Connect with us

Politica

Prefectura va ataca in instanță proiectul imobiliar de pe plaja de la Corbu. Stelian Ion îl interpelează pe premierul Nicolae Ciucă

Publicat

la

Prefectul Constanței, Silviu Coșa, va ataca în instanță actele care au dus la construirea ansamblului de locuințe care se ridică zilele acestea pe plaja de la Corbu. Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Prefecturii. Decizia prefectului vine după ce mai mulți parlamentari de Constanța au luat atitudine față de acest tun imobiliar îmbrăcat sub denumirea de „Sat Pescăresc“. Printre aceștia se numără și parlamentarii Remus Negoi (senator) și deputatul Stelian Ion (fost ministru al Justiției). Acesta din urmă a declarat că Primăria Corbu a dezafectat o suprafață bună din plajă, împroprietărind persoane fizice și dându-le autorizație pentru a ridica un complex de 27.000 de metri pătrați fix pe mijlocul plajei, în plin areal protejat al Deltei Dunării. Totul a fost posibil cu concursul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, instituție în subordinea Ministerului Mediului, care a dat aviz pozitiv lucrării“, spune Stelian Ion.

„Câtă dispreț trebuie să ai pentru a călca în picioare legea chiar așa pe față? Constituția României zice foarte clar că plajele fac obiectul exclusiv al proprietății publice, iar legea interzice orice fel de construcție pe dunele de nisip. Administrația Deltei Dunări se află în situația penibilă în care anunță pe site-ul propriu că amendează cu sume între 3.000 și 6.000 de lei pe oricine campează în rezervație, dar permite prin avizul său betonarea a 3 hectare de plaja protejată.

Nu putem accepta o asemenea bătaie de joc, așa că:

  1. Am pregatit o interpelare către prim-ministrul Nicolae Ciucă și ministrul mediului Barna Tanczos, prin care am cerut trimiterea de urgență a corpului de control și măsuri concrete pentru stoparea acestei crime împotriva naturii, până nu va fi prea târziu.
  2. Alături de colegii mei am cerut deja domnului Silviu Coșa, prefectul Constanței, ca în virtuatea obligației sale de a veghea asupra respectării legii de către autoritățile locale, să atace în instanță autorizatia de construire si actul prin care suprafața de plajă a fost dezafectată.
  3. Am pregătit o solicitare scrisă de clarificări adresată primarului din Corbu – este impardonabil să ignori Constituția și legea și să consideri rezervația naturală a Deltei drept o tarla pe care o poți folosi după bunul plac.
  4. Despre această monstruozitate am discutat deja și cu colegii mei din Biroul Național al USR. S-a înțeles gravitatea situației motiv pentru care conducerea USR și-a exprimat susținerea demersurilor pentru salvarea acestor arii protejate.“, a spus Stelian Ion.

Senatorul Remus Negoi a declarat, la rândul său, se precizează foarte clar în Constituția României că nu este voie construirea de clădiri în ariile protejate, inclusiv o Ordonanţă de Urgenţă interzice astfel de construcţii în dunele care aparţin de Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Comments

comments

Politica

Ciucă anunță creșterea valorii tichetelor de masă și ajutor de 700 de lei pentru pensionari

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că, de astăzi, intră în vigoare încă două măsuri importante din pachetul „Sprijin pentru România”, prin care românii sunt afectați de creșterile de prețuri

„Valoarea tichetelor de masă va crește cu 50%, de la 20 la 30 de lei. Pensionarii cu venituri sub 2.000 de lei vor primi un ajutor de 700 de lei (după cel acordat în ianuarie celor cu pensii sub 1.600 de lei). Continuăm să implementăm măsuri de sprijin pentru oameni în această perioadă. Misiunea noastră este să trecem cu bine țara prin crizele multiple care ne afectează și să demarăm reformele masive asumate prin PNRR.“, spun Nicolae Ciucă.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ce modificări fiscale intră în vigoare din iulie

Publicat

la data de

Scris de

Se întâmplă destul de multe lucruri de la 1 iulie 2022, în materie de fiscalitate. Printre altele, tichetele de masă cresc la 30 de lei, pensionarii vor primi 700 lei, se aplică sistemul e-transport, SAF-T pentru marii contribuabili, ar trebui să scadă prețul la carburanți cu 50 de bani/litru, iar ANAF urmează să facă controale masive chiar și la persoane fizice, informează profit.ro.

1. Valoarea nominală maximă a tichetului de masă pe care angajatorii o pot oferi angajaților crește la 30 lei per angajat, pentru fiecare zi lucrată, din luna iulie a acestui an.

2. Marii contribuabili vor trebui să aplice SAF-T, fiind obligatoriu pentru ei, după ce au trecut cele 6 luni privind perioada de grație. Este vorba despre completarea Declarației 406.

3. În luna iulie, pensionarii cu venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei vor primi un ajutor de 700 de lei. Acesta se acordă o singură dată, adică doar în această lună.

4. e-Transport sau Radarul mărfurilor se aplică de la 1 iulie. Dacă există un transport de bunuri cu risc fiscal ridicat, dar și alte bunuri ce nu sunt considerate cu risc fiscal, toate bunurile transportate se vor declara în sistemul RO e-Transport. Sancțiunile al e-Transport se vor aplica din 1 septembrie, o ordonanță în acest sens urmând a se publica în Monitorul oficial.

5. e-Factura se aplică de la 1 iulie 2022 pentru produsele cu risc fiscal ridicat în relația B2B.

Este vorba despre:

•Legume, fructe, rădăcini și tuberculi alimentari, alte plante comestibile.

• Băuturi alcoolice

• Construcții noi

• Produse minerale (apă minerală naturală, nisip și pietriș)

• Îmbrăcăminte și încălțăminte

6. Angajările la stat sunt suspendate de la 1 iulie până la 31 decembrie 2022.

De precizat că pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor sau examenelor anterior datei de 1 iulie 2022, se continuă procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată.

7. Se modifică Codul de procedură fiscală în sensul că „aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie în termen de 5 ani de la data săvârșirii faptei”. Anterior, termenul era de 6 luni, dar ANAF a pierdut procese, așa că Ministerul Finațelor a decis să modifice legislația. Are de-a face cu faptul că amenda contravențională aplicată pentru neplata anumitor impozite se prescrie în șase luni și nu în cinci ani, cum a reținut ANAF, un proces în acest sens fiind câștigat recent de avocați de la Băncilă, Diaconu și Asociații.

8. Reducere de 50 de bani/litrul de benzină și motorină de la 1 iulie.

9. Controale masive ale ANAF la persoane fizice de la 1 iulie. În acest sens, angajații ANAF își vor lua informații din toate sursele, inclusiv de pe rețelele de socializare.

10. ANAF va demara controale la 140 de mari contribuabili, ca urmare a unei analize de risc.

12. Fiscul va începe controale pe litoral pentru că unii agenți economici nu dau bon fiscal la șezlonguri.

13. Operațiunea Cronos va reporni, președintele ANAF declarând că s-au făcut analize de risc, s-au stabilit niște zone și agenți economici care sunt cu risc de a practica această muncă la negru.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Gabriela Firea, ministrul Familiei, susține dreptul la avort: Nimeni nu poate cere unei femei să nască sau să moară

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, precizează că susține cu tărie dreptul femeilor de a decide pentru viața și corpul lor. Gabriela Firea spune, într-un mesaj postat pe Facebook, că „nimeni nu poate cere unei femei să nască sau să moară”, adăugând că la astfel de situații se va ajunge în orice societate care va impune o lege pentru interzicerea avorturilor.

„Susțin cu tărie dreptul femeilor de a decide pentru viața și corpul lor! Militez pentru drepturile femeilor, ca ele să ia decizii pentru propria viață și pentru propriul lor corp. Nu aș mai fi vorbit pe acest subiect, pentru că mi-am spus opinia clar la audierea din Parlament pentru funcția de ministru. Având în vedere discuțiile din spațiul public, cu privire la interzicerea avortului în alte state, reafirm ce am spus: femeile trebuie să aibă acces la servicii medicale de calitate, de consiliere, de îndrumare, astfel încât, împreună cu familiile, cu persoanele apropiate, cu duhovnicul să ia cea mai bună decizie în viața lor. Nimeni nu poate cere unei femei să nască sau să moară. Căci la asta se va ajunge în orice societate care va impune o astfel de lege. Istoria recentă a dovedit-o cu vârf și îndesat. Nu așa vom crește natalitatea, interzicând drepturi. Nu mai vrem încă o generație a decrețeilor. Au murit 10.000 de femei în acei ani, pentru că au încercat să facă singure ceea ce medicilor le era interzis”, a declarat ministrul Familiei citat de digi24.ro.

Orice stat este liber să decidă pentru poporul său, a susținut Gabriela Firea, care a adăugat că România se luptă însă, în continuare, cu mentalitățile.

„Pentru asta, întreaga societate, toți oamenii politici, toate instituțiile trebuie să-și unească forțele pentru o mai bună informare a tinerilor cu privire la bolile cu transmitere sexuală sau la ce poate însemna o sarcină. Suntem fruntași la mame adolescente, iar multe dintre aceste sarcini au apărut din greșeli sau din lipsă de informare.

Mă bucur că a fost aprobată în Parlament legea care introduce orele de educație sanitară în școli. Să nu se ascundem după degete, de mult ori copiii știu mai multe decât ne imaginăm noi, părinții. Dar ei trebuie să primească și informații corecte, de la persoane pregătite în acest domeniu. Educația sanitară va fi predată începând din clasa a VIII-a și doar cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor, prin programe de educație pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală”, a transmis Gabriela Firea.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: