Conecteaza-te cu noi

Societate

Președintele Asociației Tomis Antidrog Constanța: ”Nu transformați orele de dirigenție în ore de matematică!”

Published

on

Președintele Asociației Tomis Antidrog Constanța, George Drăgan, trage un semnal de alarmă referitor la numeroasele cazuri dramatice înregistrate în ultima perioadă, la Constanța. Iată ce a declarat:

În ultimele 3 luni, în județul Constanța asistăm la o serie de tragedii, este vorba în special despre tineri, care se sinucid, dar și despre accidente rutiere grave, având la bază consumul de droguri. Toate acestea sunt motivate de DEPRESIE!

”Lipsa programelor de prevenție în școli, licee și chiar universități, transformarea orelor de dirigenție în ore suplimentare de matematică sau română, deficiența de personal în rândul psihologilor școlari fac ca tinerii  să-și piardă echilibrul psihic.

Instituțiile statului sunt depășite de această situație, cu toate că ne sunt prezentate statistici ,,îmbucurătoare’’ sau mari campanii de ,,distribuție de flayere’’, prin care evident se încearcă să se ascundă, de fapt, una dintre cele mai îngrijorătoare fenomene care pun stăpânire pe viața adolescenților și anume DROGURILE, fie că sunt ‘’ușoare’’ sau ‘’ de mare risc’’ de cele mai multe ori consecințele sunt aceleași.

Advertisement

Se spune uneori despre persoanele care ajung să consume droguri că „au ceva pe suflet”. Adesea, această expresie este identificată de psihologi ca referindu-se la depresie. Chiar dacă în perioada adolescenței este normal să apară stări emoționale de tristețe, furie, confuzie sau izolare, depresia reprezintă o stare mai gravă care trebuie identificată și tratată.

Dacă aceasta s-a instalat, ea nu va trece pur și simplu de la sine. Depresia este un factor de risc major pentru consumul de substanțe. Persoanele care se confruntă cu depresia sunt mai vulnerabile la consumul de alcool sau droguri deoarece acestea oferă o evadare din realitate, o distanțare față de durerile sufletești. Din nefericire, alcoolul și drogurile nu rezolvă, ci înrăutățesc simptomele depresiei și persoana va consuma tot mai mult pentru a încerca să se simtă mai bine. Astfel, se creează un cerc vicios devastator în care depresia se adâncește, iar consumul devine din ce în ce mai frecvent tocmai pentru a masca această stare.’’ a declarat George Drăgan, președinte al Asociației Tomis Antidrog Constanța.

Depresia la adolescenți poate avea nenumărate cauze, printre care cele mai cunoscute sunt:

Depresia uşoară

  • Nu există semne exterioare (adolescenții nu „arată” deprimaţi la fel ca adulţii)
  • Nu îşi pot menţine atenția și concentrarea decât un timp scurt, mintea fiindu-le frecvent purtată spre altceva și sunt distraşi uşor de la sarcini intelectuale
  • Visarea cu ochii deschiși
  • Scăderea treptată a notelor de la şcoală
  • Perioade prelungite de plictiseală

Depresia moderată

  • Se adaugă simptome somatice: dureri de cap, în josul pieptului, de stomac
  • Vorbesc adesea despre crize sau situații morbide

 Depresia severă

  • Se adaugă comportamentul dezagreabil şi ostil: băieţii sparg, trântesc obiecte, fură, mint, sunt agresivi, conduc cu viteză, iar fetele caută apropiere fizică, putând ajunge la promiscuitate sexuală
  • Apare izolarea de prieteni și înstrăinarea – devin singuratici şi se pot asocia cu anturaje nepotrivite care consumă droguri
  • Se pot adăuga semnele clasice ale depresiei de la adulţi: neajutorare, deznădejde, melancolie, disperare şi tulburări de somn, de alimentaţie, lipsă de energie şi dificultate de a-şi controla mânia.
  • Adolecenţii sunt inconştienţi cu privire la starea lor şi simt că dacă fac ceva incitant li se atenuează durerea mentală şi emoţională

 Ce putem face?

În cazul unei depresii este deosebit de important să nu așteptăm să treacă de la sine. Depresia este o tulburare cronică, care recidivează dacă nu investigăm în amănunt ce o cauzează, ce o întreține și dacă nu încercăm să soluționăm aceste aspecte. Seamănă într-un fel cu buruienile. Degeaba rupem buruienile care cresc între flori (în cazul de față simptomele depresiei), dacă nu smulgem rădăcina lor și dacă nu avem grijă la întreținerea regulată a pământului (dacă nu rezolvăm cauzele și originea depresiei). Psihologii și alți specialiști pot ajuta mult la acest tratament.

 

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions