Conecteaza-te cu noi

Politica

Planul primarului Vergil Chițac de a vinde terenuri ale orașului, împiedicat de un ”grevist” de la PSD

Published

on

Vergil Chitac primar Constanta

Primarul Constanței, Vergil Chițac, nu a reușit să obțină două treimi din voturile consilierilor locali pentru a trece mai multe proiecte de hotărâri prin care urmărea vânzarea unor terenuri ale orașului situate pe malul lacului Siutghiol, în Parcul Tăbăcărie sau în zona – acum industrială – în care se va construi viitorul centru al orașului, pe baza unei investiții private gigantice. Cum era de așteptat, consilierii USR au votat împotriva acestor proiecte. Însă lejer inițiativele puteau fi transformate în hotărâri, dacă se întâmpla, conform tradiției, ca acestea să fie votate in corpore de alianța nescrisă, dar cât se poate de funcțională, dintre PNL și PSD. Dintr-o întâmplare, alianța s-a gripat la patrimoniu, după ce un consilier de la PSD s-a pomenit să facă un fel de grevă a votului, ca protest față de aroganța lui Chițac de a ține ședințele online, contrar legii și regulamentelor locale. Iar greva a venit la marele fix, întru salvarea, măcar pentru un timp, a unor terenuri valoroase.

Cu voturile împotrivă ale consilierilor USR și cu lipsa de vot a grevistului de la PSD, au picat două inițiative patrimoniale, iar o a treia a generat dispute care se vor muta cel mai probabil în instanța de judecată.

Vorbim în primul rând de ideea lui Chițac de a vinde 2.905 mp de pe strada Justiției nr. 1, prin licitație publică, dar cu drept de preempțiune la cumpărare pentru Tehno Construct SRL Constanța, care deține în zonă o stație de betoane. Această firmă este controlată de Gheorghe Bujdoveanu, tatăl lui Stelian Bujdoveanu, viceprimarul PNL-ist al Capitalei. Terenul care urma, potrivit aspirațiilor primarului, să fie scos din patrimoniul orașului și băgat în patrimoniul familiei Bujdoveanu face parte dintr-o zonă care va intra într-un proces de reconversie urbană. După cum este de largă notorietate, compania Oil Terminal, care deține o suprafață imensă în această zonă, a încheiat un parteneriat cu Iulius Mall, pe baza căruia vor fi construite cartiere de locuințe și un centru de tip mall. În timp, zona care se află în fapt în inima orașului va arăta ca un veritabil centru. Această situație a fost învederată în ședință de grupul consilierilor USR, prin vocea consilierului Cristina Popescu. În cele din urmă, proiectul a picat la vot, grație USR și cu aportul grevistului de la PSD.

În al doilea rând, vorbim de un proiect prin care se urmărea stabilirea unei diferențe de preț pentru un teren din Parcul Tăbăcărie, vândut pe vremea lui Radu Mazăre unei firme obscure. Această firmă, pe numele ei Viomar Inter SRL, deținută de Mihăiță Puia, a cumpărat de la Primăria Constanța, în anul 2002, un lot de 128 de metri pătrați în zona Luna Parc din Tăbăcărie, în vederea desfășurării activității de fast-food. Mai târziu, în 2008, societatea a mai cumpărat, și tot de la Primărie, încă un lot de 132 mp, cu destinația de spațiu verde. În total: 260 de metri pătrați. La baza vânzării stau câteva scamatorii făcute de Radu Mazăre în privința inventarierii domeniului public și privat. O să le detaliem într-un alt articol.

Printr-un concurs de împrejurări, în anul 2018, o firmă deținută de soțul unei directoare din Primăria Constanța, Ani Merlă, a inițiat un PUZ pentru a putea izbi un bloc pe malul lacului, pe partea bulevardului Mamaia. De ce și cum nu prea se știe, dar terenul vândut ca spațiu verde și loc pentru fast-food a fost inclus în acest PUZ, dobândind astfel reglementări atrăgătoare. Ca dovadă, Viomar Inter SRL a obținut de curând un certificat de urbanism de la Primărie, în care i s-a menționat dreptul scriptic de a construi un bloc în parc, de trei etaje. Între firmă și autoritatea locală s-au născut mai multe procese în contencios-administrativ. În acest context, primarul Constanței a găsit că soluția cea mai la îndemână ar fi ca societatea să achite o diferență de preț, întrucât a cumpărat terenul la valoarea de spațiu verde, iar acum beneficiază de reglementări care îi permit să ridice un bloc. Interesant este faptul că Vergil Chițac a pornit mai multe procese pentru a recupera din patrimoniul retrocedat al Constanței. Chiar de curând a și câștiga, pe fond, la București, un astfel de proces. Însă pentru terenurile inventariate aiurea nu a găsit niciun mecanism de îndreptare a situației, continuând ce s-a început pe vremea lui Radu Mazăre. Deocamdată, proiectul a picat la vot, grație consilierilor de la USR și a grevistului de la PSD.

În al treilea rând, vorbim de un teren de  692 de metri pătrați, situat pe malul lacului Siutghiol, pe Aleea Universității 48A, la Baza Nautică Ceronav. De altfel, Ceronav a formulat o cerere de cumpărare, însă această entitate nu deține un drept de preempțiune. Prin urmare, la licitație se vor putea înscrie și rechini imobiliari interesați să ridice un bloc pe malul apei. Iar când vorbim de malul apei, ne referim chiar la malul apei, având în vedere că terenul se învecinează direct cu cheul lacului.

Un comentariu extrem de pertinent a fost lansat în spațiul public pe această temă de Cătălin Cucoară, specialist în cadastru, fost angajat al DNA, fost angajat al Primăriei Constanța. Cucoară atrage atenția că terenul care se învecinează, spre lac, cu lotul de 692 de metri pătrați nu este inventariat. Vorbim de malul lacului, care, potrivit legii, după cum ne-a explicat Cătălin Cucoară, are o zonă de protecție ce face obiectul exclusiv al proprietății de stat. Ori în absența inventarierii, nu este clar dacă lotul scos la vânzare de administrația Chițac este în bună vecinătate cu statul, ori dacă nu cumva se suprapune peste domeniul public.

Și la acest proiect semnat de Chițac s-au opus consilierii USR. De asemenea, grevistul de la PSD a refuzat să voteze. Iar președintele de ședință a anunțat în primă fază că proiectul a fost respins. După minute bune, în cadrul ședinței de Consiliu a intervenit însuși primarul Vergil Chițac, cerând să se constate că proiectul său viza modificarea unei hotărâri mai vechi de Consiliu. Ca urmare, a punctat Chițac, proiectul nu avea nevoie de o majoritate calificată, de două treimi, ci de votul majoritar care s-a împlinit prin voința consilierilor PNL și PSD. Mai mult ca sigur, în privința acestui proiect vor exista contestații.

Trebuie să mai spunem că în ședință au mai trecut alte trei vânzări de terenuri. Vorbim în primul rând de un teren de 55 de metri pătrați de pe strada Industriei nr.11. Proiectul a plecat de la solicitarea de cumpărare formulată de Plasty Prod, o firmă controlată de George Muhscină, fost președinte al organizației municipale PNL Constanța.

A mai trecut și proiectul pentru vânzarea unui lot de 115 mp din stațiunea Mamaia. Terenul este ocupat de un magazin din Complexul Perla, magazin care a fost cumpărat, încă din anul 1999, de la Comtext SA, de Omonia Trading SRL, o firmă a unui consilier PNL din localitatea Ovidiu.

Undă verde a primit și proiectul de vânzare a unui lot de 87 de metri pătrați, adiacent Complexului Flămând de pe strada cu același nume. Cererea de cumpărare a fost formulată în acest caz de Cristina-Maria Ivașcu. Aceasta este asociată cu soțul ei, cunoscutul medic Aurelian Ivașcu, în societatea Mediconst Imagistic SRL, care deține un punct de lucru în Complexul Flămânda. Cel mai degrabă, societatea își dorește o extindere a spațiului util.

Aurelian Ivașcu a fost consilier local din partea PSD în perioada 2000-2004. În anul 2012, pe când era director la Sanatoriul din Eforie, acesta a devenit președinte al Fundației Umanitare Christian Gigi Chiru, un ONG care a derulat campania ”Primăria Constănțenilor” oferind tichete medicale și alte avantaje alegătorilor din Constanța, cu scopul străveziu de a încuraja votarea candidatului PDL Gigi Chiru. La debutul activității, Fundația a organizat o gală în cadrul căreia au fost premiate mai multe personalități ale orașului. Printre premiați s-a numărat și mogulul Gabriel Comănescu.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions