Conecteaza-te cu noi

Politica

Peste 13.000.000 de lei au primit partidele politice în luna aprilie. Vezi pe ce se duc banii

Published

on

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat datele privind cheltuielile partidelor politice provenind din subvenții pentru luna martie. Pornind de la aceste declarații, EFOR continuă să publice rapoarte de monitorizare care ilustrează destinația banilor publici utilizați de cele șapte partide politice care primesc fonduri pentru rezultatele obținute la locale și parlamentare în 2020.

Raportul integral, graficele și datele (în format editabil) pot fi consultate la https://expertforum.ro/cheltuieli-subventii-martie2021 și pe www.banipartide.ro/rapoarte.

Monitorizarea realizată pentru ianuarie și februarie a ilustrat faptul că partidele politice au cheltuit cam 1/3 din sumele primite în fiecare lună, cu mențiunea că acestea pot păstra banii de la o lună la alta și nu trebuie să îi returneze nici la finalul anului, deci raportul este unul orientativ.

Partidele au primit pentru luna martie suma de 11,285,100.38 lei, mai puțin decât în ianuarie și februarie, când au primit câte 19,843,634.81 lei.

Advertisement

Pentru luna aprilie, AEP a virat în conturile partidelor 13,695,601.59 lei.

Principalele concluzii:

Partidele au cheltuit mai mult ca lunile trecute, respectiv 7,8 milioane, comparativ cu 6.8 milioane în ianuarie și 6.1 milioane în februarie

Cu excepția Pro România toate partidele au cheltuit mai puțin decât au primit. Dacă ne raportăm la sumele primite în martie, PSD a cheltuit aproape toți banii (95%), USR aproape trei sferturi, iar celelalte partide aproximativ jumătate. PSD a avut cea mai mai creștere la cheltuieli, de la 2.7 milioane de lei în februarie la 4.1 milioane în martie. În schimb cheltuielile Pro România au continuat să scadă.

Ca în lunile trecute, AUR nu a cheltuit decât pe comisioane bancare.

Advertisement

Dacă ne uităm la sumele totale cheltuite, procentele sunt similare cu cele din lunile anterioare. Cea mai mare parte din bani, adică 53% s-a alocat către presă și propagandă. Apoi, partidele cheltuie 18% pe personal și 10% pe chirii și utilități pentru sedii. PSD rămâne campion la cheltuielile pentru promovare cu 2.6 milioane de lei, urmat de PNL cu 1.3 milioane de lei.

Modul în care cheltuie partidele politice banii ne arată că relativ puțini bani sunt investiți în dezvoltare. Cea mai mare parte se îndreaptă către achitarea unor servicii pentru reclamă și personal, iar consultanța politică, studiile sociologice, plata unor experți sau orice alte activități de dezvoltare nu sunt foarte vizibile în bugetele partidelor plătite din subvenții. USR este singurul partid care a finanțat lunar studii sociologice, cu aproape 1000 de euro, alte cheltuieli de acest fel fiind înregistrate în ianuarie de PSD și PNL (aproape jumătate de milion de lei).

Statistici la nivel de partid:

PSD a cheltuit 65% din bani pentru presă și propangandă, după cum arătam și anterior. Personalul a reprezentat 13% din cheltuieli. Pentru consultanță politică social-democrații au cheltuit 4% din bani, iar pentru activități politice 2%.

PNL a cheltuit trei sferturi din bani pentru presă și propagandă, 10% pentru personal și 6% pentru consultanță politică.

Advertisement

USR a cheltuit jumătate din bani pentru personal și doar 13% pentru propagandă. Chiriile au reprezentat 17% din bani, iar consultanța politică 3%.

Pro România rămâne partidul cu cele mai mari cheltuieli pentru sedii, adică 392,214.94 lei, de aproape 10 ori mai mult decât PSD, care are cele mai mici cheltuieli pentru spații dintre toate cele șapte partide. Suma e de 2.3 ori mai mare decât alocările din subvenții pentru martie.

PMP a cheltuit aproape 60% din bani pentru personal și o cincime pentru chirii.

Plus a cheltuit o treime din bani pentru personal, un sfert pentru chirii și 12% pentru propagandă. Plus și USR au alocat cele mai multe fonduri pentru onorariile avocaților, executorilor și experților, reprezentând 7-8% din banii cheltuiți. (sursa: stiripesurse.ro)

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions