Connect with us

Actual

Cumpărați spărgătoare de gheață! Se aude, cabinet Grindeanu?

Maria Ionescu

Publicat

la

Vremea din această iarnă a fost aspră cu noi și cu țara noastră. Este inutil să vă reamintesc ce zile și nopți friguroase au fost și câte probleme am avut de întâmpinat noi, ca și persoane fizice, dar și autoritățile statului. Nu mai vorbesc acum despre deszăpezire, despre drumuri blocate, despre nopți pierdute la volanul mașinilor blocate din cauza viscolelor care s-au abătut asupra Dobrogei. Nici despre faptul că am fost izolați de restul țării. Acum vreau să mă refer la situația Dunării, care ține captive mai multe barje.  Da, Administrația Canalelor Navigabile lucrează și pe canale se poate circula dar nu are cine să o facă. În urmă cu câteva zile aveam doar 2 nave blocate pe Dunăre. Acum am înțeles că sunt și foarte multe barje în aceeași situație. Singurul lucru pe care îl pot face este să aștepte ca vremea să revină la normal și traficul pe Dunăre să fie reluat. Dar asta presupune așteptare și pierderea unor sume foarte mari de bani. Cui îi pasă, oare?

Perseus, singurul spărgător de gheață

Din pură curiozitate am studiat situația spărgătoarelor de gheață, la nivel mondial. S-au făcut investiții foarte mari și există spărgătoare profesioniste care ajută navele aflate în dificultate din cauza vremii extrem de reci. Știați că noi am avut, înainte de cel de-al doilea Război Mondial (!!!) un spărgător de gheață, respectiv remorcherul Mântuirea, care deschidea șenalul navigabil între Brăila și Marea Neagră? Cargourile prinse de gheață erau deblocate de acest remorcher. Ulterior, prin anul 1966, a fost lansat la apă Viteazul, primul spărgător de gheață construit în România. La ora actuală, avem doar nava Perseus. Este un spărgător de gheață relativ mai nou, a fost construit la Brăila, în perioada 1984-1989 (adică, pe vremea lui Ceaușescu!). Este o navă mare, de 70 de metri lungime și 16 m lățime, care acționează la ora actuală între Brăila și Sulina. Da, au fost reluate cursele cu bacul între mai multe destinații și ultima despre care vă pot spune este între Galați și localitatea IC Brătianu. Dar restul Dunării?

Starea navei Perseus

Nava Perseus nu arată rău dar are nevoie de remotorizare și modernizarea echipamentelor. De foarte mulți ani se încearcă aceste investiții dar sunt scumpe, nava lucrează din greu doar pe parcursul iernilor grele iar autoritățile nu s-au înghesuit să aloce fondurile necesare. Ce-i drept, Perseus poate interveni și în caz de incendiu sau pentru punerea pe uscat a unei nave dar foarte puțină lume știe aceste lucruri foarte impoartante. Este adevărat că ar costa vreo 8 milioane de euro, iar suma nu este deloc mică. Dar poate ar fi important și pentru actualul Guvern să-și îndrepte privirea și spre acest domeniu și să aloce banii necesari investiției. Că iarna nu s-a terminat și vor veni și alte probleme. Asta ca să mă refer doar la anul acesta!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Cadrele medicale de la Spitalul Județean asigură permanența în minivacanța de 1 Decembrie

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Activitatea medicală în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” nu va fi afectată de sărbătorirea zilelor de 30 noiembrie și 1 Decembrie, urmând să se desfășoare normal.

Astfel, ca și până acum, în cadrul Unității Primiri Urgențe, pacienții vor fi preluați non stop, investigați și, după caz, spitalizați.

”Vă reamintim că preluarea pacienților în UPU se face conform reglementărilor în vigoare. Astfel, se efectuează triajul epidemiologic pentru toți pacienții care se prezintă la Unitatea Primiri Urgențe, indiferent de mijloacele cu care sunt aduși (SAJ, SMURD sau mijloace proprii).”, precizează Crina Kibedi, purtător de cuvânt al unității spitalicești.

Zona de triaj epidemiologic este situată în afara UPU, în modulele special amenajate în imediata apropiere a Unității Primiri Urgențe iar cadrele medicale sunt pregătite pentru preluarea unui flux crescut de pacienți, în condiții de maximă siguranță.

Totodată, este important de precizat că timpul petrecut în UPU pentru pacienții suspecți de infecția cu noul coronavirus poate fi prelungit, având în vedere că în afară de investigațiile uzuale, se recoltează testul covid și, automat, timpul se prelungește până la sosirea rezultatului, în funcție de care se decide mai departe spitalul sau secția în care pacientul urmează să fie internat, dacă situația o impune.

Singurele modificări pentru zilele care urmează, sunt pentru cabinetele din cadrul Ambulatoriului de Specialitate. Conform prevederilor art. 139, alin (1) din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare, Ambulatoriul de Specialitate  va fi închis pe 30 noiembrie și 1 Decembrie.

”Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța vă asigură că, în permanență, se iau toate măsurile pentru asigurarea unui act medical continuu și de calitate și se depun toate eforturile pentru a fi protejați atât pacienții cât și personalul angajat.

În același timp, pentru siguranța Dumneavoastră și a celor din jur, vă recomandăm să aveți răbdare și să respectați cu strictețe recomandările autorităților. Evitați aglomerațiile, spălați-vă des pe mâini și nu ieșiți din casă decât dacă situația o impune.”, precizează Crina Kibedi.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Service-uri auto din Constanța, verificate de polițiștii de la Transporturi

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Polițiștii Biroului de Investigare a Fraudelor din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța, împreună cu polițiști din cadrul I.P.J. Constanța, polițiști locali și reprezentanți ai Gărzii de Mediu, au desfășurat o acțiune pentru verificarea respectării prevederilor Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale și a privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Cu ocazia acțiunii, au fost verificate 5 puncte de lucru ale unor operatori economici cu obiect de activitate repararea și întreținerea autovehiculelor, fiind aplicate 4 sancțiuni contravenționale, în valoare de 3.200 de lei.

De asemenea, s-a dispus suspendarea activității unui operator economic neautorizat.

Totodată, s-a constatat săvârșirea infracțiunii de folosire a creditului societății în folosul propriu, de către administratorul unei societăți comerciale, în cauză fiind întocmit un dosar de cercetare penală.

Verificările sunt continuate și  de către Garda de Mediu Constanța, pentru dispunerea măsurilor din competență.

La acest moment,  prejudiciul este de aproximativ 175.000 de lei.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

O săptămână de la carantinarea municipiului Constanța, niciun efect! Dimpotrivă, incidența crește zilnic

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Vinerea trecută, municipiul Constanța a intrat în carantină urmare a numărului mare de persoane infectate cu SARS COV2.

Autoritățile au anunțat mobilizare exemplară, scopul fiind acela de reducere a efectelor pandemiei, respectiv scăderea cazurilor de constănțeni infectați cu noul coronavirus. Astăzi, la o săptămână distanță de această măsură, cifrele nu ne ajută cu nimic, semn că nici carantinarea nu își produce efectele.

Iată cifrele:

  1. Vineri 20 nov – 9,35
  2. Sâmbătă 21 nov – 9,36
  3. Duminica 22 nov – 9,72
  4. Luni 23 nov – 10,17
  5. Marți 24 nov – 9,54
  6. Miercuri 25 nov – 9,90
  7. Joi 26 nov – 10,30
  8. Vineri 27 nov – 10,80

foto: ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: