Connect with us

Administratie

Pensiile speciale ale primarilor, incluse în Codul Administrativ! Guvernul a explicat de ce acordă acest privilegiu!

Tatian Iorga

Publicat

la

Pentru că tot a început sezonul campaniilor electorale, Guvernul va încerca să facă pe dracu’ în patru numai să le facă pe plac aleșilor locali, cei care vor conta foarte mult în perspectiva alegerilor locale din 2020. Rămași oarecum în afara căruței cu privilegii, primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene vor primi, la momentul retragerii din activitate pentru limită de vârstă, pe lângă pensie, și o indemnizație specială, cunoscută și drept pensie specială. Și asta grație unui proiect care nu a trecut până acum în Parlament de bariera constituțională, dar pe care Guvernul se pregătește acum să îl semneze și aplice în regim de urgență. Măsura este argumentată prin faptul că aleșii locali ar avea acum pensii mai mici decât unii angajați din primării sau consilii locale. Pentru că acordarea de pensii speciale aleșilor locali s-a lovit mai mereu de o opoziție ba în Parlament, ba la Cotroceni, Guvernul a găsit formula juridică prin care vrea să acorde acest privilegiu celor care conduc destinele județelor, orașelor și comunelor. Concret, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a inclus aceste PENSII SPECIALE în proiectul Codului Administrativ, supus dezbaterii publice, astăzi, de vicepremierul Daniel Suciu și ministru al Dezvoltării.

„Se introduce indemnizația pentru limită de vârstă pentru persoanele care au exercitat funcția de autoritate executivă – primar, viceprimar, președinte al consiliului județean și vicepreședinte al consiliului județean. În prezent primarii și viceprimarii, președinții și vicepreședinții consiliilor județene care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru pensionare sau sunt pensionari, beneficiază, la cerere, de calcularea/recalcularea pensiei, luându-se în calcul și indemnizațiile lunare primite. Prin Cod se reglementează faptul că autoritățile executive care îndeplinesc condițiile vârstei standard de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizație lunară pentru limită de vârstă, care se acordă în limita a 3 mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,40 % din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Indemnizația pentru limită de vârstă se suportă din bugetul de stat“, se arată la capitulul 17 al  Codului Administrativ intitulat „Soluții noi de reglementare în domeniul administrației publice locale“.

Viceprim-ministrul Vasile Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a declarat, în cadrul conferinţei de presă, pe care a susţinut-o astăzi, că noul Cod Administrativ este pentru cetăţeni şi nu urmărește politizarea niciunei funcții publice, şi nici prejudicierea vreunei instituții fundamentale. Proiectul este susținut, în forma ce va fi adoptată de Guvernul României, de toate structurile asociative ale unităților administrativ-teritoriale şi creează un cadru legal unitar, coerent, clar și simplificat pentru activitatea administraţiei publice.

„Codul Administrativ aduce claritate și eficiență în administrația publică, integrând 17 acte normative; are ca scop îmbunătățirea serviciilor publice, prin înlăturarea consecințelor negative semnalate în special de practicieni; reglementează: administrația publică centrală; administrația publică locală; prefectul, instituția prefectului și serviciile publice deconcentrate; reguli specifice proprietății publice și private a statului sau a unităților administrativ-teritoriale; statutul funcționarilor publici, prevederi aplicabile personalului contractual din administrația publică și evidența personalului plătit din fonduri publice; răspunderea administrativă; serviciile publice“, mai notează ministrul.

La evenimentul de astăzi au participat şi reprezentanţi ai structurilor asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale: Emil Draghici (președintele Asociaţiei Comunelor din România, primarul comunei Vulcana-Băi, Dâmbovița), Csaba #Boncidai (primarul comunei Pericei – jud. Sălaj), Alin Nica (primarul comunei Dudeștii Noi, Timiș), Aladin Georgescu (președintele Consiliului Județean Mehedinţi), Costel Fotea (președintele Consiliului Județean Galaţi).

Întregul Cod Administrativ poate fi consultat aici:

https://www.slideshare.net/edezvoltare/proiectul-codului-administrativ-al-romniei-iunie-2019?fbclid=IwAR022VVikbaX_grzKHXeKaGsztt8fCgq4rj9xAHUuS3xkBVPSLjFJpiGPuo

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Administratie

Constanța, orașul stâlpișorilor! Arghirescu (PNL): „Primăria duce o politică de tip Dorel”

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Constănțenii care circulă pe strada Poporului au parte de o surpriză de proporții. Și nu e una plăcută. Asta pentru că Primăria Constanța a montat pe trotuare nu unul, ci două rânduri de „stâlpișori“, așa cum le spun cei din Primărie. Măsura adoptată de Primăria Constanța a fost criticată de liderul consilierilor locali ai PNL, Adriana Arghirescu, care a scris pe Facebook că nu înțelege care este logica acestei decizii.

„Halucinant dar adevărat! Se întâmplă în Constanța anului 2019. Pentru că au cumpărat prea mulți și nu au avut ce face cu ei, autoritățile au montat nu unul, ci două rânduri de stâlpișori pe strada Poporului. Constănțenii care locuiesc în zonă și care mi-au trimis aceste fotografii îmi spun că sunt vânați de polițiștii locali care îi amendează imediat ce au oprit mașina pe marginea străzii. Asta în condițiile în care nu există vreun indicator cu “Staționarea interzisă” și strada este una foarte circulată având în vedere că există trei unități de învățământ și foarte mulți comercianți. O nouă dovadă că această administrație este agresivă atât cu șoferii, cât și cu pietonii și duce o politică de tip “Dorel” care nu face decât să crească nemulțumirea generală“, a scris Arghirescu pe facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Din marile realizări ale Primăriei Constanța. Astăzi…1.500 de noi locuri de parcare

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța se laudă, prin intermediul unui comunicat, că a amenajat în ultimele luni peste 1.500 de noi locuri de parcare. Autoritatea locală notează că cele mai multe au apărut în locul garajelor demolate și sunt destinate riveranilor, care „au acum condiții civilizate pentru a-și putea parca autoturismele“.

„Parcări noi au fost construite în mai multe zone din oraș, în cartierele Inel 1, Inel 2, Km 5, Tomis, 2, Tomis Nord, Faleză Nord, Poarta 6, iar lucrările de amenajare de noi locuri de parcare vor continua! Pe lângă cele peste 1.500 de locuri noi, echipele Primăriei Municipiului Constanța au retrasat alte peste 3.000 de locuri“, se arată în comunicatul Primăriei.

În continuarea comunicatului, cei care conduc Primăria Constanța dau dovadă de un narcisism ieșit din comun și publică două declarații de mulțumire de cetățeni pentru amenajarea acestor locuri de parcare: „Vă mulțumim pentru acest proiect, chiar era necesar, suntem foarte mulțumiți.”; „Aici (declară locuitorii de pe strada Plantelor, acolo unde Primăria Municipiului Constanța, prin S.C. Confort Urban a amenajat o parcare nouă, cu 45 de locuri) erau garaje. Au fost demolate și suntem foarte mulțumiți de ceea ce s-a întâmplat.”

Așa cum notam într-un material anterior, faptul că Primăria a demolat garajele și a amenajat locuri de parcare nu este un lucru rău, însă faptul că autoritatea locală a retrasat 3.000 de locuri de parcare nu înseamnă, automat, că desenarea unor linii pe asfalt rezolvă problema parcărilor în oraș. Poate ar fi trebuit ca Primăria să se apuce să amenajeze parcări etajate, promise de primarul Decebal Făgădău în campania electorală din 2016, și care sunt cuprinse într-un plan de mobilitate pentru Constanța. Dar, probabil, că parcările etajate vor face obiectul unei teme electorale, pe care Făgădău o va flutura constănțenilor în campania pentru câștigarea celui de-al doilea mandat de primar.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Peste 150.000 de lei pentru toaletarea copacilor din municipiul Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Conducerea administrației municipale din Constanța a postat pe pagina de internet un anunț privind achiziția Serviciul de întreținere a coroanei vegetației arboricole și tăiere de necesitate arbori din municipiul Constanța, conform condițiilor tehnologice minimale si operațiunilor descrise în caietul de sarcini cu nr.147867/01.08.2019.

Valoarea estimată este de 134.343,61 fără TVA.

Durata contractului va fi de două luni, conform documentului ce poate fi studiat și pe site-ul Primăriei municipiului Constanța, la secțiunea Achiziții publice.

Oferta financiară se va elabora în conformitate cu cap. 12.2. Modul de prezentare al propunerii financiare din caietul de sarcini nr. 147867/01.08.2019 si va cuprinde costul total al serviciului pentru toate cantitatile solicitate in caietul de sarcini, cu TVA-ul evidențiat distinct.

Oferta tehnică se va elabora în conformitate cu cap. 12.1. Modul de prezentare al propunerii tehnice din caietul de sarcini nr. 147867/01.08.2019 și va fi însoțită de Certificat ONRC din care să rezulte obiectul de activitate corespunzător obiectului contractului.

Oferta va fi întocmită astfel încât specificațiile tehnice din oferta depusă să permită identificarea cu ușurință a corespondenței cu toate cerințele și specificațiile tehnice din caietul de sarcini nr.147867/01.08.2019.

Termenul minim de valabilitate al ofertei este de 90 de zile.

Atribuirea achizitiei se va face pe baza criteriului  – prețul cel mai scăzut.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor a fost stabilită data de 16.09.2019, ora 23:59.

Orice persoană interesată are posibilitatea de a transmite oferte de preț conform prezentului anunț pe adresa de e-mail: achizitiipublice@primaria-constanta.ro; Număr telefon contact: 0241.488.157.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: