Connect with us

Societate

Primăria Peștera, respect pentru educație. Programul “Școala altfel” a fost susținut de administrația locală

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Administrația locală din comuna Peștera s-a împlicat, și de această dată, în organizarea activităților educative din cadrul Programului “Școala altfel” în toate unitățile de învățământ din comună. Mai exact, primarul comunei Peștera, Marius Liviu Petre, a declarat pentru “Ordinea.ro” că excursiile din cadrul proiectului au fost posibile cu sprijinul primăriei.

Revenind la activități, dorim să punctăm câteva dintre acestea.

Astfel, elevii și preșcolarii de la Școala Primară Nr.2 Ivrinezu Mare și Grădinițele cu Program Normal Ivrinezu Mare și Ivrinezu Mic au mers în excursie la Constanța, însoțiți de cadrele didactice coordonatoare. În cadrul proiectului au fost efectuate la Acvariul din Constanța, la Delfimariu. De asemenea, în aceeași zi cei mici s-au jucat în parcul Țara Piticilor și în parcul Tăbăcărie, după care au primit o bucurie delicioară: câte o înghețată.

Excursia a fost oferită de Primăria Peștera, prin implicarea directă a primarului Marius Petre.

“Mulțumim încă o dată pentru respectul acordat educației”, transmit cadrele didactice de la unitățile de învățământ din Peștera. 

Activitățile din săptămâna “Școala altfel” au inclus și proiectul “Să știi mai multe, să fii mai bun” și a fost desfășurat în cadrul Școlii Gimnaziale Nr.1 Peștera, iar activitatea desfășurată săptămâna aceasta se referă la un punct sensibil al vremurilor actuale: violența. Proiectul “Să spunem NU violenței!” a fost coordonat profesorii Simona Agapie, Cringus Irina, Gheorghiță Simona, Zanet Vasile, Filip Ana-Maria.

“Activitatea a evidențiat aspecte ale violenței regăsite în mediul social, impactul pozitiv fiind acela că elevii de gimnaziu au descoperit câteva soluții pentru stoparea acestora: comunicarea, implicarea părinților, cadrelor didactice, parteneriate active și stabile cu instituțiile abilitate”, spun cadrele didactice care au pregătit activitatea.

Activități gastronomice

Tot săptămâna aceasta, elevii claselor gimnaziale de la Școala Gimnazială Nr.1 Peștera au realizat preparate culinare foarte gustoase în cadrul “ACTIVITĂȚILOR GASTRONOMICE”, proiect propus de profesorii diriginți au unității de învățământ.

Pe pagina de Facebook a școlii din Peștera am găsit fotografii și informații privind activitatea la care facem referire. Astfel, conform sursei citată, printre preparatele culinare s-au numărat salata boeuf, salata de legume, salata de fructe, tiramisu, eclere și clătite.

“Scopul acestei activități a fost de a-i învăța pe elevi să se alimenteze corect și de a deprinde un stil de viață sănătos”, explică organizatorii.

Mici lucrări de artă

Elevii din Peștera nu doar că obțin premii numeroase la competițiile școlare organizate în județ, dar dovedesc și faptul că sunt extrem de talentați. Printre activitățile organizate în această săptămână se regăsesc și unele prin care le sunt descoperite talentul și îndemânarea.

“Continuăm prin a vă bucura cu activitățile elevilor de la ciclul primar de la Școala Gimnazială Nr.1 Peștera. Ei au participat astăzi, 23 aprilie 2018, la activitatea ” Micii artiști”, activitate ce a evidențiat talentul și îndemânarea elevilor noștri. Coordonați de doamnele învățătoare, aceștia s-au aplecat cu multă stăruință asupra lucrărilor de artă”, găsim postat tot pe pagina de Facebook a instituției de învățământ din Peștera.

Nu au fost lăsate deoparte nici activitățile sportive. Sportivii preșcolari de la Grădinița cu Program Normal Peștera au participat săptămâna aceasta, alături de educatoarele Luminița Bărbulescu și Viorica Oprea, la activitatea sportivă și de recreere în aer liber: “Bucurie și mișcare”.

Terenul de sport al comunei Peștera s-a umplut de râsete și voie bună odată cu venirea celor mici, iar acest aspect poate fi observat și din imaginea pe care v-o punem la dispoziție.

Lecția de istorie de la “Grigore Antipa”

Zilele trecute, elevii claselor primare de la Școala Gimnazială Nr.1 Peștera au mers “la pas, prin capitala țării”.

Obiective turistice ca Muzeul Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, Muzeul Național de Geologie și Muzeul simțurilor au fost vizitate de elevii noștri.

“Bucuria și încântarea ne-au fost parteneri pentru o zi minunată. Mulțumim administrației locale, reprezentată de dl primar Marius-Liviu Petre, pentru faptul ca ne-a oferit această excursie, părinților și cadrelor didactice implicate”, este mesajul cu care cadrele didactice la școlile din Peștera însoțesc fotografiile de la activitate, și acestea postate tot pe Facebook.

 

 

Comments

comments

Societate

O constănțeancă, pe scena Teatrului de revistă “Constantin Tănase”. Oana Chiriac a primit și Trofeul Școlilor de canto de la Sanremo

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Constănțeanca Oana Chiriac, elevă la Colegiul Național “Regina Maria” din municipiu, a uimit publicul în primul spectacol de revistă pentru copii din istoria teatrului românesc.

Oana Chiriac face parte din distribuția spectacolului de revistă “Nepoții lui Tănase”, spectacol care se joacă pe scena Teatrului de revistă “Constantin Tănase” din București.

Cine mai face parte din distribuție, dar și când au loc spectacolele, precum și informații referitoare la prețul biletelor, aflați de pe pagina de Facebook a Teatrului de revistă “Constantin Tănase”.

“Spectacolul acesta păstrează reţeta revistei de altă dată, pe care cumva, m-am gândit să o pun într-o lumină actuală şi de ce nu, copilărească… La Revistă se spune întotdeauna tot ceea ce nu se poate spune altundeva, important este sa invatam ceva din toată joaca aceasta şi să plecăm mai bogaţi sufleteşte din sala de spectacol! Cred că viitorul Revistei este asigurat!”, spune Alin Gheorghisan, scenaristul si regizorul spectacolului.

Totodată, vă invităm să aflați cine este Oana Chiriac și cum a impresionat juriul Festivalului Sanremo Junior, cu doi ani în urmă, dintr-un articol “Ordinea.ro”:

Școala de canto VIVOX din Constanța, marele câștigător al Festivalul Sanremo Junior. S-au întors din Italia cu trofeul școlilor de canto!

 

 

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

În ultimii 4 ani, a crescut traficul comercial de pasageri la aeroportul Mihail Kogălniceanu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

S.N. Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu Constanţa S.A. a încheiat activitatea desfăşurată în anul 2018 înregistrând rezultate superioare faţă de anul 2017. În aceste condiţii, societatea a înregistrat în perioada ianuarie – decembrie 2018 un trafic total (comercial și necomercial) de 143.324 pasageri, în creştere cu 5,6% faţă de anul 2017.

De asemenea, a fost înregistrat un număr de 7339 mişcări aeronave (aterizări şi decolări), în creştere cu 13,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În ceea ce privește traficul comercial de pasageri, creșterea pentru anul 2018 versus anul 2017, este de 7,9%, valoarea înregistrată fiind de 137.736 pasageri rezultați din curse efectuate în regim regulat, charter și aviație generală, fiind al patrulea an consecutiv în care traficul comercial de pasageri crește.

Această creștere a traficului comercial de pasageri s-a datorat rutelor existente precum Istanbul și Londra pe tot parcursul anului și rutelor externe deschise pe perioada sezonului estival (Paris, Bruxelles, Milano, Tallinn) și destinații interne (Timișoara, Cluj Napoca, Oradea, Satu – Mare).

Cu privire la demersurile întreprinse pentru îmbunătățirea serviciilor, în anul 2018:  – S.N. A.I.M.KC. S.A a obținut noul certificat de autorizare care atestă că îndeplinește cerințele pentru operarea aeronavelor cu literă de cod F Boeing B747-8F;

– a obținut recertificarea Sistemului de Management al Calităţii în urma tranziției la standardul ISO 9001:2015.

”Pentru anul 2019 este prognozată o creștere de 4,5% a traficului comercial. Atragerea în continuare de noi operatori aerieni rămâne obiectivul principal în anul curent.”, a precizat Bogdan Artagea, director general al aeroportului.

Foto: Bogdan Artagea

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

(Video): A fost lansată campania de promovare a vaccinării la nivel național

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Sănătății împreună cu UNICEF în România au lansat astăzi Campania de promovare a vaccinării  – ”Copilăria, cel mai frumos cadou”, care are ca scop informarea părinților și a publicului larg despre importanța și beneficiile vaccinării, care salvează milioane de vieți anual în întreaga lume.

”Continuarea campaniilor de informare și de recuperare a vaccinării este imperios necesară, în condițiile în care viețile a 59 de persoane, majoritatea copii au fost curmate de rujeolă. Scopul acestor campanii este de a informa părinții despre beneficiile vaccinării pentru a alege să își proteje copiii în cunostință de cauză, iar obiectivul principal este recuperarea vaccinării copiilor conform Programului Național de Vaccinare. Mizăm pe sprijinul presei pentru ca această campanie să beneficieze de cât mai multă vizibilitate”, a declarat Sorina Pintea, Ministrul Sănătății.

O copilărie fericită, în care copilul să poată explora mediul înconjurător, să se joace, să se bucure de libertate și totodată să fie în siguranță, este cel mai frumos cadou pe care îl poate oferi un părinte. Vaccinurile îi ajută pe părinți să ofere acest dar.

“Copilăria, cel mai frumos cadou” este o campanie integrată, ce va fi prezentă pe posturile de televiziune, în presa scrisă și în online, cu o componentă outdoor.

Ambasadorii naționali ai UNICEF în România, precum și alți lideri de opinie vor sprijini de asemenea acest demers.

”Vaccinurile sunt sigure și eficiente. Părinții și tutorii trebuie să fie informați despre beneficiile vaccinurilor și despre locurile unde își pot vaccina gratuit copiii, pentru a putea să le ofere acestora cel mai frumos cadou, Copilaria. În România, campaniile naționale de comunicare trebuie consolidate, iar rata de acoperire vaccinală trebuie îmbunătățită. Absența vaccinării duce la reapariția unor boli ce pot fi ușor prevenite prin această măsură”, a spus Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.

Campania este susținută și de Organizația Mondială a Sănătății, la eveniment participând și Miljana Grbic, Reprezentantul OMS în România. Alături de Alexandru Rafila, Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Gindrovel Dumitra, Coordonatorul grupului de vaccinologie al Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), au participat la conferința de lansare și reprezentanți ai medicilor de familie.

”Suntem fericiți să ne aflăm astăzi împreună cu Ministerul Sănătății și UNICEF pentru a ajuta autoritățile și profesioniștii din domeniul sănătății să se asigure că fiecare persoană are acces echitabil la vaccinuri și că părinții înțeleg importanța vaccinării copiilor lor pe deplin și la timp, în conformitate cu programul național de imunizare. Aceste eforturi trebuie să se concentreze și pe implicarea celor mai sărace și mai marginalizate comunități.”,  a spus dr. Miljana Grbic, director al Biroului OMS România.

“Copilăria, cel mai frumos cadou” este o continuare a campaniilor door-to-door de informare și recuperare vaccinală realizate anul trecut de Ministerul Sănătății în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF în mai multe comunități vulnerabile din județele Mehedinți și Bacău. La aceste campanii au participat și reprezentanți ai Direcțiilor de Sănătate Publică din țară, care au replicat acest model de campanie și în alte județe.

În cadrul sesiunilor de informare, o echipă de specialiști, formată din medic de familie, medic epidemiolog și psiholog, a prezentat părinților informații cu privire la beneficiile vaccinării și riscurile nevaccinării și a răspuns întrebărilor adresate de aceștia. Rata de acoperire vaccinală ROR a crescut astfel în aceste comunități la peste 90%.

Specialiștii din Direcțiile de Sănătate Publică au primit o serie de materiale utile în campaniile de promovare a vaccinării: un material video, cât și o prezentare-suport pentru echipele de specialiști care informează populația despre beneficiile vaccinării.

“Eu am avut încredere în doctor, că vrea ce e mai bine pentru copilul meu”, a spus Didina Maldan, unul dintre părinții din Buhuși care și-a vaccinat toți cei șapte copii în cadrul campaniei desfășurate de către Ministerul Sănătății în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF. “M-am bucurat mult când mi-a spus ca îl poate vaccina și pe cel mic”, un băiețel care suferă de o dizabilitate.

Campaniile door-to-door de informare și vaccinare vor continua și în 2019, având în vedere rezultatele foarte bune obținute în cadrul celor desfășurate anul trecut, care au contribuit la reducerea drastică a numărului de îmbolnăviri de rujeolă și au protejat astfel viața copiilor, dând de asemenea un semnal la nivel național cu privire la importanța vaccinării.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: