Connect with us

Societate

Prefectul Constanței: Declarațiile celor care arată litoralul cu degetul, ca sursă de creștere a cazurilor de COVID-19, nefondate

Publicat

la

După ce în spațiul public au apărut informații și opinii privind situația de pe litoralul românesc, în contextul creșterii numărului de cazuri de COVID-19, aceiași care dădeau plajele, restaurantele, hotelurile și terasele drept sursă de infectare cu SARS CoV2, prefectul județului Constanța, Silviu Iulian Coșa, le transmite că sunt nefondate. În acest context, reprezentantul Guvernului în teritoriu a postat pe pagina sa de Facebook un grafic cu evoluția cazurilor de COVID-19 în județ.

Pe de altă parte, prefectul recunoaște presuiunea pusă pe întreg județul în toată perioada sezonului estival și susține că nimeni nu este în măsură să interzică oamenilor să vină la mare. De asemenea, Coșa amintește că echipele de control din cadrul structurilor Ministerului de Interne vor rămâne pe litoral și au un singur scop: aplicarea și respectarea măsurilor pandemice.

Iată mesajul complet:

“Declarațiile celor care arată litoralul cu degetul, ca fiind sursă importantă a creșterii numărului de cazuri COVID-19 în România, le consider nefondate și nebazate pe cifre.

E drept, avem de-a face cu o presiune foarte mare pe județul nostru. Este vorba de presiunea pe care o resimțim în stațiunile de pe litoral, unde, în weekend-urile aglomerate, avem încă un județ în interiorul județului. Peste 300.000 de oameni din toată țara vin zilnic pe litoral pentru concedii și relaxare.

În ultimele două săptămâni, județul nostru a înregistrat 208 infectări noi, dintre care 59 au apărut în rândul turiștilor. Așadar, un sfert din cazuri, ceea ce este logic, având în vedere că turiștii sunt, în perioada de referință, în număr egal cu populația județului Constanța.

Dar, existența cazurilor din afara județului se regăsește în toate celelalte județe, indiferent că sunt turistice sau nu, întrucât este determinată de anchetele epidemiologice efectuate de DSP-uri.

Toate structurile MAI fac eforturi foarte mari pentru aplicarea și respectarea măsurilor pandemice. Doar la finalul săptămânii trecute au fost controlați zeci de operatori economici, iar persoanelor fizice care nu respectau prevederile Legii 55/2020, li s-au aplicat peste 200 de sancțiuni. Dar, nu putem interzice accesul oamenilor care vin în număr mare pe litoral, nu le putem interzice să se bucure de mare, de soare și de zilele lor de vacanță.

Complexitatea situației epidemiologice de pe litoral este unică, pentru că, în niciun alt loc din țară, nu se înregistrează o mișcare atât de mare de populație. Oricâte controale și acțiuni preventive vom face, ține foarte mult de toți cei care sunt pe litoral să rămână responsabili și să se protejeze, pe cât posibil, pentru că fiecare om prezent astăzi în stațiuni, are liber arbitru.”

Comments

comments

Societate

Primul semestru se extinde până pe 14 ianuarie 2022. Ministrul Educației: “Tezele pe semestrul I, cu prezenţă fizică”

Publicat

la data de

Scris de

Semestrul I se va întinde până pe 14 ianuarie, a anunţat ministrul Educaţiei, marţi seară, la Digi24. Sorin Cîmpeanu a spus că în ianuarie orele se vor face cu prezenţă fizică pentru că „vom încheia acest al patrulea val”. Oficialul a mai spus: „ca ministru al educaţiei nu voi mai propune un plus de vacanţă suplimentară pe motiv că nu mai poate fi recuperată

Cele două săptămâni de vacanţă suplimentară vor fi recuperate în ianuarie. Astfel, primul semestru al anului şcolar va avea în continuare 14 săptămâni, aşa cum era stabilit.

„Sunt sigur că nu voi mai propune ca ministru al Educaţiei un plus de vacanţă suplimentară pentru simplul motiv că ea nu mai poate fi recuperată. Calendarul este fix şi atunci pe 8 noiembrie şcoala va începe.”, a declarat Ministrul Educaţiei conform adevarul.ro.

Cîmpeanu a spus că varianta iniţială pentru revenirea la şcoală pe 8 noiembrie este în format fizic, dar că, dacă nu se va putea, rămâne doar varianta şcoală online.   

Ministrul Educaţiei a anunţat că în cele două săptămâni de prelungire a Semestrului I, în perioada 3-14 ianuarie 2022, se vor da tezele. Întrebat dacă programa de examene va fi simplificată, ministrul a spus că acest lucru se va întâmpla doar dacă va fi mai multă predare online.

„Singurul motiv pentru care am putea peria programa de examene ar fi acela al unei durate mai mari de şcoală online. Dacă vom fi obligaţi să predăm online, înţelegând pierderile, s-ar putea să avem nevoie încă o dată, şi de data acesta, să periem programele de examen în sensul simplificării. Vă dau o veste care poate îi supără pe unii – în aceste două săptămâni din ianuarie, anul acesta se vor da teze cu prezenţă fizică, pentru că teza este ultimul bastion în calea de a decide relevanţa notelor”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Serviciul de Ambulanță Constanța angajează Șef birou. Ce condiții trebuie îndeplinite

Publicat

la data de

Scris de

Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată, a funcției contractuale de conducere, vacante, de șef birou – grad II, pentru Biroul R.U.N.O.S. – Stația Centrală Constanța.

Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt:

  • diplomă de licență în domeniul științelor economice;
  • certificat absolvire curs managementul resurselor umane;
  • certificat absolvire curs de specializare expert legislația muncii, cu durata de minimum 120 ore;
  • 2 ani vechime în specialitatea postului (resurse umane);
  • minimum 2ani lucrați în sistemul sanitar, cu dovada experienței în specialitatea resurse umane;
  • concurs/examen pentru ocuparea postului.

Concursul se va organiza conform calendarului următor:

  • 09 noiembrie 2021, ora 15:30 – data limită pentru depunerea dosarelor;
  • 17 noiembrie 2021, ora 10:00 – proba scrisă;
  • 22 noiembrie 2021, ora 10:00 – proba interviu.

Detalii privind condiţiile specifice şi bibliografia de concurs sunt disponibile accesând pagina oficială www.ambulance-ct.ro. Relaţii suplimentare se pot obține la sediul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, Str. Bravilor Nr. 1, telefon 0241/624.711, interior 138.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

”Noble Blueprint 21”, un exercițiu NATO care se va desfășura în România

Publicat

la data de

Scris de

Comandamentul Forțelor Aliate Întrunite al NATO de la Napoli, Italia (Allied Joint Force Command – JFC Naples) organizează, în perioada 26-28 octombrie 2021, Exercițiul „Noble Blueprint 21”, în România, ca parte a programului de exerciții și antrenamente întrunite, destinate consolidării măsurilor de apărare colectivă a membrilor NATO.

Obiectivul principal al Exercițiului „Noble Blueprint 21” este de a oferi autorităților politice și militare ale NATO suportul necesar pentru proiectarea, organizarea și desfășurarea unor operații de răspuns la posibile crize regionale, în conformitate cu Articolul 5 al Tratatului Alianței Nord-Atlantice, sub conducerea Comandamentul Forțelor Aliate Întrunite al NATO.

„Noble Blueprint 21” contribuie la consolidarea bazei informative a comandanților structurilor operaționale și tactice ale NATO, pentru sincronizarea procedurilor operaționale și a capacităților de reacție.

La activitățile planificate în România, în perioada 26-28 octombrie, participă conducătorii unor structuri militare centrale ale NATO, precum și conducători ai unor structuri militare din România și Bulgaria. Exercițiul „Noble Blueprint 21”, condus de comandantul Comandamentului Forțelor Aliate Întrunite al NATO de la Napoli, amiralul Robert P. Burke (SUA), se va încheia la Constanța, pentru a sublinia importanța asigurării securității și stabilității în regiunea Mării Negre, prin consolidarea posturii de apărare colectivă a statelor NATO, pe flancul estic.

”Într-un mediu de securitate dinamic și volatil, cooperarea nord-atlantică este tot mai necesară și mai justificată. NATO este o organizație puternică datorită coeziunii membrilor săi și garantează securitatea fiecărui stat al Alianței. Odată cu intrarea României și Bulgariei în Alianța Nord-Atlantică, NATO şi-a consolidat prezenţa pe flancul estic, iar inițiativele luate în cadrul aliat consolidează capacitatea de reacţie rapidă a NATO, în sprijinul funcţiilor de apărare, de descurajare şi pentru intervenţii militare rapide în situaţii de criză în regiunea Mării Negre.”, precizează reprezentanții Biroului de presă al Statului Major al Forțelor Navale.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: