Connect with us

Politica

Președintele Iohannis și soția, RECLAMAȚI LA POLIȚIE pentru că nu au purtat masca de protecție

Publicat

la

Un sibian a făcut plângere la poliție după ce șeful statului și soția sa au fost văzuți în spațiul public fără mască de protecție, după ce fusese introdusă obligativitatea purtării acesteia, în anumite condiții.

Dan Cristian Nicolae, un sibian de 46 de ani, a trimis, pe 18 octombrie, o plângere către Ministerul de Interne prin care semnala faptul că doi cetățeni români, Klaus și Carmen Iohannis, nu au respectat legea. Este vorba de ziua 10 octombrie, când cuplul prezidențial a mers prin centrul orașului Sibiu, pe drum spre redeschiderea Bisericii Evanghelice, fără masca de protecție, relatează Ora de Sibiu. Purtarea măștii devenise obligatorie chiar în acea zi, când a intrat în vigoare hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, după ce rata de infectare depășise pragul de 6 la mia de locuitori, în ziua cu pricina fiind chiar de aproape 8,5.

„Nu mi se pare normal să nu fie respectată legea, indiferent cine ești”

Sibianul le-a cerut polițiștilor să aplice legea, așa cum s-a întâmplat în cazul Ralucăi Turcan, deputat PNL de Sibiu și actual ministru demis al Muncii, care a fost amendată în martiepentru că nu a purtat mască la o acțiune de împădurire din județul Sibiu. Bărbatul a spus că a depus sesizarea la Poliția Municipiului Sibiu după ce, inițial, s-a adresat pe aceeași temă și Administrației Prezidențiale, și Ministerului de Interne.

„Eu am depus prima dată plângerea la Minister, de acolo au trimis-o la IGPR, apoi la Sibiu și m-au chemat aici să dau declarație. Am depus plângerea pentru că nu mi se pare normal să nu fie respectată legea, indiferent cine ești. Dacă pe mine mă vedeau fără mască mă amendau. Despre Klaus Iohannis a vuit toată presa, atât la congresul PNL, cât și la evenimentul din Sibiu. Există zeci de fotografii și filmări. Pe Turcan au amendat-o, atunci s-au sesizat din oficiu. Acum de ce nu s-ar aplica aceeași metodă? E exact același lucru. Nu se poate ca tu, șef de stat, de doi ani să ne spui nouă să purtăm mască, să prevenim, iar tu, când lucrul asta e obligatoriu, să ne sfidezi și să nu o faci. În Constituția României se prevede egalitatea cetățenilor în fața legii. Să vedem, suntem egali?”, spune sibianul citat de Ora de Sibiu.

„Solicit Politiei Sibiu aplicarea aceleiași proceduri și luarea masurilor legale împotriva cetățenilor Klaus Werner Iohannis și Carmen Iohannis care, la data de 10 octombrie 2021, au participat la slujba organizată în Biserica Evanghelică din Piața Huet, fiind apoi surprinși, în aceeași dimineață, în centrul Sibiului, fără mască de protecție, deși aceasta este obligatorie chiar și în spațiile deschise, dată fiind rata mare a incidenței cumulate la momentul respectiv”, a precizat Cristian Dan, pentru Stiri de Sibiu. Potrivit sursei citate, reclamantul a fost deja audiat de polițiștii sibieni și așteaptă decizia acestora.

Ce prevedea hotărârea CJSU Sibiu

În 10 octombrie, președintele Klaus Iohannis și soția nu au purtat mască până la intrarea in biserică. Iar la ieșire, președintele purta mască, dar nu și soția sa, a scris presa locală.

Hotărârea CJSU Sibiu nr. 71 din 9 octombrie prevedea astfel că la nivelul localităţilor din judeţul Sibiu, în care incidenţa este mai mare de 6/1000 de locuitori, este pusă în aplicare obligativitatea purtării măştii de protecţie (astfel încât să acopere nasul şi gura) în toate spaţiile publice deschise, precum şi în alte zone stabilite prin hotărâre a comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă, și în spaţiile publice închise, în mijloace de transport în comun, la locul de muncă şi în spaţiile comerciale;

Totuși, CJSU Sibiu aprobase următoarele excepţii de la obligativitatea purtării măştii de protecţie, indiferent de incidenţă, astfel:

  • a) persoanele vaccinate pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, aflate la locurile de muncă situate în spaţii închise, cu condiţia prezenţei unui număr de maximum 10 persoane şi asigurarea unei distanţe de 1 metru între ele, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau al altor lucrători. Excepţia nu se aplică în cazul spaţiilor închise comune.
  • b) persoanele care desfăşoară activităţi în spaţiile publice deschise, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc;
  • c) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
  • d) persoanele care sunt singure în birou;
  • e) prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
  • f) dacă persoana este singură pe stradă.
sursa: gandul.info

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Politica

Ciolacu: Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet; creşterea economică nu se regăseşte în buzunarul oamenilor

Publicat

la data de

Scris de

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, joi seara, că deşi România are “creşterea economică cea mai mare din Europa”, aceasta nu se regăseşte în buzunarele oamenilor, prin urmare, guvernul va trebui să vină cu un nou pachet social.

“Ştiţi foarte bine că de când am intrat la guvernare am venit cu un pachet social în ianuarie, acum s-a venit cu acest pachet, Sprijin pentru România, din care 60% a fost în direcţia economică, cum este şi corect, şi vedem creşterea economică cea mai mare din Europa. Cu alte cuvinte, guvernul a luat deciziile cele mai bune în contextul actual. Că această creştere economică nu se regăseşte în buzunarele oamenilor este cu totul altceva şi nu pe toate palierele economice. Şi cu alte cuvinte, din nou guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile, această luptă, mai ales a celor cu venituri mici şi clasa medie, această luptă cu creşterea preţurilor’, a spus Ciolacu la România TV.

Acesta a precizat că trebuie avuţi în vedere în special cei cu venituri mici şi mijlocii, “ca oamenii să poată suporta această inflaţie”.

“Eu cred că vom veni cât mai curând cu acest nou pachet (…). Important e ca deciziile pe care le iei să fie şi eficiente (…), nu trebuie să reacţionezi la emoţie şi nu trebuie să intervii în mod brutal în sistemul economic. Aceste lucruri trebuie să le iei după ce ai stat de vorbă cu toţi partenerii sociali, cu mediul de afaceri”, a afirmat Ciolacu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Senatorul Remus Negoi: „PSD vrea cotă progresivă la impozitare pentru a lua mai mulți bani din portofelele românilor“

Publicat

la data de

Scris de

Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, spune că PSD continuă să împingă ideea de cotă progresivă la impozitare pentru a lua mai mulți bani din portofelele românilor. Parlamentul constănțean afirmă că această cota unică de impozitare, procentual egală pentru toți salariații, a adus beneficii și pentru cetățeni și pentru stat:

„A simplificat colectarea și a scos la lumină o bună parte din economia gri și a stimulat investițiile și dezvoltarea afacerilor, în pofida birocrației și instabilității legislative. Dezavantajele introducerii impozitării progresive, dorite de PSD și PNL, sunt:

o creștere de taxe și o sărăcire a clasei de mijloc din România;

împinge înapoi în economia gri și neagră foarte multe afaceri;

descurajează oamenii să își declare veniturile din mai multe surse, scade astfel încasările statului şi adâncește criza economică;

îi determină pe profesionişti să plece în străinătate,  în condițiile în care România deja importă forță de muncă, 100.000 de muncitori străini numai anul acesta.

Introducerea cotei progresive de către Coaliția sărăciei înseamnă o modificare masivă în politica fiscală. PSD și PNL vor motiva că avem taxe mici comparativ cu UE. MINCIUNĂ – România are taxe mari, doar că are colectare mică. Iar asta se întâmplă tocmai din cauza taxelor mari. Singura măsură care trebuie aplicată urgent la sistemul actual de impozitare este Zero Taxe pe echivalentul salariului minim (www.zerotaxe.ro). Adică un salariu de minim 2.550 lei în mână pentru toți românii care muncesc!“, spune Negoi.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Liderul PSD, atac dur la adresa PNL și USR: La toate lucrurile majore, PSD intervine și rezolvă problema (…) Restul este can can

Publicat

la data de

Scris de

Președintele PSD și al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a ținut să transmită o săgeată către PNL și USR, arătând faptul că, deși au existat și alte majorități în România, la toate proiectele majore a fost nevoie ca PSD să intervină și să ”rezolve problema”. Ciolacu a făcut declarațiile în contextul adoptării Legii offshore, în Camera Deputaților.

”Nu vreau să mă refer la trecutul mai îndepărtat sau mai apropiat, dar ați avut o majoritate în Parlament pentru a trece această lege și nu ați făcut-o. Îmi pare rău, dar pentru lucrurile majore care se întâmplă în România, PSD trebuie să intervină mereu și să rezolve problema. În momentul în care România va exploata prima moleculă de gaz din Marea Neagră va deveni un important jucător regional. Restul este can can”, a spus Marcel Ciolacu.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: