Connect with us

Actual

Președintele Iohannis și ministrul Apărării, prezenți la manifestările organizate de Ziua Marinei Române

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Preşedintele Klaus Iohannis, ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, oficiali militari, autorităţi centrale şi locale vor participa, astăzi, de la ora 9.55, la festivităţile organizate de Ziua Marinei. Evenimentul se va desfășura în fața Comandamentului Flotei din municipiul Constanţa. În cadrul festivităților, organizatorii au pregătit și un exerciţiul demonstrativ al Forţelor Navale. activitate la care vor participa 3.000 de militari, precum şi două avioane Typhoon ale Marii Britanii şi un avion de căutare şi cercetare submarin al SUA.

Conform programului, festivităţile încep la ora 9.55, cu intonarea Imnului Naţional, în timp ce pe catargul de pe faleză va fi ridicat cel mai mare drapel de la malul Mării Negre, iar la bordul navelor militarii vor arbora pavilionul, geacul şi Marele Pavoaz. După acest moment, urmează salutul solemn al celor 21 de salve de tun, ce se vor auzi din Portul Tomis. Oficialii prezenți vor susține alocuțiuni și după acest moment va fi oficiat un serviciu religios concomitent cu depunerea de ancore de flori pe mare. Zeul Neptun va sosi din larg, în timp ce navele vor pune în funcţiune mijloacele de semnalizare acustică, iar pe digul din Portul Tomis va avea loc un spectacol de efecte pirotehnice. Organizatorii spun că acest exerciţiu va începe la ora 10.50 şi va fi deschis de elicopterul Puma Naval şi de cei cinci paraşutişti militari lansaţi de la înălţime, care vor purta drapelele României, NATO şi UE.

Momentul de început al spectacolului va cuprinde parada remorcherelor multifuncţionale Voinicul, Vânjosul şi Vârtosul, urmată de salturile efectuate de scafandrii de la Forţe Speciale din două elicoptere Puma Naval şi două ambarcaţiuni rapide. Vor urma apoi şase avioane de vânătoare, ce vor trece pe deasupra dispozitivului de nave şi vor executa atac cu bombe. Printre acestea, pentru prima dată la manifestările de Ziua Marinei, se vor număra şi două avioane Typhoon. Urmează exerciții de căutare și atac submarin inamic, exercițiu de respingere a desantului maritim, iar de la ora 11.40, navele Gărzii de Coastă vor desfăşura un exerciţiu de combatere a imigraţiei ilegale pe mare. De asemenea, începând cu ora 11.50  Fregata ”Regele Ferdinand” se va deplasa de la sud spre nord, iar elicopterul Puma Naval se va apropia şi va apunta la pupa fregatei, după care binomul fregată-elicopter va defila prin faţa tribunei.

La ora 12.00, va avea loc salutul cu trei elicoptere Puma Naval, simultan cu defilarea navelor şi salutul final. În această secvenţă vor mai fi implicate o corvetă, o navă purtătoare de rachete, un dragor maritim, un monitor fluvial, o vedetă blindată fluvială, un remorcher multifuncţional şi câte o navă de la Garda de Coastă, ISU şi ARSVOM.

După defilarea navelor, dintr-o ambarcaţiune rapidă se vor lansa la apă patru scafandri de luptă, care vor fi recuperaţi de un elicopter Puma Naval prin procedeul RIG-ROPE, iar în timpul zborului scafandrii vor saluta publicul. După acest moment, la ora 12.20, va avea loc trecerea aviaţiei civile, simultan cu defilarea velierelor.

La ora 12.45, Muzica Militară a Forţelor Navale încheie activităţile, iar de la ora 13.00 în Portul Tomis încep jocurile marinăreşti.

Evenimentele prilejuite de Ziua Marinei vor continua spre seară, de la ora 20.00, Muzica Militară a Forţelor Navale urmând să susţină un concert extraordinar pe faleza Cazinoului, iar navele din dispozitiv vor aprinde pavoazul electric.

Seara se va încheia cu retragerea cu torţe a marinarilor militari, de la ora 22.00, pe itinerariul: Vraja Mării – Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu – Prefectura Constanţa.

sursa foto: Ziua de Constanta

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Avantajele și vulnerabilitățile tehnologiei 5G, dezbătute la Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac a participat, astăzi, la conferința „5G Avantaje şi Vulnerabilităţi”, organizată de Navy League of the United States-Consiliul România. Conferința a reunit reprezentanți ai autorității publice, ai pieței de telecomunicații, ai mediului academic cu profil tehnic și media, notează Primăria Constanța. În cadrul conferinței s-au dezbătut subiecte precum securitatea cibernetică pentru rețelele 5G, smart mobility, transport în comun inteligent, capacitatea rețelelor 5G în România sau limitarea nivelului de radiații dăunătoare, spune sursa citată.

Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța: „Noua tehnologie va avea implicații profunde pentru consumatorii civili și militari din întreaga lume. Aceasta va furniza viteze de bandă largă mai rapide – până la 100 de gigabiți pe secundă pe anumite frecvențe. Două caracteristici sunt importante aici: prima este comunicarea ultra-fiabilă iar cealaltă este capacitatea de a gestiona explozia viitoare în comunicațiile „mașină la mașină”, cu dispozitive interconectate care transferă enorme baze de date între ele. Internet 5 G va deveni un câmp de luptă mobil așa cum a devenit spațiul cibernetic sau spațiul cosmic iar designerii viitorului își imaginează rețelele bine reglate care folosesc „orașe inteligente”. Toate acestea vor necesita mai multe infrastructuri noi iar cursa pentru a construi o infrastructură de 5G pe tot globul a început”.

Specialiștii care au participat la acest eveniment au prezentat aspecte legate de procesul de implementare a tehnologiei 5G și a impactului asupra cetățenilor, beneficiile acestei noi tehnologii, precum și vulnerabilitățile și riscurile acesteia.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

A condus fără permis și a ajuns în spatele gratiilor de la Poarta Albă

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, polițiștii din Constanța au pus în executare un mandat emis pe numele unui tânăr care a condus un autoturism fără a deține permis.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, la data de 29 octombrie a.c., polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au identificat un bărbat, de 23 de ani, pe numele căruia Judecătoria Constanța a emis un mandat de executare a pedepsei de un an, o lună și 10 zile de închisoare, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.

Persoana în cauză a fost escortată și încarcerată în Penitenciarul Poarta Albă.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Lanț de cutremure de mică adâncime în Moldova. Cel mai puternic a avut 4,2 grade

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul nopții trecute, în județul Vaslui au avut loc nu mai puțin de 4 cutremure de mică adâncime. Primul a avut loc la ora 22.00 și a avut intensitatea de 2,9 grade pe scara Richter. După un sfert de oră, pământul s-a cutremurat din nou, cu o intensitate de 2,1. Ambele cutremure s-au produs la adâncimea de 6 km.

După miezul nopții, au mai avut loc două cutremure. Primul dintre ele a fost cel mai puternic. Potrivit INFP, acesta s-a produs la ora 00.39.36, la adâncimea de 8 km și a fost un cutremur mediu, cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter.

Acesta s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 43 km S de Iași, 46 km NE de Bacău, 111 km V de Chișinău, 156 km N de Galați, 167 km V de Tiraspol, 174 km N de Brăila, 189 km NE de Brașov, 201 km SE de Chernivtsi, 232 km NE de Ploiești, 255 km V de Odessa.

Ultimul cutremur al nopții a avut loc la ora 00.43, în același loc, la adâncimea de 5 km. Acesta a avut intensitatea de 2,6 grade pe scara Richter.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: