Connect with us

Politica

Plan de guvernare fără ALDE. Ce ordin ar fi dat Dragnea înainte de a pleca în vacanță

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Liviu Dragnea a intrat din nou în  concediu. Nu înainte ca să traseze o serie de sarcini  propriilor colegi de partid.  Printre  ele, una care dă deja  frisoane partenerilor din ALDE îi care poate  provoca complicații grave partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu. Recentele contre din coaliție pe impozitul de afaceri și taxa de solidaritatea, soldate  cu blocarea și abandonarea acestor idei de  către Guvernul Tudose, a dat de gândit conducerii social-democrate. Din mai multe motive.

Unu. Partenerii din ALDE nu sunt  atât de obedienți  și  controlabili când  vine  vorba de  introducerea de taxe și impozite. Semnale de alarmă  pentru PSD au tot venit dinspre ALDE.  Cu un scor  electoral format dintr-o singură cifră,  oamenii lui Tăriceanu nu-și permite luxul  susținerii unor  măsuri impopulare care ar putea afecta  grav  cota și așa  fragilă a propriului partid. iar unii se gândesc deja la  trecerea în Opoziție.

Doi. Premierul Mihai Tudose profită de  opiniile  divergente  din coaliție pe anumite teme  sensibile pentru a-și testa propriile limite de  independență decizională în raport cu  polul de putere din Kisellef numărul 10.

Motive suficiente pentru Dragnea ca să pună în aplicare  un nou plan de  conturare a unei noi majorități  pentru scenariul, deloc improbabil, al  ruperii acestei coaliții, dar și pentru a scurta lesa pentru cei din Palatul Victoria printr-o majoritate de unică culoare.

“Vara, omul  gospodar își face sanie,  iar  iarna car. Cei din ALDE au dat deja semne de apropiere fațâ de PNL.  Chiar dacă am primit garanții de la Tăriceanu că ALDE nu ne va abandona, nu știm cum vor reacționa când se va pune problema introducerii de noi taxe și impozite”, susțin surse din conducerea PSD citate de Stiripesurse.ro.

Iar nevoia de noi taxe și impozite este mai acută  ca oricând, de vreme ce concesiile făcute ca efect al plafonării pensiilor speciale,  precum mărirea cu 10-15% a  salariiilor din domeniul  siguranței  naționale, afectează planul de economii care trebuiau făcute la un buget de stat deja  vlăguit de majorările ample de salarii și pensii în sistemul de stat.

Semnale de alarmă  pentru PSD  au tot venit dinspre ALDE.  cu un scor  electoral format dintr-o singură cifră,  oamenii lui Tăriceanu nu-și permite luxul  susținerii unor  măsuri impopulare care ar putea afecta  grav  cota și așa  fragilă a propriului partid.

Drept urmare, liderii parlamentari au fost însărcinați să treacă la racolarea de noi parlamentari. Până în toamnă , vacanța parlamentară  va  fi folosită  pentru contactarea și atragerea, la bucată, de parlamentari din PMP, PNL și chiar din USR, acolo unde  conflictul intern pentru șefia acestui partid crează un  cadru propice pentru o astfel de acțiune.

Lor li s-ar adăuga  sprijinul  actual al UDMR, care ar putea fi legat mai bine de interesele de guvernare ale PSD prin perfectarea unei alianțe mai strânse decât actualul protocol de colaborare parlamentară, susțin sursele citate. Atragerea unui  număr însemnat de parlamentari din alte partide ar oferi celor din PSD garanția  că  inițierea unor noi negocieri cu liderii Uniunii nu vor avea același deznodământ ca cele din primăvară atunci când Kelemen Hunor a  condiționat sprijinirea moțiunii de cenzură a PSD împotriva premierului Sorin Grindeanu  de adoptarea rapidă a unor legi care privesc drepturile minorității maghiare.

În prezent, pe  hârtie, majoritatea PSD-ALDE este de 233 de senatori și deputați. Din 218 sunt parlamentari social-democrați, dar Liviu Dragnea nu poate  conta pe toți după episodul defectării lui Grindeanu și Victor Ponta. de bine de rău, lor li s-ar adăuga cei 17 parlamentari ai munoritâților.

Pentru a compensa  efectul unei  ruperi a actualei  coaliții,  social-democrații ar trebui să atragă  minimum 24 de deputați și senatori,  zestrea de voturi cu care ALDE contribuie la actuala majoritate parlamentară. Iar  conducerea ALDE nu stă nici ea cu mâinile în sân. Pentru a  acoperi plecările lui Daniel Constantin și ai fidelilor acestuia din partid, confruntat cu riscul intrării în Opoziție, Tăriceanu a  cerut la rândul său,  să se  identifice parlamentarii nemulțumiți din alte partide și să se treacă la atragerea lor în ALDE. Deocamdată, nici o tentativă de racolare din PNL, partid care a a trecut recent prin alegeri interne în cadrul unui Congres, nu s-a soldat cu vreun succes.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

PNL, USR și UDMR se opun din răsputeri declarării Zilei Tratatului de la Trianon

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

PNL, USR și UDMR au făcut front comun astăzi în Camera Deputaților în încercarea de a bloca supunerea la vot a raportului de respingere privind cererea președintelui Iohannis de a reexamina proiectul de lege pentru declararea zilei de 4 iunie – Ziua Tratatului de la Trianon. Președintele executiv al PMP, deputatul Marius Pașcan, unul dintre inițiatorii legii spune într-o postare pe Facebook că în politică sunt prea mulți semidocți, ignoranți, trădători și ticăloși. El a făcut referire la atitudinea deputaților PNL , USR și UDRM, care nu au catadicsit să participe la lucrările Comisiei pentru cultură pentru a formula un raport asupra proiectului.

„Toate le înțeleg și, inevitabil, în politică intervin adeseori compromisuri în urmărirea unor cauze dar să faci troc cu istoria țării, să cauți să faci uitate sau pierdute evenimente care au pecetluit benefic configurarea României prezentului, reprezintă o ticăloșie politicianistă, o mârșăvie strigătoare la cer, este inacceptabil! Proiectul de lege pentru declararea zilei de 4 iunie – Ziua Tratatului de la Trianon, a fost adoptat de Parlament în luna iunie a acestui an. Președintele României, dl Klaus Iohannis, neavenit și inexplicabil, a sesizat pe motive de neconstituționalitate Curtea Constituțională a României în privința acestui proiect legislativ. Evident, CCR a respins obiecțiunile de neconstituționalitate ale președintelui. Ulterior, președintele României a retrimis Parlamentului spre reexaminare acest proiect, care a fost din nou readoptat de Senat. De două săptămâni, ca lider de grup parlamentar al PMP, am solicitat includerea Proiectului de lege pentru declararea zilei de 4 iunie – Ziua Tratatului de la Trianon pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, cameră decizională. Deși proiectul a fost inclus pe ordinea de zi (UDMR a votat împotrivă, PNL și USR s-au abținut), președintele Comisiei pentru cultură, arte și mass-media, Gigel Știrbu, reprezentant al PNL, a refuzat să convoace comisia pentru a formula raport asupra proiectului spre a fi dezbătut în plen. Astăzi, vicepreședintele Diana Tușa, reprezentând PSD, a convocat în lipsa președintelui ședința Comisiei pentru cultură, la care au fost prezenți doar reprezentanții PSD, PMP și ai Grupului minorităților naționale. Îi mulțumesc, pe această cale, Adrianei Săftoiu, care la rândul său a fost prezentă (deși a precizat categoric că nu reprezintă PNL, ci votează în nume personal). Reprezentanții UDMR, PNL și USR nu au catadicsit să participe la lucrările comisiei. Toți cei 10 deputați prezenți au votat pentru raportul de respingere a cererii de reexaminare a președintelui României și adoptarea legii în forma inițială trimisă spre promulgare, urmând ca Proiectul de lege pentru declararea zilei de 4 iunie – Ziua Tratatului de la Trianon să fie dezbătut și resupus votului plenului în ședința Camerei Deputaților de marți, săptămâna viitoare. Vă întreb, ce înțelegeri politice de culise cu UDMR pot prevala istoriei și intereselor României? Cine are interesul să-și bată joc de memoria și faptele de glorie ale înaintașilor noștri, aruncând la gunoi prin trocuri politice prezente chiar evenimentele care au condus la recunoașterea internațională a granițelor României?“, spune Marius Pașcan.

Acesta afirmă că pe „semidocți, ignoranți, trădători și ticăloși“ îi informează că în acest an s-a împlinit o sută de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon (1920), care a însemnat recunoașterea internațională a granițelor postbelice ale României, în urma mișcărilor de emancipare națională și drept consecință a aplicării principiului autodeterminării naționale, considerat pilon al doctrinei păcii de la sfârșitul Primului Război Mondial.

„La Palatul Trianon, din Versailles, Marile Puteri Aliate, învingătoare în Primul Război Mondial, au oficializat și consfințit apartenența Transilvaniei la România, de după Marea Unire înfăptuită de români la 1 decembrie 1918, din păcate nerecunoscută de Ungaria. Evenimentul parafării tratatului avea loc în urma încercării statului vecin de a recuceri Ardealul, atac care a determinat armatele române să riposteze, iar ofensiva către Budapesta a dus la înlăturarea regimului comunist al lui Bela Kun. În prima lună a anului 1920, S.U.A, Italia, Marea Britanie și Franța stabilesc granițele noului stat ungar. Nu uitați spusele celebre ale filosofului spaniol George Santayana: „Cel care nu își amintește trecutul este condamnat să îl repete” iar Nicolae Iorga spunea, la rândul său, „un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții“. Partidul Mișcarea Populară, în semn de profund respect pentru istoria României și spre cinstirea țării, va vota din nou pentru acest proiect legislativ. Glorie veșnică și nemurire tuturor eroilor care și-au sacrificat viața pentru binele patriei și al națiunii noastre.“, a mai spus Pașcan.

Amintim că magistrații Curții Constituționale a României au respins sesizarea președintelui Klaus Iohannis referitoare la legea de declararea zilei de 4 iunie ca fiind Ziua Tratatului de la Trianon. Drept urmare, șeful statului a retrimis legea în Parlament pentru reexaminare. Proiectul a trecut din nou de Senat, iar acum se află la Camera Deputaților.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Traian Băsescu ar putea ajunge premierul Republicii Moldova

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

În cazul în care va fi ales președinte, candidatul Partidului Unității Naționale (PUN) la alegerile prezidențiale Octavian Țîcu îl va propune pe Traian Băsescu, fostul președinte al României, la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Declarația a fost făcută pe 27 octombrie în cadrul dezbaterilor electorale de la TV8, scrie presa din R. Moldova.

„Îl vom propune pe Traian Băsescu la funcția de prim-ministru pentru ca să fie posibilă realizarea unirii Republicii Moldova cu România. Aceste procese vor fi asumate de către statul român, împreună cu Uniunea Europeană. Cred că Traian Băsescu va accepta, întrucât PUN este proiectul lui”, a spus Octavian Țîcu.

INFO! La alegerile prezidențiale din 1 noiembrie participă în Republica Moldova 8 candidați: Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Violeta Ivanov, Igor Dodon, Maia Sandu, Octavian Țîcu și Dorin Chirtoacă.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Deputatul Mircea Dobre: „Guvernul PNL distruge total agricultura din România. A triplat taxele!“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Deputatul de Constanța al PRO România, Mircea-Titus Dobre, acuză Guvernul PNL că distruge total agricultura din România! Asta pentru că, spune parlamentarul, printr-un ordin al Ministerului Agriculturii taxele fitosanitare au fost mărite de trei ori. Parlamentarul citează site-ul agrointel.ro, care notează că taxele au fost modificate la mai puțin de un an de când acestea au suferit o altă majorare.

„Prin Ordinul 261/2020, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 876 din 25 septembrie 2020, şi care se află în vigoare de la 25 octombrie, MADR stabileşte noile taxe fitosanitare. Astfel, începând cu data de 25 octombrie, toate acţiunile din această categorie costă 450 de lei. Actualul ordin îl modifică pe cel intrat în vigoare la începutul anului, pe 12 ianuarie, dată de la care noile preţuri erau majorate la 166 de lei faţă de cele, sensibil mai mici, care datau din 2016.“, notează agrointel.ro.

„Ne-am săturat de minciuna ordinară și de promisiunile guvernului PNL, care tocmai a mai dat o lovitură economiei României. După ce și-au bătut joc de firmele care nu mai primesc niciun fel de ajutor de la stat, dar și de agricultorii care așteptau sprijin, după un an dezastruos, acum au triplat taxele pentru agricultori. Pe 25 octombrie a intrat în vigoare Ordinul 261/2020 care crește taxele fitosanitare, după ce mai fuseseră mărite o dată, din ianuarie. Un certificat fitosanitar costă, de alaltăieri, 450 de lei, iar pentru mai multe certificate se adaugă 5 lei pentru fiecare în parte. Din mizeria pe care o face guvernul PNL reiese doar atât: guvernul dorește falimentarea României și foametea!“, spune deputatul Mircea-Titus Dobre.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: