Connect with us

Societate

Pesta porcină africană ia amploare în județul Constanța. Vineri vor fi uciși porcii din satul Seimenii Mici

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Astăzi, 09.08.2018, începând cu ora 11.00, în sala Remus Opreanu a Palatului Administrativ a avut loc sub conducerea prefectului județului Constanța, Dumitru Jeacă, ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) – Unitatea Locală de Decizie, în prezența primarilor unităților administrativ teritoriale din județ, cu următoarea ordine de zi :

1.      Prezentarea situației operative la zi la nivelul județului Constanța.Până la această dată, începând din 05.07.2018, sunt confirmate 27 focare de pestă porcină africană (PPA) în 8 localități (Vadu, Cheia, Dulcești, Istria, Vadu Oii, Ciobanu, Gârliciu, Hârșova). Dintre acestea în localitățile Istria, Cheia, Vadu, Vadu Oii, Dulcești au fost întreprinse și finalizate toate acțiunile aprobate în Planul de măsuri privind prevenirea, depistarea și limitarea extinderii focarelor de PPA. Se acționează în prezent cu echipe de specialiști, cu suportul structurilor M.A.I. și M.Ap.N în Hîrșova, Ciobanu și Gîrliciu . Pentru asigurarea măsurilor de limitarea evoluției pestei porcine se acționeaza cu 7 filtre rutiere.

2.      Suspiciuni/confirmări de noi focare PPA la nivelul județului Constanța. Conform raportului prezentat de DSV-SA Constanța , în cursul zilei de azi s-a confirmat un nou focar de PPA la porcii domestici dintr-o exploatație din localitatea Seimenii Mici și o suspiciune de PPA la porcii domestici dintr-o exploatație din localitatea Seimeni.

3.      Plan de acțiuni pentru U.A.T Seimeni :

DSV-SA Constanța a supus atenției membrilor CLCB, care a aprobat prin vot, următoarele:

a.       Nota de fundamentare privind aplicarea măsurii excepționale în cazul confirmării PPA în localitatea Seimenii Mici,

b.      Decizia de ucidere preventivă în caz de confirmare a PPA în localitatea Seimenii Mici

c.       Planul de măsuri privind prevenirea, depistarea și limitarea extinderii focarelor de PPA în localitatea Seimenii Mici

Având în vedere cele aprobate în CLCB s-a dispus convocarea echipelor de evaluare, a celor de ucidere, acțiunea urmând să înceapă în data de 10.08.2018, ora 08.30 . Acestea au în sprijin forțe ale M.A.I și M.Ap.N. Totodată s-a dispus instituirea de filtre la căile de acces în/din localități.

Pentru prevenirea răspândirii virusului, DSVSA a prezentat principalele măsuri de biosecuritate ce trebuie luate de populație la nivelul localităților, unde există suspiciune de focar PPA .

Prefectul județului Constanța, Dumitru Jeacă, informează că este vorba de aproximativ 300 de porci. De asemenea, se cunoaște că porcii din curțile oamenilor au fost deja tăiați.

Comments

comments

Societate

Vezi când sunt programate simulările Evaluării Naționale și Bacalaureatului

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Simularea Evaluării Naţionale se va desfăşura în perioada 11 – 13 martie, în acest an urmând să participe şi elevii de clasa a VII-a, a anunţat, marţi, ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit ministrului, simularea probelor scrise ale Bacalaureatului Naţional este programată în perioada 18 – 21 martie.

La simularea Evaluării Naţionale vor participa, alături de elevii de clasa a VIII-a, şi cei din a VII-a, iar la simularea Bacalaureatului şi elevii clasei a XI-a, alături de cei din a XII-a. 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Taxa deșeuri inerte se achită la SPIT

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) Constanța informează persoanele fizice și operatorii economici care produc/transportă deșeuri inerte cu ocazia efectuării lucrărilor de construire/desființare că valoarea taxei deșeuri inerte este în cuantum de 3 lei/tonă sau fracție de tonă.

Taxa deșeuri inerte poate fi achitată poate fi achitată numerar sau prin POS atât la ghișeele instituției sau la punctul de încasare situat în incinta Portului Constanța – Poarta 9, deschis de luni până vineri, în intervalul orar 0800-1600 ori prin ordin de plată în contul Primăriei Municipiului Constanța RO46TREZ23121360206XXXXX, deschis la Trezoreria Municipiului Constanța, cod fiscal 4785631.

În vederea eliberării “Autorizației deșeuri inerte”, solicitantul va prezenta la ghișeele SPIT sau la punctul de lucru din incinta Portului Constanța – Poarta 9, următoarele documente:

– copia cărții de identitate/certificatului de înmatriculare a societății;

– copia certificatului de înmatriculare/cărții de identitate a autovehiculului pentru care se urmărește obținerea autorizației;

– documentul de plată;

– fișa de cântărire a mașinii/fișă cântar, buletinul de verificare metrologică valabil, avizul de însoțire a mărfii, după caz.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Un cadru didactic din Spania va preda la colegiul ”Constantin Brătescu” din Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Ieri, 18.01.2019,  la Colegiul Național Pedagogic ”Constatin Brătescu” a ajuns în vizită ataşatul pentru învăţământ şi cultură al Ambasadei Spaniei la Bucureşti, Pablo Diez Astruga.

În prezenţa reprezentanţilor Ministerului Educaţiei şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, el a expus conducerii Colegiului şi profesorilor de la departamentul de limbi romanice din cadrul instituţiei noastre, modalitatea prin care Ambasada Spaniei în România va implementa acest program la Constanţa.

Astfel, începând cu anul şcolar 2019-2020, timp de 4 ani, în Colegiu, elevii  instituţiei care studiază limba spaniolă vor beneficia de un cadru didactic specializat, din Spania, pentru învăţarea acestei limbi.

De programul de predare a limbii spaniole în regim bilingv vor beneficia elevii din clasa a IX-a, de la filiera vocaţională – specializarea învăţător-educator (cf. planului cadru, din cele două clase din cadrul filierei vocaţionale – 1 clasă – specializarea învăţător -educator – 14 locuri – biligv limba engleză şi 14 locuri – bilingv limba spaniolă, cealaltă clasă – 14 locuri – specializarea învăţător- educator – bilignv limba engleză şi 14 locuri ­- specializarea educator – puericultor – bilignv limba engleză).

Parcurgerea programului bilingv – limba spaniolă va avea ca finalitate susţinerea de către elevii care au urmat acest program, a bacalaureatului specific, conform Acordului dintre Ministerul Educaţiei din România şi Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Regatul Sapniei cu privire la înfiinţarea şi funcţionarea secţiilor bilingve româno-spaniole în liceele din România şi la organizarea examenului de Bacalaureat la aceste licee.

 De asemenea, elevii vor putea susţine examenle de atestat specific, asemenea elevilor Colegiului care studiază limba engleză în regim bilingv – atestatul de predare a limbii spaniole la ciclul preprimar şi primar şi cel specific claselor cu program bilingv.

Propunerea Ministerului Educaţiei de a implementa programul bilingv de predare al limbii spaniole în Colegiul nostru este binevenită în contextul în care elevii Colegiului beneficiază de program de predare a limbii engleze în regim intensiv la ciclul gimnazial şi bilingv – la ciclul liceal, de peste 15 ani, având, la alegere, a doua limbă de studiu – franceza, germana sau spaniola.

”De asemenea, instituţia noastră a derulat 4 proiecte foarte importante cu instituţii de învăţământ din Spania – din Salamanca (2009-2011), Granada (2013-2015) Igualada (2016-2018) şi Madrid (2016-2018), existând, în acest context, oportunitatea reală de noi parteneriate cu instituţii similare din Spania.”, a precizat directorul colegiului ”Constantin Brătescu”, prof.dr. Anamaria Ciobotaru.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: