Connect with us

Politica

Premierul Orban: Orice încercare de a prelungi mandatul actualului Parlament va genera consecinţe negative

Publicat

la

Ludovic Orban a afirmat că orice încercare de prelungi mandatul actualului Parlament, care este dominat de un partid retrograd ca PSD, va avea consecinţe negative pentru România. Şeful Executivului a adăugat că mandatul Legislativului expiră pe 20 decembrie. Premierul a răspuns cu întrebarea „de ce să face prognoze?”, chestionat dacă într-un eventual scenari cu un număr dublu de cazuri de infectări pe zi, de exemplu 5.000, pot avea loc în continuare alegerile parlamentare pe 6 decembrie.

„Eu sunt un democrat convins, iar democraţia funcţionează prin alegeri. Oamenii decid cui conferă puterea prin vot. Din punctul meu de vedere, mandatul actualului Parlament expiră la data de 20 decembrie şi ţinând cont de structura actualului Parlament care este departe de a reflecta opţiunile actuale ale populaţiei, reflectă opţiunile din 2016 care nu mai au nicio legătură cu opţiunile de astăzi, actualul Parlament cu cât îşi încetează mai repede mandatul, cu atât este mai bine pentru România. România are nevoie de un Parlament care să fie oglindă fidelă a nevoilor şi aspiraţiilor românilor. Orice încercare de a prelungi mandatul actualului Parlament va genera consecinţe negative pentru România, pentru că actualul Parlament este dominat de un PSD care este la fel de retrograd, la fel de rupt de realităţile economice şi la fel de înclinat să facă rău României”, a declarat Ludovic Orban întrebat cum vede proiectul de lege al deputatului independent Adrian Dohotaru care propune ca alegerile parlamentare să aibă loc pe 14 martie 2021.

Chestionat dacă se vor putea desfăşura alegerile pe 6 decembrie, în scenariul cu un număr dublu zilnic de cazuri de infectare cu noul virusi, de exemplu 5.000, Orban a răspuns:

„Obiectivul nostru este să oprim creşterea numărului de cazuri, pentru asta ne luptăm. Deci de ce să facem prognoze? Sigur că noi suntem pregătiţi să facem faţă oricărei situaţii. Pe de altă parte, putem împreună, printr-un efort comun asigurându-ne de respectarea regulilor simple care nu sunt foarte complicate, putem opri creşterea numărului de cazuri”.

Întrebat în ce situaţii ar putea fi luată în considerare o amânare a alegerilor parlamentare, premierul a replicat că, în cazul în care sunt respectate regulile de protecţie sanitară de la locale, nu există un risc suplimentar de răspândire a coronavirusului din cauza campaniei electorale pentru alegerile legislative.

„Din punctul meu de vedere, dacă se respectă regulile pe care le-am instituit şi în perioada alegerilor locale, nu există un risc suplimentar de răspândire a virusului datorită campaniei electorale. Dacă toţi candidaţii poartă mască, se dezinfectează, au grijă să transmită materialele astfel încât să nu se poată transmite virusul. Dacă în ziua votului toţi cei care participă la vot respectă regulile de protecţie a sănătăţii, riscul de îmbolnăvire este foarte mic. Şi probabil sărbătoririle victoriei vor fi ceva mai puţine, fiindcă nu mai e vorba de alegeri locale în care au fost implicaţi zeci de mii de candidaţi, ci e vorba de alegeri parlamentare unde au fost implicaţi mai puţini candidaţi”, a conchis Orban conform News.ro.

 

Comments

comments

Politica

Cu tezele de doctorat la vedere! Stelian Ion cere ca lucrările premierului Ciucă și ministrului Cîmpeanu să fie analizate de urgență

Publicat

la data de

Scris de

Fostul ministru al Justiției Stelian Ion îi solicită public președintelui Iohannis să intervină în acest conflict cel puțin moral, în care sunt implicați decidenții importanți în elaborarea și promovarea legilor educației – premierul Nicolae Ciucă și ministrul Sorin Cîmpeanu, care sunt acuzați că au plagiat în lucrările de doctorat.

„Președintele Klaus Iohannis a declarat recent că se bucură că „Guvernul întreprinde în această perioadă pași concreți pentru implementarea proiectului meu de suflet, România Educată”. O Românie educată cu adevărat nu se poate construi pe suspiciuni de plagiat la cel mai înalt nivel de decizie. De aceea, îi solicit președintelui să nu permită să fie adoptate aceste proiecte în forma lansată în dezbatere publică, ale căror prevederi îi albesc pe cei cu doctorate plagiate. Îi solicit, de asemenea, să se asigure că în aplicarea „proiectului său de suflet” nu intervin interese personale ale unor decidenți politici.

Tezele de doctorat ale premierului Ciucă și ministrului Cîmpeanu trebuie să fie publice și de urgență analizate de CNATDCU, iar rezultatele să fie comunicate public, împreună cu măsurile decise. Orice încercare de a ține ascunse aceste lucrări și de a împiedica, inclusiv prin procese în instanță, evaluarea lor de către specialiștii CNATDCU este o lovitură dură pentru credibilitatea reformei în educației și o subminare a proiectului România educată.“, a declarat Stelian Ion.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Explicațiile lui Ciolacu despre schimbarea șefului Portului Constanța: Am găsit un dezastru acolo!

Publicat

la data de

Scris de

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a încercat să explice de ce a fost schimbat directorul liberal din Portul Constanța cu un PSD-ist. Ciolacu a susținut că mult discutata schimbare a șefului Portului Constanța nu a avut substrat politic, dar că atât el, cât și premierul au fost de mai multe ori la fața locului și au găsit ”un dezastru”. Mai mult, Ciolacu arată faptul că Portul Constanța nu era deloc pregătit pentru a primi un flux mare de mărfuri, așa cum s-a întâmplat după izbucnirea războiului din Ucraina.

”Eu nu am avut niciodată vreo discuție privind împărțirea Portului Constanța. Din ce știu acolo nu sunt posturi politice. Acolo a expirat un mandat și s-a efectuat o înlocuire. Eu îmi aduc aminte că am fost de două ori cu ministrul Transporturilor în Portul Constanța, premierul a fost acolo, am fost cu toții și am văzut cu toții că ne-a prins nepregătiți situația din Ucraina. Era Portul Constanța vreo oglindă? Nu! Am găsit un dezastru acolo!”, a spus Marcel Ciolacu.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Guvernul a majorat prognoza de creștere a inflației

Publicat

la data de

Scris de

Comisia Naţională de Prognoză a îmbunătăţit estimările de creştere economică din acest an de la 2,9% la 3,5% pe fondul unei evoluţii mai bune a economiei în prima parte a anului, scrie Ziarul Financiar. PIB-ul în valoare nominală a fost majorat la 1.372,5 miliarde de lei. Inflaţia va creşte la 12,9% în acest an, peste estimarea anterioară de 9,7%. Deficitul comercial, adică diferenţa dintre exporturi şi importuri, se va majora la 32,3 miliarde de euro, un nivel total nesustenabil, arată sursa citată. Exporturile ar urma să crească la 91,1 miliarde de euro, plus 22%, în timp ce importurile ar creşte la 123,4 miliarde de euro, plus 25,5%. Soldul contului curent, care include deficitul comercial plus surplusul înregistrat pe partea de servicii, ar urma să atingă 22 de miliarde de euro, reprezentând 7,9% din PIB. Cursul valutar este estimat la 4,95 lei/euro, evoluţie stabilă.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: