Societate

Pesta porcină africană ia amploare în județul Constanța. Vineri vor fi uciși porcii din satul Seimenii Mici

aug. 09, 2018 Mihaela Tîrpan

Astăzi, 09.08.2018, începând cu ora 11.00, în sala Remus Opreanu a Palatului Administrativ a avut loc sub conducerea prefectului județului Constanța, Dumitru Jeacă, ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) – Unitatea Locală de Decizie, în prezența primarilor unităților administrativ teritoriale din județ, cu următoarea ordine de zi :

1.      Prezentarea situației operative la zi la nivelul județului Constanța.Până la această dată, începând din 05.07.2018, sunt confirmate 27 focare de pestă porcină africană (PPA) în 8 localități (Vadu, Cheia, Dulcești, Istria, Vadu Oii, Ciobanu, Gârliciu, Hârșova). Dintre acestea în localitățile Istria, Cheia, Vadu, Vadu Oii, Dulcești au fost întreprinse și finalizate toate acțiunile aprobate în Planul de măsuri privind prevenirea, depistarea și limitarea extinderii focarelor de PPA. Se acționează în prezent cu echipe de specialiști, cu suportul structurilor M.A.I. și M.Ap.N în Hîrșova, Ciobanu și Gîrliciu . Pentru asigurarea măsurilor de limitarea evoluției pestei porcine se acționeaza cu 7 filtre rutiere.

2.      Suspiciuni/confirmări de noi focare PPA la nivelul județului Constanța. Conform raportului prezentat de DSV-SA Constanța , în cursul zilei de azi s-a confirmat un nou focar de PPA la porcii domestici dintr-o exploatație din localitatea Seimenii Mici și o suspiciune de PPA la porcii domestici dintr-o exploatație din localitatea Seimeni.

3.      Plan de acțiuni pentru U.A.T Seimeni :

DSV-SA Constanța a supus atenției membrilor CLCB, care a aprobat prin vot, următoarele:

a.       Nota de fundamentare privind aplicarea măsurii excepționale în cazul confirmării PPA în localitatea Seimenii Mici,

b.      Decizia de ucidere preventivă în caz de confirmare a PPA în localitatea Seimenii Mici

c.       Planul de măsuri privind prevenirea, depistarea și limitarea extinderii focarelor de PPA în localitatea Seimenii Mici

Având în vedere cele aprobate în CLCB s-a dispus convocarea echipelor de evaluare, a celor de ucidere, acțiunea urmând să înceapă în data de 10.08.2018, ora 08.30 . Acestea au în sprijin forțe ale M.A.I și M.Ap.N. Totodată s-a dispus instituirea de filtre la căile de acces în/din localități.

Pentru prevenirea răspândirii virusului, DSVSA a prezentat principalele măsuri de biosecuritate ce trebuie luate de populație la nivelul localităților, unde există suspiciune de focar PPA .

Prefectul județului Constanța, Dumitru Jeacă, informează că este vorba de aproximativ 300 de porci. De asemenea, se cunoaște că porcii din curțile oamenilor au fost deja tăiați.

Comments

comments