Connect with us

Actual

Peștera. Povestea magică a Zilei Internaționale a Copiilor

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Dansuri, cântece, baloane colorate, prăjituri, tort, ateliere de picture pe față, atmosferă de poveste, bucurie, mii de zâmbete și strălucire pe chipuri inocente de copii. Aceasta a fost atmosfera pe care copiii din comuna Peștera au transmis-o chiar de ziua lor, de 1 Iunie – Ziua Internațională a Copiilor.

Parcul Bucuriei din centrul localității s-a transformat pentru mai bine de două ore într-o poveste scrisă de elevii unităților de învățământ din Peștera. Pe scenă s-au perindat prichindei de la grădiniță, costumați în personaje de poveste sau în costume naționale, dar și elevii din ciclul primar și gimnazial. Copiii au dansat, au cântat și au jucat teatru cu mult talent, stârnind o vie emoție în rândul publicului.

Mesajele transmise de cei mici au fost de respect pentru cei care ajută la formarea lor ca adulți. Melodia regretatei Mihaela  Runceanu – Să fim copii – interpretată pe scena special amplasată în parcul “Bucuriei” de o elevă a școlii din Peștera a fost fredonată de la mic la mare și, măcar preț de câteva secunde, fiecare și-a revăzut amintiri din propria copilărie. De asemenea, alți copii talentați au cântat și au dansat pe scenă:

De magia zâmbetelor celor mici, dar și de miile de confetti, de baloanele colorate sau de micile surprize dulci nu s-au bucurat doar copiii. Părinții și frații lor mai mari au plecat zâmbind de la activitatea unităților de învățământ din Peștera. Toate au fost posibile prin pasiunea, respectul și dăruirea cadrelor didactice, dar și implicarea permanentă a autorității locale și a comunității care au reușit și de această data să transforme un vis într-o realitate apreciată de toți cei prezenți.

Cel mai fericit “tătic”

Primarul Marius – Liviu Petre le-a spus că prin sărbătoarea din acest an va fi încurajată mișcarea și orice activitate sportivă desfășurată în aer liber. Astfel, toți cei 419 elevi care își desfășoară activitatea în cadrul unităților de învățământ din Peștera au primit echipamente sportive constând în costume de sport și tricouri.

Grija pentru activitățile educaționale este o obișnuință pentru primarul Petre, el însuși venit în administrație de la catedră. De altfel, edilul s-a declarat cel mai fericit “tătic” pentru toți cei peste 400 de elevi din Peștera.

Baie de mulțime

La eveniment a participat și Gabriela Bucovală, inspectorul școlar general al ISJ Constanța. Emoționată, dar foarte sigură pe tot ceea ce dorește să transmită, șefa ISJ a vorbit din mijlocul sărbătoriților. Lor le-a mulțumit pentru activitatea pe care au pregătit-o și i-a îndemnat să își urmeze fiecare vis. Lui Marius Petre i-a mulțumit pentru tot ceea ce face pentru activitățile educaționale din localitate.

Atenție deosebită pentru educație

Este de notorietate faptul că elevii din comuna Peștera studiază în spații curate, moderne și cu dotări de ultimă generație. Administrația locală se îngrijește ca toate acestea să fie posibile, ca fiecare copil să beneficieze de condiții optime pentru studiu. Și asta nu e tot. Primăria și Consiliul Local acordă transport și sprijin financiar tuturor elevilor de liceu, școală postliceală și studenților. Mesajul este unul singur: sunt măsuri pentru prevenirea abandonului școlar. Rezultatele nu au întârziat să apară; elevii școlilor din Peștera participă la competiții educaționale și obțin rezultate dintre cele mai bune.

Partener al școlii

Grija pentru educație reprezintă una dintre temele primarului Marius Petre. Chiar dacă a lăsat catedra pentru scaunul de primar, Petre a declarant în repetate rânduri că va rămâne partener al școlii și va încuraja derularea de proiecte educaționale care să ajute la dezvoltarea actului educational din comună, educația fiind prioritată, în opinia edilului.

 

Comments

comments

Actual

Trei cetățeni din Siria şi Irak, opriți la frontiera cu Bulgaria

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În data de 14.07.2019, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Băneasa au depistat pe raza localității Băneasa, judeţul Constanţa, trei persoane care se deplasau pe jos, dinspre frontiera cu Bulgaria spre interiorul țării. Deoarece persoanele în cauză nu îşi justificau prezenţa în zonă au fost duse la sediul Sectorului Poliției de Frontieră pentru cercetări.

În cadrul verificărilor preliminare, polițiștii de frontieră au stabilit că persoanele în cauză sunt cetăţeni Siria și Irak, cu vârste cuprinse între 26 și 30 de ani. Aceștia au declarat că intenţionau să ajungă într-un stat din vestul Europei.

În cauză, poliţiştii de frontieră, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia, efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

”Totodată, au fost întreprinse demersurile necesare pentru punerea în aplicare a acordului de readmisie româno-bulgar, cei trei cetăţeni fiind predați în cursul zilei de azi autorităţilor bulgare, pentru continuarea cercetărilor şi luarea măsurilor legale.”, precizează Compartimentul Purtător de Cuvânt.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Cod portocaliu de vreme rea în județul Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu puțină vreme, Administrația Națională de Meteorologie a emis cod portocaliu de vreme rea pentru județul Constanța, valabil de la ora 14:20 până la ora 15:00.

Se vor semnala  averse ce vor cumula 35…45 l/mp.
Fenomene asociate : descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină de mici dimensiuni în următoarele localități: Constanța, Năvodari, Ovidiu, Murfatlar, Cumpăna, Valu lui Traian, Lumina, Agigea, Poarta Albă, Bărăganu;

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Iată cum se anunță vremea în următoarele două săptămâni

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

Vremea se va încălzi treptat în prima săptămână de prognoză, astfel încât maximele vor porni de la medii de 24 de grade și vor ajunge, în weekend, la 33 de grade. În intervalul următor nu vor fi variații semnificative, vremea se va menține călduroasă, cu maxime ce se vor situa, în medie, între 30 și 32 de grade. Minimele vor urma aproape același traseu, vor crește până în data de 23 iulie la valori de 17…18 grade, apoi nu vor mai avea diferențe majore. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice va fi mai ridicată după data de 24 iulie.

CRIŞANA

Vremea va fi răcoroasă în primele zile din interval, cu medii ale temperaturilor maxime între 24 și 28 de grade. În weekend acestea vor marca o creștere, astfel că vor atinge 30…32 de grade, caracterizând o vreme călduroasă și se vor menține în jurul acestor valori până la sfârșitul intervalului. Minimele vor avea valori în medie de 11…12 grade până în data de 20 iulie, apoi vor crește spre 16…17 grade și nu vor mai varia semnificativ. Temporar vor fi manifestări ale instabilității atmosferice, mai frecvente și pe arii mai extinse în intervalul 23 – 28 iulie.

TRANSILVANIA

Valorile termice vor crește de la o zi la alta până în data de 22 iulie, cu medii ale maximelor ce vor porni de la 20…21 de grade și vor urca spre 29…30 de grade, iar în a doua săptămână se vor păstra, în general, în jurul acelorași valori. Nopțile vor fi reci în prima săptămână, cu minime termice, în medie, între 10 și 12 grade, apoi vor marca o creștere la valori de 14…16 grade. Manifestări specifice instabilității atmosferice se vor semnala aproape în fiecare dupăamiaza, dar cu precădere în intervalul 23 – 28 iulie.

MARAMUREŞ

Vremea se va încălzi treptat în prima săptămână de prognoză, astfel că mediile temperaturilor maxime vor porni de la 22 de grade și vor ajunge la 31 de grade, iar ale minimelor vor crește de la 10…12 grade până spre 14…16 grade. În intervalul 22…28 iulie nu vor mai fi schimbări majore sub aspect termic, doar o scădere ușoară la final. Vor fi intervale cu manifestări specifice instabilității atmosferice, cu o probabilitate mai mare în 15, 16 iulie și din nou în intervalul 22 – 28 iulie.

MOLDOVA

Vremea, răcoroasă în primele zile, cu media maximelor între 21 și 28 de grade și a minimelor între 11 și 14 grade, se va încălzi treptat, asfel că în weekend se vor atinge în medie 28…31 de grade ziua și 15…17 grade noaptea. A doua săptămână de prognoză nu va aduce schimbări semnificative sub acest aspect, astfel că maximele vor fi în medie de 29…30 de grade, iar minimele de 16…17 grade. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice va fi ridicată în 15 și 16 iulie, dar și în intervalul 23 – 28 iulie.

DOBROGEA

Vremea se va încălzi treptat dar semnificativ în intervalul 15 – 24 iulie, astfel că valorile termice vor debuta cu maxime, în medie, de 24…25 de grade și vor ajunge la 30…31 de grade. Temperaturile minime vor crește de la 16 până la 20 de grade, iar în intervalul 25 – 28 iulie vor avea doar variații ușoare în jurul acelorași valori. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice va fi relativ scăzută, cele mai expuse zile fiind în intervalele 14 – 17 iulie și 24 – 28 iulie.

MUNTENIA

Valorile termice vor marca o creștere semnificativă în prima săptămână de prognoză, astfel încât mediile maximelor vor urca de la 24 de grade până în jurul a 33 de grade, iar ale minimelor de la 14 grade până spre 18 grade. A doua săptămână de prognoză va fi caracterizată de vreme în general călduroasă. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice va fi relativ ridicată în 15, 16 iulie și din nou în intervalul 24 – 28 iulie.

OLTENIA

Vremea va intra într-un proces de încălzire în prima parte a intervalului de prognoză, astfel că, din 20 iulie, va deveni călduroasă. În aceste condiții, mediile regionale ale maximelor se vor situa între 26 și 34 de grade, cu cele mai coborâte valori în 15 și 16 iulie, iar cele ale minimelor vor fi în creștere de la 14 spre 18 grade. Vor fi manifestări specifice instabilității atmosferice, pe arii mai extinse în 15 iulie și pe arii restrânse în restul timpului, cu o probabilitate mai mare de apariție în intervalul 24 – 28 iulie.

LA MUNTE

În prima săptămână de prognoză, vremea se va încălzi treptat. Temperaturile maxime vor avea valori medii de 12…14 grade în primele zile și vor ajunge la 19…20 de grade în weekend, în timp ce minimele vor urca de la 6 la 12 grade. În a doua săptămână se va răci ușor, dar valorile termice se vor menține în jurul celor caracteristice perioadei. Vor fi intervale cu manifestări specifice instabilității atmosferice aproape în fiecare după-amiază, dar pe arii mai extinse în 15 și 16 iulie.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: