Connect with us

Politica

PMP Constanța, scrisoare deschisă către constănțeni și propuneri pentru proiectul privind taxele și impozitele din 2018

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Într-o conferință de presă desfășurată, astăzi, la sediul filialei Constanța a Partidului Mișcarea Populară, președintele Claudiu Palaz a prezentat o scrisoare deschisă pe care o formațiunea politică o transmite locuitorilor municipiului Constanța. Mesajul PMP către vine după multele dezbateri publice ce au la bază taxele și impozitele pentru anul 2018, respectiv decizia municipalității de a majora dările către bugetul local ale constănțenilor.

Iată textul integral al scrisorii deschise a PMP Constanța pentru locuitorii municipiului:

Dorim pe această cale să te informăm despre necesitatea egalizării cotelor de impozitare  pentru imobilele cu destinație nerezidențială, astfel încât forma de deţinere să nu reprezinte un criteriu discriminatoriu sau anticoncurenţial. Odată cu apariția Legii 227/2015 privind codul fiscal, cota de impozitare pentru imobilele nerezidențiale a fost stabilită între 0,2-1,3%, atât pentru imobilele deținute de persoanele fizice, cât și juridice. Autoritățile locale au stabilit impozitul la cota de 0,25% pentru persoanele fizice, tocmai pentru a nu afecta activitatea acestora, însă această măsură nu poate fi menținută permanent, întrucât creează discriminări în mediul de afaceri. Astfel, la această dată, pentru aceeași activitate economică (ex. hotelieră), un operator plătește 1,3% impozit din valoarea imobilului, dacă acesta este deținut de societate, și doar 0,2% dacă este deținut de o persoană fizică. Hotărârea consiliului local privind taxele și impozitele locale pentru anul 2018 prevede majorarea impozitului pentru persoanele fizice care dețin imobile cu destinație nerezidențială la 0,45%, urmând ca în decursul anilor 2019 și 2020, acesta să crească treptat la 0,70%, respectiv 1,00%. Pentru eliminarea discriminării amintite, autoritățile locale au decis eliminarea cotei adiționale de 15,4%, începând cu anul 2018, aplicată persoanelor juridice care dețin clădiri nerezidențiale, fiindu-le aplicabilă doar cota de 1,3% conform codului fiscal. În acest sens, ne dorim o aplicare echitabilă a prevederilor codului fiscal pentru toți cei care desfășoară același tip de activitate economică, așa cum este corect.”

Memoriu pentru taxe și impozite

Totodată, PMP Constanța a depus și un memoriu pentru taxele și impozitele locale pentru anul 2018 și anunță că nu vor lua în calcul varianta propusă de Primăria Constanța și primarul Decebal Făgădău din cauză că acestea vor împovăra viața constănțenilor, după cum a precizat președintele PMP Constanța, Claudiu Iorga Palaz. Alături de Palaz, în conferința de presă, a fost prezent și consilierul local municipal Alexandru Zabara, iar memoriul este semnat de toți cei trei aleși locali ai PMP, Zabara Alexandru, Cantaragiu Secil Givan, Papuc Cătălin.

Iată documentul:

Memoriu-taxe

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Norica Nicolai, seminar despre pescuitul la Marea Neagră, la hotelul Ramada din Constanța

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai va organiza un seminar despre pescuitul la Marea Neagră, pe 27 octombrie 2018, la hotelul Ramada din Constanța. Evenimentul a fost anunțat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, de senatorul Ion Popa, președintele ALDE Constanța. Popa a declarat că și-a format convingerea, în urma unor discuții, că este necesară schimbarea legii pescuitului.

Norica Nicolai a fost raportor pentru Raportul privind situația pescuitului recreativ în Uniunea Europeană, adoptat de comisia de profil a Parlamentului European în luna ianuarie 2018. Documentul adoptat introduce distincții între pescuitul recreativ și semi-comercial. Problema de fond care a generat acest raport a fost aceea că, în mai multe state membre ale Uniunii Europene, cu deschidere al Oceanul Atlantic, existau situații când, sub aparența pescuitului recreativ, scutit de taxe, se practica un pescuit mult mai intens, având deja și un scop comercial… dar fără a se plăti taxe. Din acest motiv, raportul Noricăi Nicolai introduce conceptul de pescuit semi-comercial, care deschide calea taxării pentru această zonă gri.

Într-un interviu acordat pentru Radio Constanța (vezi AICI), Norica Nicolai declara că ”ALDE, în momentul de față, este preocupat de un proiect simplificat de absorbție a fondurilor europene, în ceea ce privește România. (…) Dacă reglementăm foarte clar regimul piscicol, dacă nu mai implicăm atât de multe autorități în avize care sunt necesare, eu cred că comunitățile locale pot organiza ele ferme de pescuit fiabile și pot crea locuri de muncă pe teritoriul lor. Dacă, însă îi blocăm pe oameni în obținerea a numeroase avize așa cum se întâmplă astăzi, pescuitul devine sau rămâne un deziderat.”.

Potrivit informațiilor noastre, la nivelul județului Constanța au fost înființate grupuri de acțiune ale pescarilor, încă din anul 2011, în scopul accesării fondurilor nerambursabile din Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime, la inițiativa fostului președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu. Din păcate, această inițiativă a fost intens politizată și căpușată de grupuri de interese fără legătură reală cu domeniul pescuitului. Ca dovadă, Grup Local Dobrogea Sud (FLAG Sud) cu sediul la Agigea, care a gestionat fondurile pentru partea de sud a litoralului, este condusă chiar de primarul acestei localități, Cristian Maricel Cîrjaliu. Cea mai de seamă realizare a FLAG-ului de sud a fost un festival așa-zis pescăresc organizat în Vama Veche, de care nu-și mai amintește nimeni. De asemenea, FLAG Nord a dirijat banii europeni pentru pescuit la finanțarea unor proiecte de construire a unor pensiuni așa-zis pescărești și a unui atelier de împletit coșuri din răchită. Beneficiarii banilor au fost niște afaceriști arondați baronilor locali PSD, dar și Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri, erijată spontan în membru al comunității pescărești.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Dragnea, despre Legea offshore: E obligatoriu ca săptămâna viitoare să intre în Comisii

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Liviu Dragnea a declarat, miercuri, 17 octombrie a.c., că Legea offshore va intra în Comisii până săptămâna viitoare, dar nu există niciun argument ca prevederile din acest act normativ să fie modificate.

„Cred că săptămâna viitoare obligatoriu trebuie să intre în Comisii (Legea offshore, n.r.). Mi-aş fi dorit să intre ieri, dar până săptămâna viitoare nu văd niciun motiv să nu intre în Comisii”, a declarat președintele PSD.

Întrebat dacă vor fi modificate prevederile care au creat nemulţumiri, Liviu Dragnea a spus că nu există niciun motiv pentru asta.

„E posibil să nu fie modificate, dar vedem. La noi nu a ajuns niciun argument serios ca ele să fie modificate”, a spus liderul PSD.

Amintim că în 3 octombrie a.c., liderul UDMR, Kelemen Hunor, a cerut retrimiterea în comisii a Legii offshore, în condiţiile în care ALDE a acuzat lipsa unei dezbateri reale. De asemenea, în aceeași perioadă, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a subliniat că trebuie stabilită o formulă de calcul care să permită ambelor părţi să fie cointeresate.

Important de precizat este și faptul că Senatul a adoptat, în calitate de primă cameră sesizată, Legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Deputatul Robert Turcescu, în lacrimi. Tatăl său a murit în această dimineață

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Doliu în familia deputatului Robert Turcescu. Tatăl său a murit în această dimineață, lăsând multă durere și suferință în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut, după cum fostul jurnaliști și realizator TV a scris pe pagina sa de Facebook.

Robert Turcescu a anunțat că înmormântarea va avea loc în satul Valea Mare Podgoria, orașul Ștefănești:

„Tatăl meu, Barbu Turcescu, a fost cel mai bun tată din lume. Bunul meu tată s-a dus la Domnul în această dimineață. Toti cei care l-au cunoscut si vor sa-si ia ramas bun de la el sunt asteptati incepând de mâine după-amiază la capela cimitirului din satul Valea Mare Podgoria, oraș Stefănești, județul Argeș. Înmormântarea va fi joi, 18 octombrie, în cimitirul de la Valea Mare, la ora 12.00. Dumnezeu sa te odihnească în pace, dragul meu tată!”, a scris pe pagina sa de Facebook fostul jurnalist.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: