Conecteaza-te cu noi

Actual

Poluarea de la Mangalia a fost făcută cu hidrocarburi DE PE FUNDUL mării!

Published

on

La sfârșitul lunii august, mai exact pe data de 27, la Mangalia a apărut o poluare în zona de îmbăiere, care a atins țărmul.

Mai mulți turiști care au intrat în apa mării au observat că au pete de hidrocarburi pe picioare și pe corp, iar ulterior a fost informată și Autoritatea Navală Română despre acest eveniment. Cum seara nu se mai putea face mare lucru pentru a izola zona și se stabili ce anume s-a întâmplat, s-a delimitat perimetrul pentru a împiedica accesul turiștilor.

Potrivit Autorității Navale Române,  în data de 28 august s-a constatat că pata de hidrocarburi se întindea pe o lungime de circa 250 m, fiind localizată la mal. ”De asemenea s-a constatat că hidrocarbura avea consistență și culoare de păcură/șlam. Într-o primă evaluare s-a apreciat că sursa de poluare o constituie o navă maritimă ce a deversat hidrocarburi de la bord. Autoritatea Navala Româna a demarat imediat procedurile de depistare a poluatorului făcând cercetări asupra navelor care au tranzitat zona mării din drepul țărmului românesc. (…) În urma informațiilor transmise de sistemul CLEAN SEA NET al Agenției Maritime Europene (EMSA) au fost identificate două nave ce au ca destinație porturile Samsun/Turcia și Poti/Georgia, ca posibile surse ale poluării în cauză. S-a luat legătura cu autoritățile maritime ale porturilor respective pentru efectuarea de investigații la bord și s-a monitorizat permanent drumul unei navelor care au părăsit portul Constanta la data de 26.08.2018.”.

Timpul a trecut, au  fost transmise analize către laboratorul de specialitate al Rompetrol dar nici măcar  angajații de acolo nu au reușit să stabilească cu exactitate natura poluării de la Mangalia:

Advertisement

”Cea mai plauzibilă ipoteză este că acele hidrocarburi sunt de origine veche. Vă dați seama că nici specialiștii de la Rompetrol nu au reușit să  facă analizele de rigoare, atât sunt de vechi aceste hidrocarburi.

Probabil că au fost curenți foarte puternici și valuri mari care au rupt de pe fundul mării aceste depozite de hidrocarburi.”, a declarat pentru ziarul Ordinea.ro Adrian Stancu, director al Căpităniei Zonale Constanța.

El ne-a mai spus că cercetările efectuate la cele două nave care erau identificate ca potențiale poluatoare nu au dus la nici un rezultat, semn că nu erau vinovate de aruncarea deșeurilor în mare.

De asemenea, tot directorul Adrian Stancu ne-a spus că încă din prima clipă a cercetărilor au existat mari dubii în ceea ce privește potențialul poluator: ”Și fotografiile realizate la fața locului arătau că hidrocarburile erau foarte dispersate, ceea ce nu era firesc să fie așa în cazul unora noi…”.

Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă din Statele Unite privind calitatea apei Mării Negre, arată că este cea mai poluată din Europa, iar aici poluarea cu plastic este de două ori superioară altor zone.

”Poluarea a devenit generalizată şi se vorbeşte că e un punct între oceanele Pacific şi Indian unde se construieşte un nou continent din plastic, iar dacă vreţi un studiu din mai privnd calitatea apei Mării Negre arată că e cea mai poluată a Europei, unde poluarea cu plastic este de două ori superioară altor zone”, spune prof. univ.dr. Mircea Duţu, președintele Universităţii Ecologice din Bucureşti, conform Mediafax.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions