Connect with us

Administratie

Primarul Chițac se apucă de curățenie: “Nicio zonă nu va fi trecută cu vederea, am solicitat rapoarte cu amenzile acordate”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Mâine începe curățenia generală a orașului, anunță Primăria Constanța printr-un comunicat remis redacției. Niciun detaliu nu va fi omis, nicio zonă nu va fi trecută cu vederea și zeci de oameni vor acționa, informează conducerea administrației locale

„Am solicitat rapoarte privind numărul amenzilor acordate în ultimii ani, precum și o acțiune a poliției locale pentru a determina principalele focare în vederea începerii unei curățenii generale a orașului. Situația trebuie să se schimbe radical, iar acest lucru se va întâmpla prin cooperarea dintre municipalitate, firma de salubrizare, organele de control și cetățeni”, precizează primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac.

Municipiul Constanța este împărțit în 7 zone în care echipele de curățenie acționează succesiv. Prima zonă de intervenție este delimitată de bulevardele Lăpușneanu, Tomis, Mamaia și străzile Mihai Eminescu, Bucovinei și Lebedei incluzând Portul Tomis și Piața Ovidiu.

Participă Primăria Constanța, prin Direcția Gestionare Servicii Publice și Direcția Generală Poliția Locală, operatorul de salubrizare, firmele care au contract de întreținere a spațiilor verzi, precum și persoanele care beneficiază de venitul minim garantat.

Pe lângă curățenia stradală, măturarea, spălarea și dezinfectarea trotuarelor și a carosabilului, aspirarea frunzelor, igienizarea piețelor agroalimentare și a platformelor de deșeuri, echipele vor curăța și mobilerul urban.

De asemenea, se vor executa lucrări de toaletare și corecție a arborilor acolo unde situația o impune. Igienizate vor fi și toate locurile de joacă și parcurile din oraș.

Polițiștii locali vor verifica și organizările de șantier – împrejmuirea suprafeței, existența rampei pentru curățarea roților autovehiculelor care părăsesc șantierul sau existența locurilor de depozitare a deșeurilor inerte, dar și dacă instituțiile publice și firmele private respectă curățenia.

“Meritam un oraș curat, verde, sănătos, dar numai printr-un efort comun îl putem avea. Păstrați curățenia! Aruncați gunoiul în locurile special amenajate și nu la întâmplare sau pe lângă acestea”, mai anunță administrația locală.

Comments

comments

Administratie

Hărțuire incredibilă la Primăria Pecineaga. O funcționară, amenințată cu bătaia și desființarea postului

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Nu mai miră pe nimeni că politicul poate fi factorul decisiv în cele mai multe dintre instituțiile publice. Primarii, viceprimarii și toți aleșii locali sunt stăpâni pe situație când partidul o cere. Exemple sunt nenumărate. Noi ne vom apleca spre unul despre care considerăm că se situează dincolo de orice limită a comportamentului uman. Cu injurii și cuvinte jignitoare. La mijloc este o femeie… Despre litera legii spunem doar că există instituții care decid.

Revenind, vorbim despre cazul bibliotecarei din comuna constănțeană Pecineaga, Alina Tântăveanu. Totul a început în septembrie anului trecut când – ați ghicit! – s-au desfășurat alegerile locale pentru noile funcții din primării. La Pecineaga, șefi peste localitate sunt lideri ai Partidului Social Democrat, în frunte cu primarul Niculae Stan și viceprimarul Marian Makkai. De ce am numit informația pe care o facem publică acum “cazul bibliotecarei”? Pentru că aceasta a candidat pe listele Partidului Național Liberal pentru un post de consilier în cadrul Consiliului Local al comunei Pecineaga. Pentru faptul că acesta s-a implicat în activitățile electorale ale partidului sub numele căruia a candidat, actualii lideri ai comunității au considerat că își pot permite și amenințări care duc până la desființarea funcției, unică la nivelul localității.

Prin această decizie, desigur politică, la prima vedere și după modul în care este prezentată de persoana implicată și fără nicio legătură cu evaluarea activității bibliotecarului Alina Tântăveanu, chiar în noaptea alegerilor din septembrie au pornit amenințările.

Iată declarația pe care Alina Tântăveanu a făcut-o pentru “Ordinea.ro”:

“Conducerea Primăriei Pecineaga a fost nemulțumită de faptul că eu sunt înscrisă în PNL și am candidat pe lista de consilieri propusă de liberali. Așa am intrat în vizorul lor. Imediat după alegerile locale, pe 28 septembrie au început și amenințările. Nici nu a contat că eu fac meseria asta de 30 de ani, că îmi desfășor activitatea conform legii, nu am abateri. Tututor celor care am candidat din partea PNL ne-au adresat cuvinte jignitoare, ne-au înjurat, ne-au amenințat. În noaptea alegerilor mi-a fost frică să plec spre casă, am rugat un coleg să meargă cu mașina, așa s-a ajuns… În ziua următoare, pe 29 septembrie, m-a acuzat că fac politică în instituție, deși oamenii mă cunosc și știu realitatea, știu că nu este adevărat. Tot ce ține de politică s-a întâmplat în campania electorală, atunci când am fost în teren, alături de colegii de partid, și am prezentat oamenilor programul electoral. În fine, în ziua menționată, sub amenințările viceprimarului (Marian Makkai n.r.) mi s-a făcut rău, am avut nevoie de ajutor de specialitate din partea medicilor de la Ambulanță. A urmat o plângere la Poliție, am făcut declarații peste declarații. De aici și un dosar penal pentru cazul respectiv, pe numele viceprimarului.”

A urmat o scurtă perioadă de liniște. A fost aparentă, deoarece conducerea administrației locale pregătea lovitura de grație pentru bibliotecarul comunei. Avea să intre în vizorul schimbărilor de organigramă din Primărie.

“În decembrie 2020 am fost avertizată de oameni care își desfășoară activitatea în Primărie că vor să mă trimită în șomaj, că vor să desființeze postul meu și activitatea de la bibliotecă să fie preluată de un angajat din Primărie. Toate acestea după alegerile parlamentare. Așa se face că toate acestea se și adeveresc. Pe 28 ianuarie, în ședința Consiliului Local, Organigrama Primăriei a fost supusă unor modificări. S-a discutat și s-a decis, la propunerea domnului primar (Niculae Stan n.r.) că funcția de bibliotecar nu mai este necesară și că, în conformitate cu noua organigramă activitatea de la Bibliotecă să fie preluată de un angajat al Primăriei”, a declarat Alina Tântăveanu pentru ziarul nostru.

“Nu mă las”

Deciziile de la nivel local par să o fi mobilizat și mai mult, ai citit legislația și a decis că este necesar să se adreseze și altor instituții. A depus, în acest sens, o documentație și mai multe adrese la Instituția Prefectului.

“M-am adresat, convinsă fiind că mi se face o nedreptate, Instituției Prefectului. Am ceva informații că prefectul ar fi cerut revocarea hotărârii Consiliului Local, dar suntem deja în luna martie și eu nu am fost informată. Continui să merg la serviciu nefiind un document care să arate că deciziile conducerii Primăriei Pecineaga sunt puse în aplicare. Dincolo de asta, vreau să trag un semnal de alarmă în general și nu pentru funcția mea este în pericol. În mediul rural, cultura încă se poate face la bibliotecă și nu mă las. La Pecineaga, de exemplu, sunt 500 de copii care își dezvoltă cultura generală din carți pe care le împrumută de la bibliotecă. Cultural este esențială! Biblioteca este singura instituție culturală din localitate! Dincolo de asta, sunt oameni pe care eu – prezentă aici de dimineață până seara și nu ocazional cum doresc primarul și viceprimarul să fie deschisă biblioteca – îi ajut să trimită un e-mail, să obțină diverse informații”, a completat bibliotecarul comunei Pecineaga.

Replica primarului

Contactat telefonic, primarul se apără în fața acuzațiilor bibliotecarului spunând următoarele:

“Este o inițiativă a primarului, o decizie pe care Consiliul Local a votat-o. Totul este legal. Am cerut un punct de vedere, înclusiv în contextul pandemiei, de la Biblioteca Județeană și am primit și răspuns: primarul este principalul ordonator de credit și el decide. Deci, totul conform legislației. În fapt, vă spun clar: noi nu desființăm postul dumneaei. Am luat în considerare toate adresele pe care știu că dânsa le-a făcut la Biblioteca, la Consiliul Județean, la Prefectură, tot… Nu e nimic politic la mijloc, așa cum mi-ați explicat că doamna a încercat să spună tuturor, nimic legat de acest subiect.”

“Nimic politic”

Contactat telefonic pentru un punct de vedere vizavi de imagini și acuzațiile aduse, viceprimarul Marian Makkai a declarat pentru Ordinea.ro următoarele:

“Nu este nimic politic la mijloc. Toată lumea știe că doamna a candidat inclusiv pentru funcția de primar în anul 2008 și nu s-a mai întâmplat nimic. A fost o refacere a organigramei în contectul pandemic și nimic mai mult. Referitor la imagini, vă pot spune că discuția s-a desfășurat pe parcursul a 30 de minute. Dumneaei a postat doar ce i-a convenit…”

Dincolo de această declarație rămâne comportamentul viceprimarului Makkai. A amenințat o femeie cu bataie – scos din context ori ba, e același lucru – iar asta îl face incompatibil cu bunul simț, dar și cu legea.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Chițac: „Mamaia s-a manelizat. Mi se pare de bun simț să nu mai vindem salam în stațiune“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Magazinele alimentare din stațiunea Mamaia ar putea să-și pună lacătul pe ușă după ce primarul Constanței, Vergil Chițac, a declarat pentru cotidianul Focus Press că există o Hotărâre de Guvern din anul 2001 care obligă administrația locală să interzică în Mamaia comercializarea unor anumite tipuri de alimente, în special mezeluri. Astăzi, edilul Constanței a reluat subiectul într-o conferință de presă în care a spus că Primăria lucrează la un regulament pentru stațiunea Mamaia. Chițac a afirmat că nu i se pare normal să se vândă salam în stațiune pe timp de vară. Edilul a punctat că turismul în Mamaia s-a manelizat și de aceea trebuie civilizat.

„Nu se vor închide magazinele, o să respectăm Hotărârea de Guvern din 2001 care reglementează activitatea în domeniu. Mi se pare de bun simț să nu mai vindem salam în Mamaia. Lăsați-ne să luăm o decizie care e în procesare. Ar fi să mă antepronunț. În ceea ce privește regulamentul pentru stațiunea în Mamaia cred că va fi luat în maxim o lună.“, a spus Chițac.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Constanța. Amenzi pentru vandalizarea stâlpilor de protecție

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Doi indivizi au fost surprinși zilele trecute pe strada Mihai Viteazu din Constanța în timp ce scoteau stâlpii pentru protecția pietonilor amplasați pe domeniul public. Incidentul a fost descoperit de reprezentanții SC Confort Urban SRL, fiind solicitată intervenția Direcției Generale Poliția Locală. În urma verificărilor, indivizilor li s-a aplicat o amendă contravențională de 1.000 de lei și a fost dispusă măsura complementară de aducere a bunului la starea inițială. Conducerea societății a depus plângere penală, fiind întocmit dosar penal pentru distrugere de bunuri.

Persoanele în cauză au „justificat” actul de vandalism prin faptul că stâlpii de protecție blocau accesul utilajelor și al autovehiculelor care transportau materialele de construcții. Beneficiarul lucrărilor nu a înștiințat SC Confort Urban SRL cu privire la acest aspect. În acest sens, nu a fost emis un acord de refacere a trotuarului și nu a fost depusă o cerere prin care să se solicite dreptul de acces.

„Pentru a evita apariția unor incidente similare, persoanele se pot adresa SC Confort Urban SRL pentru a fi consiliați cu privire la pașii pe care îi au de urmat pentru obținerea avizelor necesare. Primăria Municipiului Constanța face apel către toți locuitorii să păstreze în condiții bune dotările aflate pe domeniul public. Cetățenii care întâlnesc astfel de cazuri sunt rugați să le sesizeze la Dispeceratul Poliției Locale Constanța, la numărul de telefon 0241.484.205.“, notează Primăria.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: