Connect with us

Actual

Pompierii ISU Constanța au executat 22 de misiuni de asanare a terenurilor de muniție rămasă neexplodată

Publicat

la

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa are operaționalizată ca strucutură operativă o echipă pirotehnică ce execută misiuni de intervenție pentru identificarea, ridicarea, transportarea, depozitarea și, ulterior, distrugerea elementelor de muniţie neexplodate în condiţii de siguranţă.

Misiunea principală este asanarea muniţiilor şi explozivilor neexplodați de pe timpul conflictelor militare, a celor rezultați din explozii sau incendii la depozitele de muniţii şi materiale explozive sau din accidente survenite pe timpul transportului de muniţii.

Pe parcursul anului  2021, echipa pirotehnică a executat 22 de misiuni de asanare a terenurilor de muniţia rămasă neexplodată şi două şedinţe de distrugere a muniţiei asanate.

”Este o meserie foarte riscantă în care nu este loc pentru greșeli”, spune maiorul Gabriel Oprea, ofițer specialist II pirotehnic și coordonatorul echipei specializate a Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Dobrogea” al județului Constanța.

Maiorul Gabriel Oprea s-a alăturat salvatorilor militari în anul 2006. A fost, pe rând, operator în Dispeceratul Integrat ISU-SMURD-SAJ, ofițer III la Detașamentul de Pompieri Constanța-Port, iar, în anul 2010, ofițer pirotehnic în cadrul Inspecției de Prevenire. Începând din anul 2011, el coordonează toate activitățile de asanare a muniției neexplodate de raza județului Constanța.

Printre cele mai grele misiuni pe care le-a avut, pirotehnicianul își amintește un eveniment din localitatea Baia, județul Tulcea, când au fost solicitați în sprijin de colegii de la ISU Tulcea. În curtea unui localnic, a fost descoperit un depozit de muniție din cel de-al Doilea Război Mondial. Nu mai puțin de 255 de proiectile de calibrul 75 milimetri și două proiectile de calibrul 125 milimetri au fost scoase la suprafață. A fost cea mai mare cantitate de muniție descoperită vreodată, iar maiorul Gabriel Oprea a coordonat atunci întreaga intervenție.

”O altă intervenție destul de dificilă a avut loc în urmă cu cinci ani, chiar pe vremea aceasta. Am recuperat din mare un rocket booster (n.e., motor de rachetă) care a aparținut unui bombardier german din al Doilea Război Mondial. Piesa era extrem de grea – cântărea undeva la peste 400 de kilograme, plus că a trebuit scoasă din apa înghețată a mării. A fost o misiune foarte dificilă și riscantă”, a povestit coordonatorul echipei pirotehnice din cadrul ISU ”Dobrogea”. Ulterior, motorul de rachetă a fost predat Muzeului Național al Aviației Române, fiind al doilea cel mai bine conservat din lume.

”Nu este o meserie pentru toată lumea. Este foarte riscantă. Trebuie să ai o bună pregătire teoretică dar și practică. Îți trebuie multă calmitate și îndemnânare pentru manipularea în siguranță a elementelor neexplodate, trebuie să ai un simț de observație și analiză extrem de bun și să poți lua cele mai bune decizii cu celeritate, fără a te lăsa influențat de nimic; să fii concentrat, focusat pe ceea ce faci la momentul respectiv”, susține mr. Oprea.

***

Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia să apeleze numărul unic 112, să anunţe primăria din localitate sau cel mai apropiat post de poliţie.

De asemenea, în cazul descoperirii elementelor de muniţie sunt interzise:

  • ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;
  • comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
  • lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
  • introducerea muniţiilor în foc;
  • tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
  • folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
  • utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale;
  • demontarea focoaselor sau a altor elemente componente.

Foto: Maior Gabriel Oprea

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Curse speciale gratuite pe traseul Poarta 1 – Portul Militar Constanța

Publicat

la data de

Scris de

Mâine, 13 august, în intervalul orar 9:00 – 17:00, CT BUS pune la dispoziția publicului călător două autobuze ce vor efectua curse speciale gratuite pe traseul Poarta 1 – Cuibul Reginei (Portul Militar Constanța) și retur.

Cele 2 autobuze vor asigura transportul către și de la festivitățile prilejuite de ,,Ziua Porților Deschise în Portul Militar”.

Reamintim că mâine, în portul militar Constanța, publicul este invitat, în intervalul orar 9.00-17.00, la Ziua Porților Deschise, unde vor putea fi vizitate nave militare, un elicopter Puma Naval, expoziții de tehnică și armament, standuri cu ofertele educaționale ale instituțiilor militare de învățământ, iar pasionații de nave pot experimenta, gratuit, tensiunea din interiorul bătăliilor navale virtuale, într-un spațiu special amenajat de echipa World of Warships.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Florin Vizan, noul director general al Portului Constanța

Publicat

la data de

Scris de

Florin Vizan va fi, începând cu data de 16 august, noul director general  al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime  SA.

În data de 15 august, îi expiră mandatul de director general lui Florin Goidea. Potrivit surselor noastre, el va ocupa funcția de director adjunct.

Aceste decizii au fost luat astăzi, în cadrul Consiliului de Administrație al CNAPMC.

Florin Vizan, susținut de PSD,  a fost director general al DRDP Constanța, funcție în care a fost numit în data de 26 mai a.c.

În perioada guvernării PDL, Vizan s-a aflat la conducerea Petromin, APC, Oil Terminal.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Accident rutier între Mihail Kogălniceanu și Ovidiu. Sunt implicate un camion și un autoturism

Publicat

la data de

Scris de

Azi, în jurul orei 13.15, pe DN 2A, între localitățile Mihail Kogălniceanu și Ovidiu, a avut loc un accident rutier în care au fost implicate un camion și un autoturism.

La fața intervin următoarele resurse: un echipaj de descarcerare, o autospecială de stingere cu apă și spumă și două echipaje SMURD.

Știre în curs de actualizare.

Update: În urma accidentului, un bărbat, în vârstă de 54 de ani, și-a pierdut viața. Alte două persoane, ambele de 55 de ani, au fost transportate conștiente la spitalul județean Constanța.

Foto: ISU Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: