Connect with us

Societate

Porți deschise către civilizații. Tomis – Constanța MMXXII. Centenarul Încoronării

Published

on

La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța continuă desfășurarea evenimentelor culturale din cadrul proiectului inițiat de Asociația SINE QUA NON și finanțat de Primăria Municipiului Constanța:

Vineri, 23 septembrie, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța s-au desfășurat lucrările simpozionului PORȚI DESCHISE CĂTRE CIVILIZAȚII. TOMIS – CONSTANȚA MMXXII. CENTENARUL ÎNCORONĂRII.

La simpozion sunt înscriși 95 de istorici, cercetători științifici, profesori universitari și preuniversitari, arheologi, muzeografi, arhiviști, bibliotecari etc., din Dobrogea și din întreaga țară, din Ucraina și Republica Moldova

Comunicările științifice au fost susținute în intervalul orar 10.00 – 13.00 și 15.00 – 18.00, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, după cum urmează: Aula Adrian Rădulescu – Secțiunea Istorie modernă și contemporană, moderator: prof.univ.dr. Marian Cojoc și conf.univ.dr. Mariana Cojoc; Sala Mircea cel Bătrân – Secțiunea Istorie medievală, moderator: dr. Cristina Talmațchi; Sala Independenței – Secțiunea Centenarul Încoronării, moderator: dr. Ramona Mocanu și dr. Ligia Dima.

Sâmbătă, 24 septembrie a.c., continuă susținerea comunicărilor științifice pe secțiuni: Sala Ovidiu – Secțiunea Istorie veche, moderatori: prof.univ.dr. Magda Lazarovici și prof.univ.dr. Gheorghe Lazarovici; Sala Mircea cel Bătrân – Secțiunea Numismatică, moderator dr. Gabriel Custurea; Sala Independenței – Secțiunea Centenarul Încoronării, moderator cdr.(r)dr. Marian Moșneagu; Aula Adrian Rădulescu – Secțiunea Istorie modernă și contemporană, moderator prof.univ.dr.hb. Florin Muler.

La 18.00, vor fi lansate volumele prof.univ.dr.hb. Gheorghe Onișoru – Stalin și poporul rus … Democrație și dictatură în România contemporană. Premisele instaurării comunismului (vol. I), Stalinismul în România (vol. II) și cel scris de col.(r) Tudor Păcuraru, conf.univ.dr. Florian Bichir – Târgu-Mureș 1990: zori însângerate. Conflictele interetnice din 1989-1990 în dosarele CNSAS. Prezintă: prof.univ.dr. Marian Cojoc și dr. Sorin Marcel Colesniuc.

În continuare, la ora 18.30, va fi vernisată expoziția temporară: Cărți despre regii și reginele României. Prezintă dr. Lavinia Dumitrașcu.

Duminică, începând cu ora 10.00, în Aula Adrian Rădulescu a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, vor fi susținute alocuțiuni de închidere a simpozionului, după care, de la ora 11.00, vor fi organizate tururi ghidate la monumentele arheologice și istorice din Zona Peninsulară a orașului Constanța.

Președinte Asociația SINE QUA NON, Cercetător științific dr. Sorin Marcel COLESNIUC

Proiect: Porți deschise către civilizații. Tomis – Constanța MMXXII. Centenarul Încoronării

Valoarea Totală a Proiectului: 345.000 lei

Proiect de Interes General, finanțat din Fonduri Nerambursabile

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!