Actual
Primarul Chițac a făcut acte, în săptămâna patimilor, pentru a-i lăsa pe artiștii plastici fără sedii

Published
11 luni agoon

”După 60 de ani de activitate expozitională în folosul comunității, artiștii plastici constănțeni urmează sa fie evacuați din atelierele de creație de primarul Vergil Chițac.” – acesta este mesajul momentului, distribuit pe Facebook de artiștii plastici constănțeni.
Protestul lor este generat de un proiect de hotărâre locală inițait de primarul Constanței, Vergil Chițac, în ziua de joi, 21 aprilie 2022. Primarul propune retragerea dreptului de folosință constituit de municipalitate în favoarea Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Constanța asupra unui număr de trei imobile/spații care au servit până acum ca sedii ale Uniunii și/sau ca ateliere de creație.
Primul imobil este situat pe bulevardul Mamaia nr. 302. Acesta este format din teren în suprafață de 4.791,62 de metri pătrați și clădiri în suprafață de 905,78 de metri pătrați. Terenul este inclus într-un PUZ care permite construirea de blocuri de locuințe, însă acest aspect nu este amintit în documentația întocmită în joia patimilor.
Al doilea spațiu este situat pe bulevardul Ferdinand, la parterul blocului AR2, având suprafața de 101 mp.
Urmează un imobil de pe strada Mihai Eminescu nr. 22, din zona Casei Căsătoriilor. Acesta este format din teren în suprafață de 858,95 mp și construcție de 247,41 mp.
Toate aceste spații urmează să fie retrase din folosința Uniunii Artiștilor Plastici la inițiativa primarului Vergil Chițac. La baza proiectului se află un raport întocmit de Poliția Locală – compartimentul de disciplină în construcții. Documentul în care sunt consemnate constatările polițiștilor locali nu este public și nu a fost afișat în anexa proiectului de hotărâre.
Întregul proiect de hotărâre inițait de primarul Vergil Chițac poate fi consultat AICI.
Relevant este și faptul că, anul trecut, pe 21 august, Uniunea Artiștilor Plastici a organizat, la sediul ei din bulevardul Mamaia, un eveniment în parteneriat cu Primăria Constanța și Asociația Constanța Altfel (fondată de actualii conducători ai localității, Vergil Chițac și Felicia Ovanesian; cei doi s-au retras din ONG după instalarea în funcțiile publice). Iată afișul evenimentului:
Reprezentanții Primăriei și ai Asociației fondate de primar au dansat alături de artiști, au vizionat expoziții și programe artistice. Aceștia păreau atunci mulțumiți, ba chiar încântați de activitățile artiștilor plastici. Această optică s-a schimbat total, după doar 8 luni, astfel încât primarul își dorește acum să retragă dreptul de folosință al UAP asupra sediului și atelierelor de creație. Și ar putea reuși, dacă și consilierii locali municipali vor fi de acord cu el în ședința programată pentru 29 aprilie 2022. Va urma!
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta
Adrian Cârlescu este absolvent al Facultăţii de Filozofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui masterat de filozofia culturii în cadrul aceleiaşi facultăţi (2000). Activează în presa locală, constănţeană, din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigaţii la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro. De-a lungul timpului a publicat anchete jurnalistice despre retrocedările lui Radu Mazăre, introducerea Pădurii Comorova în intravilan şi vânzarea ei, abuzul judiciar de la Fruvimed Medgidia SA, geneza Fondului Proprietatea, jaful din piscicultură, interesele din zona investiţiilor în energia eoliană, averea ascunsă şi faptele reprobabile ale unor politicieni, magistraţi sau oameni de afaceri abonaţi la lucrări publice. În 2014, a publicat cartea-document „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”. În 2015, a publicat, alături de dr. Sorin Marcel Colesniuc, lucrarea „O istorie a oraşului Cernavodă”, redactând, în baza documentelor de arhivă, secţiunea dedicată evoluţiei oraşului din 1878 până în prezent.
