Connect with us

Societate

Președintele CJ Constanța: “La Teatrul de Stat sunt ceva deficiențe, dar 70% sunt orgolii personale”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu a dispus demararea, în urmă cu o săptămână, a unui amplu control asupra activității Teatrului de Stat Constanțaîncepândin 20.11.2018Decizia conducerii CJC de a verifica situația acestei instituții subordonate a venit pe fondul apariției în spațiul public a unei scrisori deschise prin care o parte din actorii angajați ai Teatrului acuzau managementul de anumite nereguli.

CJC, control la Teatrul de Stat Constanța

De la ce a pornit scandalul?!

Teatrul de Stat din Constanța s-a transformat într-o scenă de luptă. Totul a început de la o scrisoare deschisă dată publicității de un grup de 7 actori, revoltați de câteva aspecte din activitatea teatrului și a managerului Dana Dumitrescu. În esență, aceștia denunță faptul că distribuțiile în spectacole se fac discreționar, pe baza de simpatii și antipatii. De asemenea, afirmă că în repertoriul Teatrului de Stat sunt alese în mod special spectacole în care Dana Dumitrescu ar avea rezervat rolul principal, fără a exista o analiză a Consiliului Artistic. Alte critici vizează lipsa de transparență și comunicare, situația complet deficitară a activității de promovare/marketing, o imagine negativă atât la nivel național, cât și internațional. Nemulțumirile actorilor au ajuns, prin intremediul scrisorii deschise, în atenția Consiliului Județean Constanța, forul tutelar al Teatrului de Stat. Horia Marius Țuțuianu a anunțat, prin Biroul de presă, că va trimite corpul de control al CJC la Teatrul de Stat, urmând să comunice și personal cu părțile implicate în conflict.

Ce conține scrisoarea deschisă și care sunt punctele trecute în lista nemulțumirilor, precum și cum răspunde directorul Teatrului acuzațiilor ce i se aduc, aflați din articolul Ordinea.ro:

Scenă de luptă la Teatrul de Stat Constanța. Directorul amenință cu procese!

 

Deficiențe și orgolii

Astăzi, șeful administrației județene a declarat că acest control la fi finalizat până de sărbători și atunci vor fi discutate aspectele ce țin de aceste verificări. Totuși, Horia Țuțuianu a ținut să spună că există ceva deficiențe descoperite, dar multe mai multe sunt orgoliile dintre cele două parți.

“Referitor la situația Teatrului de Stat Constanța, vă pot informa că, în urma ședințelor pe care le-am avut cu angajații instituției, am constatat că 70% din disputele de acolo sunt orgolii personale. Încă nu s-a încheiat controlul pe care l-am demarat, dar am înțeles că sunt ceva deficiențe, dar pentru detalii aștept actul scris, așa e corect. De asemenea, vă aduc la cunoștință că, dacă voi considera că sunt deficiențe grave, voi cere doamnei director să se retragă”, a declarat Marius Horia Țuțuianu, președintele CJ Constanța.

Amintim faptul că Dana Dumitrescu a primit la evaluarea făcută tot de CJ Constanța nota 10, iar mandatul acestei expiră anul viitor.

Comments

comments

Societate

Strada Cumpenei din municipiul Constanța intră în proces de reabilitare

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanța, prin S.C. Confort Urban, lucrează, în aceste zile, la demontarea bordurilor vechi care vor fi înlocuite cu unele noi, pe strada Cumpenei, în zona intersecției dintre șoseaua Industrială cu bulevardul Aurel Vlaicu. De asemenea, trotuarele vor fi decopertate pentru a se turna covor asfaltic.

Pentru ca reabilitarea tramei stradale să se desfășoare în condiții optime, recomandăm locuitorilor orașului să nu își parcheze autoturismele în perimetrul în care se efectuează lucrări și să respecte semnificația indicatoarelor rutiere.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

SNMF: În 2019, vom fi martorii migraţiei crescute a medicilor de familie

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Bilanţul anului 2018 este, pentru medicii de familie, unul care dă cu minus. Medicii de familie care asigură interfaţa dintre pacienţi şi sistemul naţional de sănătate pot spune că au supravieţuit unui an în care asistenţa medicală primară pe care o reprezintă a fost neglijată, marginalizată şi subfinanţată.

Medicii de familie aşteaptă ca alocarea financiară în 2019 pentru segmentul de asistenţă medicală pe care îl acoperă să asigure deopotrivă sumele necesare pentru creşterile salariale impuse prin lege, posibilitatea investiţiilor în echipamente şi personal precum şi creşterea cheltuielilor ca urmare a inflaţiei. De asemenea, ei aşteaptă şi o reparaţie, cel puţin parţială, a inechităţii faţă de colegii lor din alte segmente ale sistemului naţional de sănătate.

Medicii de familie din România au funcţionat în 2018 cu un buget cu doar 17% mai mare decât în 2017, în condiţiile în care colegii din unităţile sanitare de stat (medicina şcolară, ambulatoriu integrat, spitale) au beneficiat de finanţări (salarii şi bugete) mărite cu până la 100%. Cu toate acestea, startul discuţiilor pentru bugetul alocat medicinei de familie pentru 2019 este unul pe care SNMF îl consideră eşuat. În previziunile bugetare actuale, bugetul alocat medicinei de familie vizează o creştere de sub 5 procente faţă de anul trecut.

În aceste condiţii şi coroborat cu celelalte solicitări nerezolvate de guvernanţi (debirocratizarea, protocoalele de prescriere etc), SNMF apreciază că se va înregistra un nou val de nemulţumire din partea profesioniştilor din segmentul de asistenţă medicală primară. Îngrijorător este, în acest context, faptul că agenţiile de recrutare a forţei de muncă din domeniul medical anticipează că în anul 2019 vom fi martorii unei migraţii crescute a medicilor de familie.

SNMF îşi exprimă public dorinţa de a asigura o stabilitate pentru medicii de familie, temelia fiecărui sistem public de sănătate, şi implicit un echilibru în asistenţa medicală primară.

”Pentru ca aşa ceva să poată fi pus în practică, medicii de familie au nevoie de recunoaşterea importanţei şi eficienţei muncii lor, de susţinerea beneficiarilor direcţi – pacienţii – şi de sprijinul decidenţilor – administratori ai sistemului medical şi decidenţi politici.”, a precizat Dina Mergeani, președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Încă o stradă cu sens unic în municipiul Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Atenție șoferi! S-a instituit sens unic pe strada Bărăganului.

Măsura a fost luată începând de astăzi, pe sensul de mers dinspre strada Theodor Burada spre strada Corbului, pentru evitarea blocajelor din zonă.

“Rugăm participanții la trafic să fie atenți la noile reguli de circulație”, transmite Biroul de presă al Primăriei municipiului Constanța prin intermediul unui comunicat remis redacției.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: