Connect with us

Societate

Primăria Peștera, respect pentru educație. Programul “Școala altfel” a fost susținut de administrația locală

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Administrația locală din comuna Peștera s-a împlicat, și de această dată, în organizarea activităților educative din cadrul Programului “Școala altfel” în toate unitățile de învățământ din comună. Mai exact, primarul comunei Peștera, Marius Liviu Petre, a declarat pentru “Ordinea.ro” că excursiile din cadrul proiectului au fost posibile cu sprijinul primăriei.

Revenind la activități, dorim să punctăm câteva dintre acestea.

Astfel, elevii și preșcolarii de la Școala Primară Nr.2 Ivrinezu Mare și Grădinițele cu Program Normal Ivrinezu Mare și Ivrinezu Mic au mers în excursie la Constanța, însoțiți de cadrele didactice coordonatoare. În cadrul proiectului au fost efectuate la Acvariul din Constanța, la Delfimariu. De asemenea, în aceeași zi cei mici s-au jucat în parcul Țara Piticilor și în parcul Tăbăcărie, după care au primit o bucurie delicioară: câte o înghețată.

Excursia a fost oferită de Primăria Peștera, prin implicarea directă a primarului Marius Petre.

“Mulțumim încă o dată pentru respectul acordat educației”, transmit cadrele didactice de la unitățile de învățământ din Peștera. 

Activitățile din săptămâna “Școala altfel” au inclus și proiectul “Să știi mai multe, să fii mai bun” și a fost desfășurat în cadrul Școlii Gimnaziale Nr.1 Peștera, iar activitatea desfășurată săptămâna aceasta se referă la un punct sensibil al vremurilor actuale: violența. Proiectul “Să spunem NU violenței!” a fost coordonat profesorii Simona Agapie, Cringus Irina, Gheorghiță Simona, Zanet Vasile, Filip Ana-Maria.

“Activitatea a evidențiat aspecte ale violenței regăsite în mediul social, impactul pozitiv fiind acela că elevii de gimnaziu au descoperit câteva soluții pentru stoparea acestora: comunicarea, implicarea părinților, cadrelor didactice, parteneriate active și stabile cu instituțiile abilitate”, spun cadrele didactice care au pregătit activitatea.

Activități gastronomice

Tot săptămâna aceasta, elevii claselor gimnaziale de la Școala Gimnazială Nr.1 Peștera au realizat preparate culinare foarte gustoase în cadrul “ACTIVITĂȚILOR GASTRONOMICE”, proiect propus de profesorii diriginți au unității de învățământ.

Pe pagina de Facebook a școlii din Peștera am găsit fotografii și informații privind activitatea la care facem referire. Astfel, conform sursei citată, printre preparatele culinare s-au numărat salata boeuf, salata de legume, salata de fructe, tiramisu, eclere și clătite.

“Scopul acestei activități a fost de a-i învăța pe elevi să se alimenteze corect și de a deprinde un stil de viață sănătos”, explică organizatorii.

Mici lucrări de artă

Elevii din Peștera nu doar că obțin premii numeroase la competițiile școlare organizate în județ, dar dovedesc și faptul că sunt extrem de talentați. Printre activitățile organizate în această săptămână se regăsesc și unele prin care le sunt descoperite talentul și îndemânarea.

“Continuăm prin a vă bucura cu activitățile elevilor de la ciclul primar de la Școala Gimnazială Nr.1 Peștera. Ei au participat astăzi, 23 aprilie 2018, la activitatea ” Micii artiști”, activitate ce a evidențiat talentul și îndemânarea elevilor noștri. Coordonați de doamnele învățătoare, aceștia s-au aplecat cu multă stăruință asupra lucrărilor de artă”, găsim postat tot pe pagina de Facebook a instituției de învățământ din Peștera.

Nu au fost lăsate deoparte nici activitățile sportive. Sportivii preșcolari de la Grădinița cu Program Normal Peștera au participat săptămâna aceasta, alături de educatoarele Luminița Bărbulescu și Viorica Oprea, la activitatea sportivă și de recreere în aer liber: “Bucurie și mișcare”.

Terenul de sport al comunei Peștera s-a umplut de râsete și voie bună odată cu venirea celor mici, iar acest aspect poate fi observat și din imaginea pe care v-o punem la dispoziție.

Lecția de istorie de la “Grigore Antipa”

Zilele trecute, elevii claselor primare de la Școala Gimnazială Nr.1 Peștera au mers “la pas, prin capitala țării”.

Obiective turistice ca Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, Muzeul Național de Geologie și Muzeul simțurilor au fost vizitate de elevii noștri.

“Bucuria și încântarea ne-au fost parteneri pentru o zi minunată. Mulțumim administrației locale, reprezentată de dl primar Marius-Liviu Petre, pentru faptul ca ne-a oferit această excursie, părinților și cadrelor didactice implicate”, este mesajul cu care cadrele didactice la școlile din Peștera însoțesc fotografiile de la activitate, și acestea postate tot pe Facebook.

 

 

Comments

comments

Societate

CMSN returnează Consiliului Județean o parte din subvenția primită. Încasări record la Delfinariu

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Consiliul Județean Constanța a adoptat, la ultima sa ședință, o rectificare a bugetului de venituri și cheltuieli pentru instituția subordonată – Complexul Muzeal de Științe ale Naturii. Inițiativa este una rarisimă, având în vedere că rectificarea este pe minus, iar nu pe plus așa cum se întâmplă de regulă. Cu alte cuvinte, CMSN nu a cerut bani suplimentari pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare și a investițiilor, ci a returnat Consiliului o parte din fondurile primite anterior. Situația a devenit posibilă ca urmare a încasărilor foarte bune realizate de la începutul acestui an, ceea ce arată, fără dubiu, că directorul instituției, dr. Adrian Bîlbă, și-a făcut treaba ca la carte.  În cazul CMSN vorbim de o întâlnire potrivită între o conducere a Consiliului Județean motivată să atragă fonduri europene și un specialist care și-a pus la bătaie întreaga experiență și imagine publică pentru a atrage vizitatorii.

 

Anul acesta, CMSN a adus reprezentații permanente cu lei de mare, a făcut amenajări peisagistice – în speță un parc nou, a asigurat diverse și foarte necesare dotări și a introdus sisteme informatice care permit, pe de o parte, vânzarea de bilete on-line, precum și accesul mult mai facil cu scannere de coduri de bare.

O situație comparativă pe ultimii trei, luând în calcul doar lunile ianuarie – septembrie, arată progresul permanent, atât în privința numărului de vizitatori, cât și în privința încasărilor. Iată evoluția numărului de vizitatori, centralizată pentru secțiile Acvariu și Delfinariu, pe lunile ianuarie-septembrie din ultimii trei ani:

2016: 347.235 de vizitatori;

2017: 429.562 de vizitatori;

2018: 518.187 de vizitatori.

Evident că și încasările au evoluat proporțional. În 2016 s-au realizat încasări de 5.513.684 de lei. În 2017, încasările au ajuns la 7.083.589 de lei, iar anul acesta s-au majorat la 8.379.377 de lei. Precizăm că situația comparativă a încasărilor se referă și ea doar la lunile ianuarie-septembrie ale celor trei ani.

După cum sugeram anterior, managementul actual de la CMSN a condus la rectificarea bugetului pe minus. Trebuie să spunem că bugetul inițial al CMSN prevedea subvenții din partea Consiliului Județean în valoare de 1.980.406 lei. De altfel, această sumă a fost vărsată integral de Consiliul Județean, încă din primele două trimestre ale anului. În primul trimestru, subvenția de la Consiliul Județean a fost de 905.000 de lei, iar în al doilea de 1.075.406 lei. Deja în trimestrul al III-a, atunci când s-au înregistrat și cele mai mari încasări din vânzarea biletelor de acces, CMSN nu a mai accesat subvenții de la Consiliul Județean. Ba, mai mult, în trimestrul al IV-lea, instituția condusă de dr. Adrian Bîlbă returnează Consiliului Județean 40.000 de lei din subvenția primită. În varianta rectificată a bugetului, CMSN realizează venituri proprii în valoare de 8.654.962 de lei, dar și venituri din sponsorizare de încă 20.000 de lei.

Pe lângă subvenția cadru la care ne-am referit mai sus, Consiliul Județean Constanța va mai asigura o subvenție de 92.000 de lei pentru implementarea unui proiect cu finanțare europeană, programat să înceapă în trimestrul actual, spre sfârșitul anului. Proiectul constă în modernizarea Planetariului și se realizează prin atragerea de fonduri europene NERAMBURSABILE în valoare de 1,1 milioane de euro.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Concurs dedicat tinerilor pianiști din întreaga lume, la Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Asociația Nihil Sine Arte împreună cu Colegiul Național de Arte Regina Maria Constanța organizează anul acesta un concurs: Constanța International Competition – Festival for Young Pianists  (prima ediție), dedicat tinerilor pianiști din întreaga lume.

Competiția se va desfășura în perioada 9-11 noiembrie 2018, în Constanța, la Colegiul Național de Arte Regina Maria, sala Sergiu Celibidache. Deschiderea va avea loc joi, 8 noiembrie, dupa ora 18:00. Juriul este alcătuit din profesori universitari și pianiști din România și Germania: Csiky Boldizsar (președinte, Cluj), Verona Maier (București), Daniel Goiți (Cluj), Alessandra Sepe (Italia/Germania), Alina Deleanu (Constanța).

Acest proiect își dorește să aducă o contribuție la viața culturală a Constanței și în același timp să crească vizibilitatea și prestigiul Colegiului Național de Arte Regina Maria la nivel național și internațional, având ca scop încurajarea și susținerea tinerelor talente pianistice.

Profesorul Dorina Ivanciu, membru al Comitetului de organizare și profesor de specialitate al Colegiul Național de Arte Regina Maria a precizat: ”În speranța că acest concurs unic în județul și orașul Constanța va crește și va deveni în câțiva ani un nume important pe scena competițiilor muzicale din România, iar pe viitor în plan european și internațional, vă invităm să ne fiți alături la prima ediție. Orașul nostru are nevoie și de astfel de evenimente și suntem convinși că, existând public doritor și iubitor de muzică bună,  vom reuși să susținem arta pianistică la Constanța.”

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Simona Halep, desemnată de WTA cea mai bună jucătoare a anului 2018

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Liderul WTA, Simona Halep, a fost desemnată de către WTA cea mai bună jucătoare a anului 2018. Este pentru prima dată când jucătoarea de tenis din România câştigă acest trofeu.

Simona a primit distincția astăzi, într-o ceremonie desfășurată la Singapore. În aceeași gală au fost stabilite și grupele pentru Turneul Campioanelor, de unde Halep lipsește din cauza unei accidentări.

Simona Halep le-a devansat pe Angelique Kerber, Petra Kvitova, Naomi Osaka şi Caroline Wozniacki.

Românca a reuşit să câştige în acest an primul său turneu de Mare Şlem din carieră, la Roland Garros, şi a ajuns şi în finala de la Australian Open. A câştigat de asemenea turneele de la Montreal şi Shenzen.

Trofeul pentru echipa anului a fost câştigat de Barbora Krejcikova (Cehia) / Katerina Siniakova (Cehia), iar cel pentru debutanta anului 2018 a fost luat de Aryna Sabalenka.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: