Connect with us

Actual

Cumpărați spărgătoare de gheață! Se aude, cabinet Grindeanu?

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Vremea din această iarnă a fost aspră cu noi și cu țara noastră. Este inutil să vă reamintesc ce zile și nopți friguroase au fost și câte probleme am avut de întâmpinat noi, ca și persoane fizice, dar și autoritățile statului. Nu mai vorbesc acum despre deszăpezire, despre drumuri blocate, despre nopți pierdute la volanul mașinilor blocate din cauza viscolelor care s-au abătut asupra Dobrogei. Nici despre faptul că am fost izolați de restul țării. Acum vreau să mă refer la situația Dunării, care ține captive mai multe barje.  Da, Administrația Canalelor Navigabile lucrează și pe canale se poate circula dar nu are cine să o facă. În urmă cu câteva zile aveam doar 2 nave blocate pe Dunăre. Acum am înțeles că sunt și foarte multe barje în aceeași situație. Singurul lucru pe care îl pot face este să aștepte ca vremea să revină la normal și traficul pe Dunăre să fie reluat. Dar asta presupune așteptare și pierderea unor sume foarte mari de bani. Cui îi pasă, oare?

Perseus, singurul spărgător de gheață

Din pură curiozitate am studiat situația spărgătoarelor de gheață, la nivel mondial. S-au făcut investiții foarte mari și există spărgătoare profesioniste care ajută navele aflate în dificultate din cauza vremii extrem de reci. Știați că noi am avut, înainte de cel de-al doilea Război Mondial (!!!) un spărgător de gheață, respectiv remorcherul Mântuirea, care deschidea șenalul navigabil între Brăila și Marea Neagră? Cargourile prinse de gheață erau deblocate de acest remorcher. Ulterior, prin anul 1966, a fost lansat la apă Viteazul, primul spărgător de gheață construit în România. La ora actuală, avem doar nava Perseus. Este un spărgător de gheață relativ mai nou, a fost construit la Brăila, în perioada 1984-1989 (adică, pe vremea lui Ceaușescu!). Este o navă mare, de 70 de metri lungime și 16 m lățime, care acționează la ora actuală între Brăila și Sulina. Da, au fost reluate cursele cu bacul între mai multe destinații și ultima despre care vă pot spune este între Galați și localitatea IC Brătianu. Dar restul Dunării?

Starea navei Perseus

Nava Perseus nu arată rău dar are nevoie de remotorizare și modernizarea echipamentelor. De foarte mulți ani se încearcă aceste investiții dar sunt scumpe, nava lucrează din greu doar pe parcursul iernilor grele iar autoritățile nu s-au înghesuit să aloce fondurile necesare. Ce-i drept, Perseus poate interveni și în caz de incendiu sau pentru punerea pe uscat a unei nave dar foarte puțină lume știe aceste lucruri foarte impoartante. Este adevărat că ar costa vreo 8 milioane de euro, iar suma nu este deloc mică. Dar poate ar fi important și pentru actualul Guvern să-și îndrepte privirea și spre acest domeniu și să aloce banii necesari investiției. Că iarna nu s-a terminat și vor veni și alte probleme. Asta ca să mă refer doar la anul acesta!

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Medgidia: Minor de 16 ani, reținut pentru că a furat și condus o mașină!

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Urmare a cercetărilor în cazul comiterii unei infracțiuni de furt de autoturism, polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Constanța au depisat un minor, în vârstă de 16 ani, din municipiul Medgidia bănuit de comiterea faptei.

Astfel, la data de 15 ianuarie a.c., tânărul în cauză ar fi sustras o autoutilitară marca Ford Transit din Medgidia, fiind oprit apoi la un control de rutină de raza municipiului Constanța.

Prejudiciul, estimat la aproximativ 1500 de euro, a fost recuperat și predat persoanei vătămate, un bărbat din Medgidia.

Totodată, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Medigidia au probat activitatea infracțională a minorului în cauză, care ar fi comis alte 10 infracțiuni de furt și furt calificat, în perioada decembrie 2018 – ianuarie 2019, pe raza municipiului Medgidia.

Prejudiciul estimat la aproximativ 9000 de lei a fost recuperat în proporție de 90% și predat persoanelor vătămate.

Polițiștii constănțeni l-au reținut pe bază de ordonanță pentru 24 de ore pe suspect și l-au introdus în C.R.A.P. al I.P.J. Constanța, urmând ca la data de 16 ianuarie a.c. să-l prezinte Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia cu propunere de arestare preventivă.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Iată cât sunt de importante ordinele de protecție provizorii: Un bărbat este cercetat penal

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Pe data de 7 ianuarie a.c., polițiștii constănțeni au emis primul ordin de protecție provizoriu la nivelul județului. Între timp, se pare că femeile au început să prindă curaj și să facă din ce în ce mai multe reclamații.

Numai în cursul zilei de ieri au fost făcute două solicitări de emitere a unui ordin  de protecție provizoriu și, extrem de important, un bărbat este cercetat penal deoarece a încălcat dispozițiile legale.

Iată ce spune IPJ Constanța, prin intermediul unui comunicat de presă:

La data de 15 ianuarie a.c., ora 13.30, polițiștii din cadrul Secției 5 Poliție au fost sesizați de către o femeie, în vârstă de 27 de ani, din municipiul Constanța, despre faptul că la domiciliul său a avut loc un conflict în familie.

Echipajul de poliție deplasat la fața locului a stabilit faptul că soțul femeii în cauză, în vârstă de 38 de ani, și-ar fi amenințat cu acte de violență și ulterior agresat fizic soția, în urmă cu 4 zile.

Astfel, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu conform procedurilor legale, în cauză efectuându-se cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență in familie.

Tot în cursul zilei de ieri, la ora 23.50, polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție au fost sesizați de către o femeie, în vârstă de 42 de ani, din municipiul Constanța, despre faptul că la domiciliul său are loc un conflict în familie.

Echipajul de poliție deplasat la fața locului a stabilit faptul că, pe fondul consumului de alcool și al procesului de divorț în care se află, soțul femeii în cauză, în vârstă de 43 de ani, și-a agresat fizic soția.

Astfel, polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu conform procedurilor legale, bărbatul fiind evacuat din locuință, în cauză efectuându-se cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență in familie.

Tot ieri, polițiștii din cadrul Secției 4 Poliție au fost sesizați de către o femeie, în vârstă de 26 de ani, din municipiul Constanța, despre faptul că a fost apelată telefonic de fostul concubin, deși acestuia îi era interzis să ia legătura cu persoana în cauză, în baza unui ordin de protecție emis de Judecătoria Constanța în luna decembrie 2018.

Femeia a declarant că a fost amenințată, fiindu-i creată o stare de temere.

Polițiștii constănțeni au identificat bărbatul în cauză, în vârstă de 30 de ani, din Constanța, în cauză efectuându-se cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunior de încălcarea măsurilor privind ordinul de protecție și amenințare.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

O zonă a municipiului Constanța, fără căldură și apă caldă

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Electrocentrale Constanţa SA (CET Palas) a comunicat în data de 16.01.2019 că înregistrează o avarie pe reţeaua care alimentează cu energie termică primară punctele termice nr. 59, 74, 75. În consecinţă, în lipsa energiei termice, s-au oprit instalaţiile RADET care asigură distribuţia energiei termice în perimetrul strazilor: bd. 1 Decembrie 1918, str. Ardealului, I. L. Caragiale, Baba Novac, Poporului, Oborului.

Până la remedierea avariei de către Electrocentrale Constanta S.A. (CET Palas) nu se pot asigura consumatorilor serviciile de termoficare.

Pentru relaţii suplimentare vă rugăm să apelaţi la numărul de telefon 0241.585300 de la Dispeceratul Electrocentrale Constanta SA (CET Palas).

Informaţia este comunicată de RADET care cere scuze consumatorilor săi pentru acest disconfort!

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: