Connect with us

Societate

Primăria Peștera, respect pentru educație. Programul “Școala altfel” a fost susținut de administrația locală

Publicat

la

Administrația locală din comuna Peștera s-a împlicat, și de această dată, în organizarea activităților educative din cadrul Programului “Școala altfel” în toate unitățile de învățământ din comună. Mai exact, primarul comunei Peștera, Marius Liviu Petre, a declarat pentru “Ordinea.ro” că excursiile din cadrul proiectului au fost posibile cu sprijinul primăriei.

Revenind la activități, dorim să punctăm câteva dintre acestea.

Astfel, elevii și preșcolarii de la Școala Primară Nr.2 Ivrinezu Mare și Grădinițele cu Program Normal Ivrinezu Mare și Ivrinezu Mic au mers în excursie la Constanța, însoțiți de cadrele didactice coordonatoare. În cadrul proiectului au fost efectuate la Acvariul din Constanța, la Delfimariu. De asemenea, în aceeași zi cei mici s-au jucat în parcul Țara Piticilor și în parcul Tăbăcărie, după care au primit o bucurie delicioară: câte o înghețată.

Excursia a fost oferită de Primăria Peștera, prin implicarea directă a primarului Marius Petre.

“Mulțumim încă o dată pentru respectul acordat educației”, transmit cadrele didactice de la unitățile de învățământ din Peștera. 

Activitățile din săptămâna “Școala altfel” au inclus și proiectul “Să știi mai multe, să fii mai bun” și a fost desfășurat în cadrul Școlii Gimnaziale Nr.1 Peștera, iar activitatea desfășurată săptămâna aceasta se referă la un punct sensibil al vremurilor actuale: violența. Proiectul “Să spunem NU violenței!” a fost coordonat profesorii Simona Agapie, Cringus Irina, Gheorghiță Simona, Zanet Vasile, Filip Ana-Maria.

“Activitatea a evidențiat aspecte ale violenței regăsite în mediul social, impactul pozitiv fiind acela că elevii de gimnaziu au descoperit câteva soluții pentru stoparea acestora: comunicarea, implicarea părinților, cadrelor didactice, parteneriate active și stabile cu instituțiile abilitate”, spun cadrele didactice care au pregătit activitatea.

Activități gastronomice

Tot săptămâna aceasta, elevii claselor gimnaziale de la Școala Gimnazială Nr.1 Peștera au realizat preparate culinare foarte gustoase în cadrul “ACTIVITĂȚILOR GASTRONOMICE”, proiect propus de profesorii diriginți au unității de învățământ.

Pe pagina de Facebook a școlii din Peștera am găsit fotografii și informații privind activitatea la care facem referire. Astfel, conform sursei citată, printre preparatele culinare s-au numărat salata boeuf, salata de legume, salata de fructe, tiramisu, eclere și clătite.

“Scopul acestei activități a fost de a-i învăța pe elevi să se alimenteze corect și de a deprinde un stil de viață sănătos”, explică organizatorii.

Mici lucrări de artă

Elevii din Peștera nu doar că obțin premii numeroase la competițiile școlare organizate în județ, dar dovedesc și faptul că sunt extrem de talentați. Printre activitățile organizate în această săptămână se regăsesc și unele prin care le sunt descoperite talentul și îndemânarea.

“Continuăm prin a vă bucura cu activitățile elevilor de la ciclul primar de la Școala Gimnazială Nr.1 Peștera. Ei au participat astăzi, 23 aprilie 2018, la activitatea ” Micii artiști”, activitate ce a evidențiat talentul și îndemânarea elevilor noștri. Coordonați de doamnele învățătoare, aceștia s-au aplecat cu multă stăruință asupra lucrărilor de artă”, găsim postat tot pe pagina de Facebook a instituției de învățământ din Peștera.

Nu au fost lăsate deoparte nici activitățile sportive. Sportivii preșcolari de la Grădinița cu Program Normal Peștera au participat săptămâna aceasta, alături de educatoarele Luminița Bărbulescu și Viorica Oprea, la activitatea sportivă și de recreere în aer liber: “Bucurie și mișcare”.

Terenul de sport al comunei Peștera s-a umplut de râsete și voie bună odată cu venirea celor mici, iar acest aspect poate fi observat și din imaginea pe care v-o punem la dispoziție.

Lecția de istorie de la “Grigore Antipa”

Zilele trecute, elevii claselor primare de la Școala Gimnazială Nr.1 Peștera au mers “la pas, prin capitala țării”.

Obiective turistice ca Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, Muzeul Național de Geologie și Muzeul simțurilor au fost vizitate de elevii noștri.

“Bucuria și încântarea ne-au fost parteneri pentru o zi minunată. Mulțumim administrației locale, reprezentată de dl primar Marius-Liviu Petre, pentru faptul ca ne-a oferit această excursie, părinților și cadrelor didactice implicate”, este mesajul cu care cadrele didactice la școlile din Peștera însoțesc fotografiile de la activitate, și acestea postate tot pe Facebook.

 

 

Comments

comments

Societate

Ovidiu Cupșa, director general CERONAV, ales într-o nouă funcție în cadrul Asociației Edinna

Publicat

la data de

Scris de

În perioada 17 – 18 mai 2022, delegația CERONAV participă la cea de-a 16-a Adunare Generală a Asociației EDINNA – Education in Inland Navigation, care se desfășoară la Varna, Bulgaria.

Directorul General al Centrului Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale, Ovidiu Cupșa – Ambasador Maritim IMO a fost ales pentru funcția de vice-președinte secretar EDINNA, după ce în perioada 2014 – 2020 a ocupat timp de trei mandate funcția de vice-președinte EDINNA.

Tema centrală a agendei întrunirii este Directiva Europeană 2017/2397 privind recunoașterea calificărilor profesionale în sectorul navigației pe ape interioare. Aceasta a fost adoptată de Parlamentul European în noiembrie 2017, iar în luna ianuarie 2022 a fost transpusă în legislația națională a Statelor Membre UE. Încă de la începutul acestui amplu proces de armonizare a standardelor de pregătire profesională, CERONAV, în calitatea sa de membru fondator al  Asociației EDINNA, și-a adus contribuția prin proiecte europene precum PLATINA, HINT, NELI, Danube SKILLS, Green DANUBE și COMPETING, dar și în cadrul lucrărilor Comitetului CESNI / QP pentru elaborarea standardelor de competențe.

Directiva confirmă eforturile depuse de Comisia Europeană, Comitetul European pentru standardizarea calificărilor profesionale pe apele interioare din Europa, numeroase organisme internaționale și instituții de resort incluzând și CERONAV.

”Experiența pe care am dobândit-o pe parcursul celor 3 mandate în funcția de vice-președinte EDINNA reprezintă garanția contribuției și eforturilor constante pe care CERONAV le-a dedicat armonizării și dezvoltării sistemului educațional și de formare profesională în domeniul navigației pe ape interioare. Prin alegerea mea în noua funcție, sunt onorat să-mi îndeplinesc în continuare responsabilitatea față de membrii EDINNA în ceea ce privește punerea în aplicare a Directivei Europene 2017/2397. România este unul dintre cei mai importanți furnizori de marinari fluviali din UE, iar recunoașterea certificărilor și accesul la locurile de muncă pentru marinarii români reprezintă un interes major pentru statul român.”, a declarat Ovidiu Sorin Cupșa, Director General CERONAV, Ambasador Maritim IMO.

CERONAV este una dintre cele mai prestigioase instituții de pregătire în domeniul maritim și al navigației pe ape interioare și unul dintre membrii fondatori ai Asociației EDINNA, al cărei scop este acela de a realiza o cooperare mai bine structurată între statele din care provin membrii acesteia şi de a stabili un sistem armonizat de pregătire şi certificare a personalului din domeniul navigației pe ape interioare.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Dispecerat operațional pentru monitorizarea și controlul centralelor termice, în Portul Constanța

Publicat

la data de

Scris de

CN Administrația Porturilor Maritime SA a implementat, din fonduri proprii, un sistem centralizat de operare și mentenanță a centralelor termice.

”Investiția a fost necesară avându-se în vedere că Portul Constanța deține licență de distribuție a energiei termice, este alimentat la rețeaua de gaze naturale și că există un interes major de înlocuire a centralelor termice din Portul Constanța care nu sunt alimentate cu gaze naturale, cu centrale noi, moderne, economice și performante, care să fie alimentate cu gaze naturale.”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al APMC.

Cu ajutorul noului sistem de monitorizare este posibilă vizualizarea grafică a sistemelor și instalațiilor monitorizate, monitorizarea parametrilor de funcționare, emiterea comenzilor de funcționare de la distanță, înregistrarea evenimentelor, managementul alarmelor, stocarea datelor, realizarea rapoartelor, urmărirea operațiilor de întreținere etc. Acestea vor genera costuri reduse date de scăderea timpilor de intervenție pentru mentenanța corectivă, o monitorizare online a funcționării întregului sistem de distribuție a energiei termice, reducerea timpului de alimentare cu energie termică a consumatorilor.

Dispeceratul operațional pentru monitorizare și control centrale termice a fost structurat pe două loturi, valoarea totală fiind de 405.259 lei (fără TVA).

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Simona Halep anunță când se va retrage din tenis

Publicat

la data de

Scris de

Simona Halep a explicat că și-a făcut planul de carieră, iar în momentul în care va simți că nu mai poate concura la cel mai înalt nivel, atunci va pune stop și se va retrage din tenis.

“Bineînţeles, am fost şocată când am auzit de retragerea lui Ash Barty, pentru că era cea mai bună jucătoare din lume şi a câştigat totul. Nu vreau să comparăm planurile de carieră şi de retragere în general, deoarece avem vieţi diferite una de cealaltă. Ea a realizat mai multe decât am realizat eu la vârsta ei, aşa că nu pot să mă compar. Nu mă aşteptam ca ea să se retragă, dar acum că a făcut-o, înseamnă că este clar că este mulţumită de decizia ei. Îi doresc toate cele bune. A fost atât de puternică să ia această decizie atât de repede.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: