Connect with us

Societate

Pesta porcină africană ia amploare în județul Constanța. Vineri vor fi uciși porcii din satul Seimenii Mici

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Astăzi, 09.08.2018, începând cu ora 11.00, în sala Remus Opreanu a Palatului Administrativ a avut loc sub conducerea prefectului județului Constanța, Dumitru Jeacă, ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) – Unitatea Locală de Decizie, în prezența primarilor unităților administrativ teritoriale din județ, cu următoarea ordine de zi :

1.      Prezentarea situației operative la zi la nivelul județului Constanța.Până la această dată, începând din 05.07.2018, sunt confirmate 27 focare de pestă porcină africană (PPA) în 8 localități (Vadu, Cheia, Dulcești, Istria, Vadu Oii, Ciobanu, Gârliciu, Hârșova). Dintre acestea în localitățile Istria, Cheia, Vadu, Vadu Oii, Dulcești au fost întreprinse și finalizate toate acțiunile aprobate în Planul de măsuri privind prevenirea, depistarea și limitarea extinderii focarelor de PPA. Se acționează în prezent cu echipe de specialiști, cu suportul structurilor M.A.I. și M.Ap.N în Hîrșova, Ciobanu și Gîrliciu . Pentru asigurarea măsurilor de limitarea evoluției pestei porcine se acționeaza cu 7 filtre rutiere.

2.      Suspiciuni/confirmări de noi focare PPA la nivelul județului Constanța. Conform raportului prezentat de DSV-SA Constanța , în cursul zilei de azi s-a confirmat un nou focar de PPA la porcii domestici dintr-o exploatație din localitatea Seimenii Mici și o suspiciune de PPA la porcii domestici dintr-o exploatație din localitatea Seimeni.

3.      Plan de acțiuni pentru U.A.T Seimeni :

DSV-SA Constanța a supus atenției membrilor CLCB, care a aprobat prin vot, următoarele:

a.       Nota de fundamentare privind aplicarea măsurii excepționale în cazul confirmării PPA în localitatea Seimenii Mici,

b.      Decizia de ucidere preventivă în caz de confirmare a PPA în localitatea Seimenii Mici

c.       Planul de măsuri privind prevenirea, depistarea și limitarea extinderii focarelor de PPA în localitatea Seimenii Mici

Având în vedere cele aprobate în CLCB s-a dispus convocarea echipelor de evaluare, a celor de ucidere, acțiunea urmând să înceapă în data de 10.08.2018, ora 08.30 . Acestea au în sprijin forțe ale M.A.I și M.Ap.N. Totodată s-a dispus instituirea de filtre la căile de acces în/din localități.

Pentru prevenirea răspândirii virusului, DSVSA a prezentat principalele măsuri de biosecuritate ce trebuie luate de populație la nivelul localităților, unde există suspiciune de focar PPA .

Prefectul județului Constanța, Dumitru Jeacă, informează că este vorba de aproximativ 300 de porci. De asemenea, se cunoaște că porcii din curțile oamenilor au fost deja tăiați.

Comments

comments

Societate

Teatrul de Operă și Balet Constanța riscă să DISPARĂ! Vezi mesajul directorului Vlădescu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, Daniela Vlădescu, director al Teatrului de Operă și Balet Constanța a postat un mesaj tulburător pe pagina sa de facebook, prin care aduce la cunoștința tuturor cititorilor că Teatrul are nevoie de susținere. Ea îi ROAGĂ pe constănțenii să cumpere fiecare dintre ei (noi) măcar un bilet, care costă numai 15 lei, la spectacolele din lunile octombrie, noiembrie și decembrie.

”Nu știu și nu vreau să cerșesc, dar este singura posibilitate ca orașul Constanța să nu piardă o instituție de tradiție a spectacolului muzical coregrafic și să nu piardă dreptul la cultură. Oameni minunați aususținut cu pasiune și talent această instituție. Nu există în lume un oraș mare, bogat și cu oameni frumoși, care să nu aibă instituții de spectacol muzical. Meritați accesul la cultură.”, scrie pe pagina sa de facebook Daniela Vladescu.

Ea mai spune că în această situație, nu neobisnuită pentru TEATRUL nostru, dar fără precedent în gravitatea ei, nu mai așteptăm ajutor de la Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Apoi, face o trecere în revistă a istoriei instituțiilor de spectacol din orașul Constanța, care a fost ”tumultoasă și nedreaptă, începând cu anul 2004.”

”De când am trecut în subordinea Ministerului Culturii, DUPĂ CE AM FOST DESFIINȚAȚI ÎN ANUL 2010 DE CĂTRE C J CONSTANTA, s-au succedat în funcția de ministru al Culturii cel puțin 15 persoane.

După salvatorul nostru, Domnul Kelemen Hunor, (prin intermedierea plină de suflet a Doamnei Irina Cajal-secretar de stat) au urmat mulți miniștri.Unii nici măcar nu au apucat să se informeze și au fost schimbați. Alții nu au avut timp să ajungă și la Constanța, altii au fost total dezinteresați de situația noastră, câțiva nu au înțeles-o pe întreaga perioadă a mandatului, și destul de mulți au fost răuvoitori și au vrut să continue marea curățenie făcută de nicușor constantinescu în 2010.

Spre norocul nostru, care se vede că a luat sfârșit, între perioadele negre de umilință, frică, sacrificii și disperare, s-au mai intercalat perioade, prea scurte, cu OAMENI EXCEPȚIONALI în Ministerul Culturii.

2016, sub conducerea Doamnei ministru Corina Șuteu și la inițiativa Secretarilor de Stat Domnul Lucian Varsandan și Domnul Erwin Simsensohn, care s-au informat și au dorit să rezolve problemele teatrului nostru, probleme fără precedent in istoria instituțiilor de cultură din România comunista și postdecembristă, am reușit, într-o primă etapă, egalizarea salariilor cu a celorlalte instituții de profil subordonate MC.
Mare ne-a fost uimirea când am văzut ca salariile noastre erau, pe funcții, de 2 sau 3 ori mai mici decât în țară. Asta datorându-se tot conducerii CJCONSTANTA din perioada 2004-2010.
La sfârșitul anului 2016 o altă schimbare politică ne-a adus o nouă conducere a MC.
Prima jumătate a anului 2017 am trăit cu spaima neputinței din pricina bugetului alocat, fără a se ține seama de realitățile teatrului nostru-organigrama necuviincios de mică și munca infernală și de înaltă ținută (140-160 spectacole anual).
Apoi a apărut un nou ministru, la jumătatea anului 2017, DOMNUL LUCIAN ROMAȘCANU. S-A INFORMAT,A ÎNȚELES, NE-A AJUTAT ȘI A FOST SCHIMBAT LA ÎNCEPUTUL ANULUI 2018.
Acum, în An Centenar, în loc să sărbătorim, ca toate instituțiile de cultură din țară, DĂRUIM ȘI NOI JERTFA NOASTRĂ-TEATRUL NAȚIONAL DE OPERĂ ȘI BALET ”OLEG DANOVSKI”.
Și, ca toți martirii, vă asigurăm că ne-am făcut datoria cu prisosință.”.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

”Armata – O Școală Alfel”, la Centrul de Scafandri Constanța! Vezi când se poate vizita

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Centrul 39 Scafandri – Constanța, instituţie unică de formare profesională a scafandrilor în România, își deschide porțile joi, 18 octombrie, între orele 09.30-13.30, pentru a fi vizitat de elevii din școlile și liceele din Constanța în cadrul programului educațional național ”Școala altfel. Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, “Armata – O Școală Altfel!” .

Ca de fiecare dată, şi în acest an, doritorii vor putea parcurge traseul de vizită pregătit pentru a se familiariza cu tehnica și echipamentele de scufundare și luptă folosite de scafandrii militari în misiunile specifice pe teritoriul național și în teatrul de operații, expuse în cadrul expoziției și vor afla care sunt secretele în această frumoasă meserie. De asemenea, vor fi prezentate sălile de cursuri și laboratoarele, unde viitorii scafandri se pregătesc și se formează.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Formularele tipizate sunt acum mai ușor de completat

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța a modificat formularele tipizate utilizate la nivelul instituției, prin spațierea și alinierea unitară, fiind astfel mai ușor de completat de către cetățeni.

Măsura îmbunătățirii acestora vine ca urmare a propunerilor transmise de către constănțeni, prin completarea chestionarului privind evaluarea gradului de satisfacție al contribuabililor.

Formularele tipizate se regăsesc atât la nivelul agențiilor fiscale, cât și online, accesând site-ul instituției www.spit-ct.ro, secțiunea “Documente declarare”/”Persoane Fizice”, respectiv “Documente declarare”/”Persoane juridice”.

Îmbunătățirea continuă a calității serviciilor este un deziderat constant pe care SPIT și-l asumă și încurajează și pe viitor cetățenii să transmită propuneri/sugestii de îmbunătățire, contribuind astfel la creșterea calității serviciilor publice.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: