Conecteaza-te cu noi

Actual

Pompierii constănțeni au făcut controale în 21 de stații de alimentare cu carburanți. Ce amenzi au aplicat

Published

on

Echipele de control din cadrul Inspecției de Prevenire a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța au executat, începând de ieri, 10 martie, acțiuni de verificare și control la 21 stații de alimentare cu carburanți din județ.

S-au constatat mai multe deficiențe și au fost aplicate 62 sancțiuni contravenționale, din care 51 avertismente și 11 amenzi, în valoare de 22.500 lei.

Printre deficiențele constatate enumerăm: nerespectarea locurilor privind fumatul, neverificarea instalației de detecție și semnalizare incendiu, nefuncționarea iluminatului de securitate și neactualizarea documentelor de organizare privind apărarea împotriva incendiilor.

*****

Advertisement

Având în vedere situațiile înregistrate în seara de miercuri, 09.03.2022, în mai multe stații de alimentare cu carburanți, precum și imaginile propagate în spațiul public cu persoane care alimentau în recipiente neomologate (bidoane/butoaie din plastic, damigene, pubele, saci din plastic etc.), Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, prin unitățile subordonate, desfășoară, în următoarea perioadă, activități de verificare și control la nivelul tuturor operatorilor cu acest obiect de activitate.

Scopul acestor acțiuni este de prevenire a evenimentelor care pot fi generate prin manipularea sau depozitarea combustibilului în recipiente neconforme.

Aducem în atenție faptul că alimentarea cu carburanți în recipiente neconforme crează o stare de pericol atât la nivelul stației de distribuție carburanți, pe durata deplasării autoturismelor în trafic, cât și ulterior, pe timpul depozitarii.

Pentru evitarea producerii unor situații de urgență, controalele vizează:

  1. modul de îndeplinire a obligațiilor legale stabilite pentru administratorii stațiilor de distribuție a carburanților, așa cum sunt prevăzute în Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  2. verificarea modului de îndeplinirea a obligațiilor personalului salariat al stației de distribuție carburanți, așa cum sunt prevăzute în lege;
  3. modul de îndeplinirea a obligațiilor prevăzute în Normativul pentru proiectarea, executarea, exploatarea, dezafectarea şi postutilizarea staţiilor de distribuţie a carburanţilor la autovehicule, indicativ NP 004-03.
  4. constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor contravenționale principale, în raport cu aspectele constatate pe durata executării controalelor tematice de prevenire a incendiilor.

Pe timpul controalelor se vor realiza și instruiri ale personalului stațiilor de distribuție carburanți cu privire la obligațiile legale ce le revin.

În acest context, IGSU a notificat operatorii economici care au lanțuri de distribuție a carburanților asupra pericolului generat de nerespectarea măsurilor de prevenirea a incendiilor.

Advertisement

Pentru evitarea producerii unor evenimente care să pună în pericol siguranța cetățenilor, reamintim că printre principalele obligații ale personalului staţiilor de distribuţie a carburanţilor la autovehicule, stabilite prin Normativul pentru proiectarea, executarea, exploatarea, dezafectarea şi postutilizarea staţiilor de distribuţie a carburanţilor la autovehicule, indicativ NP 004-03, sunt:

– interzicerea accesului persoanelor neautorizate la gurile de descărcare, în zona rezervoarelor subterane şi la autocisterna pe timpul descărcării;

– distribuirea carburanţilor în recipiente transportabile din mase plastice (canistre, bidoane etc.) sau din sticlă este interzisă;

– menţinerea liberă a căilor de evacuare şi intervenţie în caz de incendiu, precum şi asigurarea accesului la mijloacele de intervenţie;

– interzicerea focului deschis şi a fumatului în zonele cu pericol ale benzinăriei;

Advertisement

– menţinerea în stare de funcţionare a mijloacelor de prevenire şi stingere a incendiilor existente;

– interzicerea continuării alimentarii în cazul sesizării unor scurgeri accidentale de produs sau defecte la echipamentele staţiei;

– alarmarea imediată în caz de incendiu şi alertarea serviciilor de pompieri;

– intervenţia operativă la orice început de ardere necontrolată.

Foto: ISU Constanța

Advertisement

 

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions