Conecteaza-te cu noi

Actual

Peste 3.000 de tone de alge au fost colectate de pe țărmul românesc al Mării Negre

Published

on

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral face câteva precizări legate de condițiile meteorologice care s-au manifestat în ultimele zile pe litoral și care au făcut ca linia țărmului să înainteze foarte mult spre uscat din cauza intensității și direcției vântului, care a adus și alge în unele zone de pe litoral.

Linia țărmului este o zonă definită ca fiind linia între apa mării și uscat și nu este un punct fix. Datorită acțiuni pulsatorii a valurilor marine, ea poate varia. Valurile reprezintă fenomenul activ dominant întâlnit în zona de coastă, iar cele mai reprezentantive valuri sunt cele generate de vânt. Acestea provoacă cele mai semnificative modificări la nivelul liniei țărmului și respectiv al plajelor. În termeni hidraulici, valurile sunt definite ca mișări nepermanente cu suprafața liberă, aceste mișcări se propagă sub formă de undă.

Atunci când vântul atinge valori de aproximativ 0,5 m/s, pe suprafața liberă a apei încep să se observe încrețituri. Odată ce viteza vântului depășește valoarea de 1m/s iau naștere valurile, care cresc direct proporțional cu durata vântului, cu întinderea suprafeței de apă și adâncimea apei. Atunci când vântul se oprește, valurile își continuă mișcarea datorita inerției, iar forma acestora devine relativ regulata. Acest fenomen se numețte hulă.

Începând cu data de 23 iunie și, inclusiv ieri, 26 iunie, marea a prezentat valuri la țărm, fapt generat de vântul de intensitate medie, predominant din N-NE, cu forța 3 – 5Bf, gradul de agitare al mării ajungând la 3-4 în zona de coastă și 5 în larg.

În condiții de val, linia țărmului poate înainta pe suprafața de plajă cu mai mult de 5 metri, fâșie care trebuie să fie liberă la linia țărmului pentru ecologizare și pentru mașinile aparținând MAI. În aceste condiții meteorologice menționate mai sus pe unele porțiuni de plajă și în funcție de profilul geomorfologic al acesteia, accesoriile turistice fixe pot fi pentru o perioadă în bătaia valurilor.

Advertisement

Tot în urma condițiilor meteorologice din aceste zile, fenomenul de înflorire algală a înregistrat valori crescute pe întreg litoralul, iar ABADL a colectat, în perioada 20 mai – 26 iunie, de la linia țărmului, de pe întreg litoralul turistic românesc peste 3.000 de tone de alge. Acest fenomen a fost mai intens în sudul litoralului, fiind vorba de stațiunile Olimp, Mangalia, 2 Mai, (tronsonul Olimp – Vama Veche) de unde au fost strânse 2.175 de tone de alge. Ca o comparație, de pe tronsonul Agigea –Eforie-Costinești în aceași perioadă, 20 mai- 26 iunie 2019, s-au strâns 485 de tone, iar de pe tronsonul Năvodari – Mamaia – Constanța au fost adunate alte 450 de tone.

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral face precizarea că până la finalul sezonului estival în funcție de condițiile meteorologice (vânt) vor mai exista situații ca cele descrise mai sus.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions