Connect with us

Actual

Primăria Năvodari riscă să piardă 3,5 milioane de euro! Încă nu s-a desemnat un expert judiciar!

Maria Ionescu

Publicat

la

În urmă cu câteva luni vă aduceam la cunoștință un (alt) mare scandal existent la Primăria orașului Năvodari și care este generat tot de un proces al fostului primar Nicolae Matei.  În luna septembrie a acestui an, la sediul Primăriei a avut loc o ședință ordinară a consiliului local, prilej cu care s-a dezbătut felul în care trebuia să se răspundă DNA în ceea ce privește acest proces. Reamintim că Consiliul Local Năvodari a fost consultat de către DNA cu privire la constituirea sau neconstituirea orașului ca parte civilă la dosar. Iar în ședința din 4 septembrie, ”consilierii PSD, care sunt și majoritari în Consiliul Local Năvodari, au ales să nu susțină interesele năvodărenilor, ci au ales ca Orașul Năvodari să nu se constituite parte civilă într-un dosar de corupție în care procurorii acuză că bugetul orașului a fost prejudiciat cu peste 3,5 milioane de euro decât după ce un alt expert va evalua prejudiciul. Dacă Orașul Năvodari nu este constituit parte civilă în dosar iar instanțele de judecată hotărăsc că procurorii au dreptate, cei peste 3,5 milioane de euro nu se vor mai întoarce la bugetul local. Am atras atenția asupra acestui lucru înaintea ședinței, cu speranța că se vor mai răzgândi dintre consilieri, însă în zadar. Nici măcar nu au avut respect față de năvodăreni să voteze la vedere, să se știe cum au votat fiecare, ci au ales să o facă prin vot secret.”, scrie într-o postare consilierul PMP Costel Dumitrașcu. El mai precizează că de la această ședință au trecut trei luni și nu s-a întâmplat încă nimic: ”De la ședința respectivă au trecut trei luni, trei luni de zile în care conducera Primăriei nu a încheiat contract cu niciun expert judiciar care să evalueze prejudiciul Orașului Năvodari și să ne putem constitui astfel parte civilă la dosar. Dacă nu ne constituim parte civilă până la primul termen de judecată, nu vom mai putea să ne constituim ulterior iar astfel pierdem orice șansă de a recupera prejudiciul.  Primul termen de judecată se apropie și nu mai avem timp să ne jucăm de-a expertul judiciar, tocmai de aceea am depus un Proiect de Hotărâre privind constituirea de urgență a Orașului Năvodari ca parte civilă la dosar. Dacă și ceilalți consilieri doresc binele orașului, nu văd de ce nu mi-ar susține proiectul.”.  Pe marginea acestui subiect va trebui să se discute, din nou, probabil în prima ședință a consiliului local, de luna viitoare. Rămâne de văzut dacă subiectul va fi suficient de important pentru a fi prins în schema de lucru a consilierilor din Năvodari.

Comments

comments

Actual

24 de utilaje acționează pe malul mării pentru colectarea algelor

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Încă două utilaje sunt pregătite să intre în funcțiune pe țărmul mării Negre. În acest moment sunt în total 24 de utilaje de îndepărtare a algelor.

Astfel, din dispoziția directorului general A.N.Apele Române, Ervin Molnar, au fost aduse alte două utilaje de la Administrația Bazinală de Apă Mureș, respectiv Crișuri, care suplimentează numărul celor existente la această oră și vin în sprijinul colegilor de la ABADL în vederea colectării algelor. Acestea se alătură celor două utilaje aduse de la Someș-Tisa (care vor sta timp de o lună), precum și celor utilizate de ABADL, în număr de 20. Numărul de oameni care manevrează aceste utilaje sunt în număr de 34.

Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral desfășoară, doar pe timpul nopții, activități de îndepărtare a algelor de pe zonele necontractate și de pe linia țărmului.

De la începutul lunii februarie și până în prezent, de la Năvodari până la Vama Veche, au fost colectate 8.000 de tone de alge de pe toată lungimea litoralului românesc. Doar în luna iulie, au fost colectate 6.000 de tone, reprezentând 75% din cantitatea totală colectată de la începutul anului. Doar în ultimele 10 zile, au fost colectate 2.000 de tone.

„Echipele noastre de pe utilaje muncesc noapte de noapte și ridică sute de tone. Efortul este enorm, dar știm că munca noastră nu este în zadar. a precizat  Bogdan Bola, director ABADL.

„Mă bucur să văd aceeași mobilizare și aceeași perseverență în aceste acțiuni. De aceea, le-am oferit încă de la început tot sprijinul și toată susținerea mea. Datorită muncii depuse de echipele Apelor Române, turiștii se pot bucura de plaje primitoare în acest sezon estival.”, a spus  Ervin Molnar, directorul general al ANAR.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Accident rutier în Neptun, provocat de un tânăr de 17 ani

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Poliția informează că, astăzi, în jurul orei 12.30, un tânăr de 17 ani a condus un motociclu pe strada Trandafirilor din stațiunea Neptun și, în dreptul unei societăți comerciale, a efectuat manevra de depășire a unui autoturism fără să se asigure, moment în care a intrat în coliziune frontală cu un autoturism, condus de un bărbat de 46 de ani. În urma impactului, motociclul a fost proiectat pe sensul de mers inițial, unde a intrat în coliziune cu un alt autoturism, condus de un bărbat de 43 de ani, notează sursa citată. În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală ușoară a conducătorului motociclului, precum și a pasagerei din acesta, de 15 ani. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

Foto: ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Agricultorii amenință cu proteste. Cer Guvernului suspendarea ratelor la bănci

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Agricultorilor din regiunea sud-est a României le-a ajuns cuțitul la os și cer răspicat Guvernului să intervină ferm pentru a diminua din efectele dezastruoase lăsate în urmă de seceta din acest an. Pornind de la o inițiativă locală a agricultorilor constănțeni ((Theodor Ichim, Mircea Chipăilă, Zamfir Cornel, Dan Anton, Răzvan Filipescu, Dragoș Maftei, Ștefan Cămară), care s-au constituit într-un grup de inițiativă (Grupul de Inițiativă Civică al Producătorilor Agricoli), mai mulți fermieri din județele Constanța, Tulcea, Ialomița și Giurgiu au susținut o conferință de presă în care au tras un semnal de alarmă asupra problemelor cu care se confruntă din cauza secetei. Theodor Ichim, fermier din zona Negru Vodă și Adamclisi, a declarat că „este o situație de calamitate în Dobrogea“.

„Anul ăsta nu am avut nici un fel de venit din agricultură. Dobrogea este cea mai aridă zonă a României. Fermele sunt mari.”, a spus Ichim.

El a afirmat și că există studii făcute de firmele care exploatează parcurile eoliene. Fermierul a mai spus că în Dobrogea este mult mai rău decât în țară.

„Apelul nostru – Văr rugăm luați măsuri față de agricultorii din Dobrogea. Măsura de suspendarea a ratelor este cea mai importantă. Noi avem venituri o dată la un an. Suntem oameni disperați. (…) Cerem ca până la jumătatea lunii august să se ia o măsură. (…) În Dobrogea avem o situație disperată din punct de vedere al irigațiilor. (…)  Dacă ANIF nu ne poate aduce apă, lăsați-ne pe noi să ne facem singuri irigații. Trebuie încurajați fermierii să planteze perdele forestiere.”, a punctat Ichim.

A venit apoi rândul lui Cornel Zamfir, care lucrează în agricultură din anul 1978, care a afirmat că „anul ăsta problema arendei este foarte mare. (…) Nici buruiana nu mai crește, atât de mare e seceta!”. La A venit apoi rândul lui Mircea Chipăilă, care are teren în Poarta Albă, a spus că și anul trecut a fost un an greu și că ”noi ne aricim și supraviețuim”. De asemenea, acesta a precizat că oricare dintre ei poate vorbi ore în șir despre agricultură. A intervenit din public și primarul de la Castelu, Anghel Nicolae, care a spus că suntem într-un moment de dezastru și a precizat că ”suntem vinovați că am distrus sistemul de irigații!“ El a tras un semnal de alarmă către parlamentari și a spus că agricultura are nevoie de apă în Dobrogea.

Răzvan Filipescu a luat cuvântul în calitate de fermier și inițiator al grupului de inițiativă civică, spunând că multe zone din județ sunt defavorizare și că cei care au acces la sursa de apă primesc punctaj suplimentar.

„99%, ca să nu spun 100% dintre agricultori, vom fi pe pierderi. Statul trebuie să înțeleagă că această măsură trebuie dată acum și nu mai târziu.”, a punctat Răzvan Filipescu.

În final a intervenit și un fermier din județul Giurgiu, Ștefan Muscă: „Oamenii politici nu sunt interesați de agricultură. Singura noastră șansă este să ieșim în stradă.” Fermierii au spus că, dacă nu se întâmplă nimic, în două săptămâni ies în stradă!

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: