Connect with us

Administratie

Primarul din Hârșova vrea să îndatoreze orașul pe ultima sută de metri a mandatului

Publicat

la

Primăria orașului Hârșova intenționează să contracteze un împrumut de până la 7,5 de milioane de lei pentru anveloparea spitalului orășenesc, dar și pentru derularea unor proiecte începute cu fonduri europene. Împrumutul este propus de Viorel Ionescu, primarul localității, care a inițiat un proiect de hotărâre în acest sens. Edilul pledează pentru contractarea creditului de la BCR, pe o perioadă de 10 ani, cu un an de grație până la începerea rambursării ratelor și a plății comisioanelor bancare. Rata dobânzii este de 3%, plus ROBOR calculat la 6 luni. Perioada de trageri stabilită este de 1 an, de la data îndeplinirii condițiilor de tragere, conform avizului Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor din cadrul Ministerului de Finanțe și încheierea contractului de garanție cu posibilitatea prelungirii în funcție de graficul de implementare a proiectelor de investiții.

În referatul de aprobare semnat de primarul Viorel Ionescu, se arată că „realizarea obiectivelor de investiţii identificate presupune existența unor importante resurse financiare, resurse care nu pot fi asigurate integral și exclusiv din bugetul local, în această situaţie căutându-se soluţii alternative pentru identificarea unor noi resurse necesare finanțării obiectivelor de investiţii.“. De asemenea, în raportul de aprobare al proiectului se arată că, „pentru implementarea cu succes a proiectelor cu finanțare de la Uniunea Europeană ale orașului Hârșova, pentru asigurarea unei utilizări eficiente a resurselor financiare și pentru minimizarea costurilor autorității publice locale, se recomandă contractarea unui credit bancar de investiții.“

Ce vrea primarul să facă cu banii?

Pentru a-i impresiona pe consilierii locali să aprobe acest împrumut, primarul Viorel Ionescu le-a pus la dispoziție o listă de investiții, după cum urmează:

Creșterea Eficientizării Energetice a Spitalului Orășenesc Hârșova – 5.200.000 de lei;

A cross border union in the shadow of history – 1.300.000 de lei;

ADMIS – 600.000 de lei;

Together on the beatiful roud of sustainable development throught cross border culture – 200.000 de lei;

Borderless health through sport and cooperation – united in the battle against diseases – SPOCO – 200.000 de lei.

Total 7.500.000 de lei.

Un risc despre care primarul nu spune nimic în documentația sa

Dacă în cazul Spitalului Orășenesc lucrurile par a fi simple, fiind vorba despre un proiect pentru izolarea termică a clădirii finanțat integral din credit, în celelalte cazuri vorbim de proiecte inițiate din fonduri europene. Aceste proiecte au deja o finanțare asigurată de Uniunea Europeană. De ce ar fi nevoie de bani în plus? În documentația întocmită de primarul Ionescu se vorbește despre lichidități necesare pentru implementarea cu succes a proiectelor europene. De aici deducem că Primăria are nevoie de credit pentru a achita lucrări în cadrul proiectelor europene. Cel puțin ipotetic, în caz de depășire a termenelor sau de neconformități de calitate, există posibilitatea ca autoritatea de management a proiectelor europene să nu mai deconteze aceste lucrări. Din păcate, în proiectul primarului Ionescu nu se vorbește deloc despre acest risc, deși în spațiul public au apărut informații cu privire la întârzieri care ar putea conduce la pierderea finanțării europene.

Școala Veche, din nou centrul atenției

Dincolo de titlul generalist, proiectul „A cross border union in the shadow of history“, pentru care Primăria Hârșova vrea să împrumute 1.300.000 de lei, presupune investiții în celebrul proiect transfrontalier derulat în parteneriat cu bulgarii și care presupune, printre altele, reabilitarea Școlii vechi, inaugurată pe vremea lui Carol I, care ar trebui transformată într-un muzeu.

Potrivit emisiunii România, te iubesc!, primarul Viorel Ionescu a semnat în mai 2017 un contract de 3 milioane de euro pentru restaurarea Școlii Vechi și transformarea ei într-un muzeu dedicat cetății Carsium. Au trecut trei ani de atunci, iar lucrurile s-au mișcat foarte greu, edilul Viorel Ionescu invocând diverse motive pentru a justifica lipsa rezultatelor concrete. Reabilitarea Școlii Vechi presupune, pe lângă salvarea clădirii, asfaltarea a 10 străzi și achiziția a 20 de biciclete cu care să se plimbe turiștii.

În timp ce partea bulgară a terminat partea sa de proiect, singurul lucru pe care l-a realizat Primăria Hârșova a fost achiziționarea bicicletelor, care zac de mai bine de un an într-un depozit. Culmea este că, asemenea multora dintre primari care promit multe dar realizează puțin, edilul din Hârșova afirma în materialul filmat de Pro TV în primăvara anului trecut că lucrările sunt în grafic. Și mai interesant este că primarul Ionescu vrea să împrumute bani pentru derularea unui proiect care ar fi trebuit finalizat de mult din fonduri europene. În cazul în care autoritatea de management a proiectului nu va prelungi termenele de finalizare, lucrările nu vor mai fi decontate de Uniune. În această ipoteză, creditul de la BCR ar urma să fie rambursat din veniturile proprii ale orașului.

ADMIS și celelalte proiecte

600.000 de lei din împrumutul de 7,5 milioane de lei vor fi cheltuiți de primarul Ionescu pentru proiectul ADMIS. În fapt, este vorba de un proiect în sprijinul persoanelor defavorizate din oraș și care presupune integrarea copiilor, cursuri de formare profesională, dar și posibilitatea înființării unor afaceri. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 si are alocat un buget total de peste 23 de milioane de lei.

Alții 200.000 de lei vor fi cheltuiți pentru reabilitarea Casei de Cultură și tot atâția bani pentru proiectul „Sănătate fără frontiere prin sport şi cooperare – uniţi în lupta împotriva bolilor” care este cofinanţat în cadrul INTERREG V-A România Bulgaria, Axa prioritară 5. Concret, proiectul vizează reabilitarea stadionului, achiziționarea unui autobuz şi echipament pentru echipa de oină a localității.

Ce spun consilierii locali

Proiectul de hotărâre care prevede contractarea unui împrumut de peste 7 milioane de lei va fi supus aprobării consilierilor locali în ședința de vineri, 22 mai. Mulți dintre consilierii locali spun că acest împrumut într-o perioada complicată nu este binevenită. Aceștia spun că, mai întâi, primarul ar trebui să ceară sprijinul Consiliului Județean și varianta cu împrumutul să fie ultima luată în calcul. Pe de altă parte, consilierii afirmă că Primăria a primit deja mai mulți bani de la Consiliul Județean pentru aceste proiecte.

„Nu putem amaneta un oraș pentru mofturile sau nereușitele financiare ale unui primar care nu a reușit să facă rost de fonduri și preferă să se împrumute. Un primar cu un mandat prelungit nu poate lua o decizie pentru următorii 10 ani; să fie resales și să își asume asta, nu să facă împrumuturi și apoi să plece…“, spun consilierii locali.

Potrivit surselor Ordinea.ro, contractarea creditului bancar are șanse mici să treacă în condițiile în care consilierii PNL și PSD, 10 la număr, ar putea vota împotrivă, în timp ce primarul are de partea sa doar 7 consilieri, șase de la ALDE și unul de la PMP.

Comments

comments

Administratie

Consiliul Județean Constanța, convocat în ședință ordinară. E prima întâlnire cu prezență fizică în acest an

Publicat

la data de

Scris de

Consiliul Județean Constanța a fost convocat de președintele Mihai Lupu în ședință ordinară pentru data de 29.09.2021, ora 13,00 în sala Remus Opreanu din cadrul Palatului Administrativ, cu respectarea măsurilor de prevenire și control a răspândirii Coronavirusului Sars-Cov-2.

Iată ordinea de zi:

I. Aprobarea procesului verbal al ședinței ordinare a Consiliului Județean Constanța din data de 18.08.2021.

II.

 1. Proiect de hotărâre nr.190/22.09.2021 privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al Direcției Generale de Evidență a Persoanelor Constanța, pe anul 2021.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.191/22.09.2021 privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă „Delfinul” Constanța, pe anul 2021.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.192/22.09.2021 privind rectificarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pe anul 2021, pentru Muzeul de Istorie Naţională și Arheologie Constanţa.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.193/22.09.2021 privind rezultatele evaluării proiectelor sportive eligibile, a sumelor acestora și aprobarea atribuirii contractelor de finanțare nerambursabilă din fonduri publice, alocate de la bugetul județului Constanța, pe anul 2021.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.194/22.09.2021 privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli și a listei de investiții pe anul 2021, pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.195/22.09.2021 privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli și a listei de investiții pe anul 2021, pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 196/22.09.2021 privind rectificarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța, pe anul 2021.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 197/22.09.2021 privind rectificarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pe anul 2021 pentru Unitatea de Asistență Medico-Socială Agigea.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 

 1. Proiect de hotărâre nr. 198/22.09.2021 privind aprobarea formulării unei solicitări de preluare a unor bunuri imobile din domeniul public al U.A.T. Medgidia în domeniul public al U.A.T. Județul Constanța.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 199/22.09.2021 privind aprobarea transmiterii unei solicitări Primăriei Municipiului Constanța pentru efectuarea demersurilor necesare privind trecerea unor bunuri imobile din domeniu public al U.A.T. Municipiul Constanța în domeniu public al U.A.T. Județul Constanța, în vederea derulării proiectului „Extindere Delfinariu, Municipiul Constanța”.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 200/22.09.2021 privind declararea ca bunuri de interes public județean a terenurilor aferente DJ 226, terenuri în suprafață de 57 mp, 197 mp, 37 mp și 70 mp situate în comuna Mihai Viteazu, județul Constanța.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 201/22.09.2021 privind declararea ca bunuri de interes public județean a terenurilor aferente DJ 226, terenuri în suprafață de 124 mp și 140 mp, situate în comuna Corbu, județul Constanța.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.202/22.09.2021 privind aprobarea Acordului de parteneriat între U.A.T. Județul Constanța și Direcția Generală Anticorupție, pentru proiectul „Creșterea transparenței, eticii și integrității la nivelul județului Constanța”, cod SMIS 152010.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 203/22.09.2021 privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici faza SF/DALI aferenți proiectului “Reabilitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța”.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.204/22.09.2021 privind modificarea Anexei nr.2 la HCJC nr.254/03.12.2014 privind repartizarea spațiilor cu destinația de birouri, precum și a locuințelor de serviciu din imobilul bloc L4 situat în Municipiul Constanța, Aleea Magnoliei, nr.2, aprobarea criteriilor de repartizare, a chiriei, precum și a contractului de închiriere.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 205/22.09.2021 privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța în reorganizare judiciară, in judicial reorganisation, en redressment, pe anul 2021.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 206/22.09.2021 privind rectificarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli și a Programului de evenimente culturale, pe anul 2021, de la Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” Constanța.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 207/22.09.2021 privind rectificarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli și a Programului de evenimente culturale, pe anul 2021, pentru Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 208/22.09.2021 privind rectificarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pe anul 2021, pentru Teatrul de Stat Constanța.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 209/22.09.2021 privind aprobarea contului de execuție al Bugetului Județului Constanța și al instituțiilor publice finanțate integral sau parțial din venituri proprii, pe Trimestrul II, 2021.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.210/22.09.2021 privind rectificarea Bugetului de Venituri și Cheltuieli și a Listei de investiții, pe anul 2021, de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.211/22.09.2021 privind aprobarea Regulamentului de Organizare și Funcționare pentru Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.212/22.09.2021 privind modificarea Organigramei și Statului de funcții de la Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr.213/22.09.2021 privind aprobarea organigramei și ștatul de funcții ale Teatrului de Stat Constanța pentru anul 2021.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 214/22.09.2021 privind rectificarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli al județului Constanța, pe anul 2021.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 215/22.09.2021 privind revocarea dreptului de administrare constituit în favoarea Consiliului Local Topraisar asupra imobilului „Alimentare cu apă din Localitatea Movilița, Comuna Topraisar” și completarea listei bunurilor proprietate publică aferente Serviciilor delegate și care sunt concesionate operatorului S.C. RAJA S.A, anexa 6 la Contractul de delegare de gestiune a serviciilor publice de alimenare cu apă și apă uzată.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

 1. Proiect de hotărâre nr. 155/13.07.2021 privind aprobarea Studiului de oportunitate pentru fundamentarea și stabilirea soluțiilor optime de delegare a gestiunii serviciului public de transport județean prin curse regulate la nivelul județului Constanța, a modalității de atribuire a serviciului public de transport județean de persoane prin curse regulate la nivelul județului Constanța, a Regulamentului de efectuare a serviciului de transport public județean de persoane prin curse regulate, în județul Constanța, a Caietului de sarcini al serviciului de transport public județean de persoane prin curse regulate, în județul Constanța și a documentației de atribuire a Contractelor de delegare a gestiunii Serviciului public de transport județean de persoane prin curse regulate, la nivelul județului Constanța.

Iniţiator, Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Constanța. A început distribuirea voucherelor în cadrul programului INFANT

Publicat

la data de

Scris de

De astăzi, 21 de cupluri sau femei singure ce nu pot avea copii dispun de resursele financiare necesare fertilizării in vitro. Mai exact, Primăria Constanța, prin DGAS, le acordă vouchere în valoare de 10.000 lei, pe care le pot folosi pentru decontarea procedurilor care sunt atât de costisitoare.

Amintim că, programul INFANT a fost lansat de fosta administrație condusă de Decebal Făgădău pentru creșterea natalității în rândul populației de pe raza municipiului Constanța, până la sfârșitul anului tinerii interesați încă mai pot depune cereri în cadrul programului INFANT. Municipalitatea a alocat fonduri pentru acest an pentru 100 de vouchere.

Cererile se vor depune la adresa de email: inscrieriinfant@dgas-ct.ro.

Documente necesare:

– solicitare pentru înscriere (formular 2);

– adeverința de la unitatea sanitară parteneră (formular 1) cu indicația de FIV care atestă că solicitanții sunt eligibili pentru intrarea în programul “INFANT”;

– copii după actele de identitate ale solicitanților care să ateste domiciliul stabil în Constanța în ultimii 3 ani;

– declarația de consimțământ (formular 3) privind prelucrarea datelor cu caracter personal și consultarea bazelor de date pentru confirmarea criteriilor de eligibilitate prevăzute la art.3 pct.e.

Toate documentele trebuie să fie scanate și vizibile.

Documentele necesare și Regulamentul programului “INFANT” se pot vizualiza și descărca accesând site-ul www.primaria-constanta.ro/spas secțiunea INFANT.

Beneficiari pot fi femeile singure sau cuplurile care au diagnostic de infertilitate stabilit de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie cu competență în tratamentul infertilității cuplului și în reproducere umană asistată medical.

Relații suplimentare la numerele de telefon: 0341.448.531; 0341.180.113.

În acest an, 34 de cupluri sau femei singure care până acum s-au aflat în imposibilitatea de a avea copii au apelat la ajutorul Primăriei Constanța pentru a beneficia a sprijin financiar pentru procedurile de fertilizare in vitro. Dintre acestea 21 de dosare au fost aprobate, 2 au fost respinse și 11 sunt în analiză.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Serbarea țăranilor dobrogeni, în acest weekend la Năvodari

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Năvodari anunță că, începând de vineri, 24 septembrie, și până duminică, Primăria Năvodari și Asociația TARANILOR DOBROGENI vă invită la o adevărată sărbătoare a toamnei. Cei mai importanți producători agricoli din Năvodari și Dobrogea, meșteri populari, crescători de animale și cei mai iscusiți artizani îi așteaptă pe cetățeni pe stadionul Flacăra, între orele 10 și 20!

„Nu vor lipsi evenimentele tradiționale cu muzică, dans, jocuri și concursuri, avand ca temă COPILARIA si JOCURILE COPILARIEI  la țară. Bucatele tradiționale dobrogene ne vor potoli pofta și foamea, iar mustul va curge din belșug!“, informează Primăria.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: