Conecteaza-te cu noi

Actual

Polițiștii avertizează: 80% dintre fraudele cu carduri sunt comise online

Published

on

Polițiștii din cadrul IPJ Constanța s-au alăturat unei campanii lansate la nivel European pentru prevenirea şi conştientizarea fraudelor pe internet, campanie lansată împreună cu Poliția Română, numită ”BuySafePaySafe” și care se subscrie Operațiunii ”E-Commerce 2018”, aceasta fiind lansată în cele 26 state europene partenere.

Deoarece „este întotdeauna mai bine să previi o infracțiune”, polițiștii constănțeni sfătuiesc cetățenii să adopte o serie de reguli de siguranță, precum:

  • Verificați dacă dispozitivul pe care îl folosiți pentru a efectua achiziții online este configurat în mod corespunzător și conexiunea de internet este sigură;
  • Folosirea unui card este o modalitate sigură de plată în comerțul online atât timp cât vă luați aceleași măsuri de precauție ca și în celelalte tipuri de achiziții;
  • Există anumite indicii care vă ajută să identificați o fraudă. Dacă sunteți victima unei fraude online, sesizați poliția. Dacă ați cumpărat produsul prin intermediul unui card de credit sau debit, sesizați de asemenea banca emitentă;
  • Verificați-vă serviciul de internet banking în mod constant. Anunțați imediat banca emitentă dacă observați plăți sau retrageri pe care nu le-ați efectuat dvs.

Mesajele campaniei de prevenire ”BuySafePaySafe” au fost elaborate la nivelul EUROPOL, sub forma unor afişe şi a unor prezentări animate.

În prezent, aproximativ 80% dintre fraudele cu carduri sunt comise online.. Când un cumpărător comandă un produs online, infractorii efectuează achiziția prin intermediul unor carduri, ale căror date sunt furate/ contrafăcute (compromise).  Datele cardurilor compromise sunt adesea achiziționate de pe internetul ,,ascuns”, fiind inițial obținute în urma unui atac informatic de tip fishing sau malware.

În momentul achiziționării online, este posibil ca victimele să nu realizeze că datele cardurilor lor sunt de asemenea furate, pentru ca uleterior să fie revândute pe alte forumuri.

Advertisement

Așa-numiții vânzători au de cele mai multe ori zeci de mii de cumpărători mulțumiți, cu recenzii excelente. În final, băncile și comercianții sunt cei care suferă pierderile în urma activității frauduloase, ce se ridică, la nivel global, la miliarde de euro, în fiecare an.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions