Connect with us

Video

Președintele Senatului, Anca Dragu: „Agigea are un buget de aproximativ 30 de milioane de lei. Ar putea fi un fel de Ciugud 2“

Publicat

la

Președintele Senatului Romaniei, Anca Dragu, a fost, vineri seara, în comuna Agigea la acțiunea de strângere de semnături pentru referendum în vederea demiterii primarului Maricel Cîrjaliu. Numărul doi din statul român a declarat că Agigea este o comună care merită să se dezvolte, mai ales că are un buget uriaș.

„Am fost la Agigea pentru a sprijini demersul de organizare a unui referendum pentru demiterea primarului. De ce facem acest demers, pentru că noi credem că Agigea merită o șansă să de dezvolte, o șansă să devină o localitate de secolul XXI. Am văzut că mai sunt multe de făcut în comună. Am văzut străzi neasfaltate, zone în care nu există canalizare. Este o comună importantă și are un potențial uriaș. Din păcate, în 2021 acest potențial nu este exploatat. Vrem să dăm o șansă locuitorilor din cele două localități ale comunei, dar și constănțenilor care vor să se retragă în Agigea. Ne-am uitat pe cifre și am văzut că Agigea are un buget de aproximativ 30 de milioane de lei. Asta ar trebui să facă o localitate care să se învârtă după soare. Ar putea fi un fel de Ciugud 2 ( o comună din județul Alba formată din şase sate și care arată mai bine decât majoritatea orașelor din țară).. Nu este nici pe departe.“, al doilea om în statul român.

Mai multe detalii ale acțiunii de la Agigea puteți vedea în clipul de mai jos:

Comments

comments

Video

Sute de mii de vizitatori, în această vară, la Delfinariu și Microrezervație

Publicat

la data de

Scris de

Sute de mii de turiști și localnici vor trece pragul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța în această vară. Estimarea aparține managerului unității muzeistice, dr. Adrian Bîlbă. Acesta a observat și o modificare a comportamentului vizitatorilor, în sensul în care, în această perioadă, zilele de vârf, în care este necesară suplimentarea reprezentațiilor de la Delfinariu, nu mai sunt cele din week-end, ci tocmai cele din cursul săptămânii. Dr. Bîlbă își explică această situație prin faptul că traficul aglomerat dinspre sudul litoralului îi determină pe turiști să opteze pentru alte activități, pentru a nu pierde timpul în coloanele de mașini.

În perioada sezonului estival, accesul la Delfinariu – care rămâne cea mai căutată secție a CMSN – costă 60 de lei pentru un adult, 40 pentru adultul care însoțește un copil și 15 lei pentru copii. În ultima perioadă, au fost frecvente situațiile în care, la Delfinariu, s-a suplimentat programul cu încă două reprezentații în plus față de cele 3 incluse în programul standard. Practic, spectacolele cu delfini s-au desfășurat la capacitate maximă.

În contul biletului de acces la Delfinariu, vizitatorii primesc și o vizită la Microrezervația Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, ceea ce reprezintă o oportunitate pentru aceștia de a-și petrece timpul în mod plăcut. Microrezervația dispune de peste 100 de specii de animale, cu peste 400 de exemplare. În cadrul colecției se găsesc păsări exotice sau cu specific deltaic, precum pelicani, lebede, gâște sălbatice, dar și mamifere precum zebre, mufloni sau cerbi lopătari – cervide mici din familia ”Dama dama”. Microrezervația se întinde pe o suprafață de 6 hectare, din care două hectare constituie luciu de apă. Tot aici se găsește o pădure dobrogeană, un promontoriu pentru 17 cai care au ajuns în custodia muzeului după ce au fost abandonați de stăpânii lor pe câmpurile din vecinătatea lacului Techirghiol, precum și patru locuri de joacă moderne, cu echipamente adecvate, panouri educative și suprafețe de joacă amenajate cu tartan.

Animalele sunt hrănite cu fân, dar primesc și iarbă proaspăt tăiată din parcul dendrologic al CMSN sau de la spațiile verzi din oraș. De asemenea, un hypermarket livrează pe baza unui contract de sponsorizare produse vegetale și fructe pentru animalele de la Microrezervație.

Muzeul se confruntă și cu două situații mai puțin plăcute. În primul rând este vorba de popularea iazului Microrezervației cu țestoase carnivore provenite din Florida, care au fost aruncate aici de vizitatori. Acestea s-au înmulțit, reușind în timp să elimine țestoasă autohtonă și să creeze probleme pentru alte specii de animale. De asemenea, un obicei irațional afectează bazinul cu pești din colecția CMSN. Aici, vizitatorii aruncă monede pe fundul apei, pentru a li se îndeplini anumite dorințe. Această superstiție este dăunătoare peștilor, întrucât o parte din monede sunt confecționate din aliaje metalice care schimbă PH-ul apei. Periodic, monedele sunt colectate cu magneți de personalul CMSN. În ciuda faptului că există panouri de avertizare privind interzicerea acestui obicei și că amplasamentul este dotat cu camere de luat vederi, încă mai există vizitatori care aruncă monede în bazinul cu pești.

Pe viitor, spune managerul Adrian Bîlbă, Microrezervația își va accentua mai mult caracterul de microdeltă, pentru care a și fost gândită de la bun început. ”Ar însemna un loc de educație pentru oamenii care ajung în Delta Dunării. În felul ăsta ne asigurăm ca oamenii să vadă pelicanii de aproape, să nu-i caute în Deltă ca să se apropie de ei, și alte păsări detlaice și mamifere, de asemenea” – declară Adrian Bîlbă. El spune că o ideea de luat în seamă ar fi aceea ca lacul Tăbăcărie, pe malul căruia se află unitatea muzeistică, să intre în viitor în custodia CMSN.

Interviul cu Adrian Bîlbă, îl puteți urmări în clipul de mai jos.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Video

Orban l-a torpilat pe Chițac: „Să nu credeți că decizia de a-l susține la Primăria Constanța a fost una ușoară“

Publicat

la data de

Scris de

Președinte PNL, Ludovic Orban, și primarul Constanței, Vergil Chițac, au avut, luni seară, un schimb tăios de replici pe scena Casei de Cultură. Tonul l-a dat Orban care s-a simțit trădat de Chițac, deoarece a ales să fie alături contracandidatului său, premierul Florin Cîțu. Orban i-a amintit lui Chițac că, după ce a plecat cu scandal din PNL și, ulterior, a înjurat partidul, a fost cel care l-a menținut în funcțiile obținute din calitatea sa de parlamentar și a fost cel care, totodată, s-a luptat să fie din nou candidatul formațiunii pentru Primăria Constanța în 2020.

„Dați-mi voie să vă povestesc un lucru care este mai puțin cunoscut. Am văzut că toată lumea în felicită pe Vergil Chițac, numai că eu cunosc toată istoria candidaturii lui Vergil Chițac. Nu știu dacă vă aduceți aminte, supărat pe noi după ce s-a ales senator că la alegerile pentru organizația municipală (în 2016, n.r.) nu s-a întâmplat ceea ce și-ar fi dorit, a plecat din PNL, iar un coleg (Chițac, n.r.) de sală chiar își dorea să fie președintele Adunării parlamentarii NATO în România, bine înțeles că nu e alături de mine respectivul om. Încă din momentul în care Vergil Chițac a plecat din PNL, eu am stat și m-am gândit că este posibil în anul 2020 să nu avem capacitatea să degajăm un candidat care să aibă aceeași șansă să câștige alegerile locale ca și Vergil Chițac. Deși a plecat din PNL, nu l-am schimbat din funcția de președinte la Adunarea parlamentară NATO în România, deși puteam să o fac foarte ușor și m-am bucurat foarte mult că niciodată nu a votat cu PSD și a votat alături de noi, chiar independent. Să nu credeți că decizia de a-l susține pe Vergil Chițac la Primăria Constanța a fost una ușoară. Bogdan Huțucă (președintele PNL, n.r.) și toți primarii sunt martori câte discuții am avut, întâlniri avut în diferite locuri pentru a-i convinge pe colegii noștri că șansa noastră la Primăria Constanța este mult mai mare dacă îl sprijinim pe Vergil Chițac. Și Vergil Chițac a câștigat alegerile pentru Primăria Constanța. A câștigat alegerile datorită faptului că a avut voturile pe care le avea el ca persoană și voturile simpatizanților PNL. Altfel, în condițiile în care ne luptam cu un primar PSD și aveam o competiție extrem de dură din partea colegilor noștri de la USR-PLUS, ar fi fost aproape imposibil să câștigăm alegerile la Primăria Constanța.“

Chițac: Alegerile pentru șefia Organizației Muncipale a PNL în urmă cu patru ani au fost TRUCATE“

Replica primarului Constanței, Vergil Chițac pentru Ludovic Orban nu s-a lăsat așteptată și la atacat la rându-i pe actualul șef al partidului. Chițac l-a acuzat indirect pe Orban că a „susținut trucarea alegerilor pentru șefia organizației municipale a PNL în 2017

„Am fost impresionat (ironic, n.r.) de faptul Ludovic Orban a dedicat o bună bucată din discursul domniei sale unei părți din istoria mea în PNL. Din această perspectivă, simt nevoia prezentării unor clarificări, care pot fi și utile din perspectiva viitorului. Am acceptat cu onoare în 2016 propunerea PNL de a candida la Primăria Constanța. Am fost onorat, dar în același timp, recunosc, ușor surprins de absența unor lideri din pepiniera proprie a partidului care să prezinte o candidatură credibilă pentru funcția de primar. Rezultatele au fost cel puțin civilizate. A urmat un moment critic în relația mea cu PNL, generat de TRUCAREA alegerilor pentru conducerea Organizației Municipale de către conducerea de la acea vreme a PNL. Acele alegeri au fost organizat într-un mod deliberat în absența mea; eu nu am avut minima posibilitate prezentării unor rapoarte și bilanțuri din calitatea mea de președinte al organizației municipale. Mai mult, după cum o dovedesc înregistrările publice, alegerile au fost efectiv trucate. Acel moment rușinos din punctul meu de vedere mi-a diminuat încrederea în perspectiva de a face echipă cu noii lideri de la municipiu de la acea vreme. Am contestat modul ilicit în care au fost organizate alegerile, am solicitat președintelui Orban o soluție din partea Curții de Arbitraj a partidului; am avut utopia să cred că statutul PNL se va respecta. Soluția nu a venit niciodată. Oricare ar fi fost ea. Aceste condiții am părăsit PNL în septembrie 2017 și mi-am atras un potop de invective, chiar și de la cel mai înalt nivel.“

Declarațiile celor doi le puteți urmări și în clipul de mai jos:

Amintim că o înregistrare bombă apărută în presă,arată însă ce părere avea, de fapt, Vergil Chițac despre liberalii din partea cărora urma să candideze pentru funcția de primar. În înregistrare se folosește un limbaj incalificabil, greu de reprodus, la adresa PNL.

“Și eram în situația asta: căutați oameni. Bă da, o dată, nu m-am păcălit cu PNL-ul, care mi-a zis că din cauza mea nu mai e, că eu am făcut, că am dres, că nu știu ce, că ei erau cei mai buni. Nu m-au folosit ăștia destul? Ia mai dă-i … mea”, se aude pe înregistrarea postată pe realitateadeconstanta.net.

Comments

comments

Continuă să citești

Video

VIDEO. Abuzul de la Agigea. De ce nu funcționează Consiliul Local

Publicat

la data de

Scris de

Îndată după alegerile locale din 2020, Cristian Maricel Cîrjaliu, primarul reales cu doar 31 de voturi în plus față de principalul contracandidat, Gabriel Ciobanu, a oferit un interviu unei publicații locale, constănțene. Primarul din Agigea s-a arătat atunci optimist cu privire la modul în care avea să funcționeze Consiliul Local. ”Va funcționa foarte bine” – declara acesta fără a-și putea ascunde un zâmbet malefic. ”Vom construi o majoritate pentru Agigea, nu pentru Ciobanu” – a continuat realesul. În același interviu, Cîrjaliu trăda un mod de gândire de-a dreptul perciculos, anume că – dacă și-ar pune mintea – ar putea desființa SRL-ul Primăriei, găsind că fie nu s-a făcut ceva în regulă, fie că lipsește ceva. Desigur, Maricel poza în salvatorul Agigeaserv Util SRL, acuzând fără dovezi, într-un stil verde conspiraționist, că Ciobanu și-ar dori desființarea. Nu ne propunem să combatem teoriile reptiliene ale primarului din Agigea, însă reținem modul de gândire, anume că primarul ar putea desființa structuri publice, dacă și-ar pune mintea. Iar dovezile indică faptul că Maricel și-a pus mintea cu forul deliberativ local, dizolvând de facto Consiliul Local, pe regula unor pași simpli. 

În primul rând, contrar siguranței afișate de Maricel în interviul acordat după alegerile locale, la Agigea nu s-a constituit o majoritate în Consiul Local pentru el, ci tocmai pentru contracandidatul său, Gabriel Ciobanu de la USR. În luna noiembrie 2020, 8 consilieri locali au votat ca Gabriel Ciobanu să fie viceprimar. Alți 6, prezenți fizic la ședință, l-au votat pe PSD-istul Dan Chiru, alias Danchi, iar un al șaptelea, care a lipsit motivat de la ședință, a votat tot pentru Danchi, prin videocall. Rezultatul a fost de 8 voturi pentru Ciobanu și 7 voturi pentru Chiru. În aceeași ședință, au fost votate și comisiile de specialitate ale Consiliului Local, în număr de 3, care s-au constituit în aceeași ședință, cu procese verbale separate semnate de toți membrii, inclusiv cei de la PSD. 

O înregistrare audio ajunsă în posesia Ordinea.Ro demonstrează cum regimul Cîrjaliu a încercat să falsifice acest rezultat. Înregistrarea se coroborează cu declarațiile consilierului local Daniel Niță, cel care a fost ales președinte de ședință și avea ca atare obligația să semneze procesul verbal al ședinței Consiliului Local din luna noiembrie 2020. Acesta declară că a fost sunat de jurista care ocupa funcția de seceretar general al comunei, pentru a i se aduce la cunoștință că procesul verbal a fost redactat. Niță a solicitat să primească documentul pe whatsapp, însă secretara a refuzat să dea curs acestei cereri. Ca urmare, președintele CL s-a prezentat la Primăriei, în biroul secretarei. Înregistrarea audio probează faptul că, la câteva momente, în același birou a intrat și primarul reales din Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, care a încercat să-l intimideze pe președintele CL, spunându-i că a făcut plângere penală la Parchet și că va ieși rău de tot.

Documentul pe care secretara refuzase să-l trimită prin whatsapp falsifica grosolan rezultatul votului. În acesta se afirma că nu a fost ales viceprimarul localității, fiind un rezultat de egalitate, de 7 la 7 voturi. De asemenea, în document era descris momentul în care unul din consilierii locali din Agigea a făcut o greșeală pe buletinul de vot, a ieșit din cabină și a cerut ca buletinul să fie anulat și să primească un buletin nou. Buletinul de vot greșit a fost anulat de secretarul general, care l-a și păstrat la mapa sa, iar consilierul local a primit un nou buletin de vot, a votat, a împăturit buletinul și l-a introdus în urnă. În procesul verbal se afirma că secretara, din pricina emoțiilor și a presiunii unui consilier local, ar fi permis întreaga situație, deși – opinează ea direct în ciorna procesului verbal – consilierul în cauză și-ar fi exprimat deja votul (pe buletinul greșit, care nu a fost introdus în urna cu voturi). Se deduce faptul că, după ședință, secretara s-a dus la ea în birou, a răsturnat încă o dată urna cu voturi secrete, iar mai apoi, comparând elementele grafice, a îndepărtat un vot din cele exprimate în favoarea lui Gabriel Ciobanu. Aceasta i-a explicat verbal președintelui Niță, după cum reiese din înregistrarea audio, că scrisurile semănau între ele. Însă președintele a cerut să se consemneze în procesul verbal ce s-a întâmplat în ședința de Consiliu pe care a prezidat-o, nu în biroul secretarei, după terminarea ședinței. Secretara a precizat că nu va face nicio modificare, iar președintele a refuzat să semneze și a părăsit biroul. 

Ulterior, secretara a modificat procesul verbal. În noua versiune, se consemna rezultatul corect al votului, așa cum s-a consumat acest proces de alegeri în ședința de Consiliu Local, respectiv 8 voturi pentru Gabriel Ciobanu și 7 voturi pentru Dan Chiru. Când a ajuns la Primărie pentru a semna documentul, Daniel Niță a aflat că secretarul general își dăduse demisia. Însă procesul verbal era pregătit pentru semnare. După cum am arătat mai sus, rezultatul votului era consemnat corect. Ca urmare, Daniel Niță a semnat. Ulterior, însă, un nou secretar a refuzat să emită hotărârile votate în noimebrie 2020, pe motiv că în procesul verbal semnat de Niță se menționa, printre rânduri, că hotărârile n-au fost supuse la vot și că rezultatul n-ar fi fost anunțat de președintele de ședință. Că mențiunile erau false avea să se probeze la votul procesului verbal, din ședința următoare, când consilierii, inclusiv cei de la PSD, au votat să se consemneze realitatea, anume că rezultatul votului fusese anunțat de fapt de președintele de ședință. 

În ciuda acestei îndreptări, hotărârile votate n-au fost redactate niciodată și ca atare nu au intrat în circuitul administrativ. Mai mult decât atât, acțiunea inițiată de Gabriel Ciobanu în sesnul obligării secretarului general al comunei Agigea de a emite hotărârile votate a fost respinsă pe fond de Tribunalul Constanța. Gabriel Ciobanu afirmă că instanța a fost indusă în eroare, însă acesta își afirmă convingerea că situația va fi corectată în recurs. Consiliul Local Agigea nu a mai fost convocat de primar din luna ianuarie 2021. Administrația locală funcționează fără buget aprobat. 

În clipul atașat sunt integrate crâmpeie din primele declarații date de Maricel Cîrjaliu după alegeri, fragmente de înregistrarea audio și declarațiile consilierilor locali Gabriel Ciobanu și Daniel Niță. 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: