Connect with us

Actual

Cumpărați spărgătoare de gheață! Se aude, cabinet Grindeanu?

Maria Ionescu

Publicat

la

Vremea din această iarnă a fost aspră cu noi și cu țara noastră. Este inutil să vă reamintesc ce zile și nopți friguroase au fost și câte probleme am avut de întâmpinat noi, ca și persoane fizice, dar și autoritățile statului. Nu mai vorbesc acum despre deszăpezire, despre drumuri blocate, despre nopți pierdute la volanul mașinilor blocate din cauza viscolelor care s-au abătut asupra Dobrogei. Nici despre faptul că am fost izolați de restul țării. Acum vreau să mă refer la situația Dunării, care ține captive mai multe barje.  Da, Administrația Canalelor Navigabile lucrează și pe canale se poate circula dar nu are cine să o facă. În urmă cu câteva zile aveam doar 2 nave blocate pe Dunăre. Acum am înțeles că sunt și foarte multe barje în aceeași situație. Singurul lucru pe care îl pot face este să aștepte ca vremea să revină la normal și traficul pe Dunăre să fie reluat. Dar asta presupune așteptare și pierderea unor sume foarte mari de bani. Cui îi pasă, oare?

Perseus, singurul spărgător de gheață

Din pură curiozitate am studiat situația spărgătoarelor de gheață, la nivel mondial. S-au făcut investiții foarte mari și există spărgătoare profesioniste care ajută navele aflate în dificultate din cauza vremii extrem de reci. Știați că noi am avut, înainte de cel de-al doilea Război Mondial (!!!) un spărgător de gheață, respectiv remorcherul Mântuirea, care deschidea șenalul navigabil între Brăila și Marea Neagră? Cargourile prinse de gheață erau deblocate de acest remorcher. Ulterior, prin anul 1966, a fost lansat la apă Viteazul, primul spărgător de gheață construit în România. La ora actuală, avem doar nava Perseus. Este un spărgător de gheață relativ mai nou, a fost construit la Brăila, în perioada 1984-1989 (adică, pe vremea lui Ceaușescu!). Este o navă mare, de 70 de metri lungime și 16 m lățime, care acționează la ora actuală între Brăila și Sulina. Da, au fost reluate cursele cu bacul între mai multe destinații și ultima despre care vă pot spune este între Galați și localitatea IC Brătianu. Dar restul Dunării?

Starea navei Perseus

Nava Perseus nu arată rău dar are nevoie de remotorizare și modernizarea echipamentelor. De foarte mulți ani se încearcă aceste investiții dar sunt scumpe, nava lucrează din greu doar pe parcursul iernilor grele iar autoritățile nu s-au înghesuit să aloce fondurile necesare. Ce-i drept, Perseus poate interveni și în caz de incendiu sau pentru punerea pe uscat a unei nave dar foarte puțină lume știe aceste lucruri foarte impoartante. Este adevărat că ar costa vreo 8 milioane de euro, iar suma nu este deloc mică. Dar poate ar fi important și pentru actualul Guvern să-și îndrepte privirea și spre acest domeniu și să aloce banii necesari investiției. Că iarna nu s-a terminat și vor veni și alte probleme. Asta ca să mă refer doar la anul acesta!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Rupt de beat la volan, un bărbat din Medgidia s-a ales cu dosar penal

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul serii trecute, polițiștii din Medgidia au descoperit la volanul unui autoturism un bărbat extrem de beat.  Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, incidentul s-a produs în jurul orei 20.30. 

”Polițiști din cadrul Biroului Rutier Medgidia au identificat un bărbat, de 50 de ani, care a condus un autoturism pe strada Poporului din municipiu, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 1,99 mg/l alcool pur în aerul expirat, bărbatul fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.”, au precizat reprezentanții IPJ Constanța. 

 În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

ANRE face PRĂPĂD. Furnizorii de energie, amendați drastic pentru practicile privind liberalizarea pieței

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

ANRE a aplicat sancțiuni în cuantum de 2.010.000 lei pentru nerespectarea reglementărilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice în contextul liberalizării pieței de energie electrică. ANRE a demarat și a finalizat acțiunile de control desfășurate la furnizorii de energie electrică.

„Având în vedere sesizările primite din partea consumatorilor, ANRE a demarat și a finalizat acțiunile de control desfășurate la furnizorii de energie electrică. Au fost verificate următoarele aspecte:

modul de organizare şi funcționare a centrelor de telefonie (call-center); respectarea obligației de a comunica solicitantului, în scris, în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data primirii cererii, a unei oferte privind condițiile de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială; respectarea obligației de încheiere a contractului de furnizare a energiei electrice în termen de maximum 5 zile de la data transmiterii de către clientul final a documentelor necesare.

ANRE a constatat nerespectări ale reglementărilor privind activitatea de furnizare a energiei electrice în contextul liberalizării pieței de energie electrică și a aplicat sancțiuni după cum urmează:

Furnizorul HIDROELECTRICA a fost sancționat cu amenda contravențională în valoare de 410.000 lei pentru:

nerespectarea în totalitate prevederilor legale privind modul de organizare şi funcționare a centrelor de telefonie (call-center);

nerespectarea termenului de 15 zile lucrătoare de transmitere a ofertelor privind condițiile de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială;

nerespectarea termenului de 5 zile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice;

Furnizorii ELECTRICA FURNIZARE și E.ON ENERGIE ROMANIA au fost sancționați fiecare cu amendă contravențională în valoare de 400.000 lei pentru:

nerespectarea termenului de 15 zile lucrătoare de transmitere a ofertelor privind condițiile de furnizare a energiei electrice pe piața concurențială;

nerespectarea termenului de 5 zile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice;

Furnizorii ENEL ENERGIE și ENEL ENERGIE MUNTENIA au fost sancționați fiecare cu amendă contravențională în valoare de 400.000 lei pentru nerespectarea termenului de 5 zile de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice.

ANRE va continua să deruleze acțiuni  de  control  pe măsură  ce ne vor fi sesizate și alte posibile  încălcări ale reglementărilor incidente procesului de liberalizare și nu numai.“, se arată într-un comunicat al ANRE.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Județul Constanța. Un bărbat care a refuzat să oprească mașina la semnalul polițiștilor a fost reținut

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, 1 martie a.c., în jurul orei 15.10, polițiști din cadrul Postului de Poliție Topraisar au efectuat semnal regulamentar de oprire unui autoturism al cărui conducător nu s-a conformat indicațiilor polițiștilor. Concret, acesta a întors vehiculul și și-a continuat drumul.

Polițiștii au pornit în urmărirea fugarului, cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune. Posibil ca bărbatul care era la volan să se fi speriat – cert este că, la un moment dat acesta a oprit vehiculul și a fugit. În scurt timp, a fost prins și condus la sediul poliției pentru lămurirea situației de fapt.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că bărbatul în cauză, de 23 de ani, avea suspendată exercitarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice pentru perioada în curs.

Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă, urmând ca astăzi să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Mangalia cu propunere de arestare preventivă.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: