Connect with us

Politica

Ponta: „Dacă vorbesc Maior şi Coldea, Liviu Dragnea o să facă 150 de ani de puşcărie“

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Fostul premier Victor Ponta a reacţionat, în urma dezvăluirilor pe care preşedintele PSD, Liviu Dragnea le-a făcut într-o emisiune tv. Dragnea a susţinut că George Maior, pe atunci director al SRI, i-a dat lui Ponta lista primului Guvern USL, precum şi lista cu procurorii-şefi.

“Dacă vorbesc domnul Maior şi domnul Coldea, Liviu Dragnea o să facă 150 de ani de puşcărie. Ei ştiu multe despre Dragnea, Dragnea nu ştie nimic despre ei. El se dă cocoş, vrea să negocieze. O să iasă în 2040 din puşcărie”, a declarat Victor Ponta la B1 TV, citat de stiripesurse.ro.

Atacul lui Ponta a pornit de la declarația actualului lider PSD, care a anunțat că Victor Ponta i s-a părut ciudat în anul 2012 după întâlnirea de la Cotroceni, la preluarea mandatului de la președinte.

“În 2012, am vorbit cu mai mulţi parlamentari să voteze moţiunea pentru a pica Guvernul Ungureanu. Eu eram în sala grupului parlamentar de la Parlament. Nu eram parlamentar, eram secretar general. Se vorbea dacă domnul Băsescu îl va numi pe Ponta premier. A rămas că ne vedem la ora 20.00 să facem guvernul. M-a sunat Victor Ponta şi mi-a spus să ne vedem în seara asta, dar să nu discutăm despre guvern, că e obosit. Mi s-a părut ciudat. Ne-am întâlnit după ce am fost la Cotroceni şi a luat mandatul de la preşedinte. A rămas să ne vedem duminică. Am plecat acasă destul de contrariat”, a spus Dragnea, marţi seară, la Antena 3.

Și atacurile directe la adresa lui Ponta nu s-au oprit aici. Liviu Dragnea a spus că un aport însemnat în proiectul USL l-a avut fostul lider al Partidului Conservator, Dan Voiculescu. De asemenea, tot actualul președinte al Partidului Social Democrat a afirmat că “Maior mi-a zis să nu fiu în Guvern, să mă ocup de partid”. Care sunt încrengăturile noului scandal politic, în afirmațiile lui Liviu Dragnea:

“Sâmbătă jucam tenis şi m-a sunat Crin Antonescu. Mi-a zis: «Domnule, aseară nu s-a putut face guvernul că era oboseală, dar dimineaţă Victor mi-a arătat lista guvernului. A făcut-o cu tine?» Zic: «Nu, n-a făcut-o cu mine, eu am plecat acasă ca tine». Mi-a zis Crin: «Te-am sunat să-ţi zic pentru că nu mi se pare corect». Ponta mi-a dat de înţeles că a făcut Guvernul cu George Maior şi cu alţii. I-am zis atunci că nu are rost să mai fac parte din proiectul ăsta şi o să stau în banca mea. Pe drum l-a sunat pe George Maior şi mi l-a dat la telefon. Mi-a spus Maior: «Guvernul nu e o chestiune aşa simplă, trebuie verificaţi». I-am spus: «George, iartă-mă, nu sunt de acord cu tine. De ce noi mergem şi vobim cu oamenii, că de fapt noi suntem transformaţi în păpuşi». I-am spus şi lui Crin. A fost o impunere a lui Ioan Rus la Interne. A fost o foarte mare nervozitate în rândul liderilor din teritoriu, care s-au strâns la partid să mă susţină. Se stabilise ca eu să fiu ministru de Interne şi ei voiau ca eu să fiu ministru de Interne. Eu le-am spus că nu am de gând să arunc în aer acest proiect şi că o să trecem peste acest incident. Un aport determinant pentru proiectul USL l-a avut Dan Voiculescu. Trebuie să spun asta. Maior mi-a zis să nu fiu în Guvern, să mă ocup de partid. Eu i-am zis lui Ponta: «De când e SRI consultantul PSD?» Acestea sunt întâmplările pe care vreau să le zic la Comisia SRI.”

 

Comments

comments

Politica

PMP și-a făcut organizație la Cogealac. Sorin Șapte întră în luptă pentru Primărie cu „Gigi și Cati“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Conducerea partidului Mișcarea Populară Constanța anunță că a înființat organizație în comuna Cogealac și spune că noua echipă este pregătită să se lupte și să câștige alegerile locale din 27 septembrie. Candidatul PMP la Primăria Cogealac este Sorin Șapte, „cu o experiență în Consiliul Local și cu dorința de a schimba administrația comunei Cogealac.“

„Sorin Șapte și-a construit o echipă puternică, din care fac parte oameni ce își doresc să aducă schimbarea. Din echipa PMP pentru Cogealac fac parte: Sorin Șapte (candidat primărie), Cristian Foamete (consilier UNPR), Ion Funda (consilier PNȚCD) , Iulian Butcaru și Hagiu Demetrian (președinte PNL Cogealac).“, se arată într-un comunicat al PMP.

„Îi mulțumesc domnului Palaz pentru încrederea acordată și am convingerea că împreună cu echipa mea vom trimite acasă actuală conducere”, a declarat Sorin Șapte.

„Am încredere în noua echipă și sunt convins că dorința de implicare și experiența lor, vor aduce o schimbare în comuna Cogealac, comună care nu a fost administrată, ci a fost „patronată“ după propriile interese ale echipei nocive Gigi-Cati. Îi urez succes lui Sorin Șapte și noilor colegi care au înțeles să se alieze în vederea vindecării administrației de cei doi „covizi politici“”, a declarat Claudiu Palaz.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor: “Pregătim o EXPLOZIE a creșterii economice”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, susține că economia României își revine în ritm alert, după scăderea din timpul stării de urgență. Cîțu arată că se pregătește o explozie a creșterii economice în anul 2021.

Revenirea în “V” a economiei – încă o dovadă!

Am luat cele mai bune masuri pentru econonomie în cel mai dificil context economic din ultima sută de ani.

Economia a răspuns pozitiv la aceste masuri și acum avem primele dovezi.

În plina criza economică globală volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul A CRESCUT fata de aceeași perioadă a anului precedent.

Din primul moment am căutat masuri care să reducă efectele șocului negativ al pandemiei asupra economiei noastre și până acum am reușit.

Pregătim economia pentru o explozie a creșterii economice în 2021.”, scrie Florin Cîțu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Mangalia. PSD a reîncălzit „ciorba Zanfir Iorguș“. Fostul primar – un populist infrecventabil

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Zanfir Iorguș vrea să câștige alegerile de la Mangalia cu idei populiste, precum cele propagate pe vremuri de PPDD-ul lui Dan Diaconescu. Fostul primar spune că va da bătrânilor cu pensii mai mici de 1.500 de lei pe lună un ajutor anual de 500 de euro. Iorguș mai promite că va acorda despăgubiri pentru garajele demolate de Primărie, fără a preciza cuantumul sumelor ce urmează a fi încasate de aceste persoane. Dar nu sumele contează, ci gestul de a promite bani. Fostul primar susține că garajele ar fi fost demolate ilegal, fiind justificată acordarea de despăgubiri din partea Primăriei. În realitate, niciun primar nu poate stabili de capul său acordarea de despăgubiri din bugetul localității, această prerogativă aparținând în mod exclusiv instanțelor de judecată. O altă idee populistă a lui Zanfir Iorguș ar fi aceea că, dacă va câștiga Primăria, toate lucrările din oraș vor fi executate de firme care au sediul în Mangalia. Iorguș a amintit că așa funcționau lucrurile în timpul mandatelor sale de primar, criticând faptul că licitațiile actuale sunt câștigate de firme din alte localități ale țării. În realitate, Iorguș a fost primar în perioada de tranziție, când România ducea tratative pentru aderarea la Uniunea Europeană. Aderarea a avut loc la 1 decembrie 2007, iar Iorguș a mai rămas primar până în vara anului 2008. Toată legislația relevantă a țării a fost între timp modificată și armonizată cu directivele Uniunii Europene. Pe legislația aplicabilă acum, niciun primar, oricât de revoluționar s-ar considera, nu mai poate elimina din licitații nicio firmă sub considerentul că nu are sediul social în Mangalia. De altfel, Zanfir Iorguș tocmai a scăpat cu greu dintr-un dosar penal care se referea exact la una din licitațiile atribuite pe sprânceană către o firmă din localitate, condusă din umbră de un prieten de-al său. Judecătorii au considerat că legislația din acele vremuri era mai permisivă, iar în acest fel l-au achitat în calea de atac. Între timp, după cum spuneam, legislația nu mai este permisivă, astfel că învârteli precum acelea făcute de Iorguș cu prietenul său, chipurile pentru încurajarea antreprenoriatului local, nu prea se mai pot face fără consecințe.

Cum a ajuns Iorguș candidatul alianței de stânga

În urmă cu cinci luni, PSD, ALDE, PNȚCD și „independentul“ Zanfir Iorguș au format Alianța “Uniți pentru Mangalia”. Cu mare tam-tam, mișcarea păstorită de liderul PSD Felix Stroe l-a desemnat candidat pe Nicolae Moroianu. Numai că, ce să vezi, „independentul“ Iorguș s-a transformat peste noapte în candidatul alianței de stânga. Rocada dintre Moroianu și Iorguș a fost oficiată, astăzi, la Mangalia, în prezența președintelui Organizației Județene Constanța a PSD, Felix Stroe, și a președintelui PNȚCD, Aurelian Pavelescu. Singura explicație a lui Stroe pentru înlocuirea lui Moroianu cu Iorguș a fost că la bază au stat niște măsurători sociologice.

Nostalgii din… „epoca Iorguș“

Proaspătul candidat al opoziției, Zanfir Iorguș, un om care nu a ratat nicio competiție electorală locală din 1996 încoace, și-a concentrat discursul în special pe tot felul de promisiuni care aveau priză la publicul din urmă cu 20 de ani. Nu a uitat, evident, să aducă aminte de cum era Mangalia în mandatele sale, care s-au încheiat în urmă cu 12 ani. În programul său pentru Mangalia, Iorguș a spus că unul dintre piloni îl reprezintă întărirea mediului de afaceri local, afirmând că regretă faptul că au dispărut firmele locale și au apărut cele străine de oraș.

„În Mangalia, nu mai sunt societăți comerciale ale orașului. Dacă în 2008 erau peste 2200 de societăți comerciale, azi mai sunt active aproape 1.300. Ce s-a întâmplat cu diferența? Au fost înlocuite cu firme de peste tot din țară, mai puțin din Mangalia. Curățenia nu o mai fac societățile din Mangalia, lucrările de construcție le fac societăți din Suceava, din Călărași, de peste tot, mai puțin cele din Mangalia. În momentul de față nu mai găsești o societate din Mangalia în construcții, pentru că toate au fost falimentate. De aceea noi vom veni cu un program de dezvoltare pentru turismul estival, balnear și cultural, în care societățile comerciale din turism să fie descătușate de birocrația din Primărie. Trebuie ca taxele și impozitele locale să scadă rapid cu 25% și un program de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii din Mangalia… Pe timpul mandatelor mele de primar nu a existat nicio societate care nu era din Mangalia. Am reușit să facem societăți care construiau blocuri, care nu mai sunt, aveam societăți care făceau trotuare etc. Agenții economici mici din Mangalia vor avea asigurate spații de desfacere pe timpul sezonului estival și nu numai. Nu o să poți să ai o dezvoltare locală dacă la toneta din oraș desfacerea o face o firmă din București, iar ai noștri nu au acces“, a spus Iorguș.

Desigur, aceste privilegii despre care vorbește fostul primar Iorguș nu mai pot fi acordate în acord cu legislația actuală, care obligă autoritățile locale să asigure acces nediscriminatoriu tuturor competitorilor economici, indiferent de localitatea în care își au sediul social.

Din tolba cu promisiuni retro și pomeni electorale

O altă promisiune a lui Iorguș este reînființarea fostelor evenimentelor cultural-artistice, care au făcut celebrul orașul. Fostul primar s-a referit în primul rând la Festivalul Callatis. Desigur, nostalgia e mare. Însă, în realitate, manifestări de acest fel aparțin trecutului. Între timp, România a făcut un up-grade la festivaluri de alt tip, precum NeverSea ori Untold.

De asemenea, Iorguș nu a ezitat să promită tinerilor grădinițe, școli și locuințe noi, spunând că acestea vor fi programe prioritare. El a mai promis că va ridica și un Palat al copiilor (o altă idee retro, din perioada comunistă). „Anual, vom aloca pentru copii și tineri 2% din buget.“, a spus Iorguș – de data aceasta utilizând o idee corectă și perfect valabilă.

„Respectul față de cetățean“ este un program extrem de important în opinia lui Iorguș, care a promis că primul lucru pe care îl va face atunci când va ajunge primar este să îi despăgubească pe toți cei cărora le-au fost demolate garajele.

„Așa cum statul face achiziție de teren pentru autostradă, așa și Primăria Mangalia trebuia să știe că intră pe proprietatea privată a omului. Așa că îi vom despăgubi pe cei cărora le-au fost demolate garajele“, a spus Iorguș. În realitate, statul nu face achiziții de teren pentru autostrăzi, ci exproprieri pentru cauză de utilitate publică. Însă garajele din Mangalia nu sunt terenuri și nu reprezentau nicio utilitate publică. În realitate, vorbim de construcții edificate pe domeniul public, pe care toate autoritățile locale din România trebuie să le demoleze în timp, aceasta fiind tot o regulă impusă de Uniunea Europeană, că ne place sau nu ne place situația. Din punct de vedere legal, nu suntem într-un caz de expropriere, în care despăgubirile sunt prevăzute de lege. Iar stabilirea unor despăgubiri pentru alte situații decât exproprierea nu se poate face decât de către o instanță de judecată. În consecință, promisiunea lui Iorguș este o simplă abureală, prin care acesta încearcă să atragă de partea sa persoane care au beneficiat de privilegiul de a ocupa domeniul public în scopul ridicării de garaje, privilegiu acordat chiar de el însuși, în timpul mandatelor sale.

Pensionarii reprezintă un electorat țintă pentru Zanfir Iorguș, care încearcă să-i ademenească cu tot felul de ajutoare.

„Vom acorda, anual, pensionarilor cu venituri mici câte un voucher de 500 de euro prin care bătrânii să își plătească fie medicamentele, fie tratamente, fie analize, fie lucrări dentare, chiar și alimente“, a afirmat Zanfir Iorguș.

Și această măsură, în afara faptului că este una strict electorală, este greu de realizat, în contextul în care candidatul alianței de stânga anunță că va proceda la micșorarea taxelor și impozitelor locale. 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: