Connect with us

Societate

Prefectul Constanței: Declarațiile celor care arată litoralul cu degetul, ca sursă de creștere a cazurilor de COVID-19, nefondate

Published

on

După ce în spațiul public au apărut informații și opinii privind situația de pe litoralul românesc, în contextul creșterii numărului de cazuri de COVID-19, aceiași care dădeau plajele, restaurantele, hotelurile și terasele drept sursă de infectare cu SARS CoV2, prefectul județului Constanța, Silviu Iulian Coșa, le transmite că sunt nefondate. În acest context, reprezentantul Guvernului în teritoriu a postat pe pagina sa de Facebook un grafic cu evoluția cazurilor de COVID-19 în județ.

Pe de altă parte, prefectul recunoaște presuiunea pusă pe întreg județul în toată perioada sezonului estival și susține că nimeni nu este în măsură să interzică oamenilor să vină la mare. De asemenea, Coșa amintește că echipele de control din cadrul structurilor Ministerului de Interne vor rămâne pe litoral și au un singur scop: aplicarea și respectarea măsurilor pandemice.

Iată mesajul complet:

“Declarațiile celor care arată litoralul cu degetul, ca fiind sursă importantă a creșterii numărului de cazuri COVID-19 în România, le consider nefondate și nebazate pe cifre.

E drept, avem de-a face cu o presiune foarte mare pe județul nostru. Este vorba de presiunea pe care o resimțim în stațiunile de pe litoral, unde, în weekend-urile aglomerate, avem încă un județ în interiorul județului. Peste 300.000 de oameni din toată țara vin zilnic pe litoral pentru concedii și relaxare.

În ultimele două săptămâni, județul nostru a înregistrat 208 infectări noi, dintre care 59 au apărut în rândul turiștilor. Așadar, un sfert din cazuri, ceea ce este logic, având în vedere că turiștii sunt, în perioada de referință, în număr egal cu populația județului Constanța.

Dar, existența cazurilor din afara județului se regăsește în toate celelalte județe, indiferent că sunt turistice sau nu, întrucât este determinată de anchetele epidemiologice efectuate de DSP-uri.

Toate structurile MAI fac eforturi foarte mari pentru aplicarea și respectarea măsurilor pandemice. Doar la finalul săptămânii trecute au fost controlați zeci de operatori economici, iar persoanelor fizice care nu respectau prevederile Legii 55/2020, li s-au aplicat peste 200 de sancțiuni. Dar, nu putem interzice accesul oamenilor care vin în număr mare pe litoral, nu le putem interzice să se bucure de mare, de soare și de zilele lor de vacanță.

Complexitatea situației epidemiologice de pe litoral este unică, pentru că, în niciun alt loc din țară, nu se înregistrează o mișcare atât de mare de populație. Oricâte controale și acțiuni preventive vom face, ține foarte mult de toți cei care sunt pe litoral să rămână responsabili și să se protejeze, pe cât posibil, pentru că fiecare om prezent astăzi în stațiuni, are liber arbitru.”

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!