Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Primăria Năvodari a furat 6,5 hectare din domeniul public al statului. Apele și Finanțele au deschis proces

Published

on

Administrația Națională Apele Române și Ministerul Finanțelor Publice se luptă în instanță pentru a recupera terenuri în suprafață de 6,5 hectare furate de Primăria Năvodari din domeniul public al statului. Procesul spectaculos care are loc în această perioadă la Tribunalul Constanța are la bază un abuz ordinar comis în anul 2012 de fostul primar din Năvodari, Nicolae Matei. Acesta a observat că proprietarul complexului turistic Verona din Mamaia-Nord a consolidat pe banii săi malul surpat al lacului Siutghiol, pe o suprafață de 4.646 mp. Urmărind să-l stoarcă de bani pe investitorul de bună-credință, Nicolae Matei a inițiat hotărâri de consiliu local, prin care a înscris în proprietatea localității acest teren consolidat, dar și alte terenuri riverane lacului. Vorbim de suprafețe întinse din zona de protecție a lacului, care aparțineau de drept statului român.

După ce s-a făcut stăpână peste domeniul statului, Primăria a pretins că societatea turistică ar fi ocupat terenul orașului pentru a depozita materiale de construcții. La fața locului nu era niciun depozit și nicio grămadă neconsolidată de materiale, ci o platformă netedă ca-n palmă, cu aparența unei splendide plaje naturale. Cu toate acestea, Matei a ținut-o pe a lui, că sunt depozite, adică grămezi neconsolidate, și a emis o decizie de impunere fiscală fără număr de înregistrare. În acest fel, investitorul a fost scos dator cu două milioane de euro. Vorbim aici de cea mai mare taxă fiscală din lume, dar și de cea mai cretină explicație care a fost găsită vreodată pentru o asemenea japcă de proporții.

Beneficiind de o rețea de protecție excepțională din partea unor procurori, Nicolae Matei a scăpat, până acum, nepedepsit. Însă societatea care deține complexul turistic Verona, Somaco Construct SRL, a făcut memorii la toate instituțiile din România și la Comisia Europeană. Într-un final, Comisia de Abuzuri a Senatului României s-a aplecat asupra cazului, convocându-l pe primarul actual al localității, Florin Chelaru, să dea explicații. În loc să fie bărbat și să recunoască ororile predecesorului său, Chelaru s-a apucat să-l acopere pe Matei. Scoși din sărite de atitudinea acestuia, senatorii au decis să solicite Curții de Conturi a României să facă un audit excepțional la Năvodari.

Controlul a avut loc în toamna anului trecut. Auditorii Curții au constatat atunci o haiducie și-un nepotism fără limite la serviciul de taxe și impozite din Năvodari. Șefii acestuia s-au făcut că nu bagă de seamă că sute de persoane – din spusele populare clienți politici și amante – nu plăteau niciun leu, măcar în scârbă, la bugetul localității. Concesionarul lacului Tașaul, un anume Doru Matei, și societățile care au deținut pe rând restaurantul Cherhana Tașaul nici măcar nu figurau cu rol fiscal la Primăria Năvodari, fiind scutiți pe viață. Zeci de țepari și-au băgat firmele în faliment, iar Primăria Năvodari a acceptat cu seninătate să piardă milioane de euro, uitând din prostie sau pe motive de corupție să facă declarații de creanță.

Advertisement

Analizând apoi situația taxei fiscale de două milioane de euro, auditorii Curții de Conturi au văzut ceea ce era evident pentru oricine, mai puțin pentru geniile de la Năvodari, anume că societatea turistică nu a depozitat materiale de construcții, ci a consolidat un teren erodat, realizând practic o lucrare hidrotehnică. De asemenea, auditorii au stabilit că terenul afectat acestei lucrări făcea parte din zona de protecție și din cuveta lacului, cele două fiind deopotrivă incluse de drept în domeniul public al statului. Nu în ultimul rând, lucrările hidrotehnice cu rol în prevenirea acțiunii distructive a apei sunt prin destinația lor proprietatea publică a statului, potrivit Legii Apelor.

Pe baza acestor constatări și a altora la fel de grave, Curtea de Conturi a obligat Primăria Năvodari să constituie o comisie mixtă cu Autoritatea Națională Apele Române, pentru a se determina exact modalitatea de predare a terenului către statul român. Din nou primarul Florin Chelaru și-a supraestimat capacitatea de a prosti statul român, măcar cât să câștige timp ca să execute societatea turistică de taxa smintită de două milioane de euro. El a atacat decizia Curții de Conturi, iar avocații care reprezintă autoritatea locală din vremea lui Matei au tras de timp cât au putut. Pronunțarea va fi, până la urmă, pe 29 noiembrie. De cealaltă parte, timpul câștigat n-a fost de niciun folos. În primul rând, societatea turistică nu a putut fi executată în ciuda demersurilor chiar ilegale ale Primăriei, care a încercat o dublă executare, fiscală și pe dreptul comun.

În al doilea rând,  tergiversarea la care s-a pretat Primăria Năvodari a înrăutățit și mai tare situația. Astfel, ANAR a făcut o analiză detaliată și a decis să deschidă un proces de revendicare, independent de constatările Curții de Conturi. Însă nu s-a limitat la terenul furat de Primărie cu scopul de a spolia societatea Somaco Constuct de două milioane de euro. Autoritatea a cerut tot terenul reprezentând zona de protecție a lacului Siutghiol, în suprafață de 6,5 hectare, dar și lucrările hidrotehnice realizate de alți proprietari învecinați. Vorbim aici de o suprafață de 6,5 hectare. Va urma!

 

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions