Conecteaza-te cu noi

Actual

Pontonul inaugurat de Raluca Turcan în județul Tulcea s-a scufundat azi noapte

Published

on

În cursul nopții trecute, pontonul destinat copiilor cu dizabilități din județul Tulcea, care se află la Mahmudia și este legat de mal, s-a înclinat foarte  mult, fiind la un pas de a se scufunda. Din fericire, nimeni nu se afla la bord în momentul producerii incidentului.

Citat de Radio Delta, directorul DGASPC Tulcea, Gabriel Marinov, a precizat că începând de ieri seară și până astăzi dimineață, ca urmare a fluctuațiilor de debit, vasul a atins fundul apei, s-a aplecat, pompele de evacuare au încetat să mai funcționeze, iar vasul a început să ia apă.

”Am primit asigurări că la momentul de față, situația este sub control, iar până la jumătatea săptămânii viitoare pontonul va fi readus pe linia de plutire.

Facem precizarea că reprezentanții fundației au luat legătura cu o firmă specializată în astfel de intervenții și săptămâna viitoare se va reveni la normal.”, a declarat Gabriel Marinov pentru Radio Delta.

Advertisement

Precizăm că pontonul a fost inaugurat în cursul zilei de 22 septembrie, în prezența ministrului muncii, Raluca Turcan.

Reprezentanții Fundației SERA România, organizație non-profit care s-a ocupat de acest proiect,  au venit cu următoarele precizări legate de situația pontonului de la Mahmudia.

”De când a fost inaugurat și până când își va începe propriu-zis activitatea cu beneficiarii, pontonul a fost legat de mal la Mahmudia. Pentru a putea începe activitatea, mai sunt de parcurs câteva etape obligatorii: avem nevoie de rezolvarea transcrierii proprietății și de definitivarea și avizarea de finanțator a echipei tehnice și de management necesare (șeful de centru, echipa de terapeuți și echipa de supraveghere tehnică). Este o echipă care va fi mobilă, formată din oameni care trebuie să aibă disponibilitatea de a locui o vreme pe ponton, în perioadele cu deplasări în Delta Dunării, ceea ce a generat un proces dificil și lung de recrutare.

Până atunci, am decis ca pontonul să fie menținut la mal, în Mahmudia.

De aseară și până azi dimineață, din cauza condițiilor meteo și din cauza adâncimii mici a apei din acea zonă, vasul s-a sprijinit de fundul apei și a început să se încline. În plus, ca urmare a unei defecțiuni la generatorul care asigura alimentarea electrică a pompelor de santină, menite să scoată apa, pontonul a început să ia apă.

Advertisement

Precizăm că vasul nu este scufundat, ci a fost inundată o parte din subsol, fără să fi fost afectate dormitoarele sau cabinetele de terapie, iar situația se va reglementa în câteva zile.

Astăzi dimineață, am contactat specialiștii de la fața locului pentru a decide care este cea mai bună soluție de evacuare a apei și de punere pe linia de plutire corectă. Deja o firmă specializată lucrează în acest sens și, până la mijlocul săptămânii viitoare, vasul va fi repus pe linia de plutire.

Estimăm că centrul de recuperare își va începe activitățile cu beneficiarii în luna noiembrie.

Și noi ne dorim să rezolvăm cât mai repede această situație tehnică, un incident nedorit, și depunem toate eforturile în acest sens, astfel încât să putem demara activitatea centrului așa cum a fost programată.

În ceea ce privește finanțarea, menționăm că achiziția pontonului plutitor s-a făcut exclusiv din fonduri private.”, au menționat reprezentanții Fundației SERA România.

Advertisement

Ponton inaugurat cu mare pompă

Reamintim că acest ponton destinat copiilor cu dizabilități a fost inaugurat cu mare pompă în data de 22 septembrie a.c., în localitatea Mahmudia.

La inaugurare a participate și ministrul muncii, Raluca Turcan, care a scris pe pagina sa de Facebook că acesta este singurul  centru itinerant de recuperare pentru copiii cu dizabilități din localitățile izolate din Delta Dunării, un exemplu de servicii sociale integrate, parte consistentă a ceea ce ar trebui să fie asistența socială în România.

Un proiect inovativ al Fundației SERA România s-a concretizat cu sprijinul Penny și în colaborare cu Consiliul Județean Tulcea, fiind unul dintre cele mai clare exemple de bună practică în ceea ce privește parteneriatul public-privat.

”În România avem aproape 79.000 de copii cu dizabilități, iar peste 650 sunt în județul Tulcea, unde există un singur centru de recuperare destinat celor mici, cu o capacitate de 80 de locuri.

Advertisement

Pentru aproximativ 100 de copii cu probleme medicale din Deltă, care nu aveau acces la servicii de recuperare, centrul amplasat pe o ambarcațiune dotată cu cabinete medicale și săli pentru diferite terapii va ancora în fiecare zi în localitățile lor de domiciliu.

Impactul acestui demers care începe astăzi în comunitățile izolate din Delta Dunării va fi imens, pentru că dincolo de numărul efectiv de copii care vor urca pe centrul plutitor pentru evaluare, recuperare medicală, consiliere psihologică, kinetoterapie ori logopedie, vorbim de membrii familiilor lor, care nu aveau nicio soluție pentru copiii în suferință.”, a precizat Raluca Turcan.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions