Connect with us

Politica

Pensiile speciale ale magistraților, majorate cu 20%. Pensionarii militari se revoltă și spun că veniturilor lor s-au micșorat

Published

on

Pensiile speciale ale magistraților, cele mai mari pensii speciale acordate în România, se vor majora cu circa 20% din februarie, după ce ministrul Justiției Cătălin Predoiu a emis un ordin, „noaptea ca hoții“, prin care le majorează magistraților salariile, în funcție de care sunt calculate și pensiile. ministrul Cătălin Predoiu a emis un ordin în data de 30 decembrie 2021 prin care a majorat Valoarea Sectorială de Referinţă (VSR) pentru magistrați – în funcție de care se calculează salariul acestora – de la 465 de lei la 605 lei, scrie HotNews. Adică, de la 20.000 lei net la 24.000 lei, scrie Claudiu Ionescu, consilier local în Primăria Hunedoara, cel care dezvăluit inițial manevra lui Predoiu.

Pe de altă parte, pensionarii militari se simt nedreptățiți față de magistrați. Pensionarii militari spun că, deși Guvernul le-a indexat veniturile, în majoritatea cazurilor pensiile au scăzut. Potrivit unui act normativ, pensiile militare de stat ale căror cuantumuri brute aflate în plată la 31 decembrie 2021 sunt mai mari de 2.500 lei se indexează cu ultima rată medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 01.01.2022 și comunicat de Institutul Național de Statistică, respectiv 2,6%. În schimb, același act normativ arată că beneficiarilor drepturilor de pensie militară de stat ale căror cuantumuri brute aflate în plată sunt peste suma de 4.000 lei li se va reține cota de contribuție de asigurări sociale de sănătate care este de 10%. Asta înseamnă, de fapt, o reducere a veniturilor.

„În 2010, cuplul de tristă amintire Băsescu – Boc a inaugurat  practica creșterii pensilor militare prin scădere. Cu mare scârbă îmi amintesc de conferințele de presă organizate la sediul M.Ap.N. de generalii Gabriel Oprea și Maria Lupu, care se străduiau din greu să ne lămurească cum ne-au crescut pensiile prin scădere. Credeam că pensionarii militari au scăpat pentru totdeauna de această practică nenorocită, dar s-a dovedit că m-am înșelat amarnic. În ianuarie  2022, președintele Klaus  Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au dovedit că sunt demni continuatori ai acestei politici, care discriminează grav pensionarii militari. Eu, care astăzi am aflat că sunt unul din beneficiarii acestei politici, îmi manifest profunda satisfacție că prin scăderea pensiei, pot contribui la îmbunătățirea situației economice a țării, secătuită de jaful practicat de guvernanți pe parcursul celor peste 30 de ani de democrație originală. Ca și în 2010, îi asigur pe actualii guvernanți că “respectul” meu îi va însoți pretutindeni. În același timp nu pot să nu mulțumesc guvernanților noștri pentru grija permanentă pe care o poartă sărmanilor noștri magistrați, mărindu-le salariile și pensiile, asigurându-le confortul financiar atât de necesar desfășurării în condiții optime a activității profesionale, în scopul propășirii României. Mai mult ca sigur, cu sprijinul lor, în perioada imediat următoare vom afla ce s-a întâmplat cu zecile de miliarde împrumutate, care dacă ar fi fost folosite corect, nu s-ar fi ajuns în această situație.“, a scris pe Facebook colonelul (în retragere) Remus Macovei.

În România sunt peste 5.000 de judecători. Potrivit unei analize Riseproject, la nivelul anului 2018, România își plătea judecătorii cu cele mai mari salarii din Uniunea Europeană, raportul veniturilor fiind de 8,1 ori mai mari decât salariul mediu din țară. Aceeași sursă citată arată că pensiile magistraților din România sunt însă mai mari decât salariile magistraților din România!

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta