Connect with us

Administratie

Primarul din Hârșova vrea să îndatoreze orașul pe ultima sută de metri a mandatului

Tatian Iorga

Publicat

la

Primăria orașului Hârșova intenționează să contracteze un împrumut de până la 7,5 de milioane de lei pentru anveloparea spitalului orășenesc, dar și pentru derularea unor proiecte începute cu fonduri europene. Împrumutul este propus de Viorel Ionescu, primarul localității, care a inițiat un proiect de hotărâre în acest sens. Edilul pledează pentru contractarea creditului de la BCR, pe o perioadă de 10 ani, cu un an de grație până la începerea rambursării ratelor și a plății comisioanelor bancare. Rata dobânzii este de 3%, plus ROBOR calculat la 6 luni. Perioada de trageri stabilită este de 1 an, de la data îndeplinirii condițiilor de tragere, conform avizului Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor din cadrul Ministerului de Finanțe și încheierea contractului de garanție cu posibilitatea prelungirii în funcție de graficul de implementare a proiectelor de investiții.

În referatul de aprobare semnat de primarul Viorel Ionescu, se arată că „realizarea obiectivelor de investiţii identificate presupune existența unor importante resurse financiare, resurse care nu pot fi asigurate integral și exclusiv din bugetul local, în această situaţie căutându-se soluţii alternative pentru identificarea unor noi resurse necesare finanțării obiectivelor de investiţii.“. De asemenea, în raportul de aprobare al proiectului se arată că, „pentru implementarea cu succes a proiectelor cu finanțare de la Uniunea Europeană ale orașului Hârșova, pentru asigurarea unei utilizări eficiente a resurselor financiare și pentru minimizarea costurilor autorității publice locale, se recomandă contractarea unui credit bancar de investiții.“

Ce vrea primarul să facă cu banii?

Pentru a-i impresiona pe consilierii locali să aprobe acest împrumut, primarul Viorel Ionescu le-a pus la dispoziție o listă de investiții, după cum urmează:

Creșterea Eficientizării Energetice a Spitalului Orășenesc Hârșova – 5.200.000 de lei;

A cross border union in the shadow of history – 1.300.000 de lei;

ADMIS – 600.000 de lei;

Together on the beatiful roud of sustainable development throught cross border culture – 200.000 de lei;

Borderless health through sport and cooperation – united in the battle against diseases – SPOCO – 200.000 de lei.

Total 7.500.000 de lei.

Un risc despre care primarul nu spune nimic în documentația sa

Dacă în cazul Spitalului Orășenesc lucrurile par a fi simple, fiind vorba despre un proiect pentru izolarea termică a clădirii finanțat integral din credit, în celelalte cazuri vorbim de proiecte inițiate din fonduri europene. Aceste proiecte au deja o finanțare asigurată de Uniunea Europeană. De ce ar fi nevoie de bani în plus? În documentația întocmită de primarul Ionescu se vorbește despre lichidități necesare pentru implementarea cu succes a proiectelor europene. De aici deducem că Primăria are nevoie de credit pentru a achita lucrări în cadrul proiectelor europene. Cel puțin ipotetic, în caz de depășire a termenelor sau de neconformități de calitate, există posibilitatea ca autoritatea de management a proiectelor europene să nu mai deconteze aceste lucrări. Din păcate, în proiectul primarului Ionescu nu se vorbește deloc despre acest risc, deși în spațiul public au apărut informații cu privire la întârzieri care ar putea conduce la pierderea finanțării europene.

Școala Veche, din nou centrul atenției

Dincolo de titlul generalist, proiectul „A cross border union in the shadow of history“, pentru care Primăria Hârșova vrea să împrumute 1.300.000 de lei, presupune investiții în celebrul proiect transfrontalier derulat în parteneriat cu bulgarii și care presupune, printre altele, reabilitarea Școlii vechi, inaugurată pe vremea lui Carol I, care ar trebui transformată într-un muzeu.

Potrivit emisiunii România, te iubesc!, primarul Viorel Ionescu a semnat în mai 2017 un contract de 3 milioane de euro pentru restaurarea Școlii Vechi și transformarea ei într-un muzeu dedicat cetății Carsium. Au trecut trei ani de atunci, iar lucrurile s-au mișcat foarte greu, edilul Viorel Ionescu invocând diverse motive pentru a justifica lipsa rezultatelor concrete. Reabilitarea Școlii Vechi presupune, pe lângă salvarea clădirii, asfaltarea a 10 străzi și achiziția a 20 de biciclete cu care să se plimbe turiștii.

În timp ce partea bulgară a terminat partea sa de proiect, singurul lucru pe care l-a realizat Primăria Hârșova a fost achiziționarea bicicletelor, care zac de mai bine de un an într-un depozit. Culmea este că, asemenea multora dintre primari care promit multe dar realizează puțin, edilul din Hârșova afirma în materialul filmat de Pro TV în primăvara anului trecut că lucrările sunt în grafic. Și mai interesant este că primarul Ionescu vrea să împrumute bani pentru derularea unui proiect care ar fi trebuit finalizat de mult din fonduri europene. În cazul în care autoritatea de management a proiectului nu va prelungi termenele de finalizare, lucrările nu vor mai fi decontate de Uniune. În această ipoteză, creditul de la BCR ar urma să fie rambursat din veniturile proprii ale orașului.

ADMIS și celelalte proiecte

600.000 de lei din împrumutul de 7,5 milioane de lei vor fi cheltuiți de primarul Ionescu pentru proiectul ADMIS. În fapt, este vorba de un proiect în sprijinul persoanelor defavorizate din oraș și care presupune integrarea copiilor, cursuri de formare profesională, dar și posibilitatea înființării unor afaceri. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 si are alocat un buget total de peste 23 de milioane de lei.

Alții 200.000 de lei vor fi cheltuiți pentru reabilitarea Casei de Cultură și tot atâția bani pentru proiectul „Sănătate fără frontiere prin sport şi cooperare – uniţi în lupta împotriva bolilor” care este cofinanţat în cadrul INTERREG V-A România Bulgaria, Axa prioritară 5. Concret, proiectul vizează reabilitarea stadionului, achiziționarea unui autobuz şi echipament pentru echipa de oină a localității.

Ce spun consilierii locali

Proiectul de hotărâre care prevede contractarea unui împrumut de peste 7 milioane de lei va fi supus aprobării consilierilor locali în ședința de vineri, 22 mai. Mulți dintre consilierii locali spun că acest împrumut într-o perioada complicată nu este binevenită. Aceștia spun că, mai întâi, primarul ar trebui să ceară sprijinul Consiliului Județean și varianta cu împrumutul să fie ultima luată în calcul. Pe de altă parte, consilierii afirmă că Primăria a primit deja mai mulți bani de la Consiliul Județean pentru aceste proiecte.

„Nu putem amaneta un oraș pentru mofturile sau nereușitele financiare ale unui primar care nu a reușit să facă rost de fonduri și preferă să se împrumute. Un primar cu un mandat prelungit nu poate lua o decizie pentru următorii 10 ani; să fie resales și să își asume asta, nu să facă împrumuturi și apoi să plece…“, spun consilierii locali.

Potrivit surselor Ordinea.ro, contractarea creditului bancar are șanse mici să treacă în condițiile în care consilierii PNL și PSD, 10 la număr, ar putea vota împotrivă, în timp ce primarul are de partea sa doar 7 consilieri, șase de la ALDE și unul de la PMP.

Comments

comments

Administratie

Constănțenii, invitați de Primărie să-și exprime părerea cu privire la problemele pe care le întâmpină pe bulevardul I.C. Brătianu

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanța îi invită cetățenii orașului să-și exprime punctul de vedere cu privire la problemele pe care le întâmpină pe bulevardul I.C. Brătianu folosind următorul link:

https://www.moreconsultation.eu/constanta

„Municipiul Constanța alături de orașele Budapesta (Ungaria), Lisabona (Portugalia), Londra (Marea Britanie) și Malmo (Suedia) implementează proiectul „MORE – Optimizarea multi-modală a spațiului drumului în Europa“. MORE este un proiect finanțat prin programul Orizont 2020 care urmărește identificarea de noi concepte, instrumente și procese pentru planificarea, proiectarea și operarea spațiului drumului pe coridoarele care fac parte din rețeaua internațională de drumuri TEN-T. Bulevardul I.C. Brătianu reprezintă principala arteră de legătură a municipiului Constanța la rețeaua de drumuri TEN-T, fiind parte a coridorului Rin – Dunăre. Astfel, în contextul proiectului MORE, Primăria Municipiului Constanța a demarat această consultare cu scopul de a identifica principalele probleme întâmpinate de către utilizatorii drumului pe bulevardul I.C. Brătianu.“, se arată într-un comunicat al Primăriei.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Constanța. Polaris și Primăria intensifică acțiunile de dezinfecție, dezinsecție și salubrizare a platformelor de deșeuri

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Pe fondul temperaturilor ridicate și ca măsură pentru gestionarea bolilor înalt contagioase, compania de salubrizare Polaris M. Holding și Primăria Constanța au intensificat în această perioadă acțiunile de dezinfecție a platformelor de deșeuri din toate cartierele orașului. Această măsură vine în completarea acțiunilor cotidiene de dezinsecție și salubrizare a platformelor de gunoi.

„Amintim că primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a dispus încă din luna martie ca străzile, trotuarele, aleile și băncile din parcuri să fie dezinfectate zilnic. Astăzi, echipele care asigură dezinfecția platformelor ajung la punctele de colectare a deșeurilor din cartierele CET, Viile Noi, Km 4-5, Km 5, Faleză Sud, Abator. Pentru dezinfecție se folosește o substanță pe bază de clor, care are proprietăți de spălare și degresare puternice, folosită în concentrația recomandată și avizată de Ministerul Sănătății. Pentru menținerea igienei în zona platformelor de gunoi, rugăm constănțenii să arunce deșeurile în locurile special amenajate și nu la întâmplare sau pe lângă acestea. Totodată, astfel de fenomene antisociale care ne afectează pe toți pot fi semnalate cu încredere la numerele de telefon: 0241.484205-Dispecerat sau 0799/606142- WhatsApp – Direcția Generală Poliția Locală.“, notează Primăria într-un comunicat.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța vrea să cumpere hrană pentru câinii fără stăpân de 150.000 de lei

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța a publicat un anunț pe site-ul său potrivit căruia vrea să achiziționeze hrană uscată pentru câinii din adăpostul pentru câini fără stăpân din municipiul Constanța. Pentru mâncarea câinilor, Primăria a pus la bătaie 148.197,84 de lei.

„Achiziția de hrană uscată pentru câinii din Adăpostul pentru câini fără stăpân din Municipiul Constanța, conform caietului de sarcini nr. 107081/15.07.2020. Propunerea tehnică va fi elaborată ținând cont de prevederile Caietului de sarcini și va prezenta modul de îndeplinire a condițiilor și a cerințelor minime prevăzute în Caietul de sarcini. Prețurile unitare pe fiecare produs vor include toate cheltuielile legate de transport /aprovizionare/ manipulare /cheltuieli directe/ indirecte, taxe, impozite considerate obligații legale ale furnizorului. Prețul de achiziție al produsului/produselor este ferm. Durata contractului va fi de 12 luni de la data semnării de ambele părți și înregistrării acestuia la sediul beneficiarului.“, se arată în anunțul Primăriei.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: