Politica Slide

PMP Constanța, scrisoare deschisă către constănțeni și propuneri pentru proiectul privind taxele și impozitele din 2018

dec. 14, 2017 Mihaela Tîrpan

Într-o conferință de presă desfășurată, astăzi, la sediul filialei Constanța a Partidului Mișcarea Populară, președintele Claudiu Palaz a prezentat o scrisoare deschisă pe care o formațiunea politică o transmite locuitorilor municipiului Constanța. Mesajul PMP către vine după multele dezbateri publice ce au la bază taxele și impozitele pentru anul 2018, respectiv decizia municipalității de a majora dările către bugetul local ale constănțenilor.

Iată textul integral al scrisorii deschise a PMP Constanța pentru locuitorii municipiului:

Dorim pe această cale să te informăm despre necesitatea egalizării cotelor de impozitare  pentru imobilele cu destinație nerezidențială, astfel încât forma de deţinere să nu reprezinte un criteriu discriminatoriu sau anticoncurenţial. Odată cu apariția Legii 227/2015 privind codul fiscal, cota de impozitare pentru imobilele nerezidențiale a fost stabilită între 0,2-1,3%, atât pentru imobilele deținute de persoanele fizice, cât și juridice. Autoritățile locale au stabilit impozitul la cota de 0,25% pentru persoanele fizice, tocmai pentru a nu afecta activitatea acestora, însă această măsură nu poate fi menținută permanent, întrucât creează discriminări în mediul de afaceri. Astfel, la această dată, pentru aceeași activitate economică (ex. hotelieră), un operator plătește 1,3% impozit din valoarea imobilului, dacă acesta este deținut de societate, și doar 0,2% dacă este deținut de o persoană fizică. Hotărârea consiliului local privind taxele și impozitele locale pentru anul 2018 prevede majorarea impozitului pentru persoanele fizice care dețin imobile cu destinație nerezidențială la 0,45%, urmând ca în decursul anilor 2019 și 2020, acesta să crească treptat la 0,70%, respectiv 1,00%. Pentru eliminarea discriminării amintite, autoritățile locale au decis eliminarea cotei adiționale de 15,4%, începând cu anul 2018, aplicată persoanelor juridice care dețin clădiri nerezidențiale, fiindu-le aplicabilă doar cota de 1,3% conform codului fiscal. În acest sens, ne dorim o aplicare echitabilă a prevederilor codului fiscal pentru toți cei care desfășoară același tip de activitate economică, așa cum este corect.”

Memoriu pentru taxe și impozite

Totodată, PMP Constanța a depus și un memoriu pentru taxele și impozitele locale pentru anul 2018 și anunță că nu vor lua în calcul varianta propusă de Primăria Constanța și primarul Decebal Făgădău din cauză că acestea vor împovăra viața constănțenilor, după cum a precizat președintele PMP Constanța, Claudiu Iorga Palaz. Alături de Palaz, în conferința de presă, a fost prezent și consilierul local municipal Alexandru Zabara, iar memoriul este semnat de toți cei trei aleși locali ai PMP, Zabara Alexandru, Cantaragiu Secil Givan, Papuc Cătălin.

Iată documentul:

Memoriu-taxe

 

Comments

comments