Turiștii care se află în aceste zile pe plajele din sudul litoralului se confruntă cu algele, fenomen care crează un peisaj extrem de neplăcut și urât mirositor. Seara, după plecarea turiștilor, echipe din cadrul ABADL Constanța adună aceste alge de la linia apei. Reprezentații Administrației au precizat că, în doar câteva zile, au fost adunate în jur de 800 de tone de alge.
”În urma fenomenului algal apărut în stațiunile din sudul litoralului românesc suntem prezenți, ca în fiecare seară la malul marii, după plecarea turiștilor pentru a aduna algele de la linia apei.
Echipele din cadrul Sistemului de Gospodărirea Apelor Constanța al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.L) cu utilajele din dotare fac toate eforturile necesare ca acest fenomen natural, care are loc la linia țărmului, să nu reprezintă un disconfort pentru turiști și constănțeni. Programul de desfășurare a acestor activități se desfășoară numai noaptea fiind condiționat de prezența turiștilor pe plajă. Astfel că, aceste lucrări nu se pot desfășura pe timpul zilei din motive de siguranță.
De la începutul sezonului estival și până în prezent, au fost adunate de pe întreg litoralul românesc aproximativ 2.000 de tone de alge, iar 800 de tone au strânse doar în ultima săptămână.”, precizează reprezentanții Biroului de presă al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral.
Este de precizat faptul că prezenţa algelor aduse de curenţii marini la ţărmul mării nu este dăunătoare sănătăţii. Acestea se dezvoltă în număr mare pe fundul mării, la adâncimi mici din cauza temperaturilor ridicate (având nevoie de multă lumină și căldură) și sunt smulse de curenții marini și aduse la mal.
Foto: Apele Române Dobrogea Litoral