Connect with us

Politica

Președintele Iohannis: Legea Educației trebuie să înceteze să mai fie un puzzle ale cărui piese se schimbă continuu

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că Legea Educației trebuie să înceteze să mai fie un puzzle ale cărui piese se schimbă continuu, adăugând că începerea noului an școlar îi ia prin surprindere “pe unii”.

“Există, din păcate, mulți elevi în România care încep anul școlar fără manuale sau în clădiri care nu respectă standarde minime. Se pare că de fiecare dată începerea noului an școlar pe unii îi ia prin suprindere. Fiecare guvern ridică din umeri, arătând cu degetul spre guvernul dinainte. Așa însă lucrurile nu se îmbunătățesc. În România anului 2017 — soluția salvatoare a ajuns să fie reintroducerea și reîntoarcerea la metode demult apuse, ca de exemplu manualul unic sau recentralizarea la București a tuturor lucrurilor care au întâmpinat dificultăți la nivel local. Această abordare nu este cea bună. Și acestea nu sunt singurele probleme. Părinții și elevii sunt supuși unor schimbări majore în sistemul de învățământ o dată la câțiva ani sau, mai nou, mai des, ceea ce le limitează semnificativ posibilitatea de a-și planifica traseul educațional. Numai în această vară am trimis spre reexaminare Parlamentului nu una, nu două, ci trei inițiative legislative, care modificau nu știu a câta oară cadrul actual, care deja este confuz și greoi. Legea Educației trebuie să înceteze să mai fie un puzzle ale cărui piese se schimbă continuu, pierzându-se astfel imaginea unitară”, a spus Iohannis, la deschiderea anului școlar la Colegiul Național “Gheorghe Șincai”, citat de Agerpres.ro.

Președintele a subliniat că una dintre prioritățile sale o reprezintă construirea unei Românii educate, în care sistemul de învățământ este așezat pe un făgaș predictibil, care are elevul în centru.

“Eu cred într-o viziune pe termen lung asupra educației care să fie construită prin participarea tuturor celor implicați. De aceea, am creat grupuri de lucru care au inclus atât reprezentanți ai cadrelor didactice, cât și ai părinților și elevilor, împreună cu experți, reprezentanți ai societății civile și ai mediului privat. Proiectul național ‘România educată’ se dezvoltă dincolo de vocile stridente, de scandaluri, de polemici sterile, adunând împreună pe toți cei care pot da o mână de ajutor în mod constructiv, profesionist și mai ales coerent. Acesta este și modelul de școală pe care îmi doresc să-l avem în România”, a arătat șeful statului.

Potrivit acestuia, este clar că, indiferent de modul în care va arăta România, de cum se va dezvolta economia și de cum va fi construită Strategia Națională pe Educație, există o serie de provocări urgente cărora trebuie să li se răspundă.

“Chiar dacă ne place să credem că am bifat ‘misiune îndeplinită’ pe tema alfabetizării, cândva, prin anii ’60 deja, o mare parte dintre elevi termină școala ca analfabeți funcționali. Adică, deși pot citi, nu pot înțelege semnificația unui text scris și, prin urmare, întâmpină dificultăți chiar și în cele mai ușoare situații. Altă problemă gravă este abandonul școlar, care, în ultimii ani, a atins o rată alarmantă, una dintre cele mai mari în Uniunea Europeană. Nu ne putem permite acest lucru ca societate. Nu ajută cu nimic să mutăm vina de la autoritățile centrale la autoritățile locale, de la un guvern la altul sau de la școală în familie. Succesul sistemului educațional este singura cale de supraviețuire a României puternice, iar eșecul său ne condamnă la involuție”, consideră președintele.

Klaus Iohannis i-a îndemnat pe părinți să-și încurajeze copiii, să fie alături de ei și să-i ajute să devină adulți responsabili și implicați, pentru că șansa de mai bine a țării noastre stă în capacitatea lor de a transforma lumea potrivit propriului lor ideal.

El a avut totodată și un mesaj pentru elevi. “Dragi elevi, urmează un an plin pentru voi, un an în care veți face încă un pas spre viața de adult. Însă, dincolo de programa școlară, dezvoltați-vă pe cât mai multe planuri, nu ezitați să vă extindeți orizonturile, să legați ceea ce învățați la școală de preocupările și de hobby-urile voastre. Fiți toleranți, deschiși spre nou, creativi și autonomi în învățare, conștientizați atât importanța drepturilor pe care le aveți, cât și a obligațiilor de cetățean. Este lumea voastră și este timpul să începeți să o descoperiți și să o înțelegeți construindu-vă propria personalitate și sistemul propriu de valori, viitorul este în mâinile voastre și vă invit să pășiți înainte pentru a-l îmbrățișa. Vă urez tuturor un an școlar nou frumos, cu realizări și fie ca la sfârșit să aveți impresii la fel de frumoase despre anul școlar care a trecut. În viață de multe ori ne amintim cu cea mai mare plăcere de lucrurile care au trecut și pe care nu mai putem să le avem”, a arătat șeful statului.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

PSD Constanța se zguduie din temelii. LUCIAN LUNGOCI, DEMISIE din funcția de secretar executiv

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Apele se tulbură și mai tare în PSD Constanța. Secretarul executiv al Organizației Județene a PSD Constanța, Lucian Lungoci și-a dat demisia din funcția pe care o deține. Potrivit unor surse din PSD, se pare că decizia lui Lungoci a plecat de la jocurile care s-au făcut cu listele de candidați pentru alegerile parlamentare. Amintim că, inițial, Lungoci a fost numit pe locul patru în lista de candidați la alegerile parlamentare, după Horia Marius Ţuţuianu, Ileana Cristina Dumitrache și Decebal Făgădău. O decizie finală va fi luată astăzi la București.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Surse: Lista de candidați a PSD Constanța, tot în discuții. Marele perdant: Horia Țuțuianu?

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Liderii PSD de la București nu au ajuns la un consens în ceea ce privește lista de candidați la parlamentare. O decizie finală ar urma să fie luată mâine. Surse din PSD au declarat pentru Ordinea.ro că în urma discuțiilor de azi, lista la Camera Deputaților s-a modificat:

  1. Lucian Lungoci
  2. Decebal Făgădău
  3. Cristina Dumitrache
  4. George Vișan.

Inițial, lista PSD la Camera Deputaților era următoarea:

Camera Deputaților:

Horia Marius Ţuţuianu

Ileana Cristina Dumitrache

Decebal Făgădău

Lucian Lungoci

Vişan George

În ceea ce privește Senatul, și aici vor fi ceva modificări, iar sursele Ordinea.ro spun că Țuțuianu va fi inclus pe lista de la Senat.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Oficial! Florin Iordache, președinte pe VIAȚĂ! A fost votat să fie șef la Consiliul Legislativ

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Camera Deputaţilor şi Senatul au votat în plenul reunit ca Florin Iordache să fie preşedinte al Consiliului Legislativ. Au fost 185 de voturi „pentru” şi 42 de voturi „împotrivă” la Florin Iordache. Ionuţ Duli Mazâlu, propus de USR a avut două voturi „pentru” şi 226 de voturi contra, iar Augustin Zegrean, propus de PNL a avut 41 de voturi „pentru” şi 187 de voturi „contra”. Sursa: stiripesurse.ro.

Funcția de președinte al Consiliului Legislativ este pe viață. Şefii de aici, numiţi prin votul senatorilor şi deputaţilor, nu au o limită de mandat şi nu există nici o procedură prin care să poată fi revocaţi. Deci, nu pot fi schimbaţi şi pot rămâne în funcţii pană la sfârşitul vieţii. Fostul preşedinte al Consiliului, Dragoș Iliescu are 77 de ani, este pensionar şi s-a aflat la conducerea instituției pentru un sfert de secol.

Salariul lui Florin Iordache  ar fi de 12.000 de lei pe lună. 

Referitor la Iordache, deputatul de Constanța al USR, Stelian Ion, a spus:

„Mereu mefient, mincinos şi perfid, lipsit de orice scrupule, meschin…
Aşa l-am cunoscut pe Florin Iordache în comisia care-i purta numele şi care era practic vârful de lance al celor care voiau să tragă ţara spre lumea sistemelor autoritariste din Est.
Mi-ar fi greu să găsesc vreo vorbă de bine despre acest personaj. Prin comparaţie cu Nicolicea, părea urban. Dar nu era, ci doar ceva mai timid, şi a văzut asta o ţară întreagă atunci când şi-a fluturat golăneşte degetul către opoziţie, în plenul parlamentului. O spun fără rezerve: dacă era după Florin Iordache, România arăta ca Belarusul, cu Dragnea în poziţia lui Lukaşenko şi cu el în rolul eminenţei cenuşii, al Naşului eliberator şi binefăcător al marilor infractori. Şi ce competenţe are Florin Iordache ca să fie pus în fruntea unei instituţii esenţiale pentru cum se dau legile în ţara noastră? El, care a primit diploma în Drept la 42 de ani şi de atunci singura sa practică a fost să jongleze cu şmecherii şi să strecoare în legi formulări mai mult sau mai puţin ambigue, mai toate benefice zonei gri. Dar dincolo de pregătire şi de reaua sa intenţie funciară, în urma discuţiilor tehnice cu el, nu ajunge defel să te impresioneze cu logica sa. România nu se poate rupe de trecutul putred având acest personaj într-o poziţie atât de importantă.“

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: