Conecteaza-te cu noi

Actual

Premiul Olof Palme 2017 acordat la Stockholm scriitoarei române Hédi Fried

Published

on

Institutul Cultural Român de la Stockholm şi Ambasada României în Regatul Suediei au onoarea să anunţe acordarea Premiul Olof Palme pe 2017 scriitoarei suedeze de origine română Hédi Fried. Conform motivaţiei juriului, premiul i-a fost oferit pentru ”eforturile neobosite de apărare a egalităţii în drepturi a tuturor oamenilor, precum şi pentru munca de o viaţă de a face cunoscute atrocităţile produse de nazism şi rasism, violenţă şi prejudecăţi”. ”Acest premiu înseamnă foarte mult pentru mine. Nu înţeleg foarte bine de ce mi-a fost acordat acest premiu, întrucât ceea ce fac mi se pare foarte firesc, dar îl apreciez cu adevărat.”, declară Hédi Fried cotidianului suedez Dagens Nyheter. Începând cu anul 1987, premiul Olof Palme se acordă anual celor care şi-au adus o contribuţie importantă împotriva rasismului, pentru drepturile omului, înţelegere internaţionale, pace şi securitate comună. Hédi Fried (n. 1924 la Sighet, actualul Sighetul Marmaţiei) a fost deportată în timpul celui de-al doilea Război Mondial, împreună cu o mare parte din populaţia de origine evreiască din zonă. A supravieţuit lagărelor de la Auschwitz şi Bergen-Belsen, iar după război şi-a găsit adăpost în Suedia, la invitaţia Crucii Roşii. Este autoarea a cinci cărţi cu conţinut autobiografic, trei dintre acestea fiind traduse şi în limba română: Frânturi dintr-o viaţă. Drumul la şi de la Auschwitz, A treia viaţă, Pendulul Vieţii – Fragmente, experienţe, reflecţii – Date istorice şi îndrumător pentru profesori. În 1998, Guvernul suedez i-a acordat medalia Illis Quorum, pentru merite civile deosebite. Este de asemenea laureata Premiului cultural al editurii Natur & Kultur şi Doctor Honoris Causa al Universităţii din Stockholm.  În anul 2015, lui Hédi Fried i-a fost conferit Ordinul Naţional “Steaua României” – în grad de Cavaler de către Preşedintele României, Klaus Iohannis. În ciuda vârstei înaintate, Hédi Fried continuă să participe activ la diverse programe de rememorare a Holocaustului, atât în Suedia, cât şi pe plan internaţional.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions