Connect with us

Administratie

Pensiile speciale ale primarilor, incluse în Codul Administrativ! Guvernul a explicat de ce acordă acest privilegiu!

Tatian Iorga

Publicat

la

Pentru că tot a început sezonul campaniilor electorale, Guvernul va încerca să facă pe dracu’ în patru numai să le facă pe plac aleșilor locali, cei care vor conta foarte mult în perspectiva alegerilor locale din 2020. Rămași oarecum în afara căruței cu privilegii, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene vor primi, la momentul retragerii din activitate pentru limită de vârstă, pe lângă pensie, și o indemnizație specială, cunoscută și drept pensie specială. Și asta grație unui proiect care nu a trecut până acum în Parlament de bariera constituțională, dar pe care Guvernul se pregătește acum să îl semneze și aplice în regim de urgență. Măsura este argumentată prin faptul că aleșii locali ar avea acum pensii mai mici decât unii angajați din primării sau consilii locale. Pentru că acordarea de pensii speciale aleșilor locali s-a lovit mai mereu de o opoziție ba în Parlament, ba la Cotroceni, Guvernul a găsit formula juridică prin care vrea să acorde acest privilegiu celor care conduc destinele județelor, orașelor și comunelor. Concret, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a inclus aceste PENSII SPECIALE în proiectul Codului Administrativ, supus dezbaterii publice, astăzi, de vicepremierul Daniel Suciu și ministru al Dezvoltării.

„Se introduce indemnizația pentru limită de vârstă pentru persoanele care au exercitat funcția de autoritate executivă – primar, viceprimar, președinte al consiliului județean și vicepreședinte al consiliului județean. În prezent primarii și viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru pensionare sau sunt pensionari, beneficiază, la cerere, de calcularea/recalcularea pensiei, luându-se în calcul și indemnizațiile lunare primite. Prin Cod se reglementează faptul că autoritățile executive care îndeplinesc condițiile vârstei standard de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizație lunară pentru limită de vârstă, care se acordă în limita a 3 mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40 % din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Indemnizația pentru limită de vârstă se suportă din bugetul de stat“, se arată la capitulul 17 al  Codului Administrativ intitulat „Soluții noi de reglementare în domeniul administrației publice locale“.

Viceprim-ministrul Vasile Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a declarat, în cadrul conferinţei de presă, pe care a susţinut-o astăzi, că noul Cod Administrativ este pentru cetăţeni şi nu urmărește politizarea niciunei funcții publice, şi nici prejudicierea vreunei instituții fundamentale. Proiectul este susținut, în forma ce va fi adoptată de Guvernul României, de toate structurile asociative ale unităților administrativ-teritoriale şi creează un cadru legal unitar, coerent, clar și simplificat pentru activitatea administraţiei publice.

„Codul Administrativ aduce claritate și eficiență în administrația publică, integrând 17 acte normative; are ca scop îmbunătățirea serviciilor publice, prin înlăturarea consecințelor negative semnalate în special de practicieni; reglementează: administrația publică centrală; administrația publică locală; prefectul, instituția prefectului și serviciile publice deconcentrate; reguli specifice proprietății publice și private a statului sau a unităților administrativ-teritoriale; statutul funcționarilor publici, prevederi aplicabile personalului contractual din administrația publică și evidența personalului plătit din fonduri publice; răspunderea administrativă; serviciile publice“, mai notează ministrul.

La evenimentul de astăzi au participat şi reprezentanţi ai structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale: Emil Draghici (președintele Asociaţiei Comunelor din România, primarul comunei Vulcana-Băi, Dâmbovița), Csaba #Boncidai (primarul comunei Pericei – jud. Sălaj), Alin Nica (primarul comunei Dudeștii Noi, Timiș), Aladin Georgescu (președintele Consiliului Județean Mehedinţi), Costel Fotea (președintele Consiliului Județean Galaţi).

Întregul Cod Administrativ poate fi consultat aici:

https://www.slideshare.net/edezvoltare/proiectul-codului-administrativ-al-romniei-iunie-2019?fbclid=IwAR022VVikbaX_grzKHXeKaGsztt8fCgq4rj9xAHUuS3xkBVPSLjFJpiGPuo

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Administratie

Făgădău îi convoacă pe consilierii locali în ședință extraordinară. Vrea să modernizeze zona centrală

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Consilierii locali municipali din Constanța au fost convocați de primarul Decebal Făgădău într-o ședință extraordinară pentru a dezbate mai multe proiecte de hotărâre.

„Se convoacă Consiliul local al municipiului Constanța în ședință extraordinară, luni, 18 noiembrie 2019, ora 11.00, în sala „Remus Opreanu” a Consiliului Județean Constanța.

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea proiectului „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța” și a cheltuielilor aferente;

iniţiator: primar Decebal Făgădău

– avize Comisiile de specialitate nr. 1 și nr. 2;

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea art. 3 din HCL nr. 442/2019 privind aprobarea proiectului „Creșterea eficienței energetice a imobilului Teatrul de Stat, Constanța” și a cheltuielilor aferente;

iniţiator: primar Decebal Făgădău

– avize Comisiile de specialitate nr. 1 și nr. 4;

  1. Proiect de hotărâre privind stabilirea duratei efective a concediului suplimentar de odihnă pentru personalul din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța;

iniţiator: primar Decebal Făgădău

– avize Comisiile de specialitate nr. 3, nr. 4 și nr. 5;“, se arată într-un comunicat al Primăriei Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Prefectul Constanței, Dumitru Jeacă, mazilit după turul doi al prezidențialelor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Ludovic Orban a anunțat, astăzi, că activitatea prefecților va fi evaluată după turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

„Pentru a nu afecta alegerile, am luat decizia să nu începem analiza prefecților. Dar imediat după turul doi vom începe analiza prefecților. Sigur, unii deja au început să demisioneze, alții au intrat în concedii de boală. Îi așteptăm să revină la lucru ca să îşi scrie demisia”, a declarat Ludovic Orban în cadrul unei conferințe de presă organizate la Brașov, conform Agerpres.

Orban a mai anunțat că în perioada următoare vor fi operate schimbări la nivelul conducerilor tuturor instituțiilor publice și companiilor de stat, urmând ca ‘persoanele incompetente numite politic de PSD’ să fie înlocuite, prin concurs, cu profesioniști.

Sursa: stiripesurse.ro

 

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria a amenajat noi locuri de parcare în Constanța!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța informează că, prin SC Confort Urban, a amenajat, astăzi, 18 locuri noi de parcare pe bulevardul Tomis, tronsonul cuprins între bulevardul Ferdinand și strada Traian.

În acest weekend parcarea va fi gratuită, iar de săptămâna viitoare, taxarea se va realiza prin SMS, în intervalul 08.00 – 22:00, de luni până duminică. Tot de luni, parcarea de pe strada Decebal, tronsonul cuprins între bulevardul Tomis și strada Alexandru Pușkin, va fi gratuită de luni până vineri, între orele 17.00 și 08.00 și în weekend. Taxarea prin SMS va fi necesară de luni până vineri, în intervalul 08.00 – 17.00. Plata prin SMS se va face la numărul 7475 . În funcție de zona în care se parchează și de intervalul dorit, conținutul SMS-ului va fi diferit. Plata poate fi efectuată și prin aplicația Constanța Parking, o metodă simplă și eficientă. Aplicația este disponibilă și poate fi descărcată gratuit din Google Play si AppStore“, se arată într-un comunicat al Primăriei.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: