Connect with us

Politica

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea TVA Split

Publicat

la

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, a anunţat, miercuri, Administraţia Prezidenţială.

Ordonanţa Split TVA a fost adoptată de Parlament cu mai multe modificări faţă de forma iniţială a Guvernului, iar în forma în care a ajuns la preşedinte pentru promulgare se stabileşte că plata defalcată a TVA va fi obligatorie doar pentru firmele în insolvenţă şi pentru cele care înregistrează datorii la plata TVA, peste un anumit plafon (la finele anului 2017 şi apoi începând din ianuarie 2018), fiind exceptate firmele neînregistrate în scop de TVA şi instituţiile publice.

Perioada de achitare a datoriilor a fost extinsă cu 30 de zile, iar pragurile de îndatorare pentru care firmele sunt înscrise automat în split TVA au fost majorate de zece ori.

Guvernul stabilise ca plata defalcată a TVA să fie opţională de la 1 octombrie şi obligatorie de la 1 ianuarie, dar senatorii au stabilit însă că sistemul va fi obligatoriu doar pentru firmele în insolvenţă şi pentru cele cu datorii la TVA. Senatul a mai stabilit că firmele cu întârzieri la plata TVA introduse automat în sistemul split vor avea dreptul să renunţe la aplicarea acestui mecanism doar după 6 luni de la data în care nu se mai află în situaţia de a avea restanţe. Cele care optează benevol pentru acest sistem pot ieşi din mecanism doar la sfârşitul anului fiscal, dar nu mai devreme de 1 an.

La rândul lor, deputaţii au amendat, ordonanţa, majorând de zece ori pragurile de îndatorare pentru care firmele sunt înscrise automat în split TVA. Astfel, pentru contribuabilii mari pragul va fi de peste 15.000 lei, în loc de 1.500 lei, iar pentru cei mijlocii va fi de peste 10.000 lei, în loc de 1.000 lei. În cazul celorlalţi contribuabili, inclusiv persoane fizice, pragul va fi de peste 5.000 lei.

Deputaţii au majorat şi cu câte 30 zile termenele de achitare a obligaţiilor restante la TVA.  Totodată, în forma finală a noului sistem, firmele care nu sunt înregistrate în scop de TVA şi instituţiile publice sunt exceptate de la a efectua plăţi într-un cont distinct de TVA chiar dacă intră în relaţii comerciale cu firmele aflate în sistemul split TVA.

Potrivit datelor oficiale, de această modificare ar putea beneficia 1,2 milioane de persoane impozabile care nu sunt plătitoare de TVA, în timp ce obligaţia de a plăti într-un cont distinct, în relaţia cu firmele din sistemul split TVA, va reveni în cazul a aproximativ 350.000 de firme înregistrate în acest scop, transmite news.ro.

Excepțiile de la aplicarea split TVA

Deputaţii au exceptat totodată de la aplicarea split TVA următoarele cazuri: a) în situaţia în care plata nu este efectuată direct de beneficiar către furnizor/ prestator; b) în situaţia în care plata este efectuată în natură; c) în situaţia în care plata este efectuată prin compensare; d) în situaţia plăţilor efectuate cu card bancar sau sumelor puse la dispoziţie prin cont escrow; e) prin finanţarea acordată de instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare prin preluarea creanţelor, respectiv prin operaţiuni de factoring. Deputaţii stabiliseră iniţial, la propunerea Camerei Consultanţilor Fiscali, că vor putea fi debitate conturile de TVA nu doar cu taxa achitată în contul de TVA al furnizorului/ prestatorului, aferentă achiziţiilor de bunuri/servicii, inclusiv taxa aferentă avansurilor, respectiv cu TVA achitată la bugetul de stat, ci şi cu plata altor obligaţii bugetare. Camera Deputaţilor a adoptat un nou amendament – conturile de TVA vor putea fi debitate exclusiv cu taxa achitată în contul furnizorului/prestatorului, aferentă achiziţiilor de bunuri/servicii, incluzând avansul, respectiv cu TVA achitată la buget, dar fără alte obligaţii bugetare.

Ordonanţa Guvernului stabilea că persoanele impozabile care optează pentru aplicarea mecanismului privind plata defalcată a TVA dupa 1 ianuarie 2018 beneficiază de o reducere cu 5% a impozitului pe profit/ pe veniturile microîntreprinderilor aferent perioadei în care aplică sistemul. Deputaţii au stabilit că de această facilitate vor beneficia şi după 1 ianuarie 2018, întreg anul, şi persoanele care au optat pentru aplicarea mecanismului plăţilor defalcate a TVA în anul 2017.

Comments

comments

Politica

Florin Cîțu a demisionat de la șefia Senatului

Publicat

la data de

Scris de

În ședința de la grupul senatorilor PNL, la care participă și Nicolae Ciucă, Florin Cîțu a anunțat că va demisiona de la șefia Senatului, informează stiripesurse.ro. Interimatul va fi asigurat de vicepreședintele Senatului, Alina Gorghiu (PNL). Decizia lui Cîțu vine după ce liberalii și-au propus să îl schimbe pe fostul premier din toate funcțiile pe care le deține. Mai întâi, a fost demis de la conducerea Sectorului 3 a PNL, iar azi urma să fie demis de la șefia Senatului.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Florin Cîțu va fi schimbat de la conducerea Senatului – surse

Publicat

la data de

Scris de

Florin Cîțu va fi schimbat de la conducerea Senatului, decizia urmând să fie luată miercuri, într-o întâlnire de urgență a liberalilor, au declarat surse liberale pentru Digi24.

Senatorii PNL se reunesc de la 09:30, într-o ședință de grup, pentru a discuta despre schimbarea lui Florin Cîțu din funcția de președinte al Senatului și pentru a lua o decizie prin vot.

La ședința convocată de conducerea grupului senatorilor liberalilor prezența este obligatorie. Senatorii nu pot pleca din oraș până nu termină de discutat această chestiune legată de înlocuirea lui Cîțu.

Florin Cîțu va fi schimbat din funcția de președinte al Senatului, în ultima zi din această sesiune parlamentară.

Potrivit surselor citate, funcția interimară ar urma să fie preluată de Alina Gorghiu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Turcia sprijină aderarea Finlandei și Suediei la NATO

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a anunțat marți seară că Turcia a fost de acord să sprijine aderarea comună a Finlandei și a Suediei la NATO, în prima zi a summit-ului alianței de la Madrid, relatează Reuters, citat de libertatea.ro. Decizia a fost confirmată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă.

„Astăzi, la Madrid, înainte de începerea summitului NATO, am avut o întâlnire amănunțită cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan și cu prim-ministrul suedez Magdalena Andersson, cu medierea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg”, a declarat biroul prezidențial într-un comunicat de presă.

„Ca urmare a acestei reuniuni, miniștrii noștri de externe au semnat un memorandum tripartit care confirmă faptul că Turcia, la summitul de la Madrid, își va exprima sprijinul pentru invitarea Finlandei și Suediei să devină membre NATO”, a declarat Niinisto, citat de stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: