Conecteaza-te cu noi

Societate

Potrivit dr. Doina Catrinoiu, aproximativ 36000 de constănțeni au diabet zaharat

Published

on

Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat a fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991, din inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății și a Federației Internaționale de Diabet (FID). Tema pentru anul acesta este ”Femeile și diabetul — dreptul nostru la un viitor sănătos”. Se dorește astfel, ca toate femeile cu risc de a face diabet sau care suferă deja de această boală să poată beneficia, în mod accesibil și echitabil, de informația și medicația necesare prevenirii sau tratării. Situația este una îngrijorătoare la nivel mondial, căci peste 199 de milioane de femei trăiesc cu această boală, estimându-se că până în anul 2040, cifra va ajunge la 313 milioane. Peste 2 milioane de femei își pierd viața, anual, din cauza acestei suferințe. Mai mult, una din șapte nașteri este afectată de diabet gestațional.  Este prima oară când se alege această temă. Este foarte importantă pentru că, cel puțin în România, a fost dată deoparte. Diabetul gestațional înseamnă diabetul debutat în cursul sarcinii. Este obligatoriu de făcut testul de toleranță la glucoză în săptămânile 24-28. Atunci există riscul cel mai mare de creștere a glicemiei, susține Prof. Univ. Dr. Doina Catrinoiu, medic şef  Clinica Medicină Internă I. În momentul de față, în evidențele Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța sunt aproximativ 36000 pacienți. Numărul este în creștere. Numai anul acesta au intrat în evidența Ambulatoriului de Specialitate al SCJU aproximativ 997 pacienti,  a declarat Prof. Univ. Dr. Doina Catrinoiu. Din păcate, boala afectează din ce în ce mai mulți copiii. 102 minori sunt în evidențele Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța , 25 dintre ei fiind diagnosticați anul acesta, 3 cu diabet zaharat tip 2.

O problemă de sănătate publică

Potrivit Federației Române de Diabet,  Diabetul zaharat tip 2 este o problemă de sănătate publică, care, în cele mai multe ţări, s-a dezvoltat rapid, împreuna cu schimbările socio-culturale, îmbătranirea populaţiei, urbanizarea în continuă creştere, schimbari în alimentaţie, lipsa exercitiului fizic, sau alte comportamente nesănătoase. Însă există dovezi concludente că diabetul zaharat tip 2 poate fi prevenit prin modificări în comportamentul alimentar, creşterea activităţii fizice şi scăderea uşoara în greutate. Educația este esențială. Publicul trebuie avertizat asupra necesităţii recunoaşterii precoce a diabetului zaharat, asupra prevenirii bolii şi a serioaselor consecinţe ale acesteia. În sensul acesta, medicii fac tot ce le stă în putință: colegii mei tineri se află în școli, în licee acolo unde fac educațiea precizat Prof. Univ. Dr. Doina Catrinoiu. Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli cronice netransmisibile și cea mai frecventă boală endocrină. Se caracterizează prin tulburări ale întregului metabolism și prin complicații care afectează ochii, rinichii, nervii și vasele de sânge. In esență, diabetul zaharat este o boală în care organismul nu produce destulă insulină sau nu o folosește eficient. Nu trebuie să ne lipsească 4-5 porții legume și fructe, nu trebuie să ne lipsească efortul fizic. În schimb, trebuie să ne lipsească dulciurile din alimentație și trebuie să facem educație zilnic, copiilor noștri  și, de ce nu, adulților care ne educă copiii.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions