tradițiile sunt elementele cele mai importante ale păstrării identității culturale, transmițând în încheiere tuturor un Nawrez fericit!

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

S-ar putea legaliza canabisul și în România. Doar în interes medical!

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat, miercuri, că se analizează o măsură prin care s-ar legaliza utilizarea canabisului în România, în scop medicinal, în condiţiile în care aceasta este o practică la nivel european.

Potrivit News.ro, legat de această măsură, ministrul a vorbit despre cazurile de pacienţi cu cancer şi a spus că există deja, la Ministerul Sănătăţii, o comisie care analizează o astfel de procedură.

”Se ia în calcul legalizarea pentru utilizarea în acest sens. (…) Există un argument medical care justifică această procedură”, a spus ministrul.

Teodorovici a amintit că aceasta este o practică la nivel european.

”Este deja o practică europeană (…) Dacă în Vestul Europei sunt multe exemple şi sunt legalizate anumite practici, noi de ce să nu analizăm?”, a spus ministrul.

Teodorovici a fost întrebat şi în legătură cu aspectul economic al unei astfel de măsuri.

”În România, din păcate, argumentele de ordin economic pălesc în faţa altora simple şi uşor de ajuns la populaţie”, a mai spus el.

În luna februarie, europarlamentarii au adoptat, la Strasbourg, o rezoluţie privind utilizarea canabisului în scopuri medicale la nivelul Uniunii Europene (UE).

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: