Actual

Primăria Corbu vine cu explicații: De ce nu există serviciu de Salvamar în zonă?

iun. 14, 2018 Maria Ionescu

Așa cum bine știți, de câteva zile bune se discută despre lipsa serviciului de salvamar pe plajele din Corbu și Vadu, după ce în zonă și-au pierdut viața militarul Petru Cosma, din Dej și copilul Gabriel Adrian Bențea, căruia prietenii îi spuneau Keta.

În cursul zilei de azi, primarul comunei Corbu a postat pe pagina primăriei un text prin care își exprimă regretul față de cele întâmplate și explică de ce nu este serviciu de salvamar în zonă:

”Regretăm dispariția prin înec, pe plajă Corbu, a celor două persoane, băiatul de 14 ani, locuitor al comunei Corbu și caporalul din cadrul Forțelor Armate. Sincere condoleanțe familiilor”.

Ulterior, primarul Marian Gălbinașu vine cu explicații concrete:

”Față de acest incident tragic, doresc să aduc la cunoștința opiniei publice faptul că cerem în mod repetat, de aproximativ 7-8 ani, Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării inițierea unui proiect legislative de a prelua în administrare plaja aferentă comunei Corbu. Această plajă este domeniu public al statului administrat de către ARBDD, plajă pentru care se percepe o taxă de acees.

Această plajă este domeniu public al statului, administrat de către ARBDD, plajă pentru care se percepe o taxa de acces. Nu este posibil să ne implicăm legal în ceea ce privește administrarea plajei respectiv — amplasarea toaletelor ecologice, amplasarea europubelelor de salubritate și a finanțării serviciului de salvamar.

Plaja Corbu nu este declarată oficial, de către Ministerul Mediului, plajă turistică și nici nu este în intravilanul localității Corbu, în situația aceasta fiindu-ne imposibil să finanțăm serviciul de salvamar. Tocmai din aceste considerente, în urmă cu 5-6 ani, Consiliul Județean a finanțat timp de 3 ani Serviciul de Salvamar, însă ulterior, nefiind bază legală, au sistat finanțarea acestui serviciu.

Toate aceste lucruri și baza legală a lor au fost transmise în decursul anilor și sunt cunoscute următoarelor instituții: Consiliul Județean Constanța, Instituția Prefectului- Constanța, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, Administrația Rezervatiei Biosferei Delta Dunării. acesta nu este singurul incident de acest fel petrecut pe plaja Corbu, lucru pentru care fac un apel public către toate instituțiile statului să se implice în rezolvarea acestei situații, întrucât legislativ, la acest moment, comună Corbu nu poate rezolva această situație.”

Explicație foto: Copiii și tinerii din Corbu deplâng moartea prietenului lor, Gabriel Adrian Bențea, cunoscut sub numele de Keta.

Comments

comments

Maria Ionescu

About The Author

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!