Connect with us

Administratie

Primăria Castelu caută un furnizor de fructe și legume pentru școlari și preșcolari

Publicat

la

Pentru încurajarea unei alimentații sănătoase, Uniunea Europeană a încurajat consumul de fructe, legume și lapte în școli. Statisticile arată că în anul școlar precedent, peste 20 de milioane de copii au beneficiat de acest program. În România, la programul cornul și laptele s-au adăugat fructele sau legumele, care au fost acordate tuturor elevilor în școli. În județul Constanța, cei peste 80.000 de școlari și preșcolari beneficiază în prezent de corn și lapte, însă, în multe dintre comunități nu se acordă fructele sau legumele lipsesc cu desăvârșire de pe mesele copiilor. Asta deoarece, nimeni nu se înghesuie să livreze fructele sau legumele. O situație de acest gen se regăsește și comuna Castelu, unde autoritățile locale nu reușesc să găsească un furnizor pentru fructe sau legume.

„Începând din acest an școlar, Consiliul Județean Constanța a lăsat latitudinea primăriilor să organizeze licitațiile pentru atribuirea contractelor de furnizare a fructelor sau legumelor în școli, în sarcina autorității județene rămânând doar procesul de furnizare a cornului și laptelui. Preșcolarii și școlarii din comuna Castelu beneficiază de lapte și corn, nu însă de fructe sau legume. Asta se întâmplă deoarece nimeni nu s-a arătat interesat să se înscrie la licitația pentru atribuirea contractului. Nu știu care ar fi explicația pentru faptul că nu se înghesuie nimeni să livreze fructe sau legume în școli, dar este posibil ca furnizorii să fugă de acest contract deoarece vorbim în acest caz de alimente ușor perisabile. În acest caz, costurile sunt mai mari decât la lapte și corn“, a declarat viceprimarul comunei Castelu, Antoneta Prodan.

Viceprimarul din Castelu spune că oferta de contract va expira în curând, dar va fi publicată din nou. Prodan speră ca măcar în semestrul II să fie acordate fructele sau legumele. În total, în comuna Castelu sunt 540 de copii de grădiniță și școlari care ar trebui să beneficieze de programul fructe, legume și lapte. Antoneta Prodan spune că, pe lângă laptele și cornul, fructele și legumele pentru elevi sunt foarte binevenite, în condițiile în care aceste alimente reprezintă o masă sănătoasă pentru copii.

Iată lista produselor care vor fi distribuite elevilor

Fructe și legume: mere, pere, struguri de masă, prune, morcov, păstârnac, țelină rădăcină, sfeclă roșie, ardei grași, castraveți proaspeți; – Lapte și produse lactate: lapte de consum fără adaos de lapte praf (lapte tratat termic, pasteurizat sau UHT), produse lactate fermentate fără adaos de lapte praf ( iaurt, lapte acru, lapte covăsit, chefir, sana și alte sortimente de lapte fermentate sau acrite); – Produse de panificație: corn sau baton din făină integrală; covrigi simpli sau biscuiți uscați din făină integrală fără adaos de zahăr, îndulcitori și alți aditivi alimentari. Pe parcursul săptămânii, unui preșcolar/elev i se vor acorda gratuit 2 porții de fructe și/sau legume, 2 porții de lapte, o porție de produse lactate și 5 porții de produse de panificație. Pentru asigurarea diversității, porția de fructe și/sau legume va fi însoțită de o porție de biscuiți și/sau covrigi uscați, iar porția de lapte și produse lactate va fi însoțită de corn și/sau baton. În cazul în care unitățile de învățământ nu dispun de spații de depozitare, porția de produse lactate poate fi înlocuită cu o porție de lapte.

Comments

comments

Administratie

Constănțenii au scăpat de Horia Constantinescu. Dar nu de tot. Se întoarce la OPC

Publicat

la data de

Scris de

Horia Constantinescu a declarat, citat de ZIUA de Constanța (vezi link aici), că i-a înaintat primarului Constanței, Vergil Chițac, solicitarea de încetare a detașării la Primărie. Încetarea activității ar trebui să intre în vigoare cu 1 octombrie 2021. Totodată, Horia Constantinescu i-a cerut președintelui ANPC, Claudiu Dolot, revenirea în postura de șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, mai arată sursa citată.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Regimul Chițac DUBLEZĂ gigacaloria

Publicat

la data de

Scris de

Prețul gigacaloriei va sări în aer. Consilierii locali din Constanța vor vota mâine un proiect de hotărâre privind aprobarea prețului local al energiei termice furnizată de către Societatea Termoficare Constanța SRL în municipiul Constanța SRL începând cu data de 01.09.2021. Practic, Chițac propune creșterea prețului gigacaloriei de la 598 de lei la 1.034,78 de lei. Primăria spune că „pretul creste influențat de costul materiei prime și al pierderilor.“

Iată explicațiile:

Pentru populație prețul crește de la 250 la 325 de lei, diferența fiind subvenționată. Noile tarife vor fi supuse aprobării mâine în ședința Consiliului Local.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Consiliul Local Constanța, convocat în ședință extraordinară. Termia, principalul subiect

Publicat

la data de

Scris de

Consiliul Local al municipiului Constanța a fost convocat în  ședință extraordinară, cu convocare de îndată, vineri, 17 septembrie 2021, de la ora 14.00. Ședința se va desfășura prin mijloace electronice, printr-o platformă online de videoconferință.

Iată ordinea de zi:

  1. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului local pe anul 2021;

iniţiator: primar Vergil Chițac

– aviz Comisia de specialitate nr. 1

  1. Proiect de hotărâre privind acordarea unui împrumut temporar din bugetul local al municipiului Constanța către societatea Termoficare Constanța SRL;

iniţiator: primar Vergil Chițac

– aviz Comisia de specialitate nr. 1

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea prețului local al energiei termice furnizată de către Societatea Termoficare Constanța SRL în municipiul Constanța SRL începând cu data de 01.09.2021;

iniţiator: primar Vergil Chițac

– avize Comisiile de specialitate nr. 1 și nr. 3

  1. Proiect de hotărâre privind modificarea art. 7.5 din Contractul de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică a municipiului Constanța nr. 116750/2021 aprobat prin HCL nr. 49/2021;

iniţiator: primar Vergil Chițac

– avize Comisiile de specialitate nr. 1, nr. 3 și nr. 5

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2021 al Societății Termoficare Constanța SRL;

iniţiator: primar Vergil Chițac

– avize Comisiile de specialitate nr. 1 și nr. 3

  1. Proiect de hotărâre privind stabilirea prețului local pentru populație al energiei termice furnizată de către Societatea Termoficare Constanța SRL și a subvenției unitare acordată populației pentru perioada 01.11.2021-31.12.2021 în municipiul Constanța.

iniţiator: primar Vergil Chițac

– avize Comisiile de specialitate nr. 1 și nr. 3

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: