Connect with us

Administratie

Primarul din Castelu mută războiul la București. Alocarea discreționară a fondurilor către Primării s-a făcut de către Executiv

Publicat

la

Primarul comunei Castelu, Nicolae Anghel, a renunțat la protestul de la Prefectură, unde intrase în greva foamei. Decizia edilului vine după ce a avut o discuție cu cei din conducerea Prefecturii. După discuția cu subprefectul Secyl Suliman, primarul din Castelu a aflat că lipsa fondurilor nealocate nu se datorează reprezentanților prefecturii, ci a Guvernului/ Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. În adresa trimisă de Prefectură către Guvern s-au regăsit sumele cerute de Primăria Castelu, însă ruptura s-a produs la Executiv. În consecință, primarul Nicolae Anghel a declarat pentru Ordinea.ro că va continua protestul, dar, de data aceasta, războiul se va multa la București, unde s-a luat decizia ca Primăria Castelu, condusă de un primar PMP, să primească ZERO lei, iar municipiul Medgidia, condusă de liberalul Valentin Vrabie, să primească nu mai puțin de 23 de milioane de lei.

Conducerea Primăriei Castelu le-a prezentat cetățenilor, pe Facebook, o scrisoare în care le prezintă motivele pentru care a cerut banii de la Guvern și de ce primarul a renunțat la greva foamei de la Prefectură.

„În urma protestului inițiat în de dl primar Nicolae Anghel, Instituția Prefectului a emis în data de 12.10.2021, ora 11:45, adresa prin care suntem informați că au “transmis adresa nr. 9211/23.09.2021 împreună cu tabelul Anexă necesar pentru susținerea programelor de dezvoltare locală care necesită cofinanțare … U.A.T. Castelu figura cu suma de 6.082 mii lei.”

Deși, dl primar a fost informat că prefectura a trimis această adresă , dumnealui a solicitat să fie primit de prefect pentru a se asigura că adresa corespunde cu realitatea trimisă către Ministerul de finanțe.

La sfârșitul programului de lucru din cadrul prefecturii, dl primar a fost primit de o echipă a prefecturii, dna subprefect Secyl Suliman și doi consilieri ai acesteia. Dl primar a prezentat motivele pentru care a recurs la acest gest, demonstrând că în comuna Castelu are în derulare șapte proiecte pe fonduri europene, din sesiunea 2014-2020 care au termen de finalizare în 2023.

Totodată a prezentat lista proiectelor pentru care se fac demersuri pentru obținere de finanțare din fonduri europene:

POIM – Înființare rețea inteligentă de distribuție gaze naturale în comuna Castelu și satele aparținătoare, județul Constanța – 9 milioane euro

PNDR , Submăs 4.3  Investiții pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice – Infrastructura de acces AGRICOLĂ

AFM – Programul privind creşterea eficienţei energetice şi gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice cu destinaţie de unităţi de învăţământ

PNRR – Canalizare în satul Nisipari, 21 km – 7,5 milioane euro

PNRR – Piste de biciclete în comuna Castelu, sat Castelu și sat Nisipari,

PNRR – Împădurire comuna Castelu, sat Castelu și sat Nisipari, aprox.. 180 ha

Pentru aceste proiecte Comuna Castelu are nevoie să alocace fonduri pentru: ridicări topo, studii geo, studii de fezabilitate, consultanță, etc.

După discuția cu doamna subprefect, dl primar a aflat că lipsa fondurilor nealocate nu se datorează reprezentanților prefecturii, așa cum reiese din adresa primită.

Scopul acțiunii inițiate de dl primar fiind realizat, în consecință a sistat protestul din 12.10.2021, la orele 16:40.

Mulțumim tuturor celor care ați fost alături de primarul Nicolae Anghel în acest demers!“, notează Primăria Castelu.

Download (PDF, Unknown)

Comments

comments

Administratie

Constănțeni, pregătiți-vă să rămâneți fără căldură în iarna aceasta. Chițac: „Vor fi probleme. Tot sistemul este vechi de 70 de ani“

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a declarat într-o emisiune la Digi 24 că locuitorii municipiului pe care îl conduce trebuie să se aștepte la întreruperi la căldură, pentru că rețeaua e veche și în unele locuri țevile sunt precum „foița de țigară“. El afirmă că s-au făcut cârpeli, pe ici, pe colo, la rețeaua de distribuție, dar în ceea ce privește rețeaua de transport a agentului termic care pleacă de la CET nu a putut interveni pentru că are proiecte europene în așteptare, prin care vor fi înlocuite toate conductele. Pe de altă parte, Vergil Chițac a dat vina pe prețul mare la gigacalorie, care este cel mai mare din țară, tot pe vechimea rețelei, care înregistrează pierderi uriașe.

„Avem probleme pentru că prețul cel mai mare la gigacalorie din România este la Constanța, 1.034 de lei și este un preț real. Prețul este așa mare pentru că și producția este foarte scumpă, ca și tariful de distribuție și tariful de transport. De ce? Pentru tot sistemul este vechi. Toată rețeaua este veche de 70 de ani. Noi nu am început în furnizăm energie termică pentru că nu au fost îndeplinite condițiile de lege ca trei nopți consecutiv să avem temperaturi mai jos de 10 grade. Însă, eu anticipez că vom avea probleme pentru că, atunci când va trebui să încărcăm sistemul pentru producția de căldură și temperatura agentului termic va trebui să crească, plus presiunea, conductele acestea vechi vor ceda. Probabil, așa cum a fost și iarna trecută, pentru perioade scurte când vom interveni, pe anumite porțiuni va trebui să întrerupem agentul termic.“, a afirmat Chițac.

Întrebat de moderatoare dacă Primăria a profitat de sezonul cald și a făcut lucrări de înlocuire a conductelor, primarul Constanței a spus că s-au făcut, cât s-a putut, pe partea de distribuție, însă pe partea de transport, care merg de la CET până punctele termice, autoritatea locală are două proiecte europene aflate în evaluare.

„Eu nu anticipez o îmbunătățire semnificativă (a furnizării agentului termic, n.r.) decât în iarna următoare, 2022 – 2023. Dacă mergem bine, vom reuși să schimbăm o parte din tubulatură anul viitor. Repet, mă aștept să avem probleme iarna asta pentru că am fost iarna trecută pe teren și am văzut că țevile sunt groase cât foița de țigară“, a declarat Chițac la Digi 24.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Ce propune PRO România în locul Galeriilor Soveja

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța, prin RAEDPP, intenționează să demoleze Galeriile Soveja. De aceea, RAEDPP îi întreabă pe cetățeni, prin intermediul unui chestionar online, care ar fi cea mai bună investiție în locul acestui spațiu. PRO România propune, în schimb, ca în locul acestor spații să fie amenajat un parc, locuri de joacă, spații pietonale și o parcare subterană de peste 600 de locuri. Este un proiect prezentat anul trecut, în campania electorală de fostul deputat Mircea Dobre, după ce fosta conducere a RAEDPP anunțase că vrea să ridice un supermarket sau hypermarket.

„Primăria Constanta a pus in dezbatere publica viitorul zonei Galeriilor Soveja. Noi, PRO România Constanța, rugăm pe aceasta cale autoritățile locale, să analizeze proiectul propus de peste un an de zile, un proiect care creste calitatea vieții locuitorilor din zona, în care am prevăzut:

– amenajare parc cu zone de relaxare, spațiu de joacă pentru copii, țarc pentru câini, toalete publice.

– parcări și fluidizare trafic prin lărgire strada Ștefăniță Vodă.

Pe aceasta cale, îi rugam pe constănțenii care au susținut și mai susțin acest proiect să completeze chestionarul postat pe https://raedpp-constanta.ro, Secțiunea Consultare Publica. Durează 15 secunde, eu l-am completat.“, a spus liderul PRO România, filiala Constanța, Răzvan Filipescu.

Proiect Zona Galeriilor Soveja – Ștefăniță Vodă

Pe o suprafață de teren care însumează un lot de 2.975 mp și unul de 9.407 mp, adică 12.382 mp, PRO România propune proiecte care să atingă mai multe obiective:

Obiectivul 1 – fluidizarea circulației:

  • Lărgirea străzii Ștefăniță Vodă, la câte 2 benzi pe sens: intersecție cu Stradă Soveja – proiect pentru care este necesară o suprafață de 668 mp de teren;
  • Amenajarea locului de întoarcere a autobuzului – stație cap de linie și realizarea de locuri de parcare la sol, unele necesare funcționarii Bisericii (terenul aferent Bisericii este de 1.755 mp);

Obiectivul 2️ – PARC/spațiu verde amenajat 5.396 mp;

Obiectivul 3️ – Alei pietonale și zone de relaxare și petrecere a timpului în aer liber: 2.182 mp;

Obiectivul 4️ – Circulație și alei carosabile: 1.300mp;

Obiectivul 5️ – Loc de joacă pentru copii: 400 mp;

Obiectivul 6️ – Fantana/Ochi de apă: 236 mp;

Obiectivul 7️ – Țarc amenajat pentru câini 🐕: 375 mp;

Obiectivul 8️ – locuri de parcare. Se propune o parcare publică subterană, formată din 2 corpuri, generând un total de 664 locuri de parcare, dispuse pe 2 subsoluri astfel:

C1 supraf. Constr. 2.000 mp – 90 LOCURI DE PARCARE PE NIVEL – REZULTĂ 180 LP; Scd = 4.000 mp

C2 supraf. Constr. 6.275 mp – 242 LOCURI DE PARCARE PE NIVEL – REZULTĂ 484 LP; Scd = 12.550 mp

Parcarea subterană, daca e dificil de realizat vezi țevi etc, se poate face pe o suprafață mai mică sau măcar un corp sau doar la sol, în jurul parcului, notează cei de la PRO România.

Obiectivul 9️ – Stand fructe, legume, apa – 50 mp;

Obiectivul 10 – Grup sanitar pentru public: 20mp.

Citește și:

RAEDPP face noi pași pentru desființarea Galeriilor Soveja. Oare ce va apărea în loc?

Pericol de Hypermarket la Galeriile Soveja. Deputatul Mircea Dobre vine cu o altă soluție

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

PMP Năvodari: „SC Termica Distribuție are năravuri vechi“

Publicat

la data de

Scris de

Consilierii PMP Năvodari acuză SC Termica Distribuție de lipsă de transparență în privința comunicării problemelor cu care se confruntă. Mai exact, societatea care se ocupă cu distribuția apei calde și a agentului termic în Năvodari nu a anunțat Consiliul Local al orașului, unicul acționar al SC Termica Distribuție, de preavizele emise de UT Midia (producătorul de agent termic) că v-a sista furnizarea apei calde.
„Este de neacceptat faptul că această societate, subordonată Consiliului Local Năvodari, nu a considerat că este importantă înștiințarea de îndată a consilierilor pentru a prezenta situația critică în care a ajuns serviciul de distribuție a agentului termic. De asemenea, precizăm că dacă în acest sezon rece nu se va furniza agent termic sau se va întrerupe furnizarea acestuia, având în vedere comunicarea defectuoasă dintre societatea de distribuție Termica și producătorul U.T. Midia (CET, n.r.), dar și lipsa de transparență față de noi și de năvodăreni, consilierii PMP Năvodari nu vor mai susține conducerea societății Termica.“, notează conducerea PMP Năvodari.

În 5 octombrie, CET Midia a sistat apa caldă către populație. După îndelungi discuții, CET Midia a reluat furnizarea apei calde. Consilierii PMP Năvodari au aflat cu surprindere, din discuțiile cu cei de la UT Midia, că SC Termica primise mai multe preavize de întrerupere a livrării de energie termică, dar niciunul din acestea nu a ajuns și la cunoștința Consiliului Local, acționarul unic al SC Termica Distribuție.

Sursa foto: ziuaconstanta.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: