Connect with us

Actual

Politicienii ar trebui să devină oameni politici. În caz contrar, Parlamentul se va umple, cu ocazia următoarelor alegeri, cu și mai mult AUR

Claudiu Vuță

Publicat

la

Ce s-a întâmplat în Diaspora și de ce noul suflu în politica românească este AUR.
Votul din Diaspora a fost diferit cu ocazia ultimului scrutin, față de alegerile desfășurate în ultimii 30 de ani.
Voturile românilor din străinătate nu au mai mers doar către PNL, PMP sau USR/PLUS, acestea s-au îndreptat și către AUR.
Numele acestui partid este și ușor de reținut. Din România nu au emigrat în Diaspora doar absolvenți al unor Universități de prestigiu, vorbitori de limbi străine, așa cum fals credem, unii dintre noi. Nu, din România au plecat în Vest, mare parte, oameni amărâți, care nu aveau un loc de muncă în țară.

Exodul românilor a avut loc din cauze economice. Acești oameni doreau să muncească cinstit și nu o puteau face în țară, din lipsa locurilor de muncă.

Mulți dintre românii din țară habar nu au în ce condiții muncesc și trăiesc mulți dintre românii din Diaspora. Pentru a-și plăti chiria, locuiesc și câte 6-7 persoane în același apartament. Nu este cazul tuturor, însă ușa care ți se deschide în străinătate presupune traiul în comun cu alte câteva persoane. Am cunoscut astfel de români. Am discutat cu ei. Când pleci de lângă familie pentru a locui în astfel de condiții, când ești smuls din sânul familiei pentru că știi că nu ai nicio șansă în țară, furia se acumulează. Îți este dor de familie, îți este dor de părinți, îți este dor de România. Când auzi imnul, îți dau lacrimile. Frustrarea și revolta se acumulează, cresc.

Dacă până acum aceștia asociau eșecul țării și blamau preponderent PSD pentru plecarea lor din țară, acum, la apariția AUR, au sancționat la urne de-a valma, meritat sau nu, întreaga clasă politică.
Deși împreună PNL/USR PLUS au câștigat alegerile în Diaspora, AUR s-au clasat pe locul 1 în Italia și pe locul 2 în Spania, adică țările unde românii au emigrat pentru a lucra în construcții sau manufactură. Rezultate bune au obținut și în Franța. De asemenea, au emigrat și „șmecherași”, iar mesajul AUR s-a pliat perfect pe aceștia.

Diaspora a votat masiv pentru AUR, partid care s-a clasat pe locul trei, imediat după USR Plus și PNL (Datele sunt valabile după centralizarea a peste 87% dintre voturile secțiilor din străinătate). Rezultatele din Diaspora arată conform celor de mai jos:

  • USR – 29,3%
  • PNL – 25,6%
  • AUR – 24,9%
  • PMP – 9%
  • PSD – 3,5%

În favoarea AUR au pierdut voturi toate forțele mainstream.
De gândit pentru viitor. Cine își va asuma deschiderea către românii care acum votează cu AUR? Unde vor fi bărbații din politica românească?
Cu demagogie și sloganuri nu mai merge. Altceva, partidele mainstream vor fi nevoite să devină mai conservatoare, nu extremiste, dar mai conservatoare. Este clar că în acea direcție ne îndreptăm. Iar agenda progresistă este închisă, de facto, în România. Orice partid va promova gălăgios teme din agenda progresistă va avea masiv de pierdut. Nu o spun eu, o spun cifrele.

O altă mare greșeală, blamarea celor celor care se declară credincioși a dus la acumularea unor frustrări care acum s-au îndreptat către, da, AUR. Poate s-a greșit când pe Facebook și în media rulau spoturi apocaliptice, cu ocazia Referendumului pentru familie. Poate trebuia tratat altcumva acel subiect.

România este o țară a toleranței, asta ne place să credem.
Rămâne de văzut cine își va asuma responsabilitatea, cine va fi destul de deschis pentru a asculta pe cei care s-au dus spre AUR.
Implicare, nu demagogie. Sinceritate, nu false sloganuri. Soluții, nu certuri.
Politicienii ar trebui să devină oameni politici. În caz contrar, Parlamentul se va umple, cu ocazia următoarelor alegeri, de și mai mult AUR.

Articol publicat pe Project-E

Comments

comments

Actual

Sondaj CURS: Scade AUR, PSD rămâne pe primul loc. Ce încredere mai au românii în PNL

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Opţiunile electorale ale românilor nu arată fundamental diferit faţă de rezultatul alegerilor locale din decembrie, potrivit celui mai recent sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbana și Regională – CURS în perioada 11-15 ianuarie.

Potrivit cercetării sociologice, PSD se menţine pe primul loc în preferinţele electoratului, însă tot PNL-USR-PLUS-UDMR ar putea forma mai uşor o majoritate parlamentară. Faţă de sondajul realizat în decembrie, după alegeri, AUR scade de la 15% la 12%. Chiar dacă scorul rămâne unul mai mare decât cel obţinut în alegeri, se constată evoluţia naturală în sensul scăderii entuziasmului pentru acest nou partid.

Cifrele din sondajul CURS sunt următoarele:

PSD – 34% (faţă de 35% în sondajul CURS din decembrie şi 29% la alegeri)

PNL – 26% (la fel ca în decembrie şi la fel ca la alegeri)

USR-PLUS – 16% (faţă de 14% în decembrie şi la fel ca la alegeri)

AUR – 12% (faţă de 15% în decembrie şi 9% în alegeri)

UDMR – 5% (faţă de 4% în decembrie şi 5% în alegeri)

PMP – 3%

Pro România – 2%

Altul – 2%

Iată graficul:

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

CNAIR cumpără parapete de beton, garduri și sisteme cu mesaje variabile pentru sporirea siguranței pe A2. Achiziție de… 121,66 de milioane de lei!

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat în ultima lună mai multe licitații pentru sporirea nivelului de siguranță rutieră pe Autostrada București – Constanța (A2). Conform documentului, achiziția presupune cumpărarea de parapet de beton și metalic, garduri de protecție dar și sistem cu mesaje variabile.

CNAIR a lansat luna trecută un proiect privind “Implementarea unui ansamblu de măsuri pentru sporirea nivelului de siguranță rutieră pe infrastructura rutieră Autostrada A2 București – Constanța”.

Una dintre măsuri vizează achiziția de parapete de beton tip New Jersey și parapete metalic pentru poduri pe Autostrada A2 de la km 10+500 până la km 160, potrivit informațiilor din SEAP. Licitația pentru parapete a fost lansată pe 21 decembrie 2020, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 21 ianuarie 2021.

Valoarea estimată a contractului pentru parapete este de 121,66 milioane de lei, fără TVA iar durata acestuia este de 24 de luni.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Mai mulți constănțeni, programați pentru VACCINARE la o adresă GREȘITĂ. Ce spune prefectul Coșa

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Mai mulți constănțeni au fost programați pentru vaccinarea anti-Covid la o adresă greșită. Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a anunțat că este vorba despre o eroare a platformei de programare care va fi remediată în scurt timp, conform Mediafax.

Constănțenii care s-au programat pentru vaccinarea anti-Covid au primit prin email confirmarea și o adresă la care urmează să meargă pentru realizarea imunizării. Autoritățile au realizat că adresa trecută în email este greșită și i-au anunțat pe constănțeni unde urmează să se vaccineze.

Eroarea aparține platformei și va fi remediată rapid, promit autoritățile.

„Din cauza unei inadvertențe tehnice, în platforma de programare pentru vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, cei care au primit confirmare de programare pe e-mail au fost informați că se vor vaccina pe Bulevardul Mamaia 96. Pentru o informare corectă și pentru evitarea unor situații neplăcute, facem următoarea mențiune: centrul de vaccinare este la Sistemul Militar Modular de Izolare şi Tratament (SMMIT) de pe Stadionul Portul, lângă spitalul CF Port (Bulevardul 1 Mai 3-5). Începând de vineri, s-au făcut demersuri pentru modificarea adresei centrului în platforma națională dedicată programării pentru vaccinare. Problema va fi remediată în scurt timp”, a anunțat prefectul județului Constanța, Silviu Coșa.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: