Connect with us

Actual

Porci sacrificați în gospodării aveau Trichinella. La Poarta Albă și la Adamclisi!

Maria Ionescu

Publicat

la

Acţiunile de supraveghere şi control desfăşurate de inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa în perioada 19.12.2016 – 24.12.2016, s-au materializat prin verificări la 164 obiective: 10 restaurante, 2 unităţi fast food, 1 bar, 1 pizzerie, 1 cantină, 2 unităţi catering, 2 unităţi tip bistro, 24 super/hipermarket-uri, 25 magazine alimentare, 26 laboratoare cofetărie/patiserie, 1 piaţă agroalimentară, 2 unităţi procesare carne, 3 centre prelucrare lapte, 3 unităţi procesare produse din pescuit, 15 carmangerii, 11 măcelării, 1 producător particular, 3 mijloace transport, 11 depozite alimentare, 4 unităţi fabricare pâine şi specialităţi de panificaţie, 6 depozite seminţe consum, 2 unităţi de morărit, 3 unităţi fabricare vin, 2 unităţi fabricare produse congelate, 1 unitate fabricare produse conservate de patiserie, 1 unitate fabricare ambalaje, 1 unitate fabricare suc. În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la neîntreţinerea în condiţii corespunzătoare de igienă a spaţiilor de prelucrare, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare. Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate  4 (patru) sancţiuni contravenţionale, în valoare totală 5.200 lei. Au fost confiscate şi retrase de la vânzare, următoarele produse alimentare: carne şi produse din carne – 4642 kg, lapte şi produse lactate – 1548 kg,  peşte şi produse din peşte – 545 kg, ouă – 38 kg. Valoarea acestora este în cuantum de 81.980 lei. Produsele confiscate au fost dirijate către unităţi de neutralizare a subproduselor de origine animală şi a produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman şi distruse prin incinerare. În perioada 05.12.2016 – 24.12.2016, pentru decelarea prezenţei Trichinella spp., medicii veterinari oficiali au examinat un număr de 564 probe, iar 3192 probe au fost examinate de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi, probe provenite de la porcii din gospodăriile populaţiei sacrificaţi tradiţional pentru consum familial, depistându-se prezenţa parazitului la doi porci sacrificaţi pentru consum propriu în gospodăriile din localitatea Poarta Albă şi Adamclisi, judeţul Constanţa. Ca urmare a acestui fapt şi în urma reconstituirii animalelor în totalitate, s-a procedat la trimiterea acestora către o unitate specializată de neutralizare prin incinerare. Tot în această perioadă, respectiv 19.12.2106 – 31.12.2016, din dispoziţia Instituţiei Prefectului judeţului Constanţa, au loc controale comune împreună cu reprezentanţi ai DSPJ Constanţa şi CJPC Constanţa fiind verificate până în acest moment un număr de 18 unităţi de profil alimentar.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Mâine puteți urmări două demonstrații la Delfinariu. Copiii până la 7 ani au acces gratuit

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Delfinariul din Constanța vă așteaptă atât la antrenamente, cât și la demonstrații. Acestea din urmă pot fi văzute chiar mâine. Dacă antrenamentele au loc de luni până vineri, la orele 11.00 și 15.00, demonstrațiile cu delfini sunt programate sâmbătă și duminică, tot la orele 11.00 și 15.00. Se percepe o intrare de 12 lei pentru adulți și de 3 lei pentru elevi și studenți. Copiii până la 7 ani au acces gratuit.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

VIDEO Dr. Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii: „Am luat măsuri suplimentare pentru prevenția transmiterii coronavirusului la delfini”

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Un studiu realizat de cercetători relevă faptul că oamenii pot transmite noul coronavirus SARS-CoV-2 la animale. Printre mamiferele amenințate cu infectarea se numără și anumite specii de maimuțe, dar și balenele ori delfinii. Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, dr. Adrian Bîlbă, a vorbit despre acest subiect și de riscul ca acest virus să ajungă la animalele de la Delfinariu și Microrezervație.

“Sunt studii genomice și moleculare care au luat în observație structura receptorilor pentru virusul corona, pentru proteina spike, cu care se fixează. S-a făcut un clasament, iar pe locul întâi ca receptivitate sunt maimuțele. Tot ce înseamnă maimuțe, în special antropoidele, a apărut la două gorile din America, sunt receptive la corona. În definitiv, rușii și chinezii au folosit maimuțele ca experiență pentru virusurile lor. Apoi, după maimuțe, vin în mod ciudat cervidele și delfinii. În consecință, luăm măsuri serioasă legat de delfini.  Mai departe, pe etajul următor, sunt nurcile și pisicile, iar cu nurcile știm ce s-a întâmplat pentru au fost omorâte milioane de nurci pentru că virusul se adaptase pe nurci și o modificare măruntă risca să devină o nouă tulpină”, a declarat Bîlbă.

Directorul CMSN spune că, la delfini, boala se transmite într-o măsură mai mare ca la pisici, teoretic.

„Nimeni nu a făcut infecție experimentală, nimeni nu știe, pur și simplu s-a uitat în genomul viral, în capacitățile stereochimice ale receptorului și ale antigenului fixator. Asta ne-a făcut să luăm niște măsuri suplimentare. Dacă anul trecut nu am făcut interacțiuni cu delfinii, poze, delfino-terapie sau mici ședințe foto, anul acesta avem pregătită o nouă abordare. Dacă ne gândim că oamenii se vor vaccina și, în mare parte, vom fi imunizați, sunt delfinii care sunt neimunizați și le putem transmite virusul. Din acest motiv, am dat o notă internă, să avem o maximă bio-securitate în jurul lor: clorinarea maximă, curățenie și dezinfecție în jurul lor. Deja suntem focusați pe delfini. Dar, suntem focusați și pe oameni și avem tot ce înseamnă mijloace de dezinfecție și trasee. Dar și delfini sunt importanți având în vedere ultimele descoperiri care au fost confirmate. Sunt laboratoare de genetică care au confirmat că delfinii sunt teoretic succeptibili.

Antrenorii se controlează și am avut un antrenor care s-a îmbolnăvit, iar 30 de zile nu intră la delfini. Asta am cerut ca să fiu sigur, să fiu sigur că iau luat toate măsurile manageriale și mai ales fiind medic veterinar am tot mai mare responsabilitate de la lua niște măsuri serioase vizavi de prevenția acestei boli la delfini. Restul animalelor de pe microrezervație nu au probleme deosebite de succebilitate, chiar dacă avem cervide. Avem un gard distanțator pe care l-am făcut anul trecut.”, a enumerat, dr.Adrian Bîlbă.

Mai multe amănunte puteți urmări în videoclipul de mai jos:

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

De mâine vremea se răcește. Vezi prognoza meteo pentru Dobrogea

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Pe pagina Consiliului Județean Constanța a fost postată prognoza meteorologică pentru Constanța valabilă până pe data de 3 martie a.c..

Mâine valorile termice vor scădea, însă vremea va rămâne caldă pentru această dată. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare spre seară și noaptea, când, pe arii restrânse, vor fi precipitații slabe, predominant sub formă de ploaie. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare după-amiaza și noaptea cu viteze la rafală, în general, de 45 – 55 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 8 și 14 grade, iar cele minime între 0 și 4 grade. În primele ore, pe arii restrânse, va fi ceață.

În intervalul 28 februraie – 1 martie, ora 8.00, vremea va continua să se răcească, apropiindu-se de normalul termic. Cerul va fi temporar noros și izolat vor fi precipitații slabe, sub formă de ploaie ziua și mixte noaptea. Izolat, vor fi condiții de polei. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare în prima partea a intervalului, cu viteze la rafală, în general de, 45 – 55 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 5 și 9 grade, iar cele minime între -2 și 2 grade.

În intervalul 1-2 martie a.c., vremea va fi normală termic. Cerul va fi temporar noros și izolat vor fi precipitații slabe, sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări trecătoare ziua. Temperaturile maxime se vor încadra între 4 și 7 grade, iar cele minime între -1 și 2 grade. Vor fi condiții de ceață.

În intervalul 2-3 martie, vremea va fi normală termic. Cerul va fi variabil, temporar noros ziua și izolat va ploua slab. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări trecătoare ziua. Temperaturile maxime se vor încadra între 5 și 8 grade, iar cele minime între 1 și 4 grade. Vor fi condiții de ceață.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: