Conecteaza-te cu noi

Administratie

Primăria Medgidia, OBLIGATĂ de instanță să acorde burse elevilor

Published

on

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) anunță câștigarea celui de-al doilea proces cu privire la asigurarea burselor în județul Constanța. Primăria Municipiului Medgidia este obligată să respecte legea și să nu mai trateze cu indiferență educația, mii de elevi urmând a beneficia de burse după ce timp de 9 ani legea a fost considerată opțională de către autoritățile locale!

Asociația Elevilor din Constanța, prima structură independentă de reprezentare a elevilor din România și singura de acest fel din județul Constanța, chema în judecată, la sfârșitul anului trecut, 12 unități administrativ-teritoriale care, timp de ani de zile, au refuzat să respecte legea și să acorde burse școlare pentru zeci de mii de copii, și anume: comunele Cogealac, Crucea, Băneasa, Lipniţa, Mihail Kogălniceanu, Nicolae Bălcescu, Topalu, Gârliciu, Dumbrăveni şi Mereni, oraşul Hârşova şi municipiul Medgidia.

Luni, 24 februarie a.c, Tribunalul Constanța a emis decizia judecătorească prin care obliga Consiliul Local al Municipiului Medgidia să emită o hotărâre prin care să stabilească cuantumul și numărul burselor școlare care urmează să fie acordate elevilor din școlile și liceele de pe raza municipiului, atât pentru semestrul II al acestui an școlar, cât și retroactiv, pentru semestrul I. Astfel, elevii vor beneficia și de bursele pe care ar fi trebuit să le primească în primul semestrul.

Deși acordarea bursele reprezintă una dintre principale modalitați de creștere a ratei de promovabilitate la examenele naționale și de reducere a abandonului școlar, primarul Municipiul Medgidia, una dintre cele mai importante localități din județul Constanța, a refuzat ani de-a lungul să respecte legea, invocând imposibilitatea alocării din bugetul local a sumelor necesare.

Advertisement

În urma cu aproximativ o săptămână, elevii constănțeni mai primeau o veste bună, Consiliul Local Cogealac, fiind obligat vineri, 14 februarie, potrivit deciziei instanței, să înceapă demararea demersurilor în vederea acordării burselor prin emiterea unei hotărâri de consiliu local în acest sens. Astfel, pentru prima dată în România, elevii au reușit să își câștige dreptul de a primi bursele școlare mult meritate în instanța, apelând la mijloacele legale existente, în contextul dezinteresului manifestat de către autoritățile locale.

”Decizile Tribunalului Constanța, deși nu sunt definitive, sunt dovada clară a faptului că proastă gestionare a bugetului, dar și celelalte motive invocate pentru lipsa de interes față de educație și față de elevi, nu pot fi motive de sustragere de la respectarea legii.

Așadar, Asociația Elevilor din Constanța solicită public primarului Comunei Cogealac și primarului Municipiului Medgidia ca, din respect pentru elevi, să nu facă recurs la Curtea de Apel, subliniind astfel, încă o dată, dezinteresul total pe care îl au față de accesul liber la educație și față de diminuarea ratei de abandon școlar.”, precizează președintele AEC, Andreea Sabina Spătariu. 

De asemenea, solicităm primarilor celorlalte nouă localități din județ în care eleviilor nu li se asigura dreptul, prevăzut în lege de mai bine de 9 ani de zile , de a primi burse școlare, primării pe care le-am chemat în judecată, să înceapă, în al doisprezecelea ceas, să trateze legea ca nefiind opțională, începând să acorde burse elevilor, conform reglementărilor legale, înainte de pronunțarea instanțelor judecătorești. Ne dorim ca autoritățile locale să își asume rolul pe care îl au față de menținerea a mii de copii pe băncile școlii, față de reducerea riscului de abandon școlar, prioritizând educația și respectand legea.

Încă o dată AEC a arătat că respectarea legii nu este opțională, iar faptul că demersul privind acordarea burselor în județ prinde contur reprezintă un pas important. Totuși, acțiunile noastre nu se opresc aici! Până la finalul anului în curs, ne dorim ca bursele să fie acordate în cât mai multe localități, iar primarii să conștientizeze că de ei depinde viitorul a mii de elevi.”,  a spus Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC. 

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions