Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Primăria Cernavodă scurge sume imense către o firmă cu patroni SĂGEATĂ. ”Arcașul”, prieten cu viceprimarul

Published

on

Doi muncitori din Rasova au devenit oficial patronii unei firme de construcții care încasează sute de mii de euro de la Primăria Cernavodă, pentru diferite lucrări. De achizițiile firmei se ocupă Mirel Nedelcu, membru în conducerea PNL Cernavodă, fost candidat pe listele acestui partid și prieten intim al viceprimarului liberal Șerif Cîrjali. Sediul social al firmei se află într-un apartament în care a funcționat, în trecut, o societate administrată oficial de Mirel Nedelcu.

POVESTEA FIRMEI

Firma despre care discutăm în articolul de față se numește CAPEX HOLDING INVESTMENT SRL. Pe scurt, CAPEX! Aceasta a fost înființată în anul 2018 în localitatea Sighetu Marmației, iar în primii doi ani calendaristici nu a încasat niciun leu, raportând la ANAF că nu a avut activitate.

Soarta amară descrisă mai sus avea să fie schimbată cu totul în 2020, când firma a fost mutată la Cernavodă și preluată, pe din două, de Viorel Chirescu și Cristache Vasiliu, ambii născuți și domiciliați în comuna Rasova.

În fotografia de mai jos, ”oamenii de afaceri” apar împreună:

Advertisement

Societatea și-a început activitatea la Cernavodă, în 2020, realizând în acel an o cifră de afaceri de 253.412 lei (vreo 52.000 de euro), cu un număr mediu de cinci angajați. În 2021, schema de personal s-a mărit la șapte angajați, iar banii au început să curgă, în valuri, de la Primărie.

UN CONTRACT DE PESTE 800.000 DE EURO

Pe 28 mai 2021, Primăria Cernavodă a lansat o procedură de achiziție simplificată pentru atribuirea lucrărilor de reabilitare termică a cinci blocuri de locuințe, la o valoare estimativă de 4,5 milioane de lei plus TVA. Achiziția a fost fracționată în cinci loturi. Patru loturi au fost câștigate de CAPEX, la valoarea de 3.960.019,76 lei plus TVA. Suma echivalează cu peste 800.000 de euro.

Potrivit anunțului de participare, firmele interesate de achiziție se puteau califica doar dacă făceau dovada că au mai executat lucrări similare, de aceeași valoare, în ultimi cinci ani. Cu afaceri de numai 52.000 de euro în spate, CAPEX nu se califica. În aceste condiții, societatea a devenit eligibilă doar cu ajutorul unui terț susținător, care a venit alături de ea cu experiența necesară. Acest ajutor a fost acordat de SC Utilități Publice SRL Cernavodă, condusă de Lucian Rădulescu.

Utilități Publice SRL este o companie de termoficare cu asociat unic Orașul Cernavodă. Așadar, vorbim de o entitate subordonată Primăriei, care a ales, din motive necunoscute, să sprijine o firmă fără experiență, în vedere câștigării unui contract uriaș de la Primărie. S-ar putea spune că ajutorul a venit, de fapt, pe ocolite, chiar de la autoritatea contractantă, ceea ce nu este deloc în spiritul legii.

ALT MIZILIC DE 140.000 DE EURO

Tot în 2021, CAPEX a mai obținut încă 5 contracte de la entități subordonate Primăriei Cernavodă. Valoarea totală a acestor lucrări a fost de 146.739,45 de euro plus TVA. Procedura de achiziție aplicată a fost de ”cumpărare directă”. Desigur, cumpărările directe sunt legale sub un anumit prag valoric. Iar sub acest aspect nu sunt probleme. Însă alegerea CAPEX trădează o relație de ”clientelism politic”, în condițiile în care firma se prezenta cu afaceri totale de numai 52.000 de euro pe ultimul bilanț încheiat. Practic, nu experiența o recomanda pentru aceste lucrări, ci altceva, mai subtil.

Advertisement

Numai de la Clubul Sportiv Axiopolis, CAPEX a primit 67.000 de euro pentru lucrări de reparații la birouri. Clubul este o entitate subordonată Primăriei Cernavodă. La cârma sa se află Florin Adrian Turcu, pe scurt Adi Turcu, unul din prietenii intimi ai viceprimarului Șerif Cîrjali.

Șerif și Adi Turcu, înfulecând împreună, cu mulți ani înainte de a ajunge în funcții publice.

2022: ÎNCĂ O JUMĂTATE DE MILION DE EURO

Și aventura pe bani publici nu s-a oprit aici. În luna mai 2022, Primăria Cernavodă a finalizat o nouă procedură simplificată de achiziție pentru reabilitarea termică a altor patru blocuri de locuințe. De data aceasta, CAPEX s-a înscris în procedură alături de un alt terț susținător. Este vorba de TACA Construcții & Consultanță SRL Constanța.

Această firmă a fost înființată în anul 2007 de Alexandru Troia și Alexandru Cârlig. Cel din urmă este fiul fostului șef al IPJ Constanța, regretatul Ion Cârlig. Totodată, este soțul Gabrielei Horga – deputat PNL și vicepreședinte al comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților. Din 2007 până în 2016, firma s-a numit Design Pro Confort SRL. În anul pe urmă menționat, Cârlig s-a retras din firmă, dar nu înainte de a își exprima acordul pentru schimbarea denumirii în TACA Construcții & Consultanță SRL. În mod străveziu, sintagma TACA este un acronim ce trimite la numele celor doi fondatori, inclusiv la al celui retras din business.

Ca o coincidență de zile mari, exact în perioada în care se desfășura această licitație, viceprimarul Șerif Cîrjali a distribuit pe contul său de Facebook fotografii cu Alex Cârlig și Gabriela Horga.

Cu această susținere, CAPEX a ajuns să câștige două loturi de lucrări, la valoarea de 2.671.450,84 de lei plus TVA. Suma echivalează cu 540.527,85 de euro, conform cursului de schimb din data semnării contractului (22 mai 2022).

DÂRE CE DUC SPRE ARCAȘUL DIN UMBRĂ

Din toate datele de mai sus transpare un sprijin politic fără echivoc acordat firmei CAPEX de către administrația liberală de la Cernavodă.

Advertisement

Patronii oficiali, Viorel Chirescu și Cristache Vasiliu, sunt două persoane modeste din Rasova. Amândoi au ascuns faptul că sunt patroni de firmă, omițând să completeze acest detaliu în conturile lor de Facebook. Deși CAPEX este implicată în contracte cu valori amețitoare, Vasiliu și-a păstrat pe Facebook statusul anterior, de muncitor la o altă firmă din Cernavodă. În sfârșit, patronii din acte trudesc efectiv la realizarea contractelor, fiind mai mereu cățărați pe schele. Ori toate aceste detalii indică faptul că cei doi sunt doar niște interpuși, un fel de săgeți trase de un arcaș din umbră.

Ceea ce atrage atenția în mod deosebit la CAPEX este faptul că această societate s-a înscris pe SICAP cu adresa de e-mail mirelnedelcu@yahoo.com. Așadar, de partea de achiziții nu se ocupă muncitorii din acte, ci posesorul adresei de e-mail.

Acest Mirel Nedelcu are și cont de Facebook, prin care promovează, ca un veritabil patron, anunțuri de angajare la CAPEX. Numărul de telefon de unde se pot obține informații este același cu cel folosit pe SICAP. Iar asociat acestuia, există un cont de Whatsapp, având la profil chiar o fotografie cu Mirel Nedelcu, ținând în mână un pahar. Așadar, dacă vrei să te angajezi la CAPEX sau dacă vrei să faci o achiziție, trebuie să vorbești cu Mirel.

Relevant este și faptul că firma CAPEX are sediul social declarat în Cernavodă, pe strada 9 Mai, blocul C1, apartamentul 13, care are legătură tot cu Mirel Nedelcu. În trecut, aici a funcționat și societatea Emma Intermed SRL, radiată din Registrul Comerțului în 2019. În anul 2015, presa locală constănțeană a relatat (vezi AICI și AICI) că Mirel Nedelcu a fost cercetat penal și reținut preventiv pentru fapte de evaziune fiscală săvârșite ca administrator la Emma Intermed. Potrivit RISCO.RO, societatea a funcționat în Cernavodă, strada 9 Mai, blocul C1, apartamentul 13, adică exact în aceeași locație în care funcționează acum firma CAPEX.

COMBINAȚII POLITICE

Dar mai presus de toate, Mirel Nedelcu este membru în biroul de conducere al PNL Cernavodă, având posibilitatea concretă de a obține un sprijin politic pentru prosperitatea firmei.

Advertisement

În 2020, el a candidat pentru un post de consilier local, din partea PNL, fiind trecut în coada listei deschise de primarul Liviu Negoiță și de viceprimarul Șerif Cârjali.

Mirel Nedelcu a fost coleg de școală cu Șerif Cârjali, potrivit surselor noastre. Relația de prietenie dintre cei doi este de largă notorietate la nivel local. În mare parte, achizițiile Primăriei Cernavodă se fac pe prietenie și asta explică totul.

În campania electorală din toamna anului 2020, Mirel a defilat pe străzi cu tot activul de partid. În fotografia de mai jos, el apare alături de primar, de viceprimar și de Lucian Rădulescu, directorul Utilități Publice SRL (termie).

Mai mult decât atât, din declarația de avere pe care Nedelcu a depus-o în calitate de candidat, reiese faptul că soția sa a fost angajată la Utilități Publice SRL, de către Lucian Rădulescu, realizând venituri de 17.000 de lei.

DE LA SĂRĂCIE LUCIE, LA OPULENȚĂ

Advertisement

Din aceeași declarație de avere (vezi AICI) mai reiese că Mirel Nedelcu era de o sărăcie lucie. Tipul nu avea nimic pe numele lui, nici casă, nici terenuri, nici mașină. Nu avea nicio măcar o sursă de venit, în afară de salariul modest al soției. Colac peste pupăză era și dator, deși a omis să menționeze acest aspect în declarația de avere. Ca dovadă, din 2018 până în 2021, Nedelcu a fost urmărit de un creditor pentru o datorie de 6.719 lei (vezi dosarul 2894/256/2021 pe portal.just.ro). De unde n-avea nici 1.500 de euro să scape de datorii, acum Mirel și-a schimbat soarta cu totul. El se plimbă prin Cernavodă, la volanul unui bolid BMW nou-nouț, șocând prin opulență.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions